"Speranta de viata la nastere este expresia intregului proces economic, social, cultural si medical. Daca dorim o crestere a sperantei de viata la nastere, trebuie s-o spunem foarte clar ca trebuie schimbat climatul economic, social si poate politic", a explicat luni profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, in cadrul unei conferinte organizata la sediul Institutului National de Statistica, avand tema "Statistica demografica in Romania-unde suntem, catre ce ne indreptam?"
Problema demografica este extrem de complicata si indica un viitor pesimist din punct de vedere al fiscalitatii viitoare.
Structura pe varste a populatiei Romaniei poarta amprenta caracteristica a unui proces de imbatranire demografica, datorat in principal scaderii natalitatii, care a determinat reducerea absoluta si relativa a populatiei tinere. Ori, scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc efecte economice majore: incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung.
Cu tot mai multi viitori pensionari si tot mai redusa populatie activa, e de domeniul evidentei ca bugetele de pensii vor cunoaste deficite din ce in ce mai consistente, care nu vor putea fi echilibrate decat prin cresterea de taxe sau prin aparitia altora noi.
Daca in 1989 numarul mediu de copii nascuti de o femeie era de 2.2, anul trecut acest indicator a coborat la 1.8. In acelasi interval de timp, varsta medie a femeii la prima nastere a urcat de la 22 de ani la aproape 27 de ani. "Situatia e prezenta in intreaga Europa, nu doar in Romania", explica Tudorel Andrei.
In aceste conditii, in lipsa unor politici pro-nataliste, care sa incurajeze familiile sa faca copii mai multi, nu peste mult timp vor trebui tot mai multi bani pentru a sustine sistemele de pensii.
In 1990 la fiecare salariat existau 0,4 pensionari; raportul s-a inversat incepand din 1998 iar in prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari; calculele arata ca la orizontul anului 2060 fiecare salariat va trebui sa sustina 1,5 pensionari.
- Ce e de facut?
"Nu trebuie sa inventam noi roata", spune seful Statisticii romanesti, Tudorel Andrei. Acesta a a dat exemplul Frantei, care sta mult mai bine decat Romania in privinta natalitatii si demografiei. "Sunt 3 seturi de masuri pe care francezii le-au aplicat: masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt masuri in natura, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creselor, dezvoltarea stabilimentelor in care copiii pot fi educati si pot permite parintilor sa aiba o viata activa imediat dupa nasterea unui nou copil in familie. Mai este de asemenea o a treia categorie, asa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale pentru anumite categorii de familii. Este un sistem inchegat care nu are efect imediat, dar acesta e sesizabil pe termen mediu si lung", spune Andrei.
Potrivit lui Tudorel Andrei, efecte imediate se pot obtine numai in sistemele totalitare sau prin interventii brutale in viata de familie, cum au fost si cele din Romania, pana in 1990. "De exemplu, anul 1966, in care s-a intervenit brutal in familie din dorinta de a avea o proiectie demografica pozitiva a Romaniei intr-un orizont de timp. Or, efectele le puteti vedea cu totii in migratie externa consistenta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani", a spus Tudorel Andrei.
Conform datelor prezentate de Tudorel Andrei, evolutia ratei natalitatii in perioada 1960- 2014 a fost influentata in 1966, cand a fost decisa interzicerea avorturilor in Romania, in 1972 si 1985- prin modificarea actului normativ privind avorturile in Romania si in 1989, cand a avut loc Revolutia.
La randul sau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, Vasile Ghetau, sustine ca, pentru a aplica o politica de stimulare a natalitatii, ar trebui efectuata o cercetare ampla, pentru a depista setul optim de masuri.
"Ar trebui sa avem cateva cercetari selective in randul populatiei, tinere in special, si sa vedem care este motivatia unui numar in crestere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui numar la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Sa ii intrebam de ce nu numai atat. Care este motivatia lor? Ce ar putea schimba decizia voastra? Ce masuri? Unul poate vrea gradinita. Altul vrea cresa. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuinta", a spus Vasile Ghetau.
Imbatranim si asta va fi prima mare grija a finantistilor de maine. Primul semnal de alarma este deja tras: primul val al generatei "baby boom" a ajuns in pragul pensionarii. In urmatorii ani, indicele de dependenta (raportul dintre numarul populatiei potential active si numarul copiilor si varstnicilor) va creste. Daca adaugam rata scazuta a natalitatii si numarul scazut al persoanelor active din randul populatiei, intrebarea : cine ne va plati maine pensia?, capata accente ingrijoratoare.
Citeste si Imbatranirea Romaniei. Cateva date, grafice si cifre .
apoi, se poate lansa in reflectii generale despre mediul economic, social si politic
https://demograffiti.wordpress.com/ceasul-demografic-al-romaniei/
alocatia unui copil este de 60 lei, si nu exista compensatii pentru lapte praf, medicamente.. etc pentru copii mici
sa fie sanatosi, ca oricum nu mai face nimeni copii, si daca fac, se fac numai cate unul pe familie, deci sporul se va duce in jos
iar cand vor iesi la pensie cei nascuti pana in 1990 (care formeaza grosul varstei in acest moment), sa vedeti atunci tragedie cu bugetul asistentei sociale.. ca nu vor mai fi bani la buget DECAT de pensii.
dar cine sa inteleaga asta ? dragnea ? ponta ? boc ? basescu ? nu a interesat pe nimeni in ultimii 15 ani
eu imi cresc copilul si il indrept cat mai mult spre occident, nu va avea nicio sansa in romania peste 20-30 ani, va trebui sa munceasca cat pentru 3 pensionari
Poate mai degraba scutiri de impozite, construirea de infrastructura specifica (crese, scoli) si poate refacerea unei brume de incredere in viitor. Greu...
Pe langa acest aspect, tinerii au nevoie de un loc de munca (somajul este imens in randul tinerilor) si cei care il au sunt cocosati de taxe si impozite, de productivitate scazuta la nivel national si de lipsa de experienta de management din Romania.
Cred ca principala cauza a acestei situatii a fost complicitatea intregii societatii la reducerea varstei reale de pensionare. Jumatate din pensionarii din Romania nu au ajuns inca la varsta legala de pensionare!.. Nu muncesc, nu produc, nu consuma.. milioane de persoane.. o povara uriasa pentru generatia urmatoare. Cum sa mai faci si copii cand ai deja de platit taxe din care traiesc alte 2 persoane?..
Majoritatea celor care ar vrea unn copil sau mai multi, nu ii fac pt ca se gandesc ca nu s-ar putea descurca sa lucreze si sa aiba in acelasi timp grija de un copil si nu s-ar descurca sa-l creasca daca lucreaza numai unul.
Statul trebuie sa faca un contract cu fiecare familie prin care sa se oblige ca atat timp cat ambii parinti lucreaza copilul are asigurat program de cresa/gradinita/scoala prelungita, astfel incat sa-l ia seara, cand se intorc la lucru. Dar un contract ferm, care sa nu poata fi schimbat de urmatoarea guvernare. Si o masa calda gratuita inclusa in program ar ajuta enorm. Pot sa scoata si alocatia si programul laptele si corunul, sa le inlocuiasca cu o masa calda. N-ar insemna costuri mult superioare.
Mijloacele contraceptive altele decat avortul pot fi subventionate, pentru a fi la indemana oricarei femei.
Avortul nu trebuie ingradit, ar fi o incalcare a libertatii femeilor.
Dar se poate si ar fi recomandabil sa fie permanent descurajat.
Tutunul nu e interzis, dar consumul e descurajat si puternic taxat, ceea ce pe termen mediu si lung a dus la scaderea populatiei de fumatori in Europa.
Tariful pentru asa ceva sa fie progresiv, legat direct de venituri (ca sa nu fie situatii dificile pentru femeile sarace) si sa existe obligatoriu o discutie prealabila cu un psiholog (nu asistent social, nu e acelasi lucru) pentru a vedea daca acea femeie e constienta de toate consecintele avortului asupra corpului si psihicului ei.
Cum descurajarea avortului nu e suficienta, e necesar sa incurajam natalitatea, printr-un mix de masuri, fiscale si economice.
