"Ne oprim un moment si incercam sa ne imaginam traiul zilnic al unei familii de 4 sau 6 persoane intr-un apartament de 2 camere: cum se odihnesc acesti oameni? Cum mananca? Ce posibilitati de intimitate exista? Unde isi tin lucrurile? Unde se pregatesc pentru scoala sau pentru munca? Cum gestioneaza preferintele divergente? Cum e atmosfera generala? In mod curios, tema densitatii excesive in locuintele romanesti lipseste din discutiile publice si nu pare sa preocupe pe nimeni, in afara de locatarii in cauza", a declarat dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP.

Toate fiintele vii sufera cand spatiul lor de viata e supraaglomerat. Cand traiesc inghesuite, animalele se reproduc mai incet, nu isi ingrijesc puii cum trebuie si devin vulnerabile la afectiuni. Studiile au constatat ca oamenii inghesuiti in spatii supraaglomerate au performante intelectuale mai scazute, devin mai retrasi din punct de vedere social si mai putin toleranti in relatiile interumane. Cercetarile facute de IRSOP pe aceasta tema arata ca oamenii care provin din familii numeroase inghesuite in spatii stramte raporteaza o crestere a iritabilitatii, a frustratiei, a senzatiei de constrangere si a sentimentului ca nu au control asupra vietii proprii, afirma dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP.
Dar, efectul cel mai grav al supraaglomerarii locative este instalarea resemnarii. Oamenii se descurajeaza si se obisnuiesc cu ideea ca nu vor putea depasi inconfortul in care traiesc. Acest efect psihologic se numeste ¬neajutorare invatata¬ (learned helplessness) si apare atunci cand oamenii realizeaza ca nu exista scapare, pentru ca fortele proprii sunt insuficiente, iar ajutorul extern este absent. Familiile inghesuite nu au nevoie de compasiune, ci de ajutor, care se traduce prin acces la finantare, prin politici si strategii guvernamentale de imbunatatirea locuirii si mai ales prin constientizarea publica a riscurilor traiului inghesuit, a spus dr. Petre Datculescu.
Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viata lung. Clientul incheie un contract de economisire-creditare cu o valoare care reflecta intentiile lui in domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumita suma de bani in contul contractului sau de economisire-creditare, pana ajunge la suma economisita de 50% din suma contractata. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ in viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii si o disciplina financiara individuala pe un timp indelungat.
Statul incurajeaza efortul cetateanului de a se preocupa de imbunatatirea propriei situatii locative, de a renunta la consumul imediat in beneficiul investitiilor pe termen lung in domeniul locativ. Statul incurajeaza efortul cetateanului prin acordarea primei in cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire si in functie de indeplinirea conditiilor de repartizare, clientul dobandeste dreptul de a accesa un credit cu valoarea de 50% din suma contractata. Atat pentru sumele economisite cat si in cazul creditelor banca ofera dobanzi fixe.
economisești 10 ani 1000 euro/an ca sa iei prima maxima de la stat, ai la final 15 000 euro cu dobânda și prima cu tot, dacă are și soția unul aveți 30 000 euro va încadrați la 60 000 euro credit. Un apartament de 60-70mp maxim în marile orașe adică exact un KK când deja voi sunteti poate 4 asta dacă cumva ai făcut și 2 copii și nu ai renunțat deja de mult la ideea de a avea moștenitori.
Si toate astea când venitul mediu pe familie e de 2700 lei net adică 550 euro tu o sa ai cu 2 copii rata de 200-250 euro lunar, deschideți ochii înainte de a semna și faceți un calcul la rece fără graba.
economisești 10 ani 1000 euro/an FĂRĂ sa iei prima maxima de la stat, ai la final 12000 euro cu dobânda și FĂRĂ prima, dacă are și soția unul aveți 24 000 euro NU va încadrați la 60 000 euro credit.
sa realizeze infrastructura pe 1000 hectare teren lingă fiecare oraș (in mai multe loturi) de peste 100 mii loc teren care apoi sa il concesioneze familiilor care vor sa îs facă casa în loturi de 400-500 mp , ar fi undeva la 20 000 parcele cu excepția Bucureștiului unde probabil ar avea nevoie de 10 000 hectare de teren cu infrastructura ar rezolva necesarul de teren . și nu trene tot odată poate în 3-4 ani ,
anuleaza prima casa care a mentinut pretul cotetului de 2-3 camere mediu la 60 000 euro
Dar sa faca intai infrastructura, sa traga utilitati, sa faca scoli, sa asigure transport catre orase (atat transport in comun, cat si o legatura cu orasul pe minim 2 benzi pe sens) si oamenii or sa se mute.
Toate programele de pana cum (alea pt tineri) presupuneau un teren in afara orasului si atat. Te mutai acolo, nu aveai drumuri, nu aveai utilitati, nu aveai scoli, nimic. Atunci normal ca nu sunt prea multi interesati, pt ca stiu ca daca nu e facuta de la inceput, infrastructura nu mai e facuta deloc.
Scopul este sa folosesti toate mijloacele pentru a strange o suma cat mai mare de avans pentru a avea rate mici sau perioada mai scurta de creditare.
