Noul Cod de procedura fiscala: impozitele locale datorate la primarii se pot achita doar dupa plata amenzilor neplatite

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2016, 15:29 Economie | Finanţe & Bănci


Mai intai se achita amenzile si pe urma impozitele locale
Foto: sxc.hu
Ordinea de stingere a obligatiilor bugetare in anul 2016 a fost modificata in ceea ce priveste taxele locale. Reglementata de art. 165 din noul Cod de procedura fiscala, in ordinea stingerii obligatiilor fiscale  la bugetul local se introduce o prioritate in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neplatite, trimise spre valorificare catre autoritatea publica locala. Pentru impozitele datorate la bugetul de stat se pastreaza aceeasi procedura ca si in perioada anterioara.

OpANAF nr. 3637/2015 reglementeaza modul in care sunt distribuite sumele platite in contul unic in conformitate cu ordinea de stingere a obligatiilor bugetare reglementata de art. 163 din noul Cod de procedura fiscala.

Ca regula generala, obligatiile datorate bugetului de stat se platesc in contul unic 20.A.47.01.00 "Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Pentru plata impozitelor pe salarii aferente sediilor secundare, plata se face in contul 20.A.47.01.00 "Sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al sediilor secundare.

Sumele aferente obligatiile fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale se platesc in contul unic de disponibil 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire", deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor.

Stingerea obligatiilor bugetare din contul unic atunci cand contribuabilul inregistreaza mai multe tipuri de datorii, principale sau accesorii, se face in urmatorul mod:
 • pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;
 • pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
 •  pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor enumerate mai sus.

In cazul in care o suma achitata de contribuabil nu acopera toate obligatiile bugetare, atunci aceasta se repartizeaza proportional cu categoriile de impozite datorate, in cadrul fiecarei categorii de impozite.

 Organul fiscal anunta contribuabilul despre modul in care s-a efectuat stingerea obligatiilor cu cel putin 5 zile inainte de termenul de plata al urmatoarelor impozite.

Daca in urma distribuirii sumelor din contul unic raman sume nedistribuite, in functie de contul bugetar in care au fost incasate, in ultima zi a lunii acestea primesc o destinatie ¬ fie raman in contul unic fie in primele zile ale lunii urmatoare, organul fiscal efectueaza din oficiu compensarea sau stingerea cu alte impozite de plata.

 Constatarea din oficiu a compensarii de catre organul fiscal competent poate fi efectuata si in mod automat, prin intermediul aplicatiei informatice de administrare a creantelor fiscale, ulterior operatiunii de distribuire a sumelor platite in conturile unice. Data stingerii obligatiilor fiscale prin aceasta modalitate, inclusiv cea efectuata in mod automat, este data la care creantele exista deodata, fiind deopotriva certe, lichide si exigibile, potrivit prevederilor art. 167 din Codul de procedura fiscala, daca legea nu prevede altfel.

Constatarea compensarii din oficiu se efectueaza pe baza formularului "Decizia privind compensarea obligatiilor fiscale". Decizia se comunica contribuabilului in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.

Procedura prevede si cateva exceptii pentru contribuabilii ce beneficiaza de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, pentru cei aflati in procedura insolventei si pentru cei aflati in procedura executarii silite. Toate aceste trei proceduri sunt particularizate pe cazuri concrete aplicabile situatiei in care se afla contribuabilul.

 • Ce spune articolul 165 din Codul de procedura?
ART. 165
Ordinea stingerii obligatiilor fiscale
(1) Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:
a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii;
b) obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, in ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul platii taxelor astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 36.

(3) In scopul stingerii obligatiilor fiscale, vechimea acestora se stabileste astfel:
a) in functie de scadenta, pentru obligatiile fiscale principale;
b) in functie de termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1), pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de organul fiscal competent, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii;
c) in functie de data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil/platitor, in cazul in care legea prevede obligatia acestuia de a calcula cuantumul obligatiei fiscale;
d) in functie de data primirii, in conditiile legii, a titlurilor executorii transmise de alte institutii.

(4) Pentru beneficiarii unei esalonari la plata, ordinea de stingere este urmatoarea:
a) ratele de esalonare si/sau, dupa caz, obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii esalonarii la plata;
b) sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata, dupa caz.