Avem programe nationale de succes, ca "Rabla" sau "Prima casa", de ce nu am ajuta in acelasi mod pe cei care ar dori sa aiba primul copil sau pe al doilea (ca e chiar mai important).
Iar familiile cu mai mult de 3 copii ar putea fi special recompensate fiscal si prin subventii, mai ales ca adesea sunt si cele mai sarace.
Iar facilitatile fiscale ar incuraja probabil si femei cu venituri mari sa aiba "curajul" de a intemeia o familie.
Franta e un exemplu, Irlanda, Suedia, avem de unde lua statistici si compara efecte.
Unirea cu RM e inca o solutie de adaugat pentru demografia Romaniei, sunt 3 milioane de etnici romani. Si in Romania, regiunea Moldovei are o natalitate mai buna decat restul tarii.
Acordarea cetateniei romane milioanelor de descendenti ai emigrantilor romani ajunsi in sec.19 si 20 in America de Nord, Australia-NZ, America Latina, Europa, chiar si parti din Rusia asiatica.
"Importul" de non-europeni trebuie evitat cu orice pret, tarile vestice care au facut-o sunt pe cale sa regrete.
Medicii emigreaza, programatorii la fel si valul asta de emigratie nu se termina. Cei mai multi nu se mai intorc.
1. Reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi
2. Redevente la exploatarea resurselor de 50%
3. Exploatarea resurselor de catre statul roman ( management privat , de ce nu)
4. Concedierea si anchetarea lui Mugur Isarescu ,artizanul indatorarii Romaniei pe termen lung ce plateste un tribut anual reprezentand dobanda de 4 miliarde Euro/ an la cele aproximativ 100 miliarde datorie
5 Utilizarea resurselor proprii pentru dezvoltare pe termen lung , achiziiti de tehnologii etc
5. Invatamantul dinainte de 89 conservat si protejat prin instituirea unei ramuri a DNA doar pt invatamant pt a combate coruptia din sistem
2. pt redeventele ar trebui sa se dea o lege care sa spuna ca nici o resursa nu poate fi concesionata pt o redeventa mai mica decat media celor mai mari 3 producatori europeni din domeniu. Daca redeventa medie a primilor 3 producatori de petrol, exceptand Romania, din UE e de X dolari pe baril in utimii 5 ani, nici noi sa nu putem vinde sub media aia.
5. achizitii de tehnoligii nu trebuie sa faca statul, trebuie sa faca firmele private. statul le poate incuraja, eliminand TVA pt orice utilaj achizitionat
6. invatamantul nu se poate intoarce la perioada comunista, trebuie sa privim inainte. sunt o serie de masuri ce trebuiesc luate, de la plata profesorilor in functie de progresul pe care il inregistreaza elevii, la directionarea studiilor spre informatica. e inadmisibil ca, avand in vedere societatea ultrainformatizata in care vor lucar elevii de azi, sa nu aiba nici un curs de informatica pana in clasa a 8-a
cand nu vom mai munci ca sa-i intretinem pe altii o sa ne permitem si singuri sa cerem jumatate de norma la locul de munca.. si vor fi mai multe locuri de munca pentru toti trantorii...
nu au contribuit "toti", nu au contribuit "toata viata lor". iar banii au fost deja cheltuiti, asa cum ei singuri au ales, democratic, prin reprezentantii proprii din parlament.
cand varsta medie de pensionare este 54 in loc de 64 vorbim de 10 ani in care ar trebui sa dai, nu sa iei.. deci efectul este dublu.. se pierd 20 de ani de contributii. societatea trebuie sa inteleaga si sa accepte ca atunci cand pensionarul de 70 de ani cu 40 de ani de munca nu are bani de medicamente, vinovat este pensionarul de 55 de ani, nu tanarul care nu mai vrea sa contribuie.
Daca ai mai mult de 2 copii, si vecinii si oamenii de pe strada se uita la tine ca la OZN.
Prejudecati! Le e teama ca le iei mancarea, aerul spatiul.
