La doar cateva ore dupa ce secretarul de stat din Finante, Gabriel Biris, a avut o interventie neinspirata la adresa romanilor care timp de 6 luni nu au inregistrat venituri, Ministerul Finantelor a scris pe pagina de Facebook ca afirmatiile lui Biris " au avut rolul de informare si nicidecum o nota de ironie la adresa somerilor sau a persoanelor care beneficiaza de ajutoare sociale". "Cum poti sa zici <> timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?", a spus Biris intr-un interviu pentru Republica.ro.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

"Declaratiile secretarului de stat din Ministerul Finantelor Publice, Gabriel Biris, au avut rolul de informare si nicidecum o nota de ironie la adresa somerilor sau a persoanelor care beneficiaza de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat intr-un capitol special din Codul Fiscal.

Subfinantarea sistemului de sanatate este o problema care ii afecteaza pe toti romanii, de aceea este nevoie ca plata contributiei sa fie realizata de toti beneficiarii. Articolul 180 din Codul Fiscal face referire la persoanele care nu au realizat sau nu au declarat venituri in ultimele sase luni. Acestea trebuie sa plateasca o contributie la sistemul de sanatate echivalenta cu 5,5% din salariul minim pe economie", se arata pe pagina de Facebook a Finantelor.

Ulterior, tot pe Facebook, Biris a venit cu precizari:

"Am vazut valul de comentarii ridicat de raspunsurile la cateva intrebari, in urma cu cateva zile. Sunt consternat de interpretarea data raspunsurilor mele si imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati de cele spuse de mine.

Simt nevoia sa fac cateva precizari:

- prevederea respectiva de la art. 180 nu a fost introdusa de acest guvern (nu, nu o sa vorbesc de greaua mostenire, ci de ce avem de facut pentru a ajunge odata la o normalitate);

- prevederea respectiva nu se refera la someri si nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Sa nu uitam, vorbim de plata contributiei de 5,5% la sanatate, plata in schimbul careia adultul primeste servicii medicale daca are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decat cei aprox. 40 de lei pe luna ce ar trebui platiti. Nu este vorba de un impozit aici, chiar daca contributia aceasta este in codul fiscal;

- am criticat calculul acestei contributii la un venit minim, considerand ca nu asa tb rezolvata problema. Am si fost unul dintre sustinatorii lg 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obtinute de unii concetateni. Am si atras atentia ca pastrarea prevederii va genera acelasi tip de probleme In viitor. Uite ca le avem. O sa mai avem si altele...

- pe de alta parte, cred ca intelegem cu totii ca sanatatea costa. Nu putem vorbi de servicii de sanatate decente fara medicamente, fara spitale si, mai nou, si fara medici si asistente, ca ne pleaca cu miile din tara in fiecare an (stiu, este si foarte multa risipa si hotie, dar de aceasta problema se ocupa acum altii). Cine plateste? Daca nu noi, atunci cine? Copiii nostri, pentru datoriile facute de noi azi?

- cred ca este de datoria noastra sa vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor si despre cum eliminam cauzele care genereaza problemele si nu doar despre redus efectele. A se vedea si sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci cand noi, "decretii" vom fi iesit la pensie sistemul se va prabusi in lipsa unor masuri serioase inca de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...).

- in plus, cred ca trebuie cu totii sa fim constienti cat de grav ne afecteaza evaziunea pe fiecare dintre noi". ", scrie Biris pe Facebook