Voinea, BNR: Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de moneda. E un proces complex care are nevoie de sustinerea populatiei​

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:26 Economie | Finanţe & Bănci


Liviu Voinea
Foto: Agerpres
Stim ca la un moment dat va trebui ca Romania sa adopte moneda unica, dar pentru asta avem nevoie de doua lucruri: de o foaie de drum si de un consens la nivelul populatiei, a spus miercuri la Viena viceguvernatorul Liviu Voinea. El a participat la un panel alaturi de alti bancheri centrali din regiune, in cadrul conferintei Euromoney. Viceguvernatorul Bancii Centrale a mai vorbit in discursul sa despre riscul valutar si reluarea creditarii, fara a lansa o data anume la care Romania ar putea trece la euro.

Voinea a admis ca din punct de vedere tehnic, al criteriilor privind trecerea la euro, Romania se afla intr-o pozitie confortabila, indeplinind toate cerintele. "Dar, a precizat viceguvernatorul roman, trecerea la euro nu este doar schimbarea unei monede. E un proces mult mai complicat si el trebuie asumat la nivelul intregii societati. Inainte de a intocmi o foaie de drum trebuie sa  oavem si sustinerea acestui proiect la nivelul societatii", a spus Voinea.

Intrebat cum sta Romania din punct de vedere al riscului valutar, Liviu Voinea a explicat cele doua cauze pentru care acest risc este in scadere in tara noastra. "Riscul valutar s-a diminuat anul trecut prin doua schimbari structurale in economia romaneasca. Una este legata de activitatea de creditare. Acum, in stocul total de credite, creditele denominate in lei sunt majoritare. Intr-un singur an stocul creditelor in valuta a scazut de la 58% la 49%. Ca flux, creditele in lei au inregistrat o crestere cu doua cifre, iar creditele in valuta au inregistrat o scadere cu doua cifre. Cealalta schimbare structurala care a diminuat riscul valutar in economia romaneasca a fost in finantarea bancilor care opereaza pe piata locala. Finantarea externa de la bancile - mama a scazut, dar a fost supracompensata de cresterea depozitelor locale", a precizat Liviu Voinea in cadrul conferintei Euromoney de la Viena

Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.

De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.

Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea- viceguvernator BNR, Stefan Nanu- Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan- presedinte  Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.


Potrivit viceguvernatorului BNR, dobanda reala la depozite a fost "putin pozitiva, dar pozitiva", desi inaintea prezentarii viceguvernatorului roman, Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Austriei a prezentat o situatie din care rezulta ca in Romania dobanzile sunt real negative.

Populatia a fost creditor net al sectorului bancar, cu 26 miliarde lei (net), ceea ce arata apetit pentru depozitele bancare, a mai spus Voinea, iar  scaderea dependentei de finantarea externa a contribuit la reducerea riscul de contagiune la nivelul pietelor financiare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5452 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  "sustinerea populatiei"... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:31)

  lili [anonim]

  Populatia aia saraca din Vaslui, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Harghita, Covasna, Mehedinti, adica zonele cele mai sarace din UE!
  O s-o aveti, oare?!
  Dar, credeti ca au habar?!
  • +3 (3 voturi)    
   Voinea, alt competent de BNR (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:18)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui lili

   Romania, tara super-competentilor plini de doctorate si stiinta
   • +3 (3 voturi)    
    ma intreb (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 17:07)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui LiviusAcris1

    cat de naivi ne crede psd-ul prin omul lor din bnr, tovarasul voinea?
    absolut orice in Romania este gandit si raportat la euro (energie, materii prime, accize, comert auto si imobiliar, etc.) si vine voinea si ne spune de pregatirea populatie? ca e nu stiu ce proces complex?
    bancuri.
  • +7 (7 voturi)    
   Cu ce drept vorbeste neamul asta prost? (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:56)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui lili

   El parca era bugetul, nu?!
   El si restul pesedimii care il garanta!
   El si restul latrinelor in care se scalda!
   Nu va e rusine, jigodiilor?
   O singura data l/am intalnit pe unul d'astia intr/un supermarket; nu i/a fost usor sa treaca pe langa mine!
   Asta, asa, ca sa afle ce inseamna sa fie ales si eu alegator! O mai avea sapun de care si/a cumparat?!
 • +13 (25 voturi)    
  Susinerea populatiei monitorizata de BNR (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:33)

  jackalphonse [utilizator]

  Ce vrajeala, ce gluma:))) Adica BNR-lui, firma pe persoana fizica a lui Isarescu, ii pasa de populime.
  Pe BNR o doare fix in cot de sustinerea populatiei, ca nu degeaba Isarescu a sustinut numai legi care dezavantajau populatia si lea blocat pe cele care normalizau relatiile banci-clienti.

  Trecerea la euro este un proces complex care va fi blocat atat timp cat este Isarescu este in viata si, prin consecinta, sef la BNR (cred ca va fi sef inca un an dupa deces).
  • +7 (15 voturi)    
   BNR a facut rezerva valutara din jocul leu/$/euro (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:44)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

   inca de la inceput s-au jucat tot timpul . Toata populatia a platit greselile altora.

   In cazzul in care dispare moneda Leu - ron nu exista - va disparea si jucaria bnr-ului, joaca de-a cursul valutar.

   Ma mir ca individul asta cu "psihologia bunastarii" vine tot timpul sa lamureasca prostimea cu "inteligenta" lui neremarcata de nimeni
   • -2 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:19)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

    BNR controleaza in primul rand masa monetara, care indirect determina cursul de schimb (care e stabilit de piata, nu arbitrar). Chiar daca se elimina cursul de schimb, BNR tot acelasi lucru va face.
    Singura diferenta e ca marja de control e mai mica atunci cand nu exista curs valutar, pentru ca dispare un instrument, emisia de moneda (vezi cazul Greciei, daca ar fi avut moneda proprie problema s-ar fi rezolvat usor prin devalorizare).
    Multi cred ca o moneda straina (sau paritate fixa) ar asigura stabilitatea preturilor. Fals, fara acoperire economica, nu se poate asigura un curs fix, deficitul trebuie acoperit cumva, in cel mai rau caz prin imprumuturi.
    La fel de fals e ca populatia ar avea vreun avantaj din faptul ca moneda ar fi euro. In cel mai fericit caz va fi la fel, fiind un avantaj doar pentru turisti. In cel mai nefericit caz se poate ajunge in situatia Greciei, care are deficite prea mari ca sa poata fi acoperite doar prin modificarea dobanzilor.
    • +2 (2 voturi)    
     hai sa nu amestecam notiunile (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:47)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     Problema Greciei e ca a imprumutat mult peste ce poate sustine orice economie. Cind ai datorie de 200% din PIB e al naibii de greu sa ii poti plati ratele. la o dobanda de doar 2%, asta inseamna ca anual platesti doar pe dobanzi 4% din PIB. Iar cind ai datorie de 200% din PIB, dobanda e mult peste 2%... Si cu moneda proprie tot foarte rau ar fi dus-o Grecia. Iar datoria de 200% din PIB nu se putea face in moneda proprie decit prin devalorizare puternica.
     Exista aici un contra-exemplu, Japonia, cu datorie de peste 200% din PIB, exclusiv in moneda proprie. Dar datoria asta nu e facuta prin emisiune de moneda ci prin imprumuturi ale populatiei catre propriul stat. De aia si functioneaza acolo treaba, pentru ca populatia a consimtit sa-si imprumute propriul stat cu dobanzi de 1 sau sub 1%.

     Cit despre trecerea la euro, romania ar avea citeva avantaje si citeva dezavantaje. Avantajele ar fi disparitia inflatiei, a monedei proriii care se poate devaloriza, disparitia necesitatii schumkbului valutar, etc. Iar dezavantajul major ar fi ca statul pierde o pirghie importanta de a absorbi socurile externe puternice prin devalorizare (cum a facut in 2009 cind prin modificarea cursului de la 3.4 la 4.2 a oferit o gura de oxigen puternica industriei exportatoare, care mai apoi a fost motorul principal al revenirii la crestere economica.
     • +1 (1 vot)    
      ... (Joi, 21 ianuarie 2016, 10:47)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Intrebarea e de ce Grecia a impumutat? Nu ca sa acopere deficitele? Nu intamplator inainte de aderare ti se cere o perioada cu inflatie mica, ci tocmai pentru a demonstra ca economia se poate autoregla fara emisie monetara, instrument pe care nu-l vei mai avea la dispozitie.
      Vorbesti de multiple avantaje dupa aderarea la euro, dar enumeri doua care sunt mai mult decat discutabile.
      Ideea ca inflatia dispare e falsa. Te-ai intrebat vreodata de ce nu foloseste toata lumea un curs fix ca sa scape de inflatie? Inflatia e generata de un dezechilibru intre masa monetara si oferta deproduse, nu are absolut nicio legatura cu rata de schimb. Daca moneda nu se poate devaloriza, e nevoie de alt mecanism pentru corectie, pentru ca dezechilibrul tot exista. Cand epuizezi toate mecanismele ramane doar imprumutul, ca in cazul Greciei.
      "Disparitia necesitatii schimbului valutar" nu e cine stie ce avantaj, cel putin nu pentru cetateanul de rand, care nu se loveste de el. Cel mult pentru agentii economici dependenti de euro, cei care folosesc dolar sau alte monede nu au cine stie ce avantaj. Iar la al treilea argument, "etc", e greu de comentat.
      • 0 (0 voturi)    
       Stai nitel dom'le (Joi, 21 ianuarie 2016, 14:23)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

