Banca Nationala a Romaniei (BNR) anunta, joi, deciziile de politica monetara, dupa sedinta Consiliului de administratie, potrivit Agerpres.

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR),BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% pe an.

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute pe 7 ianuarie. Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arata intr-un comunicat al AAFBR.

Analistii estimeaza ca anul 2017 ar putea aduce majorarea dobanzii de politica monetara la 2,5% in decembrie.

Pe de alta parte, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului 2017.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis in data de 5 noiembrie 2015 mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, in sedinta de politica monetara, s-a hotarat pastrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii in sistemul bancar.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste peste 70 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.