Banca Elvetiei estimeaza ca va raporta pentru anul trecut o pierdere de 23 miliarde franci (23,05 miliarde dolari), cea mai mare din istoria institutiei, ca urmare a incercarilor de a tempera intarirea francului, in contextul renuntarii in ianuarie la plafonul de 1,2 franci pentru un euro, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

O pierdere de 23 de miliarde de franci ar fi cea mai mare inregistrata de banca centrala de la infiintarea acesteia in 1907.

Un rezultat negativ de asemenea amploare creste presiunea asupra presedintelui institutiei, Thomas Jordan, criticat deja puternic de industriasii elvetieni, ingrijorati ca intarirea monedei afecteaza exporturile tarii, potrivit publicatiei americane Wall Street Journal.

Francul, tranzactionat in prezent la 1,0855 franci/euro, reprezinta un plasament atractiv pentru investitorii in cautare de siguranta.

Miscarea francului a fost amplificata si de o depreciere semnificativa a euro, in contextul programului de achizitie de obligatiuni lansat de Banca Centrala Europeana.

Rezervele valutare totale s-au situat anul trecut la 587 miliarde de franci. La finele lunii septembrie, detinerile de euro reprezentau 42% din rezervele de valuta ale Bancii Elvetiei, iar cele in dolari aveau o pondere de 33%.