Guvernul ar putea elimina obligativitatea platii contributiilor de sanatate pentru persoanele fara venituri
"Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie- inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale (...)In esenta, articolul respectiv incerca sa deschida posibilitatea de a reintra in sistemul de sanatate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (...) Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face", a declarat Suciu.
Acesta a precizat ca in cazul in care va fi eliminat caracterul obligatoriu, nu va exista un impact bugetar, deoarece la constructia bugetului nu au fost luate in calcul persoanele care nu realizeaza venituri.
Reamintim ca zilele trecute, secretarul de stat din Finante, Gabriel Biris, a avut o interventie neinspirata la adresa romanilor care timp de 6 luni nu au inregistrat venituri. A spus ca sunt trei milioane de "fantome" care nu exista din punct de vedere fiscal. "Cum poti sa zici <<am trait fara nici un venit>> timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat?", a spus Biris intr-un interviu pentru Republica.ro.
Dan Suciu a precizat ca aceasta declaratie are o problema de forma si una de fond. Cu toate acestea, premierul Dacian Ciolos nu i-a cerut demisia secretarului de stat. "Problema de forma a sesizat-o si domnia sa si-a cerut scuze celor care au considerat ca se simt jigniti de o anumita formulare. Dar tocmai aceasta formulare din pacate a impiedicat sa se inteleaga exact despre ce e vorba pe fond in chestiunile legate de contributiile la asigurari de sanatate. E vorba de acel articol care intr-adevar are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta si nici macar nu l-a luat in calcul pana acum pentru ca nu a fost la guvernare. Este din vara, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum sa clarifice aceste lucruri", a precizat Suciu.
In acest moment, contributia la asigurarile de sanatate este de 5,5% din salariul minim brut pe economie.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Sunt mai multe tipuri de persoane fara venit:
Persoane care sunt in intretinerea unui membru al familiei. Acestea ar trebui incluse pe asigurarea aceluia in a caror intretinere sunt.
Persoane care nu gasesc de lucru si beneficiaza de ajutor social. Asigurarea ar trebui in acest caz inclusa in ajutorul social si suportate de stat.
Persoanele care presteaza munci de genul "cu ziua" sau care traiesc din ce cresc in curte. Astea ar trebui reglementate cumva. Or un prag de contributie foarte mic ori inclusi in categoria cazurilor sociale.
In Germania toata lumea trebuie sa aiba asigurare medicala (este ilegal sa nu ai) Dar platile sunt reglementate in functie de venit.
Persoanele fara venit pot fi inclusi pe asigurarea celor in a caror intretinere sunt sau pot beneficia de ajutor social in cazul in care nu-si gasesc de munca, asigurarea inclusa. Pentru asta trebuie sa fie inscrisi la oficiul fortei de munca care le si cauta de lucru. Oricum statul e acoperit si in acest fel nu exista costuri ramase in vant pentru ca i s-a facut aluia rau pe strada, l-a luat cu ambulanta si n-au avut de unde sa deconteze ambulanta.
e foarte simplu platesti, si daca ai asigurare plata se face automat sau prin decont, asa functioneaza de exemplu in belgia
si nu inteleg de ce ma obligi pe mine sa platesc asigurare daca eu o platesc deja in belgia. Daca ma apuca ceva in romania, o sa scot ban din buzunar sau folosesc asigurarea din belgia. (am platit asigurare in romania multi ani, nu am folosito nici odata, cand am avut nevoie am scos bani din buzunar chiar daca trebuia sa plateasca asigurarea)
- exista venitul minim garant (125 lei/luna); pentru aceste persoane este statul care plateste pt ei contributia sanatate (Protectia sociala) pentru orice fel de serviciu medical la stat.
- idem pt persoanele care au ajutor social
- persoanele care sunt in intretinerea unui memebru de familie sunt deja incluse pe asigurarea acelui membru intretinator
- urgentele sunt gratuite pt toata lumea in Europa; pt bogati, saraci, straini,...
- guvernul tb sa scoata taxele introduse pe PFA (casa e impozitata odata, terenul la fel, daca e inchiriata, chiria e impozitata, venitul PFA e impozitat, de ce sa impozitezi inca o data spatiul??),
- guvernul tb sa lase diaspora in pace (ei platesc impozite in tara in care lucreaza). Cand vin in tara sa-si faca asigurare sau s-o foloseasca pe cea din tara europeana in care lucreaza,
- tb eliminat din Codul Fiscal prevederea ca ANAF sa aiba baza de date cu toate conturile si cardurile cetatenilor. Nu vor si declaratii cu privire la coordonatele locului in care se banii la ciorap?
- guvernul sa gandeasca un sistem de impozite forfetare la toate profesiile liberale, fara masina de bon fiscal, evaluatori, contabili, etc. Taxe, in general, de 100 de lei / luna ar fi suficiente. Nu-i nimeni in guvern in stare sa conceapa un sistem de impozitare foarte simplu si accesibil? S-ar intoarce meseriasii acasa, iar ANAF n-ar mai avea motive sa suspecteze pe toti cetatenii ca sunt infractori. Rolul ANAF ar fi de asistenta pentru contribuabil la infiintarea de PFA-uri sau IMM-uri si la asistenta la completarea declaratiilor. N-ar tb sa fie ANAF-ul interesat de cat castiga un zugrav, daca el isi plateste impozitul.
