"Putem intelegem reactia Colitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, insa doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astazi, termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR inca din cursul zilei de ieri. Avem instrumentata o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care mentinerea acestei proceduri este imperios necesara", a transmis Gelu Diaconu, seful ANAF, la doar doua ore dupa ce investitorii privati din economie -romani si straini- au acuzat ANAF ca "recentele actiuni ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVA sunt decuplate de realitatea economica si de activitatea contribuabililor onesti"

Gelu Stefan DiaconuFoto: Hotnews

"Clientii onesti ai consultantilor din CDR sunt beneficiarii directi ai relaxarii fiscale, consecinta a diminuarii evaziuniii fiscale, diminuare ce se datoreaza in mare masura si acestei proceduri, fapt cunoscut de consultantii fiscali ai acestora, familiarizati cu dimensiunea si metodele de evaziune fiscala in domeniul TVA.

Intentionam ca in zilele urmatoare sa prezentam opiniei publice cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili" mai precizeaza seful Fiscului.

"Lipsa de interconectare intre bazele de date ale diferitelor autoritati publice si lipsa capacitatii ANAF de a analiza riscul fiscal real in baza informatiilor publice sau a celor de care dispune deja, nu trebuie sa se rasfranga si sa devina o povara pentru mediul de afaceri. De exemplu, solicitarea depunerii formularului D088 in cazul contribuabililor inregistrati deja in scop de TVA, care isi schimba adresa sediului, este o masura excesiva si complet nejustificata, tinand cont ca acesti contribuabili sunt demult activi in piata, platesc taxe si impozite, iar activitatea lor ar trebui sa fie cunoscuta indeaproape de reprezentantii ANAF.

De asemenea, metodologia aplicata de ANAF pentru informatiile solicitate prin D088 cu privire la veniturile cetatenilor romani sau straini, administratori sau actionari in companii romanesti, determina incalcarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale acestora. Combaterea evaziunii fiscale nu trebuie sa aiba consecinte negative asupra contribuabililor onesti. Obiectivul principal al administratiei fiscale trebuie sa fie reducerea birocratiei si a costurilor administrative si incurajarea conformarii voluntare", aratau vineri intr-un comunicat membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei