Mandatul sefului misiunii FMI pentru Romania, Andreea Schaechter, s-a incheiat dupa doi ani si jumatate, aceasta fiind inlocuita cu Reza Baqir, care va ajunge la Bucuresti in perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor, a anuntat biroul local al FMI, potrivit Mediafax.

Reza BaqirFoto: UN.org

"Domnul Reza Baqir a fost numit noul sef al misiunii pentru Romania si va vizita Bucurestiul in perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El a inlocuit-o pe Andrea Schaechter, care si-a finalizat mandatul, dupa doi ani si jumatate, in conformitate cu politicile obisnuite de rotatie a carierei", a declarat luni, intr-un comunicat, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.

Reza Baqir lucreaza la Fondul Monetar International din anul 2000, avand functia de sef al diviziei Politica datoriei.

Schaechter a fost seful misiunii pentru Romania, Ucraina si Kosovo din iunie 2013.

Ea l-a inlocuit la acea vreme pe Erik de Vrijer, care preluase conducerea misiunilor FMI in Romania de la Jeffrey Franks in vara anului 2012.

Ultima vizita efectuata de Andrea Schaechter la Bucuresti a fost in perioada 13-21 octombrie, inainte de schimbarea Executivului, discutiile de la acel moment vizand bugetul pentru anul 2016, nerealizarile din programul de asistenta cu caracter preventiv, care a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila. Unele dintre acestea se refera la intarzierile in materie de reforme structurale, in special in privinta eficientei intreprinderilor de stat.

Romania a avut in derulare, in perioada septembrie 2013 - septembrie 2015 un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri. Scopul intelegerii a fost de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare. Acordul a fost insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, reprezentand al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Schaechter a atras atentia autoritatilor, la finalul vizitei din octombrie, ca deficitul fiscal al Romaniei se va apropia de 3% in 2016 si va depasi acest nivel in 2017, pe fondul reducerilor masive de taxe si impozite si al majorarilor salariale, daca Guvernul nu identifica masuri compensatorii, recomandand o tinta de 1,5%.

Ea a aratat ca abordarea prociclica va induce un stimul la nivelul economiei intr-un moment in care acesta nu era necesar, avand in vedere cresterea economica, si va aseza datoria publica pe o traiectorie ascendenta.

Totodata, FMI a reamintit Guvernului ca accelerarea reformelor fiscale structurale este esentiala pentru consolidarea finantelor publice si pentru imbunatatirea calitatii bugetului.