Programul asta este facut sa-ti dea un imbold sa economisesti, dar asta nu te impiedica sa incerci sa pui mai multi bani deoparte sau sa te ambitionezi sa castigi mai mult sau sa folosesti solutii alternative de economisre care aduc si o mica dobanda macar la nivelul inflatiei pe langa ce poti tu pune deoparte.
Pentru cine se zbate solutii exista si este important ca statul sa ofere o astfel de alternativa care sa impulsioneze piata sa vina cu oferte mai competitive pentru a atrage clienti.
daca folosesti toate mijloacele pe care le ai la dispozitie in momentul asta, in Romania, te poti descurca binisor. eu momentan folosesc 30+ mp. pana la 35 de ani vreau sa locuiesc intr-o casa in care fiecare membru al familiei mele are tot atat si dupa calculele mele voi reusi asta undeva dupa 31-32. fiecare se intretine dupa cum il duce capul.
alți vor și își fac sau au ceva mai bun.
Statul sa se ocupe de ce ar trebui în primul rând justiție la toate nivelele.
Mi se pare incredibil ca avand datele Romaniei (blocuri invechite, risc seismic, suprafete mici ale locuintelor, densitate relativ mica a populatiei, pe langa marile orase, poate cu exceptia Brasovului, fiind suficient spatiu de extindere, si o populatie in care foarte multi sunt angajati in constructii, neavand alta pregatire) nimeni sa nu se gandeasca la un program national care sa incurajeze constructia de locuinte noi, de case, nu de blocuri. Asta ar asigura foarte multe locuri de munca, si dezvoltarea a foarte multe IMM-uri, pt ca o casa poate fi construita si de o firma mica, de o echipa relativ redusa de muncitori, spre deosebire de un bloc, unde pe langa o echipa mae de muncitori si utilaje scumpe, e nevoie si de o finantare destul de mare, care nu poate fi obtinuta de oricine.
In plus ar putea folosi asta pt a demola constructiile cu risc seismic si a largi strazi in orase, ca sa descongestioneze traficul.
Deci....statul ar putea sa asigure teren pe langa orase, sa il parceleze, sa faca infrastructura necesara (dar sa fie gata, nu ca acum cand cei care se muta in afara oraselor se muta in camp) sa faca scoli si sa asigure transport in comun sa traga ultilitatile pe fiecare parcela si, cand sunt gata, sa ofere celor care vor sa se mute acolo 10000 euro+ terenul cu infrastructura si utilitatile gata finalizate/trase la schimb cu un apartament in oras pe care sa il elibereze la doi ani de la preluarea terenurilor. Cu 10000 eur iti faci casa la rosu. daca ai un apartament comunist daca vrei sa renovezi trebuie sa o iei de la instalatia electrica, pt ca nu mai face fata cerintelor de azi, cu multe electrocasnice, si e oricum invechita. deci tot de la rosu. nu mai bine faci investitia intr-o casa cu teren, daca statul ti-ar da ocazia asta?
Astfel statul ar putea obtine locuinte in orase pe care sa le demoleze, daca sunt de risc seismic sau daca vrea sa largesca niste strazi, sau sa mute in ele pe cei care stau in imobile aflate pe lista de demolat. Si ar incuraja domeniul constructiilor, unde lucreaza f mult romani, la nivel de IMM, care isi pot permite sa faca niste case, dar nu niste blocuri.
Daca s-ar construi anual 100.000 case prin program statul ar trebui sa acorde un bonus total de 1 miliard. Dar 100 mii case inseamna cel putin 400 mii locuri de munca (cei care le construiesc, cei care fac materiale, cei care le transporta), ceea ce inseamna, chiar si la salariu minim, 720 milioane numai taxe pe munca. Adaugam TVA pe materiale, taxe de trasport si deja banii sunt recuperati
Iar statul increajaza peste tot domeniile in care are interes sa existe o dezvlotare. Rolul statului nu e doar sa faca starzi si sa plateasca medici. E si acela de a dezvolta programe care sa creeze locuri de munca.
Spania a avut decenii de crestere economica pe...incurajarea constructiilor. daca tu ai impresia ca statele doar platesc salariile bugetarilor te inseli
Adica unul care sta in chirie (100-250 euro/luna) nu isi permite sa plateasca 5 ani chirie si sa si economiseasca. Asa ca se va orienta spre primul credit la care rata e de 250euro si... va avea in consecinta un apartament de maxim 2 camere....
Ar fi mult prea mult de scris pentru a demonstra matematic ca aceste produse nu se adreseaza decat celor care detin deja o locuinta si se gandesc sa achizitioneze una asa, ca investitie de viitor.
CÎTE ? Aicea ar fi de măsurat.
Desigur, pentru cei ce au trăit 8 (opt) persoane într-o SINGURĂ cameră (precum ”baciul național” la vîrsta cînd tatăl alcoolic nu mai știa cîți copii are) 25mp reprezintă mai mult decît Versailles-ul pentru oierul Gigel.
Problema ar fi CÎND și CUM le demolăm. Sau românii au de gînd să locuiască ”fericiți” în ele și la anul după Christos 2099 ?
Probabil cu gandirea unora o sa ajunga nepotii nostrii sa stea in blocurile construite de bunicii nostri. Asta in vacantele de iarna, cand nu construiesc case noi prin vest, pt altii