Gelu Diaconu, ANAF: 2015 a fost un an in care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar daca nu sunt buni cunoscatori ai  mecanismelor administrarii fiscale

de DP     HotNews.ro
Joi, 7 ianuarie 2016, 16:42 Economie | Finanţe & Bănci


Gelu Diaconu
Foto: AGERPRES
"Dimensiunea reformei ANAF este uriasa si aparent de neinteles pentru cei care nu sunt implicati direct. Cu toate acestea, avem deja primele rezultate vizibile si cuantificabile, prin surplusul de venituri din 2015 care depaseste cu 100% cresterea economica. A fost un an in care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar daca nu sunt buni cunoscatori ai  mecanismelor administrarii fiscale. Cu sprijinul Guvernului, reforma ANAF va avea rezultatul scontat. In maximum 2 ani, Romania va avea un decalaj fiscal sub media UE. Acesta este obiectivul meu si echipei mele de la ANAF."  a declarat joi Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF

"2015 a fost de asemenea un an in care am preferat sa demonstram prin fapte si printr-o comunicare publica intensa si transparenta, si nu prin prezente la simpozioane, conferinte sau prin studiourile de televiziune. Acolo este locul celor care trebuie sa explice acum de ce toate previziunile catastrofice care priveau nivelul veniturilor bugetare au fost contrazise in totalitate de realitate. In 2016, vom ramane consecventi principiului "toleranta zero la evaziune", pentru ca unul dintre scopurile noastre principale este de a asigura in continuare resursele necesare pentru a sustine o politica fiscala relaxata care sa conduca la prosperitatea mediului de afaceri", mai spune seful Fiscului


"Totodata, 2016 va fi un an decisiv pentru toti contribuabilii onesti. Pe langa asigurarea unui mediu concurential fara distorsiuni, ne propunem sa reformam complet mecanismele rambursarii TVA, diminunand drastic termenele, prin reducerea la minimum a inspectiilor fiscale in cazul contribuabililor onesti din categoria celor mari si mijlocii" , conchide seful Fiscului.

Cateva informatii furnizate de ANAF cu privire la colectarea in 2015:

 •  in 2015, veniturile in suma de 196,24 mld lei reprezinta o depasire cu 8% (indice nominal) si cu 13,69 mld lei (in cifre absolute) a veniturilor colectate in 2014
 • incasarile din TVA au fost cu 6,21 mld lei (+12%) mai mari decat in 2014, cu o TVA la alimente de doar 9% si o crestere a consumului sub rata cresterii colectarii
 • de asemenea, raportat la programul initial de incasari, gradul de realizare este de 104%

Sumar colectare decembrie 2015
 •  in decembrie 2015, s-a colectat cu 1,52 mld lei mai mult (+11%) decat in decembrie 2014
 •  la TVA s-a inregistrat o crestere de 33%, in conditiile in care s-a asigurat restituirea unei sume aproape echivalente cu cea din dec. 2014 (2,98 mld lei, fata de 3,13 mld lei), inclusiv o transa suplimentara
 • la profit s-a inregistrat o crestere de 97,77%, ca urmare directa a reducerii evaziunii prin diminuarea sumelor deductibile prin utilizarea lanturilor de firme de tip "fantoma"


Principalele cresteri se regasesc la categoriile de impozite afectate de fenomenul evaziunii fiscale: TVA, profit, accize. Iar la bugetul de stat, care include aceste impozite, ponderea colectarii in PIB a crescut cu 1pp.

 Cresterea consistenta a colectarii pare sa fie rezultatul direct al presiunii exercitate pe cresterea conformarii voluntare atat de catre inspectorii antifrauda in zona vanzarii cu amanuntul si a comertului engros(in special zona engros), precum si de catre activitatea de inspectie fiscala.

 Cresterea conformarii voluntare din zonele cu categorii de contribuabili recunoscute pentru comportamentul fiscal de tip evazionist se datoreaza reducerii drastice a lanturilor de firme de tip "fantoma".

Potrivit prognozei de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza, cresterea economica a fost de 3,6%, in timp ce incasarile suplimentare din 2015 au crescut cu 8% fata de cele inregistrate anul trecut. De asemenea, subliniem faptul ca, in perioada de crestere economica, sarcina fiscala a fost diminuata considerabil printr-o serie de masuri care au micsorat, implicit, impactul pozitiv al cresterii economice in colectare.
Totodata, in perioada analizata, deflatia de 1.14% a afectat nominal veniturile colectate de ANAF.