In concluzie:
 •  pentru bugetul de stat se achita mai intai impozitele reprezentand debite principale aferente exercitiului curent urmate de debite aferente perioadelor anterioare, in ordinea cronologica, iar ulterior cheltuielile cu dobanzi si penalitati, in ordinea vechimii.
 • pentru taxele locale mai intai se achita amenzile pentru ca mai apoi sa se achite impozitele datorate (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

68120 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Am avea o nedumerire (Marţi, 5 ianuarie 2016, 15:52)

  Sparafucile [utilizator]

  Daca-ti platesti impozitul prin internet banking , printr-un ordin de plata , cum te pot ei impiedica sa faci asta chiar daca ai amenzi de platit ?
  • +5 (9 voturi)    
   foarte simplu, ... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:01)

   funny [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   prin a-ti pune porire pe contul din care ai efectuat plata, ca prim pas.
  • +7 (17 voturi)    
   E mult mai complicat decat ai putea sa gandesti (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:10)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   faci tranzactia bancara pe internet si o sa constati ca banii s-au dus la plata amenzii si tu nu ai platit de fapt impozitul ci amenda si o parte din impozit
   Tara de rahat
   ANAFU stie sa ti stabileasca prioritatile
   ANAFU(ra) mamii lor
  • +5 (7 voturi)    
   ... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:10)

   seven [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Tu chiar crezi ca e dificil de implementat o verificare de genul asta in aplicatia online? Iar daca faci prin ordin de plata probabil ca automat banii vor acoperi amenzile. Oricum la platile prin OP catre stat niciodata nu poti sa stii exact unde au ajuns si ce-au acoperit ...
  • +3 (3 voturi)    
   nu se crediteaza contul (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:14)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Sparafucile

   nu stiu daca asa se intampla dar se poate face treaba asta.
  • +5 (5 voturi)    
   simplu (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:18)

   evoque [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   in momentul in care vrei sa faci plata prin internet banking, intai apar amenzile si dupa ce platesti amenzile ai acces si la celelalte "donatii" pentru politicieni, sau efectiv nu mai poti plati on line pana nu ai achitat cash amenzile, metode sunt.
  • +2 (2 voturi)    
   Este mana lui Biris si aici (Marţi, 5 ianuarie 2016, 21:34)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Bugetarul cu avere de nabab si administrator de off-shore in Cipru trebuie sa dispara din minister. Este inadmisibil sa fii secretar de stat si tu sa fentezi statul cu firme off-shore (actionar si administrator - deci creierul eludarii taxelor catre statul roman).
 • +9 (9 voturi)    
  Am intalnit (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:15)

  evoque [utilizator]

  aceasta practica in Bologna-Italia. Acolo daca cuantumul amenzilor ajungea la 40% din valoarea de piata a masinii, ridicau masina si era depozitata la un centru auto, daca nici in 60 de zile (parca) nu ai platit, masina era scoasa la vanzare (prin hotarare judecatoareasca).
  • 0 (0 voturi)    
   asa, (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 14:45)

   NicuButurca [anonim] i-a raspuns lui evoque

   si la amenda curvelor de pe centura ce scoate la vanzare?
 • -5 (11 voturi)    
  pare a fi... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:17)

  demaGOGU [utilizator]

  ...tot mana lui Birish Ltd.

  stilul, e omul.
  • 0 (10 voturi)    
   HN (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:48)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Acest Birish Ltd. pana nu demult era sustinut la greu de HN.
   • +3 (5 voturi)    
    birish ltd (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:37)

    marius [anonim] i-a raspuns lui Qwertz

    pai si acum e...cum a inceput valul de comentarii negative l au si scos de pe prima pagina si apoi si in sectiunea economic l au plasat cat mai ascuns
 • +12 (12 voturi)    
  Derogare pentru cei fara venituri (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:39)

  CititorulComentator [utilizator]

  Acestia pot plati amenzile in radacini si vanat.
 • +8 (10 voturi)    
  De acord, dar... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 16:50)

  Nick2k [anonim]

  Sunt de acord. Dar mai intai sa isi puna la punct sistemele si evidenta/actualizarea amenzilor, in special ale celor incasate,
  Sa nu mai trebuiasca ca tot contribuabilul sa isi faca o camera din casa arhiva pentru toate chitantele si hartiile emide incepand din urma cu 10 ani, ca poate i le cere o tanti de la impozite si taxe...
 • +10 (10 voturi)    
  Idee buna dar incompleta (Marţi, 5 ianuarie 2016, 17:09)

  bigbrother [utilizator]

  Modul in care se incaseaza si distribuie amenzile in sistemul de stat (ma refer la sistemele tehnice) este sublim pentru evul mediu. Din experienta personala (e adevarat, de acum 2 ani) a plati o amenda rutiera la CEC nu inseamna automat ca aceasta este si confirmata la fisc..neah, trebuia confirmata si la CNADNR (am uitat de vigneta), de parca eu platisem banii aia pentru scoala de dans iar CEC-ul nu putea sa trimita confirmarea online. Si uite cum la urmatoarea runda de impozite anuale a trebuit sa trimit faxuri, sa dau telefoane, sa platesc din nou la CEC sa obtin un xerox dupa chitanta..dupa o zi intreaga in care mi-am adunat nervii in batista, am reusit sa confirm acea plata.