       1. Grecia, cind a intrat in UE, avea deja deficit de ~ 100% din PIB. De acolo pornim discutia.
       2. normal ca se fac imprumuturi pt a acoperi deficitul... Nu vad ce vrei sa subliniezi prin asta.
       3. Inflatia: dispare inflatia generata de masa monetara excedentara de pe piata. Daca maresti TVA cu 10%, si-n aur sa ai tiparita moneda si tot ai inflatie.
       4. dezechilibrele nu se rezolva prin imprumuturi... Dezechilibrele se rezolva prin reforme, prin taieri de cheltuieli cum a facut Base in 2010. Prin imprumuturi doar se aminda rezolvarea pentru ceva timp. Dar dezechilibrul ramane, si genereaza pierderi in continuare. E adevarat ca acelasi dezechilibru se rezolva si prin inflatie, dar asta nu e foarte diferita de taierile de cheltuieli. In loc sa tau salariul cu 25% cresti preturile cu 25% si tot aia e. Singura diferenta e ca inflatia e mai usor suportabila de catre prostime, care nu gaseste un vinovat clar pentru cresterea preturilor.
       5. schmbul valutar: toti cei cu credite, toti cei care calatoresc in UE, toti cei care primesc bani de la rude plecate la munca in UE. Si pe linga asta, da si firmele.

       Ca sa fac o corelatie cu fotbalul, trecerea la euro e ca si cum ai juca in champions league contra unei sume de bani. Daca ai stadioane mari, atragi public prin joc, cistigi meciuri, ai jucatori de valoare pe care ii ptoi vinde, atunci iesi pe profit. Daca nu, e posibil ca ceea ce cistigi sa fie sub ceea ce trebuie sa dai.
       • 0 (0 voturi)    
        .... (Joi, 21 ianuarie 2016, 14:52)

        a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Cresterea TVA nu este, si nu poate genera inflatie. Cel mult scaderea puterii de cumparare.
        Dezechilibrele poti sa le rezolvi cum vrei. Prin imprumut e sinucidere curata, dar se practica.
        Conversia creditelor se face in mod normal automat, nu te afecteaza da ca nu tii neaparat sa platesti cash.
        Grecia a calculat rezultatele economice in asa fel incat sa indeplineasca toate conditiile de aderare la euro (contabilitatea nu e stiinta exacta, ai o marja de manevra), probabil asteptandu-se la investitii si incasari mai mari (poate din stadioane mai mari). Numai ca economia nu e ca fotbalul, exista niste reguli pe care trebuie sa le intelegi si mai ales sa tii cont de ele.
        • 0 (0 voturi)    
         pai.... nu (Joi, 21 ianuarie 2016, 16:33)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

         1. Inflatia se defineste drept cresterea preturilor. Cind cresti TVA-ul, automat cresc si preturile. Ai avut ocazia sa vezi asta in 2010, cind inflatia a urcat brusc la ~7% fara sa se tipareasca bani sau alte alea. Acu, TVA a scazut, avem, si vom mai avea pina-n toamna, inflatie negativa. Bineinteles, asta daca respectam definitia inflatiei agreata la nivel global. Daca tu ai definitia ta proprie despre inflatie... discutam despre altceva.
         2. ma refer la creditele in euro, salariul in lei => schimb ron eur ca sa platesti rata. E adevarat ca se ocupa si banca de conversie, dar la un curs nu tocmai prietenos. Eu sunt mai lenes, dar am colegi care schimba la casa de schimb, ca-i mai avantajos.
         • 0 (0 voturi)    
          ... (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:58)

