declaratiei si trebuie alocate resurse suplimentare pentru depunerea cu succes a acesteia. Foarte important: pentru lunile ianuarie si februarie 2016, pana pe data de 25 aprilie 2016, trebuie inlocuite declaratiile depuse prin retrimiterea acestora completate conform noului formular.
Pentru lunile ianuarie si februarie 2016, formularul declaratiei 394 este cel existent si in anul 2015, urmand ca declaratia lunii martie sa se completeze pe noul formular.
OpANAF nr. 3769/2015 reglementeaza modul de depunere a declaratiei 394 privind livrarile si achizitiile pe teritoriul national in anul 2016.
Ce spune in esenta Ordin ul Presedintelui ANAF:
- Formularul este foarte vast si complex si va necesita un efort suplimentar pentru completare si depunere.
- Din punctul de vedere al termenelor se pastreaza aceleasi termene existente conform marimii contribuabilului, respectiv depunerea pana pe data de 25 a lunii urmatoare de catre contribuabilii ce au ca perioada luna in vectorul fiscal pentru TVA sau pana pe data de 25 a primei luni din trimestrul urmator pentru contribuabilii ce au perioada trimestrul.
- Dificultatea completarii declaratiei porneste de la faptul ca tranzactiile societatii sunt defalcate conform tuturor posibilitatilor existente in Codul fiscal. De exemplu, pentru livrarile supuse taxarii inverse sunt 12 casete, in functie de fiecare bun supus taxarii inverse (cereale si plante tehnice, deseuri, material lemnos, telefoane mobile, microprocesoare, console si jocuri etc.).
- In mod similar si achizitiile supuse taxarii inverse sunt defalcate pe sortimentele de bunuri achizitionate de persoana impozabila.
- Livrarile si prestarile de servicii pe teritoriul national efectuate de persoana impozabila se defalca prin prezentare catre: a) clienti cumparatori ce aplica sistemul de TVA cu exigibilitate normala; si B0 clienti cumparatori ce aplica sistemul de TVA cu plata la incasare.
- Ulterior, aceasta structura de vanzare este defalcata in functie de cota de TVA aplicabila, respectiv: a) TVA in procent de 20%; b) TVA in procent de 9%; c) TVA in procent de 5%.
a) plaja de facturi aferenta perioadei de raportare;
b) numarul total de facturi emise in perioada de raportare, declarand inclusiv facturile stornate, anulate sau autofacturile;
De retinut: din perspectiva bonurilor fiscale reamintim faptul ca elementele acestor bonuri fiscale, cand valoarea este pana intr-o suta de euro, sau cu acordul autoritatilor fiscale pana in 400 euro inclusiv TVA, conduc la indeplinirea unei functii de factura simplificata.
Foarte important: in declaratia 394 se vor declara toate bonurile fiscale emise, fie ca sunt facturi simplificate, fie ca pe acestea nu se precizeaza codul de identificare al cumparatorului, atat ca numar total de bonuri fiscale cat si ca valoare.
- Tot ca element de noutate, apare obligatia declararii unor situatii ce nu tin neaparat de sistemul de TVA. Astfel, se vor declara achizitiile de bunuri si servicii de la persoane din sectorul agricol ce au ca document justificativ, de la caz la caz, carnetul de comercializare a produselor, facturi sau borderouri de achizitie.
- In plus, trebuie declarate achizitiile si livrarile catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA, defalcate pe tara de rezidenta a beneficiarului.
- Daca in decontul perioadei, persoana impozabila inregistreaza TVA de rambursat, aceasta trebuie sa completeze doua tabele cu achizitiile si livrarile pe categorii principale de tranzactii pentru a explica cauza inregistrarii unei sume TVA de rambursat. O mare parte din decontul de TVA il regasim preluat si in declaratia 394.
- Extrem de important: pentru lunile ianuarie si februarie din anul 2016 se vor depune declaratiile 394 in format anterior al documentului adoptat prin OpANAF nr. 3596/2011 cu modificari ulterioare. Pana pe data de 25 aprilie 2016, inclusiv, pentru luna martie 2016 se va depune declaratia 394 in noul format iar pentru lunile ianuarie si februarie se vor inlocui declaratiile depuse anterior (pana la aceeasi data).