  O alta situatie tine de amenzile care sunt contestate in instanta si pentru care inca nu s-a dat o hotarare definitiva..ce face cineva care castiga in instanta dupa ce a platit, plateste amenda si se roaga apoi de stat sa-i dea banii inapoi?

  Deci inainte de a se face astfel de modificari, poate n-ar strica sa fie pus la punct sistemul de incasare plati din tara asta, a.i sa se poata plati fara probleme oricum (exista smartphones care pot face orice)si in orice moment iar banii sa ajunga cu siguranta la destinatarul dorit. Mai mult, este necesar ca inainte de orice actiune a statului, sa se stie in orice moment ce are X-ulescu de plata fara a bloca conturi sau a intarzia alte plati purtatoare de penalizari, cu banii oamenilor nu e de joaca.

  Sistemul actual nu doar ca este total ineficient, dar mai si pune piedici, adica daca ceva ar putea fi simplu in secolul vitezei, al internetului omniprezent devine atat de complicat cu drumuri, cereri, faxuri si orice altceva mai trece unui birocrat prin minte. Poate intr-un final cei care gandesc aceste legi vor incearca intai sa rezolve cauzele si apoi efectul neincasarii amenzilor, impozitelor si taxelor.
  • +1 (1 vot)    
   ai fost fraier! (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:04)

   cinic [anonim] i-a raspuns lui bigbrother

   [si eu am fost O SINGURA DATA]. Am gasit un avocat prieten si i-am dat in judecata. Actiunea e simpla si standard. Am castigat iar avocatul si-a luat cheltuieli nu mici de judecata.
   PRESUPUN ca, mai apoi, curtea de conturi a imputat cuiva paguba rezultata din evidente proaste.
 • +2 (4 voturi)    
  constitutionalitate (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:48)

  sandu gheorghe [anonim]

  Deci omu' da bani pentru impozit , ANAF ii ia si pe urma spune : fii atent ca ti-am oprit o parte din bani in contul amenzii date de politia rutiera.
  Nu cumva e neconstitutional ? Atata timp cat exista proceduri de executare silita putem pune asa ceva in lege ? Ne poate lamuri un avocat ?
 • +5 (5 voturi)    
  Pareri . (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:02)

  Marx [anonim]

  Daca tot se umbla la conditionari , de ce nu se legifereaza ca o firma plateste statului impozite abia dupa ce statul achita obligatiile pe care le are catre firma respectiva ? Sunt destule situatiile cand firmele au de incasat de luni bune sau ani , sume substantiale si in acest timp obligatiile lor fata de buget curg fara jena .
 • +4 (4 voturi)    
  Da mai ca zici ca nu suntem in evul mediu (Marţi, 5 ianuarie 2016, 21:18)

  serbanTeodor [utilizator]

  Dar pe cand o procedura care sa anunte automat si politia ca mi-am platit amenda la taxe si impozite si sa nu apara ca neplatita anul viitor, daca nu trimit eu o copie dupa chitanta ca am platit si la politie. Vorbesc de chestii avansate, de parca nu am fi in evul mediu informatic cu sistemele statului. Dar na, daca tot se poate sa se incaseze amenda aia de 2 ori, de ce sa se agite cineva...
 • +3 (5 voturi)    
  De ce sa platim? Sa isi iau parlamentarii lefuri? (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 8:52)

  Miky60 [utilizator]

  Mai bine sa nu platim nimic! Ei doar isi maresc lefurile nesimtite cu banii nostri!! Sa nu mai platim nimic sa vada ca noua ne pasa, nu mia vrem sa fim bataia loc de joc!
 • +1 (1 vot)    
  un nou abuz al legiuitorilor (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 10:00)

  Soro [utilizator]

  Aceasta hotarare intareste unele deja luate abuziv de administratiile locale.
  Incompetenta a ajuns la rang national acum.
  Foarte multe amenzi sunt contestate si asta duce la intarzieri in plata impozitelor. Cine plateste majorarile ulterioare in cazul unui proces ce dureaza 6 luni?
  Acest caz e similar cu plata taxei TV la plata curentului cand nu puteai sa-ti platesti curentul daca nu-ti plateai taxa TV.
  Acesta e un abuz al autoritatilor legiuitoare prin fortarea cetateanului sa-si plateasca o amenda cu care nu e de acord.
  Mi s-a intamplat mie sa parchez pe terenul nefolosit al unui vecin. Autoritatile mi-au ridicat masina crezand ca e pe teren public. Am contestat amenda dar nu as fi putut sa imi ridic masina pana cand nu s-a judecat cazut. Bineinteles ca am ridicat masina platind amenda si taxa de ridicare (800 RON), apoi am primit banii inapoi dupa 1 an si dupa multe hartii si drumuri inutile la autoritatile statului.
 • +1 (1 vot)    
  Eu nu stiu cum se va aplica (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:23)

