In Monitorul oficial de miercuri s-a publicat formularul "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA". Consultati aici Ordinul privind aprobarea modelului formularului 088 sau puteti consulta aiciOrdinul privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scop de TVA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se pastreaza aceeasi ineptie fiscala cand criteriile de inregistrare in scopuri de TVA sunt aplicabile pentru inregistrarea in scopuri de TVA la inmatricularea societatii si pentru situatia in care ulterior inmatricularii societatea nu atinge plafonul dar doreste sa fie platitoare de TVA. Iar in cazul in care societatea depaseste plafonul de 220.000 lei si evident demonstreaza prin cifra de afaceri capacitatea economica si este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, nu exista criterii de conditionare insa printr-un alt act normativ este obligata sa depuna formularul 088 ca sa isi justifice intentia.

OpANAF nr. 3841/2015 reglementeaza declaratia pe propria raspundere privind evaluarea capacitatii economice in vederea inregistrarii in scopuri de TVA.

In esenta, nu sunt modificari semnificative fata de reglementarile anterioare, temeiul normativ este actualizat dupa noua numerotare a Codului fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Formularul se depune in urmatoarele situatii:

  •  la infiintarea persoanei impozabile, cand aceasta declara ca va depasi plafonul de scutire de TVA sau cand aceasta doreste sa fie inregistrata in scopuri de TVA prin optiune;
  •  la depasirea plafonului de 220.000 lei, cand persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA prin efectul legii, impreuna cu declaratia de mentiuni. Observam ca se pastreaza aceasta anomalie existenta si in reglementarile anterioare, respectiv trebuie justificata capacitatea economica si la depasirea plafonului si inregistrarea este obligatorie prin efectul Codului fiscal.
  •  ulterior infiintarii persoanei impozabile, cand aceasta nu a depasit plafonul cifrei de afaceri si nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA dar opteaza pentru calitatea de platitor de TVA.

Formularul se depune si in alte situatii, la solicitarea organului fiscal competent, cand apar modificari ale structurii organizatorice a persoanei impozabile cum ar fi:

a) schimbarea sediului social;

b) modificarea structurii administratorilor si/sau asociatilor.

Se regasesc in continuare un numar de 20 de criterii analizate de autoritatea fiscala, astfel:

1. Detinerea spatiului cu destinatie de sediu social;

2. Analiza diferentei intre sediul social si domiciliul fiscal;

3. Detinerea de spatii pentru sedii secundare;

4. Declararea la Registrul comertului a activitatilor efectuate la sediul societatii;

5. Declararea la Registrul comertului a efectuarii unor activitati la terti;

6. Analiza calitatii asociatilor si administratorilor ce au mai detinut societati sau au mai desfasurat activitati economice, cand acestea au fost lichidate/ in inactivitate temporara/ in insolventa;

7. Analiza situatiei in care asociatii sau administratorii au mai detinut societati sau au mai desfasurat activitati economice la care inregistreaza obligatii fiscale restante;

8. Analiza cazierului fiscal al asociatilor si administratorilor;

9. Analiza rezidentei administratorilor;

10. Indicarea unui numar de 3 persoane ce pot da relatii asupra administratorilor;

11. Analiza detinerii conturilor bancare;

12. Prezentarea modului de conducere a contabilitatii;

13. Prezentarea identitatii persoanei ce semneaza digital declaratiile fiscale;

14. Indicarea numarului de contracte de munca pentru salariatii societatii;

15. Analiza veniturilor brute realizate de asociati si administratori;

16. Daca administratorii sunt persoane juridice, se vor prezenta indicatorii realizati de acestia in ultimul an;

17. Prezentarea studiilor/profesiilor administratorilor;

18. Prezentarea cumulului de functii al administratorilor;

19. Prezentarea creditarilor efectuate de asociati/administratori catre societate;

20. Informare privind depunerea anterioara a altor declaratii 088.

OpANAF nr. 3840 enumera criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Nici acest act normativ nu aduce noutati deosebite fata de reglementarile anterioare, in sensul ca pastreaza aceleasi criterii analizate de organele fiscale, noutatea fiind actualizarea prevederilor la noua numerotare din Codul fiscal.

Se pastreaza aceeasi necorelare existenta in ordinele ANAF 17 si 18 din anul 2015 intre reglementarea ce adopta formularul 088 si obligatia depunerii acestei declaratii conform actului normativ ce reglementeaza criteriile de inregistrare.

Cele trei criterii analizate de autoritatea fiscala pentru inregistrarea in scopuri de TVA sunt:

  •  analiza situatiei persoanei impozabile din punct de vedere formal pentru a se vedea daca aceasta are dreptul juridic sa efectueze activitati economice, daca are autorizate obiectele de activitate si nu se afla in situatia de la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004, temei normativ ce permite inmatricularea unei societati prin declaratia administratorului ca nu desfasoara activitati economice la sediul social sau la sediile secundare;
  • analiza cazierului fiscal al asociatilor/administratorilor sau chiar al persoanei impozabile;
  • evaluarea pe baza de analiza a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice in sfera TVA, evaluare pe baza declaratiei 088.

Ordinul detaliaza documentele ce trebuie depuse la autoritatea fiscala in functie de situatia persoanei juridice, astfel:

  • pentru societatile nou-infiintate se va depune in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului cererea de inregistrare in scopuri de TVA, situatie putin probabila a se realiza avand in vedere ca societatea nu are personalitate juridica;
  • persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, ulterior inmatricularii, dar in situatia in care nu s-a atins plafonul de inregistrare in scopuri de TVA vor trebui sa justifice incadrarea in aceste criterii.

Foarte important: pentru inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de 220.000 lei conform art. 316 alin. (1) lit. b) din noul cod fiscal nu sunt enumerate criterii de conditionare.

Observam ca aceste criterii sunt enumerate pentru doua situatii, respectiv pentru cazul in care societatea doreste sa se inregistreze in scopuri de TVA de la inmatriculare si pentru cazul in care, ulterior inmatricularii, societatea nu atinge plafonul cifrei de afaceri care sa o oblige sa se inregistreze in scopuri de TVA dar doreste sa aiba calitatea de platitor de TVA (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).