          a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          Esti sigur ca stii ce inseamna inflatie? Esti economist ca sa-ti poti da cu parerea despre definitie? Nu orice crestere de preturi inseamna inflatie. Daca vrei sa stii exista si inflatie mascata, in care nici preturile, nici cursul valutar nu cresc. Este situatia din anii 80, in care preturile erau fixe, iar indicele de crestere a preturilor practic zero, deci dupa definitia ta inflatie zero. Dar dezechilibrul economic exista, si nefiind fi reflectat in pret se manifesta in alte moduri, cum ar fi cozile. Inflatia este intotdeauna legata de dezechilbre economice, si nu de curs de schimb sau taxe. O variatie a taxelor in limite normale nu produce, si nu are voie sa produca, dezechilibre majore.
          Absenta cursului de schimb poate fi un element de confort, dar asa cum nu poti avea un curs fix, nu poti adopta nici alta moneda cand vrei tu. E necesar ca economia sa se afle intr-un echilibru stabil, altfel vei avea o inflatie mascata. Echilibrul se restabileste fie prin cresterea preturilor, fie prin cresterea ofertei, fie prin reducerea salariilor. Ultima varianta nu exista in practica, penultima e dificil de realizat pentru ca necesita investitii, ramane prima.
          • 0 (0 voturi)    
           pai (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:56)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

           exista o metodologie de calcul a inflatiei raportate de bnr, exiwsta diverse definitii, exista tot felul de teorii referitoare la inflatia monetara (cresterea sumei monetare peste cresterea productiei), inflatia statistica (cresteri de taxe sau cresterea calitatii produselor), sau inflatia concurentiala, determinata de raportul oferta-cerere de pe piata.

           Dar, ceea ce raporteaza BNR incormporeaza toate componentele astea. Exista un cos de consum care zice ca o familie standard cheltuie pe luna x% pe cartofi y% pe piine, z% pe haine ts% pe intretinere, etc. Si se monitorizeaza pretul la aceste produse, se aplica la variatia de pret a fiecaruia ponderea, si ce iese e rata inflatiei.

           Mai departe, inflatia nu presupune neaparat dezechilibre. Inflatia de 1-2% are rolul de a-i obliga pe aia cu bani sa nu stea cu ei la ciorap, pentru ca se devalorizeaza. Trebuie ori sa-i depuna la banca, ori sa-i joace pe bursa, ori sa-i bage in bunuri mobile/imabile, in felul asta invirtind morisca economiei. E adevarat ca undele dezechilibre se p[ot stinge prin inflatie, dar nu e adevarat ca inflatia denota neaparat dezechilibre.
           • 0 (0 voturi)    
            ... (Vineri, 22 ianuarie 2016, 16:18)

            a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

            Inflatia intotdeauna e asociata cu un dezechilibru. Daca echilibrul e perfect nu se modifica nimic, deci nici inflatia. In plus este definita ca o "crestere generala, in timp", deci o simpla ajustare a unor taxe nu constituie inflatie, pentru ca pretul se modifica o singura data. Asta evident daca nu se produc dezechilibre majore intre cerere si oferta, de exemplu falimente in lant ca urmare a modificarii taxelor. Nici cresterea pretului la un produs nu inseama automat inflatie, atata timp cat nu se produce un efect in cascada.
            Iar metoda de calcul a inflatiei, daca nu esti specialist nu ai cum sa stii mai bine decat ei cum se calculeaza. Eu sunt economist, dar nu-mi permit sa comentez deciziile lor, pentru ca nu sunt specialist in finante si fiscalitate. Dar macar le inteleg.
            • 0 (0 voturi)    
             pai datele sunt publice... (Luni, 25 ianuarie 2016, 12:52)

             bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

             1. ceea ce spui tu e prfect valabil lanivel teoretic. Practic insa, ce raporteaza BNR e variatia de pret la un cos de cumparaturi actualizat periodic de INS in functie de structura cheltuielilor lunare ale unei familii.
             Uite aici ceva despre asta:
             file:///C:/Users/bharja/Downloads/R20100126CM.pdf
             Nu inteleg de ce nu mi-as da cu parerea daca nu-s specialist... Pot cauta pe net cum se face. Si e chair relativ simplu.

             2. Avind in vedere cum se calculeaza procentele alea pe care le raporteaza BNR ca si inflatie, orice variatie de taxa/impozit se va reflecta in pretul final si va determina o variatie temporara a inflatiei. De exemplu in 2010, dupa ce s-a marit TVA cu 5%, inflatia a inceput sa fie timp de un an ~7%, dupa care, efectul de baza al modificarii taxei expirind, inflatia a revenit la 2-3%. Acum, datorita scaderii TVA cu 4%, vom avea inflatie negativa timp de aproximativ un an, pina se disipa efectul de baza. E relativ simplu si intuitiv, nu e nimic de neinteles pentru muritorul de rind.
 • +20 (22 voturi)    
  a cuvantat goguta (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:33)

  snowflake [utilizator]

  populatia sustine de mult timp trecerea la euro. In general guvernanti nu prea sustin trecerea la euro si in particular guvernele din care a facut el parte ca sinistru al bugetului sau al finantelor nu au sustinut trecerea la euro.
  • -6 (16 voturi)    
   Poate (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:56)

   Nea Fane [anonim] i-a raspuns lui snowflake

   ca populatia sustine trecerea la euro....dar nu cumva o face fara a sti ce presupune?

   Nu uita ca daca trecem la euro BNR nu mai poate jongla cu leul asa cum face acum (se vede clar cum se comporta o economie slaba ca a Greciei cand trebuie sa isi evalueze performanta muncii raportat la euro)

   Sunt cateva puncte de amintit

   -performanta economiei romanesti. speculez ca doar un segment subtirel de angajati si antreprenori au rezultate ale muncii competitive pe o piata euro
   -nu putem sa ne grabim sa adoptam euro in 2020. Poate 2025.
   -in 2025 UE este posibil sa nu mai exsiste in forma actuala
   -in 2025 este posibil sa ni se adanceasca problema demografica - o sa avem din ce in ce mai putini tineri din care sa recrutam oameni capabili si deci putini oameni care sa produca ceva

   asa ochiometric - cand angajatul mediu de la noi va fi undeva la 75% din eficienta angajatului mediu german o sa putem vb de euro
   degeaba avem 10 care sunt 125% dintr-un neamt daca avem 90 care abia performeaza

   mai mult de atat. singurele zone ce ar putea trece maine la euro (discutie ipotetica) sunt Bucuresti , Cluj si Timisoara. Restul tarii are un GDP PPP la 30-50% din ce au orasele amintite. cu o asemenea prapastie de performanta economica ...mai bine ramanem la leu
   • +10 (12 voturi)    
    Tu intelegi ce scrii (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:08)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Nea Fane

    Sau doar arunci asa ochiometric, ca tu crezi ca se intampla.

    Compari cu Grecia. Dar exista comparatie? Stii care sunt motivele pt care Grecia e in criza, si pt care nu iese din criza?

    Tare imi pare ca nu prea le-ai inteles ochiometric!
    • -6 (10 voturi)    
     Te-as intreba (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:57)

     Nea Fane [anonim] i-a raspuns lui Je__

     eu pe tine cati ani ai tu lucrati in economia de piata. aia pe bune in care se vede cat face munca ta

     sau stai sa ma gandesc...ai job de postac. bun si asta decat nimic nu?
     • -2 (4 voturi)    
      Care bre (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:07)

      Qu [utilizator] i-a raspuns lui Nea Fane

      Care economie de piata ?
      Poate risiponomie de piata.
     • +5 (7 voturi)    
      o moneda nationala este foarte convenabila (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:39)

      snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Nea Fane

      o moneda nationala este foarte convenabila unor guvernanti slabi si submediocri care urmaresc doar realegerea si perpetuarea sinecurilor personale precum acest voinea.
      O guvernare submediocra si slaba va prefera intotdeauna o moneda nationala pentru ca ii va permite oricand sa scada taxele si/sau impozitele si in acellasi timp sa creasca salariile reglementate chiar daca aceste masuri vor provoca deficite structurale pe termen lung pentru ca le poate ajusta prin marirea taxelor ascunse (accize la carburanti fixate in EURO) si bazanduse pe spirala inflationista pe care marirea de salarii o va declansa si care va devaloriza moneda nationala. Astfel de masuri sunt foarte dificil de inteles pentru populatia fara pregatire economica care ramane doar cu impresia ca guvernul x a fost foarte bun pentru ca a marit salariile si a scazut taxele. Pentru acea parte a populatiei nu conteaza ca acele masuri adauga deficite structurale intinse pe decenii si nu este in stare sa coreleze deficitele structurale cu cresterea cursului valutar de peste cateva luni, pentru ca abia peste cateva luni va fi lovita de cursul valutar la plata chiriei/ratei si a utilitatilor si abia peste cateva luni va plati pretul bunastarii temporare pe care o dobandesc din senin gratie "mirobolantelor" guvernari marete.
  • 0 (10 voturi)    
   Euro se afla in impas (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:51)