Despre aceasta prevedere se stia din vara, da, si asta este valabil si pentru dl. Biris.
Din vara daca opozitia se pregatea putea sa atace aceasta prevedere si o gasea cu lectia pregatita si chiar invatata atunci cand urca pe tron ca un nou guvern.
ceea ce se intampla acum arata cat de slab este PNL si ca practic nu prea exista opozite in parlamentul romaniei.
De ce nu se discuta ideiile?
De ce nu se pregatesc argumentari serioase?
Pot sa spun linistit ca prevederea respectiva viza in special pe cei care sunt plecati in strainatate si lucreaza cum lucreaza iar cand revin in tara se ingrijesc de sanatate ca este mai ieftin si cu putina influenta ajung si la cei mai buni doctori din RO.
Ceea ce imi doresc este sa stiu care este de fapt situatia in sistemul de sanatate din punct de vedere financiar si cati clienti a servit acest sistem in 2015, pe categorii de asigurati si neasigurati, si daca se justifica sau nu introducerea acestei prevederi cu titlul imperativ. DA sau NU?
ar trebui automat sa vedeti ca omul e platitor in alta tara din EU si sa nu ii cereti nimic
cel mai simplu cand ajunge la spital sa plateasca sau sa se ia banii automat de la asigurare, daca nu are asigurare va plati
in aceasi situatie sunt basarabeni care locuiesc in moldova si platesc acolo, dar au si carte de identitate romaneasca
daca nu ajung bani pentru sistemul de santate, foarte bine, faceti spitale si clinici in romania, si daca conditiile sunt mai bune, mai ieftin vor veni toti acestia sa-si repare dintii si ce mai au dar pe asigurare platita in alta parte, si veti castiga un ban cinstit. Eu personal as dori din tot sufletul ca nu doar cetateni romani dar si din alte state din europa sa vina sa se trateze in romania si sa fim tari in medicina. Nu suntem prosti, avem medici peste tot in europa.
a) ar fi anticonstitutional - pentru ca de exemplu nici eu n-am chef sa platesc CASS-ul ala, pentru ca am asigurare privata. Dar nu, doar "cei fara venituri".
b) ce inseamna exact "fara venituri" ? fara venituri evidentiabile ? cei care lucreaza la negru nu au venituri ? dar cei sustinuti de catre familie, rude, sau prieteni, ei de ce sa nu plateasca ? sau ma rog, angajatorul lor, sau "sponsorii". De ce sa le platesc eu, pe sistem "pay as you go" ?
Deci trebuie sa se hotarasca:
a) asigurarea publica de sanatate e obligatorie, si atunci o plateste toata lumea care realizeaza venituri, indiferent de natura veniturilor.
b) asigurarea publica de sanatate e facultativa, si atunci o plateste cine vrea, in cazul nefericit in care va avea nevoie de ea, sub forma achitarii cuantumului pe ultimele 6 luni, cate 70 de RON.
In al doilea scenariu, sistemul public de sanatate ar intra in colaps pana la vara, pentru ca nu va mai plati nimeni in mod constant, iar din 4-5 milioane din an in pasti, nu se pot acoperi cheltuielile medicamentelor sau interventiilor pentru toti bolnavii Romaniei.
Cat despre "cei fara venituri", mi se rupe mie de sarantocul care ia bani de la ma-sa, sau de la sora-sa din Spania, sau de la patronul ce l-a angajat la negru.
Sa plateasca, la fel cum platim cu totii. Sa-i plateasca ma-sa si aia 70 de lei pe luna, sau patronul.
Astia sunt cei 3 milioane de care vorbea Biris, pe buna dreptate.
te inscrii la asigurare si functie de vechime si nr. accidente ai un scor, si platesti in functie de aceasta. Faci controale medicale periodice si profilaxie. si nu cotizezi 70 ron/luna dar 100 euro/luna. Si mai trebuie plafon de cheltuieli, si franciza. Si sunt mai multe pachete de asigurari de la basic la premium. Iar preturile sunt si in functie de varsta.
tu cum ai crezut? dupa lumea va incepe sa duca un mod de viata mai sanatos, si sa cotizeze din timp si constant. Altfel asa cum este azi va fi in colaps inca 100 de ani
"In al doilea scenariu, sistemul public de sanatate ar intra in colaps pana la vara, pentru ca NU va mai plati nimeni in mod constant, iar din 4-5 milioane din an in pasti, NU se pot acoperi cheltuielile medicamentelor sau interventiilor pentru toti bolnavii Romaniei."
Practic ai repetat ce am zis si eu ca ar fi unul dintre scenarii.
Ar trebui sa isi dea seama si nu sa le zici la fiecare virgula . Ei iau salarii mari pentru asta. Altii pensii. Restul suntem carne de tun.
Nu stiu ce minte diabolica au putut sa aibe sa faca o asemenea lege. De fapt sunt multe infinit mai rele dar nu le luam in seama ....
* toate persoanele pe care le cunosc care muncesc in strainatate se trateaza in fiecare vara/iarna in concedii in Romania ... sa nu mai fim ipocriti in privinta asta