Masurile de relaxare fiscala care au influentat nivelul colectarii sunt:
1. scaderea CAS cu 5 pp
2. neimpozitarea profitului reinvestit
3. diminuarea taxei "pe stalp"de la 1,5% la 1%
4. cresterea varsamintelor la pilonul II de pensii
5. scaderea TVA la alimente de la 24% la 9% (aici facem precizarea ca nu doar alimentele au beneficiat de o cota redusa de TVA dar si bauturile non-alcoolice, animalele si pasarile din specii domestice, semintele si ingredientele alimentare, serviciile de restaurant si catering)

F. Din aceste motive, plusul de venituri este, in principal, consecinta nemijlocita a actiunilor de combatere a evaziunii fiscale. De altfel, evolutia gradului de conformare pe categorii de contribuabili si zone geografice atesta fara dubii faptul ca veniturile suplimentare din 2015 s-au inregistrat in zone recunoscute ca avand un potential evazionist ridicat.

In acest sens, exemplificam cu zona Bucuresti-Ilfov unde cresterea din 2015, raportata  2014, la aceleasi categorii de contribuabili, a fost de 18,62%; din cele 13,69 mld lei colectate in plus in 2015, 6,11 mld lei provin din zona Bucuresti-Ilfov.

 Colectarea veniturilor bugetare cumulat  2015


Totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in anul 2015 a insumat 196.239,7 mil.lei, ceea ce reprezinta o depasire cu 8% - indice nominal, cu 13.693,6 mil.lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2014 (182.546,1 mil.lei).
    
    
 In structura, pe bugete si in cadrul bugetului de stat pe principalele impozite si taxe, situatia privind realizarea veniturilor bugetare in perioada analizata, se prezinta astfel:
 • la  bugetul de stat  s-au incasat  136.899,6 mil.lei, cu 13.754,0 mil. lei (11 % indice nominal ) mai mult fata de aceeasi perioada din 2014 (123.145,7 mil.lei).
 •  la impozitul pe profit s-au incasat 13.764,5 mil. lei, cu 1.574,2 mil.lei ( 13% indice nominal ) mai mult decat in 2014 (12.190,3 mil.lei). Cresterea incasarilor din perioada analizata, la acest impozit, s-a datorat : cresterilor de viramente inregistrate de la agentii economici (+11,1%, respectiv cu 1.328,0 mil.lei mai mult), cat si impozitului virat de catre bancile comerciale (+88,8%, respectiv cu 246,2 mil.lei); reducerii evaziunii prin diminuarea sumelor deductibile prin utilizarea lanturilor de firme de tip "fantoma" si  intensificarii inspectiilor fiscale la contribuabili identificati cu risc fiscal asociat preturilor de transfer, selectati in baza analizei de risc. Rezultatele acestor controale se cuantifica atat prin stabilirea de sume suplimentare, cat si prin diminuarea pierderilor fiscale inregistrate de contribuabili, cu consecinta directa in cresterea nivelului sumelor declarate cu titlu de impozit pe profit ;
 •  la impozitul pe venit s-au incasat  26.146,9 mil. lei, cu 2.705,2 mil.lei (12% indice nominal ) mai mult decat in 2014 (23.441,7 mil.lei).
In domeniul  accizelor (inclusiv taxa pe viciu), fata de incasarile din perioada analizata a anului precedent (24.000,5 mil.lei),  accizele au fost mai mari cu 8% (in termeni nominali ),  veniturile colectate in 2015 fiind de 25.918,7 mil. lei ( plus 1.918,1 mil.lei)
 Cresterea incasarilor din accize s-a datorat si actiunilor specifice de monitorizare si control realizate la nivelul activitatilor de inspectie fiscala, vamala si antifrauda fiscala, actiuni orientate catre domeniile economice in care se manifesta fenomene de evaziune fiscala, indisciplina financiara sau slaba conformare ( in special in zona Bucuresti - Ilfov).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2937 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Iar asta cu mecanismele (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:49)

  sile [anonim]

  Toti smecherii se justifica cu "dar tu nu cunosti domeniul".
  Nu domnule, exista si asa numitul "black box testing": ma uit ce intra intr-un sistem, ma uit ce iese si vad daca sistemul ala functioneaza bine sau nu, fara sa stiu nimic despre functionarea lui interna. "Mecanismele administrarii fiscale" va platim sa vi le reglati singuri si sa va spalati cu ele pe cap.
 • +9 (9 voturi)    
  Din ce bani ti-ai facut hotel? (Joi, 7 ianuarie 2016, 16:56)

  emil bobu [utilizator]

  Si de ce nu ti s-a inchis afacerea?