Vad comentarii despre famillii cu 8-9 copii....si teama ca le beau parintii aia 60RON din alocatiile copiilor care primesc.
Statistic, cate astfel de famillii mai sunt? Cateva mii? Ce inseamna banii astia cateva mii x8-9 copiix12 luni comparat cu banii furati in tunuri ca retrocedari, capusare petrom, rompetrol, paduri, etc?
Asa-i ca va lasati spalati pe creiere de formatorii de opinie din presa, marionete ale papusarilor de mai sus?
Se numesc PREJUDECATI!
La romani daca ai peste 3 copii, ai facut copiii sa le bei alocatia. Esti privit ca paria...nu te incurajeaza nimeni! La munca ii e frica sefului ca nu muncesti, ca nu ai timp, te gandesti la copii...la banca nu=ti da bani ca ai risk de returnare, la doctor se uita la tine...ca ce mai vrei....in vacanta nimeni nu te vrea cazat...etc.
Asa ca scutiti-ma de lamentari si ideile voastre marete de ce trebuie facut si niciodata nu o sa fie facut.
- fara coruptie, fara birocratie (guvernare electronica ar putea ajuta)
- taxe mici, locuri de munca
- medicina calitativa
- crese, gradinite calitative (pana la 9 sera sau mai tarziu, nu pana la 18 cand toti sunt inca la lucru)
- scoli calitative
- si siguranta ca copii dupa ce sunt crescuti si invatati isi gasesc si de lucru
alocatii si compensatii de 2 lei sunt inutile
2. alocația pentru copil în primi 3 ani de viata sa fie acea suma minima sa zicem undeva la 400 RON în produse pt bebeluși , scutece , lapte praf , mâncare adecvata
3. creșele , grădinițele private sa ia aceeași suma ca și cele de stat pe copil stimulezi îmbunatățirea sistemului , azi iau exact ZERO.
4 azi un angajat plătește 33 % aproximativ la stat din venitul brut, și angajatorul încă undeva la 45% adică din 2000 lei cam 1100 lei la salariat 900 lei la stat (cine e contabil sa dea datele exacte) ce ar însemna ca la un copil sa plătească salariatul sa zicem doar 23% , la doi 13% la 3 și peste doar 3 % plus ce plătește angajatorul , pe cine ai stimula sa facă mai multi copii , și asta fără a mari semnificativ alocațiile .
5. program de grădinița și școala post școală adecvat oamenilor care muncesc 8 ore pe zi adică sa ai 10 ore acoperite cumva.
scopul final este sa ai multi care lucreaza ca sa poata plati toate pensiile si alocatiile. Scopul nu este sa ai o fabrica de copii si parinti care stau pe alocatii
In schimb proiectul pentru ferrtilizarea in vitro a fost intrerupt o perioada si relansat anul trecut dar cu fonduri minime.
Deci pentru o chestie care chiar ar creste natalitatea nu sunt fonduri dar pentru tot felul de alte proiecte prostesti se gasesc.
Se stie foarte bine ca 1 din 6 persoane nu pot sa aiba copii. De ce nu se stimuleaza aceasta ramura pentru a creste natalitatea ?
Iliescu, Roman, Nastase, Basescu, Boc & co. au avut ceva cosmaruri privind soarta natiunii ? In mod sigur NU , dupa cate ii stiu ! Ba chiar "omul politic" Basescu taia salariile (si dorea si pensiile) pentru "echilibrare" economica in timp ce talharii PDL-isti (acum varuiti PNL-isti) furau bani cu masinile de la ANRP........"grija pentru tara si natiune in actiune"..............!!!!!!!!!!
Iar voi vorbiti de remedii ? Cu cine ? Cu clasa asta "politica" ? Ei duc la pubela tot ceea ce se mai cheama ROMANIA ! De la terenurile agricole la industrie (cata mai e) si de la paduri la resurse naturale ! Inclusiv vietile oamenilor .
Fac ceea ce li se ordona in limita a cat ii duce capul !
Gresesc ? Cat mi-as dori sa gresesc !
===================
Iliescu, Nastase au fost in PDL ? Or PNL ?