   Felix [anonim] i-a raspuns lui snowflake

   Singura tara care a beneficiat de Euro este Germania. Toate tarile membre au avut de suferit, cele mai slabe mai mult, cele mai disciplinate mai putin. Inclusiv Finlanda, care conduce toate clasamentele de educatie, inovare, disciplina etc are de pierdut de pe urma sistemului Euro si au inceput sa-si puna intrebari. Pentru Romania ar fi un dezastru.

   Sursa: http://www.forbes.com/sites/timworstall/2015/11/03/experts-agree-the-euro-was-a-mistake-in-the-first-place-now-to-abolish-it-perhaps/
 • +6 (6 voturi)    
  sa salutam... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...tacerea ministresei Dragu: dna devine extrem de periculoasa cand cuvanta.
 • +11 (11 voturi)    
  Mai precis (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:48)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mai exact, trebuie sustinerea populatiei ca mafia cripto-cmonista sa fure in continuare cum a furat si pina acum?
 • +23 (25 voturi)    
  Populatia sustine de 25 de ani (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:49)

  Je__ [utilizator]

  Ca de aia plateste facturile in EUR, masinile si imobiliarele in EUR. Gandim si traim in EUR.

  A mai ramas un 10% din tranzactii, in special alea pentru paine si patrunjel in RON, dar nu e o problema....capsunarii nostri sunt invatati cu EUR.

  Doar voi nu vreti trecerea la EUR, ca nu vreti sa renuntati la o jucarie de jecmanit populatia.

  Unde mai pui cand populimea o sa vada ca are un salariu de 250-300EUR si plateste tot atat ca si aia din afara. Acum nu prea se vede usor!
  • +13 (15 voturi)    
   Absolut corect (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:23)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Ar mai trebui adaugat, desi cam tot romanul stie deja, ca marea majoritate a cheltuielilor, incluzand platile periodice, sunt deja in euro de multisor, doar ca la cursuri de schimb fanteziste.
   Daca trecem la euro, sacalii din bnr isi cam pierd din putere si importanta, de aia se opun dumnealor...
  • -2 (4 voturi)    
   asta mi se pare si mie deranjant. (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:23)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   noi suportam costuri suplimentare in euro fara niciun beneficiu real pentru noi.

   in stuatia economica in care ne aflam, a ne pastra moneda nationala separata ne da flexibilitate de care avem nevoie in crize, ne da posibilitatea sa ne tinem capul la suprafata.

   nu mi se pare normal totusi sa platim pentru trecerea la euro fara sa beneficiem de avantajele care vin cu aceasta moneda. pe de alta parte, nu vad sa fim noi in stare sa trecem acum la euro si nu mi se pare nomral ca platim suplimentar pentru asta.
 • -9 (15 voturi)    
  masochism (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 13:57)

  demaGOGU [utilizator]

  sa stii ce i s-a intamplat Greciei, It, Es, etc dupa trecerea la euro si sa iti doresti acelasi lucru!
 • -6 (12 voturi)    
  recesiune... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:02)

  AnderT [utilizator]

  eu unul nu vad un avantaj sa trecem la Euro acum , vom vedea cu siguranta si mai multa speculatie, cunoscand specimenele politice, slugile capitalistilor habotnici. Doresc o reorientare/remaniere politica radicala, eradicarea tuturor televiziunuilor de scandal, interzicerea BOR-ului din culisele politice etc etc etc. Dupa ce ai realizat aceste schimbari, atunci te gandesti sa treci pe un sistem monetar comun cu UE.