  Ciprian Bardan [anonim]

  La obligatiile locale fiscale sumele nu se duc intr-un cont unic si apoi sa se distribuie.
  Daca te duci la ghiseu se poate sa-ti incaseze automat amenda.
  Dar daca faci OP e mai complicat.
  Pana acum fiecare obligatie fiscala locala avea cont distinct.
  Adica e un cont pt impozit cladiri, altul pt impozit teren intavilan, impoz teren extravilan, taxe auto, si prin OP platesti in fiecare cont separat obligatia respectiva.
  O alta problema delicata este faptul ca nu este o evidenta centralizat pe contribuabil la nivel national. Adica esti inregistrat ca contribuabil la fiecare primarie pe raza careia ai proprietatii.
 • 0 (0 voturi)    
  nu-s prosti astea lume ......is tampiti (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 18:07)

  buliga [anonim]

  amenzi mari ......salariii de rahat ....cu ce sa platesti amenzile mai ai si copii acasa. cu ce te duci acasa? cu chitanta si dai copiilor sa manance hartii?o tara de rahat ...hotiii nu stie cum sa mai traga bani de la oameni .de platit plateam impozitul in fiecare an acum suntem p 0 ...si aum treb sa dau 1200 (amenzi)de unde ?eu castig 800 lei p luna cu 2 copii si datorii la stat apa curent gaz etc.nesimtiti sa dea D-zeu sa ii stranga pe toti la puscarie ...hotii ..pe noi ne vede ca nu platin amenzile da intre ei nu vede ca ne fura .....
 • +1 (1 vot)    
  mda (Joi, 7 ianuarie 2016, 11:07)

  wef [anonim]

  a,eu nu stiu cum ii la voi,dar la noi de multi ani e valabila legea (poate nescrisa pina acum ) de a nu lua banii de impozite pina nu platesti amenda...
 • 0 (0 voturi)    
  amenzi (Joi, 21 ianuarie 2016, 17:30)

  ionica [anonim]

  daca sotul are amenzi si eu datori la impozit si redeventa locala sunt obligata sa platesc amenzile si apoi impozitul
 • 0 (0 voturi)    
  amezi (Miercuri, 3 februarie 2016, 21:45)

  wtf [anonim]

  Daca o persoana are amenzi mari si acum doreste sa faca un copil ca apoi sa intre in crestere copil are o mare problema pentru ca nu poate primi indemnizatie de crestere a copilului daca nu are impozitele platite! Idiotii s au gandit si la cat va scadea natalitatea! Chiar vreti sa ramana tara asta fara locuitori? Mai mult daca am o amenda mare neplatita (deci nu pot plati impozitul) contestata si apoi castig dupa un an in justitie, cine imi plateste penalitatile care apar la impozit?
 • 0 (0 voturi)    
  Plata impozit fara amenda (Marţi, 1 martie 2016, 22:42)

  Mos Ion [anonim]

  Daca ati primit o amenda si nu ati contestat-o in timp de 15 zile de la primirea procesului de contraventie capata titlu executoriu ,adica trebuie sa o platesti.Daca ai contestat procesul verbal de controventie in instanta pentru anulare ,amenda capata titlu executoriu dupa ce sentinta ramine definitiva si irevocabila .Citeste art.165 (2) cod de orocedura fiscala si art.31(1) si art.37 din O rdonanta nr.2/2001-Regimul juridic al contraventiilor. Pentru plata impzitului fara amenda ,cereti codul bancar de la primarie pentru ipozitul pe care vtreti sa-l platiti si codul unic de indentificare (c u i).mergeti la oficiu postal si platiti completind un mandat postal,aveti grija ca la rubrica loc pentru corespondenta sa specificati ce reprezina suma(ce impozit).Agentul de politie trebuie sa trimita copia procesului verbal de contraventie la primarie dupa ce a trecut 15 zile de la trimiterea prin posta.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare ? (Vineri, 27 ianuarie 2017, 17:12)

  faciu danut [anonim]

  salu , daca am amnezi cam 1500 de lei per total si ultima amenda a fost emisa in 01.09.2010 si eu din 2010 pana in prezent nu am primit nimik acasa notificari sau ceva de genul si acum 1 an am avut card si mi-a blocat contul iar banca nu m-a anuntat eu nu mai am folosit acel cont dar intrebarea este daca a trecut 5 ani inca mai au puterea de a pune oprire pe salariu sau blocare pe cont ,din ce am citit eu pe sfantul google cam asta am inteles daca nu trimit notificari timp de 5 ani nu mai te poate obliga sa platesti amenziile cum fac sa scap de aceste amnzi care le am de la ratp ca nu aveam bani sa iau bilet si chiar ma duceam la munca si era destul de departe de la domiciliu pana la munca asa ca am luat ratp-ul ca nu aveam alta solutie :(


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by