In alta ordine de idei "la piovra" poti s-o identifici cu politicul , nu cu un anumit partid ! De fapt trista dilema romaneasca este:
AVEM PARTIDE POLITICE SAU FAMIGLII MAFIOTE ???
A cantari in genul: ala are 5000 de corupti, eu doar 4999...............rezolva ce ???
Oameni noi, de asta este nevoie ! Atentie, nu hoti noi !
De unde 1.5 pensionari, din moment ce vreo 4 milioane sunt plecați din țară și nu vor primi pensiile din Romania?
Cei care au rămas au lucrat mult la negru sau pe salariul minim plus bonuri de masâ. Ăștia vor avea o pensie medie de 400-500 lei pe lună.
Ce presiune există pe pensii? Matematic, degeaba vor fi mulți bătrâni, dacă nu vor avea dreptul la pensie.
Apoi după incă 20-30 de ani, cei care au lucrat și au fost din ce în ce mai puțini, vor fi viitorii pensionari, deci din ce în ce mai puțini.
Singura problemă va fi cu pensiile speciale, care vor fi tot mai multe și fără surse de finanțare.
https://www.google.ro/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_le00_in&idim=country:ROM:BGR:HUN&hl=ro&dl=ro
Vedem ca am ajuns la 75 de ani cu speranta de viata, dar barbatii sunt inca jos din motiv de alcool. Daca educam populatia si temperam consumul de alcool, speranta de viata mai poate urca doar prin educatie 2-3 ani.
In ceea ce priveste structura pe varste, trebuie sa declaram pe fata falimentul sistemului de pensii, altfel, paradoxal nu vom avea tineri in tara.
Daca taxezi munca in continuare 100% nu o sa-ti stea nici dracu in tara.
1. Lipsa unei locuinte adecvate (spatiu insuficient.) Locuiesc in chirie in Cluj-Napoca ap 1 Camera 300 euro chirie. Pentru a avea doi copii as avea nevoie de un apartament de cel putin 3 camere. Chiria pt el ar fi in jur de 650 - 700 euro. Daca as dori achizitionarea unui apartament de trei camere in Cluj preturile incep de la 80.000 euro.
2. Instabilitatea locului de munca. Lucrez de aproximativ 5 ani. Salariu este peste media din Cluj adica peste 2200 RON dar in cei 5 ani am schimbat 3 joburi pentru ca firmele micute de apartament care dau de lucru studentilor si celor la inceput de drum dispar una cate una. M-am angajat in firma mare in care am fost amenintati cu restructurari de nenumarate ori.
3. Sotia - profesor de limba si literatura romana si limba si literatura franceza nu are o slujba. In orasul Cluj-Napoca si in imprejurimi(+15Km) nu exista nici un post de profesor sau suplinitor. Are titularizare si definitivat luat cu nota peste 9. A predat pentru 4 ani intr-o localitate rurala de langa Targu-Mures. Dupa casatorie s-a mutat la CJ. Alte joburi care i s-au oferit nu depaseau salarul de 1200 RON.
4.Lipsa de perspectiva a micului copilas in Romania. Sistemul medical de nivelul tarilor Africane, Sistemul de invatamant foarte slab incepand de la gradinite pana la ciclul liceal. Sunt cateva facultati la nivel acceptabil(Ex Politehnica, UBB, Medicina)
5. Ne gandim sa plecam din tara in viitorul apropiat .iar cu un copil dupa noi va fi semnificativ mai greu.
6. Indemnizatie de crestere a copilului si alocatiile reprezentand aproximativ 10-15 % din costurile reale de crestere a unui copil. Sunt doar pentru familiile aflate in saracie lucie.
Pe mine personal aceste indemnizatii nu ma influenteaza in decizia de a face un copil.
eu am privit ca pe un copil ...
ce pot sa-ti spun insa din experienta, desi eram in situatie mai proasta ca tine, ca am fost si sunt motivat sa lucrez, si am ajuns si la salariu mare, casa si tot ce trebuie, mai ales ca initial el nu consuma asa de mult cum descrii tu, mai asteapta vreo 10 ani, si dupa esti bun sa-i fii bunic ...
