In sedinta de joi a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, membrii acestuia au decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 12% (de la 14%) incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%, se mai arata in comunicatul transmis de autoritatea monetara. Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernatorul Mugur Isarescu la ora 15:00 la sediul BNR.

Banca Nationala a Romaniei BNRFoto: Hotnews

Mentinerea nivelului dobanzii cheie a fost anticipata de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute pe 7 ianuarie.

Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arata in comunicatul AAFBR.

Analistii estimeaza ca anul 2017 ar putea aduce majorarea dobanzii de politica monetara la 2,5% in decembrie.

Pe de alta parte, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului 2017.