Potrivit datelor furnizate vineri de Institutul National de Statistica, in trimestrul al treilea din 2015, veniturile totale ale populatiei (calculate ca medii lunare pe o gospodarie) au fost de 2713 lei, iar cheltuielile totale au fost, in medie de 2351 lei lunar pe o gospodarie.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2430 lei lunar pe gospodarie (916 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 283 lei lunar pe gospodarie (107 lei pe persoana), mai arata INS..

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,5%), veniturile din agricultura (3,4%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,2%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (10,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,1%).

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2015, in medie, 37,6% din consumul gospodariilor.