10% ------------------------- 80RON
100 % ---------------------- X ? (800 RON)
800 ron/luna este un pret rezonabil pt cresterea copilului in romania. Aici ma refer la varsta copilului de 2-11 ani a copilului. Cu varsta cresc si costurile.
La a doua problema care ati ridicat-o pot sa spun ca am o situatie buna pentru momentul de fata. Dar ce se intampla daca peste 2-4 ani avand un copil eu raman fara slujba si sotia e tot casnica ?
Nu e o problem de motivatie la munca. E o problema de siguranta financiara. Daca ar fi doua salarii ... nu vi se pare ?
Nu ai casa , nu ai rate nu ai nimic, pleacă timpul e singurul care nu îl poți cumpăra , nu mai aștepta nu are rost.
Nu exista decat o singura speranta pentru Romania intoarcerea in tara a celor 4,5 milioane de pribegi !!!.La ce sa se mai intoarca ??? -Locuri de munca 0,0;salarii 250-300 euro !!!,resurse minerale vandute la straini !!!,
ce-a ramas la stat falimentate de politicieni !,bancile majoritare cu capital strain peste 80% fura cat pot !!,Romania imprumutata la FMI si BM pentru 4-5 generatii !!!,padurile facute praf,sistemele de irigatii distruse;CFR mai rau ca pe vremea razboiului !!!,pplitie,administratie,justitie corupta pina in maduva oaselor,politicieni puscariabili 98%.
Prin privatizari s-a vandut toata averea tarii pe nimic ,strainii jefuiesc tot ce se poate aparati de guvernanti.
DESPRE CE SPERANTA MAI PUTEM VORBI ???
Cati ani v-a mai fi pe harta ROMANIA ????
Dincolo de natalitate, chestiunea centrala rezida in capacitatea de retentie a cetatenilor Romaniei de catre propriul stat, capacitatea statului roman de a fi atractiv. Iar pt asta ne trebuie oportunitati de cariera (deci o piata libera, competitiva si stimulata a muncii), salarii competitive, infrastructura corecta, servicii publice corecte, siguranta (ma refer nu la politie, ci la asistenta sociala, la asigurarile medicale, la nivelul pensiilor, la securitatea omului si a copilului de om in fata bolii, a somajului, a batranetii, a handicapului, a neputintei).
Deci, ce mai vreti, BOR s-a gandit si se gandeste si la altfel de pb grave al poporului roman si in urma unor reflectii, meditatii, rugaciuni si alte ritualuri specifice au identificat solutia!
Ce scrieti pe aici sunt baliverne laice, sataniste chiar- auzi, stimulare fiscala?! pai BOR nu sufera de acest "pacat" -ce e aia "fiscal" ca nu intelege?!
Crese pt copii, job-uri pt parinti, mediu curat, cat mai putina coruptie etc- astea sunt baliverne OeNGiste sorosiste!
Hai sa fim serioși biserica din romania ar avea nevoie de o reformare ca și parlamentul , Adica afara cu toți și refăcut din temelie. DA vreau familie creștina și o biserica care sa "lucreze" pentru oameni și în care spiritul creștin sa fie omniprezent, la fel cum vreau și un parlament curat care sa știe ca e acolo pt a da legi pt noi nu pt ei .
Propunerea mea de 10 ani este desfintarea sistemului si toti cei peste o anumita varsta sa primeasca un venit minim garantat. Restul veniturilor sa vina din pilonii 2 si 3 si ce ai strans in perioada de activitate. Toata lumea plateste aceeasi suma si toti primesc aceiasi bani de la stat.
Pentru cei care au pensii pe sistemul actual la intrarea legii in vigoare sa se dea din deficitul bugetar diferenta.
Cat despre partea cu natalitatea, atata vreme cat nu exista o modificare de paradigma la nivel social, nu se poate face nimic (acum lumea zice - uite-i pe ciudatii astia au 2 copii, ce le mai trebuia unul?).
PS In Suedia sistemul de pensii nu are voie sa aiba deficit, deci anual pensia se modifica in sus sau in jos pentru ca atat cat se colecteaza atat se cheltuieste.