Anca Dragu, Finante: Economia Romaniei arata bine. Multi ministri de Finante ne invidiaza
Cifrele macroeconomice ale Romaniei arata bine si cred ca multi ministri de Finante din alte tari ne invidiaza pentru pozitia pe care o avem, a mai spus Anca Dragu in deschiderea speech-ului sau. "Vedem o crestere economica de 4.1 % in acest an, peste media de crestere a UE, in linie cu estimarile organismelor internationale. Daca inainte, cresterea era generata de exporturi, acum discutam de o crestere condusa de trei factori: exporturi, consum si investitii", le-a mai spus Dragu, investitorilor.
Ea a mai amintit principalele masuri de relaxare fiscala din noul Cod Fiscal, punand accentul pe reducerea de TVA si pe impozitarea redusa a dividendelor, adaugand ca toate masurile au primit un raspuns favorabil din partea mediului de afaceri roman.
Ministrul Finantelor s-a declarat marti convinsa ca Romania se va incadra in tinta de deficit asumata pentru 2016 (2.8% in varianta cash), precizand ca veniturile bugetare au fost estimate cu foarte mare prudenta. "Riscurile sunt foarte reduse pentru ca la capitolul venituri nu am luat de pilda deloc in calculul estimat imbunatatirea colectarii din partea ANAF", a explicat Dragu.
Ea a mai abordat si aspectele legate de sectorul bancar, pe care l-a catalogat ca fiind "bine capitalizat si solid", exprimandu-si speranta ca in 2016 bancile romanesti ar putea fi pe profit.
Cu privire la riscurile unei posibile incetiniri a cresterii economice, Dragu a spus ca acestea ar putea proveni din motive externe. Daca UE isi incetineste ritmul de crestere iar cererile de export ale Romaniei scad, e posibil sa impacteze si economia Romaniei. Dar si in aceasta ipoteza, cererea interna ar putea fi suficient de solida pentru a prelua scaderea cererii externe", a opinat Anca Dragu.
Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.
De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.
Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea- viceguvernator BNR, Stefan Nanu- Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan- presedinte Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Asha ca, bufferul ala nu erau bani de spart la crisma, ci doar un fond de rezerva, care se vede oricind in datoria externa si in deficit.
Din 7 mai 2012 avem guvernul Ponta. In aprilie 2013, Victor Ponta afirma ca Ministerul Finantelor avea un buffer de 6,2 miliarde de euro.
Azi mai exista vreun cent din acest buffer sau au fost risipiti banii?
bufferul ala reprezinta bani inmprumutati pe 1-2 ani, ca sa fie dobanda mica. In momentul in care expira termenul, imprumutul trebuie returnat si facut un altul. Deci, banii aia nu-s bani de spart in crisma, ci doar un imprumut pe termen scurt menit sa rezolve probleme de cash-flow. Ca sa fac o analogie cu bugetul personal, e ca si cum ai avea descoperire de card. Poti folosi ceva bani in plus pe termen scurt, dupa care trebuie sa-i pui inapoi.
Si da, probabil bufferul ala inca exista, mai ales ca pe site la bnr apare ca obligatiunile de stat pe 12 luni in lei au dobanda sub 1%.
Important pentru evaluarea unei guvernari este fondul de urgenta al MF. Si acolo, ce conteaza datele reale? E important sa punem o intrebare la care nu raspundem, ca poate mai prostim vreo doi-trei sa creada ca a plecat Ponta cu banii astia acasa.
Raspunsul: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/rezerva-de-siguranta-a-ministerului-finantelor-a-urcat-la-un-varf-de-circa-7-miliarde-de-euro-14904532
Cum zicea primul comentator... Doamna Dragu a cam pus, desigur neintentionat, punctul pe i. Asta desi multora le e greu sa creada (inclusiv mie).
Si de bine ce arata nu e in stare sa produca suficient PIB si incasari la buget ca sa acopere nevoile educatiei, sanatatii, pensiile (asa amarate cum sunt) etc. De aia imprumutam cu miliardele de euro an de an, nu?
Pe Ponta il intelegeam, ca e mitoman, dar dna Dragu ce a fumat, e in campanie electorala cumva, cum poate sa faca asemenea afirmatii?
Poate cea a Germaniei arata bine- care are excedent bugetar de peste 10 mld euro?!
”Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est ”
Ne-or invidia, corect, in care tara "relaxarea fiscala" e de fapt o supraincarcare suplimentara, in care tara ANAFul se ia de oameni si afacerile marunte si lasa marii evazionisti in pace - si totul doar ca sa stranga taxe pt ca...primariile sa ii dea pe panselute?!
In care tara se mai cheltuie 600 mil euro pe panselute si altele similare, in conditiile in care sunt lipsuri in infrastructura esentiala?
Logic ca ne invidiaza multi ministri de finante, ca la ei nu e posibil asemenea dezmat pe banii fraierilor ce platesc taxe!
in practica din Ro, paradoxurile continua.. se insista pe colectarea la sange de la cei care lucreaza legal in timp ce "relaxarea" fiscala e pentru toti consumatorii, prin scaderea TVA.
Tantea asta ministreasa era la un tirg la Viena si incerca sa vinda cit mai bine atractivitatea economica a Romaniei. Si la fel ca si atunci cind vinzi un magar in piata, ii lauzi calitatile (in speta deficit mic, taxe in scadere, consum in crestere, salarii mici, etc) nu ii enumeri bolile (infrasctructura varza, birocratie enorma, etc, etc). Asta daca vrei sa-l vinzi. Daca vrei doar sa-l faci de rusine, atunci ii dai de gol toate bubele.
Daca ai redus taxele trebuia sa te pregatesti pentru masura - nu le faci numai sa iti arati muschii inainte de alegeri...
Si daca admiti ca faci asta inainte de alegeri sa porti raspunderea ministeriala pentru lucruirle facute.
Mai vedem cum se desfasoara urmatoarele miscari in Ro si nu numai...
Cucoana...da-ti curu' jos din Jeep si du-te sa vezi cum arata economia reala nu povestile functionarilor vostri.
Iar relaxarea fiscala a fost ca la Radio Erevan...de fapt nu au scazut ci au crescut taxele.
Vai ce mult va place sa apareti pe sticla ?!
Pune repede de o teza, sa devi doftoritza, ca antepredecesorul copilot asociat cu dar-sovaielnicul Marilor Proiecte !
Mai bine v-ati ocupa ca toata lumea de la minister sa stie sa miste MikeyMouseul... si abia apoi sa abordeze(saboteze) macroeconomia !
A ramas stupefiat cand a auzit ca in Romania impozitul pe profit e de 16%, ca inflatia e negativa, ca TVA-ul a scazut, ca exista o campanie foarte eficienta impotriva coruptiei, etc.
Informarea lui despre Romania era minima, marcata de stiri franceze mai degraba anoste sau chiar rauvoitoare (despre toate tarile din Est, nu doar Romania).
Cred ca suferim totusi de un deficit major de comunicare din partea autoritatilor, catre restul Europei, se iau in calcul doar "mari investitori", iar acestia din urma sunt foarte exigenti si cer multe compensatii de la stat.
Ar trebui sa nu mai ignoram micii investitori din Occident, pot aduce miliarde, pot aduce relatii si contacte pe pietele lor, pot angrena sute de mii de romani in antreprenoriat si nici nu cer scutiri si privilegii.
De fiecare data cand am prieteni straini invitati ii vad uimiti de ce e in jur, o Romanie foarte diferita de ce citisera ei prin presa occidentala. Va spun ca multi sunt incantati si revin cu placere.
Avem multe de facut, o stiu si ei, dar la noi sunt vizibile un dinamism si o perspectiva, un potential imens de crestere si o societate inca necontaminata suicidar de "multikulti" si stangismul corectitudinii politice.
Trebuie mentinuta disciplina bugetara, ameliorata fiscalitatea, eficientizata colectarea taxelor, continuata combaterea coruptiei la orice nivel.
Romania arata mult mai bine decat acum 10 ani, e mai bine organizata, mai prospera, mai stabila, mai putin corupta.
Si va arata cu mult mai bine peste inca 10 ani, daca tinem ritmul actual.
Cam toti sunt liberi sau pe cale de a iesi rapid. Praf in ochi pentru fraieri...
Prietenii dvs revin cu placere si vad Bucurestiul si cateva zone turistice, dar i-ati dus vreodata sa vada Romania profunda, aia care in Rapoartele Eurostat e ultima in UE la salarii, pensii, educatie, sanatate, duceti-i in spitalele din Romania unde NU mai sunt medici, unde mortalitatea infantila e pe primul loc in UE, duceti-i pe drumurile din multe comune si sate, drumuri pline de noroaie ca-n Evul Mediu, duceti-i cu trenul pe calea ferata cu trenurile alea de acum 100 de ani mizerabile, cu WCuri imputite si care merg cu viteza melcului, duceti-i cu trenul acum iarna sa inghete ore in sir pe calea ferata, Romania e prima la SARACIE in UE, stiti asta?
Duceti-i acolo, prin Teleorman, Mehedinti, Vaslui, Acolo duceti-i, prin zonele cele mai sarace, Romania e pe primul loc la SARACIE in UE!
Uite aici, d-aia spunem ce spunem despre aiurelile dnei Minsitru!
"Raportor ONU: Romania neaga amploarea saraciei si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe
"Romania ocupa ultimul loc, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale" in cadrul UE, a declarat Alston, Raportor special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
In conditiile in care "peste 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale", cheltuielile statului care vizeaza imbunatatirea situatiei sunt "extrem de scazute", a spus el.
Evocand incendiul din clubul Colectiv, Raportorul a estimat ca aceasta drama pune in lumina "negarea, coruptia, serviciile guvernamentale inadecvate si un refuz de asumare a responsabilitatilor".
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579034-raportor-onu-romania-neaga-amploarea-saraciei-discriminarii-34-dintre-copii-sufera-privatiuni-materiale-severe.htm
Dna Dragu NU spune macar un cuvintel despre SARACIA asta, "economia Romaniei arata bine" zice ea, in timp majoritatea romanilor sunt saraci, conform cifrelor
adica noi romanii chiar traim cu nimic in comparatie cu occidentalii, ne multumim cu resturi iar politicienii au conturi si firme prin paradisurin fiscale, hotii si criminalii zburda in libertate, etc... sunt destule motive de invidie...
experti ...
Cand a fost doamna ministru ultima data prin judetele Teleorman, Vaslui sau Botosani sa le explice locuitorilor de ce se inghesuie investitorii sa mai deschida cate o fabrica prin judetul lor cu o frecventa de 0,X fabrici noi pe deceniu?
Asta, in vreme ce romanii sunt cei mai saraci din UE, in vreme ce SARACIA bantuie aproape jumatate dintre romani, in vreme ce peste 50% dintre copiii Romaniei sunt in risc de excluziune sociala, cea mai rea situartie din Europa, conform Raportorului ONU, Philip Alston din 2015!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579034-raportor-onu-romania-neaga-amploarea-saraciei-discriminarii-34-dintre-copii-sufera-privatiuni-materiale-severe.htm
Nici un cuvant despre SARACIA care bantuie jumate de Romanie, la madam Dragu tehnocrata...
Probabil i se pare normala, desi la Brussels unde traieste se "traieste" bineee!!!
Mi-aduc aminte ca acum vreo jumatate de an, dna Leslie Hawke, mama actorului american Ethan Hawke, se declara ingrozita de faptul ca romanii nu fac nimic sa elimine saracia copiilor needucati si chinuiti ai Romaniei, ca nu aude un cuvant in declaratiile sforaitore ale politicienilor nostri referitor la saracia copiilor si la lipsa educatiei.
Ministra tehnocrata de finante vorbeste mai ceva ca Ponta, e bine, e foarte bine, nu stiu de ce naiba l-am mai schimbat pe Ponta!!!
1. lipsa de modestie a guvernantilor, care se lauda, ca de obicei, ignorand tanguielile noastre
2. praf in ochii nostri prin asemenea declaratii, pentru ca se pregatesc contracte/achizitii belicoase, in care niste vedete au mult de castigat, de genul "Bechtel". ca sa nu vociferam, spunem ca avem de unde...
eu văd că în țara noastră nu se mai fabrică nimic înafară de piese pentru automobilele fabricilor din vest, nu cuie, nu pungi de piață, nu săpun, chibrituri, sau alte bunuri de consum larg, nu mai vorbesc despre tehnologie, construcții de mașini. Totul vine din China.
Așadar, ce înseamnă economie care arată bine în această vale a plângerii noastre?
Eu nu pot fi admirator al mincinosului patologic Ponta precum unii postaci
1, de ce o facem si mai ales
2, pentru ce ne imprumutam...
In alta ordine de idei dobanda de imprumut este redusa... Poate dvs. vorbiti despre altceva sau este ceva ceea ce nu stiu - posibil.
Nu poti sa iti ridici o casa numai economisind o viata, poti sa te imprumuti la banca pentru a iti ridica o casa si sa te angajezi sa o platesti in timp - tot asa si cu veniturile, cheltuielile si deficitul din buget...
Atunci cand o persoana devine ministru jura ca serveste interesele nationale si deci cumva isi asuma responsabilitatea de a actiona cu buna credinta - deci fara referendumuri - sa poata actiona rapid, asa cum crede aceasta de cuvinta - dar exista lege si aceasta spune ca ministrul/ pm are raspunderea ministereala pentru faptele sale.
Nu pot sa verifica acum ca am o problema cu internetul
Urmatoarele evenimente vor fi anuntate trimestrial - nu este chiar bine. Bine era daca le anunta la inceput de an si le amenda in functie de evolutia economiei. Oricum in comunicat zice ca fie ce o sa fie amendamente vor exista -
asa ca de ce ne invidiaza alti ministri de finante??
"Este" toti la fel ca dansa sau mai rau?
Posibil...
dar nu ma incalzeste ideea asta cum ca este capra vecinului mai slaba decat a mea.
Magazinele se inchid - supermagazinele - acelea care ne dau papa in principal - nu o duc mai bine...
Primul lucru pe care il vezi cand o economie functioneaza bine este ca somajul scade sau este redus, ca comertul merge - adicalea mai popular magazinele sunt pline si au clienti...
- cea mai mare crestere economica din europa - 3.7% (primele 9 luni 2015)
- unul dintre cele mai scazute somaje din europa - aprox. 6%
- deflatie - 0.9%
-excedent bugetar de 1% din PIB
- 10% cresterea salariului mediu in 2015
-nici un dezechilibru major - importurile sunt cu aprox. 3% din PIB mai mari decat exporturile insa ca o comparatie - Anglia are 10% din PIB deficit, Spania - 8%, Franta - 6%, USA - 5%....
- unul dintre cele mai mici datorii externe din europa - 37% din PIB
Ca nivel de trai evident ca mai este o diferenta substantiala fata de nivelul din vest insa in perioada guvernarii ponta s-a reusit cea mai mare reducere a acestei diferentei - in 3 ani jumatate salariile si pensiile au crescut cu 25-30% la o inflatie nesemnificativa si o reducere importanta de TVA - 15% la alimente
Exceptie - multa propaganda la TV.
SI, de adaugat, altceva ce a facut cu mult spor Primul Mincinos: a condus jaful organizat - ANI/DNA/DIICOT stiu mai bine - prin toti pretenarii sai...
Cresterea aia economica - de pe hartie - este ca pe vremea lui Moliceanu - de duduie economia...
Ne comparam noi cu tarile dezvoltate?
Suntem noi la nivelul USA? care are si ea problemele ei...
Dupa ce a fost echilibrata economia de aia de dinainte - boc care facea trosc - Primul Mincinos a inceput sa o mulga si ar mai fi continuat numai ca a dat iarasi de greu si vrea sa reintre in control dupe aceasta iarna...
Ne-a dus iarasi in consum, fara investitii, ca sa sature prostimea care judeca pe termen scurt.
Daca vezi cu cat se imprumuta MF in 2016 fata de anul trecut este evident ca economia nu o duce mai bine.
- deficit bugetar de 3% intr-o tara care se imprumuta pentru a plati contributii sociale si in care numarul saracilor a crescut;
- institutii subordonate finantelor nu sunt capabile sa recupereze mai mult de 10% din prejudiciul teoretic recuperat de justitie (bani recuperati care ar echivala cu o mare parte din acel deficit daca stai sa te gandesti bine - in timp ce contribuabilul cinstit plateste dobanzi din buzunarul sau);
- companii de stat cu gauri imense in buget, implicate in afaceri dubioase pe care tocmai ministerul de finante trebuie sa le identifice si sesizeze in justitie (vorbim din nou de sume considerabile);
- companii straine care nu supervizate financiar suficient pentru a preveni nereguli si implicarea lor in practici bastinase;
- nu suntem capabili sa tinem evidenta credibila a contribuabililor;
- nu suntem capabili sa simplificam procedurile birocratice (in special pe cele ale responsabilitatilor fiscale), sistemele informatice actuale sunt o gluma ridicola si proasta;
- un cetatean european nu se poate descurca in administratia locala romaneasca daca nu stia limba romana cand are nevoie sa-si plateasca niste amarate de taxe si nu are alternative;
Daca Romania are cifre macro bune, le are datorita unui context extern favorabil - de care depinde intr-o prea mare masura si datorita unor segmente economice specifice care au performat in ciuda prestatie slabe ale administratiilor centrale din ultimii 5 ani de zile.
Mai bine capul la cutie si atentie pe monitoare pentru ceea ce urmeaza sa se intample mai departe.