- Apare si o situatie atipica pana in acest moment, respectiv persoana impozabila va permite prin intermediul ANAF consultarea informatiilor depuse la autoritatea fiscala de catre alte organe ale statului. Practic, acest contribuabil va decide daca informatiile depuse la ANAF raman numai pentru organele fiscale sau informatiile depuse la ANAF pot fi utilizate si de alte institutii ale statului (material realizat cu sprijinul consultantului Adrian Benta)
Ieri am cumparat un sul de hartie igienica. Trebuie sa-l declar in D394?
Si daca da, trebuie defalcata declaratia pe zile?
Fiscul, in neputinta sa de a prinde hotii si talharii din aceasta tara, omoara firmele corecte, care opereaza in economia romaneasca.
Pentru necunoscatori, aceasta declaratie este o a doua evidenta contabila tinuta pana la nivel de Bon Fiscal, pentru raportari destinate exclusiv fiscului.
Il intreb public pe d-nul Biris, mai ne facem bine ca natie?
Sunt contabil de 20 ani, sunt total de acord cu ANAF in lupta cu evaziunea, domeniul in care activez fiind viciat de concurenta neloiala tocmai prin evaziunea fiscala, dar sa ingropi contribuabili corecti in evidente nejustificate este profund incorect. In ce ma priveste fiscul MA OBLIGA SA ANGAJEZ CEL PUTIN UN OM NUMAI PENTRU ACEASTA DECLARATIE (datorita volumului si complexitatii declaratiei) si sa am COSTURI SUPLIMENTARE DE CEL PUTIN 4000-5000 EURO PENTRU ADAPTAREA SISTEMELOR INFORMATICE LA NOILE CERINTE.
PE BANII CUI, IL INTREB PE D-NUL BIRIS?
Inteleg ca decl 394 are campuri doar pt cotele 20%, 9% si 5%.
nea Gelu Diaconu stie practica de la vama .......
Fara bani la buget sa-l vad pe Biris cum plateste salariile si pensiile!
Trei luni de greva si s-a rezolvat!
Desi asta-i lege de la Ponta & Gasca. Si Iohannis a promulgat-o, ce dracu a fost in capu' lui, ma intreb!
Hotul striga "hotii". Daca noi contabilii care ne facem treaba si incercam tot timpul sa dam tot felul de declaratii, de cele mai multe ori declaratii la declaratii, ca in multe evidentiem acelasi lucru de doua ori, ori noi toti cei care le facem suntem niste tampiti, ori cei la care ajung si le interpreteaza sunt niste batuti in cap.
Destupati-va la creier stimabililor care va ocupati de declaratii, luati exemplu din Anglia, o firma se creeaza in 3 minute pe mail, la orice ora din noapte si din zi, haideti sa renuntam la a ne mai complica existenta, cu fel si fel de declaratii tampite si hartii inutile.
In Italia se fac plati la impozite o data pe an in urma incheierii bilantului, atunci se platesc toate,
inclusiv TVA.
Luati exemplul tarilor civilizate care sunt inaintea noastra cu 100 ani si care au bani sa acorde si ajutoare sociale din care poti sa traiesti decent.
Suntem o tara cu prea multi hoti politici, iar gaura pe care o fac acestia la buget se recupereaza de la palmasii de noi, de la privati, mai ales ca astia muncesc pentru economia tarii, unde tot timpul salariul este cel minim pe economie.
Domnule presedinte sau Sef de ANAF, vrem si noi sa avem bunastarea lui Udrea, Cocos, Truica, Pinalti, Oprescu, si ceilalti politicieni de la "Beciul Domnesc", cum sa facem ca din munca cinstita declarata la fisc nu ne putem imbogati.
Si ca sa v-o zic pe cea dreapta, avem un stat cam scump de intretinut, eu zic ca in 2 ani nici nu o sa mai aveti de unde sa dati pensii.
In incheiere va propun sa nu mai facem nicio declaratie, doar bilantul de sfarsit de an, unde se vad rezultatele din timpul anului, pentru care o sa trebuiasca platite impozite si Tva, sa se poata plati anticipat/trimestru sau anual.
Cui foloseste D 394 ? O hartie in plus la dosar.
Numai tampiti cei care concep asemenea ineptii.
Sa-mi suporte cheltuielile cu salariul unei persoane angajata doar pentru declaratia asta.
Cum naiba sa fii corect cand esti impovarat cu fel si fel de hartii inutile in loc sa fii lasat sa iti desfasori activitatea? In loc sa iti conduci cum trebuie afacerea, stai doar de hartii.
Aberatii in CF:
- sa presupui ca toti PFA vor castiga intr-un an 5 salarii medii pe economie ;
- sa impozitezi spatiul PFA inca o data. De ce ? Venitul PFA este impozitat, iar chiria pe care o plateste PFA este si ea impozitata. Proprietarul spatiului este impozitat o data, de ce mai tb impozitat suplimentar spatiul ?
- sa ceri baza de date cu cardurile si conturile tuturor cetatenilor ! Nu vrea guvernul si adresa locului cu banii din saltea ?
Guvernul sa lucreze la un sistem de impozitare simplu, fara experti evaluatori si fara experti contabili. De pilda, toate profesiile liberale ar putea fi impozitate cu sume de pana la 100 de lei pe luna. Cu declaratii la final de an on-line, fara case de marcat, fara contabili, fara ANAF. Rolul ANAF ar tb sa se limiteze la asistenta data clientilor la completarea formularelor, atat la pornirea afacerii cat si la incheierea anului fiscal. Daca un meserias lucreaza mai repede, mai bine si mai mult decat altul, el nu tb impozitat suplimentar.
Si eu as sustine ca toate firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 lei sa tina o contabilitate smplificata, cu o singura declaratie anual. Impozitul s-ar putea face de 3% pe cifra de afaceri si ca asta - gata!
Sa ceri producerea de asemena hartii la firme cu cifre mici de afaceri inseamna sa ucizi antrepenoriatul, de fapt.
Dupa ce-i descurajezi antrepenorul cu o asemenea birocratie vii cu programe tampite de "ajutor de stat" de 50.000 euro (cu trilioane de conditii prostesti).
Trebuie urgent simplificat Codul fiscal, se paote face insa doar de oameni care au habar despre ce e vorba. La finante si ANAF trebuie condcere din mediul privat de afaceri real, nu tot felul de persone fara nici o experienta reala.
Ce faceti acolo tovarasi ?
Daca ma intorc va pun sa faceti manual si saptamanal Declaratia 394 pana cand va doriti sa construiti cu sapa si lopata autostrada Bucuresti - Gherla !
Si abia cand ajungeti la Gherla va las sa va odihniti !
Macar ciobanii au sarit gardu' si si-au spus punctul de vedere.
Deci, exista un antagonism intre articole, prin incalcarea celor 2 principii.
Conf.primului principiu, trecutul nu este reglementat de legea noua. Conform celui de-al doilea principiu, norma legala se aplica tuturor situatiilor ivite dupa intrarea ei in vigoare, excluzand aplicarea legii vechi.
Conform OANAF nr.3769/2015 si a OANAF nr.3596/2011, perioada 01.01.2016-28.02.2016, este ,,guvernata'' de ambele ordine, nepermis in analele dreptului.
Rodul mintii unui fost comunist presedinte UJCC Valslui (G.Diaconu), si un avocat tem bel.
Ar fi trebuit ca mesajele de protest de pe acest blog sa fie greu de numarat. In doua luni si jumatate s-au adunat doar 23 de mesaje de protest.
Compatrioti, mamaliga intr-adevar nu explodeaza !
Va astept aici, la loc cu verdeata, unde nu este nici suspinare, nici intristare.
Am urmatoarele observatii legate de forma in care sunt solicitate informatiile si de ce ar trebui sa facem pentru a putea procesa o cantitate mare de date:
- ANAF nu are un serviciu oficial de interogare electronica (adica prin intermediul unui system informatic) a bazei de date cu platitorii de TVA. Actualizarea catalogului de parteneri cu aceasta informative intr-o aplicatie de tip ERP fiind imposibil de realizat manual de la https://www.anaf.ro/RpiTva
- cine a "desenat" formularul si a creat structura de date d394_20160601.xsd nu a auzit de ceea ce se numeste simplu LISTA, adica un cap de table si niste inregistrari.
- pentru a putea extrage datele solicitate este nevoie de crearea unei aplicatii intermediare cu structuri proprii de date din 1 sau mai multe aplicatii tranzactionale: system vanzare cu amanuntul, sisteme de facturare, gestionare fluxuri de achizitii samd.
Sau se mai poate face ceva .... in loc sa ne concentram pe inregistrarea documentelor in contabilitate poate ar fi mai bine sa devina fiecare contabil un EXPERT in utilizarea spreadsheet-urilor.
Dar o sa ne descurcam cumva sa raportam corect prima luna dupa 6 luni ca doar e o declarative informative si o putem rectifica de cate ori simtim nevoia.