  La altii le-ai inchis buticurile ca nu dadeau bon, dar nici la restaurantul hotelului tau nu se da bon.

  Ia zi Gelule, de ce incalci legea si de ce nu esti pedepsit?
  • +8 (8 voturi)    
   Iar odrasla este sefa la Uber (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:54)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Unde toti banii se duc in Olanda. Statul roman nu vede nici un leu. Daca eram eu seful Uber, a doua zi se infiinta haita lui Diaconu sa-mi inchida afacerea. Iar Biris, proprietar si administrator la multe off-shoruri este secretar de stat la finante. Lupii sunt paznici la oi. Asta-i Romania. si nesimtitul are tupeul sa se laude cu realizarile lui. Mai era unul, Dan Rusanu, care acum vreo 15 ani propunea sa se inchida toate firmele private care nu sunt pe plus la sfarsitul anului. Acum e la beciul domnesc. Nu m-ar mira ca si comunistul Diaconu sa ajunga acolo si el, hotelul in buricul Bucurestilor, firma Uber care face concurenta neloaiala taximetristilor si nu da un sfant la stat, dar fata lui Diaconu ia 20.000E salariu lunar de acolo (fara ca sa se plateasca taxe la statul roman)
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:04)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Reorganizare ANAF (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:17)

  eugen6215 [utilizator]

  Dar de aparitia unei structuri fara corespondent in organizarea teritoariala a tarii-ma refer la directii regionale, ce spuneti?Sunt structuri care nu au nici un rost, cu o gramada de sefi si functionari care aduna raportarile judetelor si le transmit la Anaf.De parca judetele nu pot(asa cum faceau inainte) sa raporteze direct, mai trebuie o structura babana.Si acolo unde este chiar nevoie de oameni, nu se poate, pentru ca trebuie la regiuni!
 • +6 (6 voturi)    
  Puncte de vedere . (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:29)

  Marx [anonim]

  Nea Gelule ! Ca unul care stie bine cum se misca finantele de ani buni , adica de dupa Revolutie imediat , pot spune ca n-ati facut niciodata gaura in cer , voi , cei care conduceti institutia . Rezultatele de acum sunt strict meritul DNA care a bagat spaima si in hotii de la voi . In rest , ca se mai schimba unul , ca altul , vax . Baza este corectitudinea care se datoreaza parchetarilor . La voi in cuib , interesele de gasca au fost mereu deasupra intereselor generale ale statului . Oricum , drumul este bun si noi , chibitii din economie , putem sa ne rugam la madam Kovesi ca treburile sa continue . Pentru cei care vor sa faca afaceri adevarate , corecte , este singura cale .
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:49)

  Sarmis [utilizator]

  Deci primul evazionist al tarii a iesit sa dea lectii de management.
  1. Fica-sa e Director General Uber Romania
  (asa tinerica si deja calca pe urmele tatalui in ceea ce priveste competenta)

  2. Nevasta-sa tine si ea un amarat de hotel via offshore in Cipru

  3. Firma ANAF a costat 2 mil. de USD si zici ca-i pictata de un copil oligofren. E cea mai scumpa din lume.

  Pentru ceilalti, exista doar comandourile Garzii de Fier, pardon AF.
 • +3 (3 voturi)    
  a redus birocratia? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:32)

  ion [anonim]

  omul isi bate joc de contribuabili

  e posibil ca orice contribuabil sa-si vada situatia prin internet?
  e posibil ca orice contribuabil sa-si faca platile cu cardul?
  e posibil sa ceri documente prin internet?
  e posibil ca contribuabilii sa-si declare totul prin internet? un banal contract de inchiriere fara sa pierzi 1 zi

  s-au simplificat legile?, sau sunt asa de incurcate ca fiecare interpreteaza cum il trasnteste prin cap?
  s-a redus birocratia si opacitatea in sistem?
  s-au redus costurile de functionare a sistemului?
  putem sa stim din timp despre schimbari ca sa ne facem si noi un plan de afaceri?
  este relatia stat-firma sau stat-cetatean simetrica? adica plati rambursari cu acelasi termen si aceleasi penalitati

  acesta trebuie sa fie obiectivul
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Joi, 7 ianuarie 2016, 19:06)

  Kpriciu [utilizator]

  DEMISIA Mafiei de la anaf!
  Intelegem mai ales mecanismele neconfiscarii averilor politicienilor hoti de tara si corupti condamnati definitiv! Intelegem sufficient.
 • +4 (4 voturi)    
  Opinie (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:21)

  Adrian Popescu [anonim]

  Domnule Diaconu , sintem foarte buni cunoscatori ai practicilor de militie fiscala pe care o practica angajatii dumneavoastra . Mediul privat din tara asta este supraimpozitat iar ANAF este institutia care pune in practica o legislatie cretina . Nu am vazut nici un salariat al ANAF care sa isi dea demisia pentru ca este pus in situaia sa aplice semenilor sai legi idioate. Toti va bucurati ca faceti parte dinr-un sistem opresiv si luati salarii indecent de mari pentru asta .
  • 0 (0 voturi)    
   Pacat ca-i (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:15)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Popescu

   domnim pe acesti indivizi. De unde atata politete ?
   • 0 (0 voturi)    
    Opinie (Vineri, 8 ianuarie 2016, 18:45)

    Adrian Popescu [anonim] i-a raspuns lui mopsu

    Asa am fost educat de catre parinti ; si le multumesc .
    • 0 (0 voturi)    
     Ma scuzati (Vineri, 8 ianuarie 2016, 23:59)

     mopsu [anonim] i-a raspuns lui Adrian Popescu

     nu m-am referit la educatia dvs , ci la faptul ca noi toti ne adresam cu dv cand vorbim de toti hotii din politica , desi ei ne trateaza ca pe niste numere...
     • 0 (0 voturi)    
      Opinie (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 14:23)

      Adrian Popescu [anonim] i-a raspuns lui mopsu

      Am inteles perfect la ce v-ati referit . Tocmai de aceea nu era nevoie sa va cereti scuze . Faptul ca ei sint hoti are de a face cu propria lor vointa si educatie . Ei in esenta sint oameni ca noi toti . Consider ca noi ar trebui sa avem o cu totul alta atitudine fata de ei nu in legatura cu modul in care ne adresam lor si in legatura cu gradul de acceptare a lor si a deciziilor lor in viata noastra . Va doresc numai bine .
 • -1 (1 vot)    
  Codul Fiscal e neconstitutional (Vineri, 8 ianuarie 2016, 15:25)

  taran [anonim]

  Guvernul tb sa-l modifice urgent pana nu vor incepe sa curga procesele. CF nemodificat poate duce la caderea guvernului.
  Aberatii in CF:
  - sa ceri contributii de la cei fara venituri sau sa presupui ca toti PFA vor castiga intr-un an 5 salarii medii pe economie ;
  - sa impozitezi spatiul PFA inca o data. De ce ? Venitul PFA este impozitat, iar chiria pe care o plateste PFA este si ea impozitata. Proprietarul spatiului este impozitat o data, de ce mai tb impozitat suplimentar spatiul ?
  - sa ceri baza de date cu cardurile si conturile tuturor cetatenilor ! Nu vrea guvernul si adresa locului cu banii din saltea ?

  Guvernul sa lucreze la un sistem de impozitare simplu, fara experti evaluatori si fara experti contabili. De pilda, toate profesiile liberale ar putea fi impozitate cu sume de pana la 100 de lei pe luna. Cu declaratii la final de an on-line, fara case de marcat, fara contabili, fara ANAF. Rolul ANAF ar tb sa se limiteze la asistenta data clientilor la completarea formularelor, ata la pornirea afacerii cat si la incheierea anului fiscal. Daca un meserias lucreaza mai repede, mai bine si mai mult decat altul, el nu tb impozitat suplimentar.

  Chiar nu e nimeni in guvern care sa mai si gandeasca ? Sau la ANAF ? Sau la Cotroceni ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by