  Pura utopie, noi vom continua sa pompam miliarde din diaspora pentru bunastarea rudelor...........
 • +13 (13 voturi)    
  Nu populația crează deficit bugetar. (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:06)

  mircea [anonim]

  Guvernul Ponta din care d-l Voinea a făcut parte,a creat disproporția dintre ce se poate și ce se dă.Și au început(//social-democratic//)să crească pensiile și salariile unor șmecheri care și așa aveau prea mare pensia raportat la cât au cotizat,sau prea mare leafa raportat la cât muncesc.D-l Voinea a creat condițiile ca România să se îndepărteze de posibilitatea adoptării euro,undeva la un orizont când Voinea,Georgescu și alți pesediști nu se vor mai juca cu finanțele României.Din păcate pentru gașca lor de șmecheri,informația circulă și le este defavorabilă,manipularea pieței financiare fiind infracțiune.
 • -8 (12 voturi)    
  Adoptarea euro= cresterea preturilor (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:13)

  ana [anonim]

  Va fi mare jale cand vor creste toate preturile, exprimate in euro.
  Nu avem inca economia aia care sa sustina moneda europeana.
  Atentie la Grecia..........si nu numai.
  • +7 (7 voturi)    
   economie (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:39)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui ana

   bine ca avem econonia aia care sa sustina furtul politicienilor si care in anii '90 a facut ca inflatia sa ne faca sa vorbim de "milioane" si "miliarde". de acord cu "atentie la grecia" ,adica pus osu' la munca ,nu la intins mana.
  • +2 (4 voturi)    
   intr-o alta lume cu alta moneda poate... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:26)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui ana

   intr-o piata libera, un comerciant din Romania nu-si va permite sa scumpeasca produsele mai mult decat i-ar lua concurentei sa aduca altele mai ieftine de peste granita. cand lucrezi cu aceeasi moneda ca in afara, le va fi mult mai greu comerciantilor sa pacaleasca consumatorii.

   este unul din beneficiile reale pe care le-ar avea Romania prin adoptarea euro, faptul ca puterea de cumparare a cetatenilor nu va mai depinde de idiotenia de moment a politicienilor romani.
 • -3 (5 voturi)    
  EU II SUSTIN!!! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:17)

  patrula10000 [anonim]

  Am ceva special cu care ii sustin pe toti ministri, toate bancile etc... de dimineata pana seara (imi cer scuze ca suna ca o lauda de sine) Iar daca vor asta in public sau in fata camerelor de luat vederi...trebuie sa ma plateasca bine (evident in euro).
 • -7 (11 voturi)    
  renuntarea la leu (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:22)

  xanti [utilizator]

  Este egala cu renuntarea la suveranitate.
  • +5 (7 voturi)    
   suveranitate (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:41)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   grozava suveranitate ai acum si ai avut in anii '90 si pana in 2005 cand pentru o paine si un litru de lapte dadeai "o suta de mii" ...
 • -3 (11 voturi)    
  Ce EURO nu avem destule probleme (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:34)

  gmcwarez [utilizator]

  Ce trecere la EURO? Economia noastra sa depinda de altele si moneda sa fie praf de ce vor face alte economii? Putem foarte bine sa avem moneda noastra!! Ce Anglia nu si-a pastrat moneda, doar nu degeaba!! Economia lor nu depinde de Euro PUNCT !
  Oameni nebuni sa-si doreasca Euro ca sa ajunga slugi la Germania/Franta etc...Asta e si scopul sa fie toate tarile slugiile Germaniei/Frantei depinzand de o moneda !!!
  Mai ganditi-va cind spuneti ca oamenii isi doresc Euro! Sa se dizolve mai repede !!
  • +5 (9 voturi)    
   Anglia plateste facturi in lire, nu in euro (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:44)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui gmcwarez

   Sunt de acord sa avem moneda noastra, dar sa nu mi se mai calculeze energia, telefonul, cablul, masina, benzina, apartamentul, terenul si altele in euro.
   Mi am luat masina fara sa i stiu pretul. Pretul era fix in euro si eu am platit lei la banca la care avea reprezentanta cont.
   Preferam s aplatesc euro, macar schimbam leii la pretul pe care l cautam dupa cum imi convenea.
 • -5 (9 voturi)    
  nici gand! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:40)

  no way! [anonim]

  nici NU va ganditi sa faceti asta!
  uitati-va la tari mai bogate ca noi cum sunt acum, dupa aderarea la euro.
  si asa abia traim. vreti sa ne omorati ?? terminati cu aberatiile. stiu ca in agenda ocultei se afla si moneda unica, dar e cam repede, totusi... sa vedem ce mai pun la cale la Davos...
 • +6 (8 voturi)    
  minte (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:43)

  ion [anonim]

  eu imi amintesc de tinta bnr sa fim in euro in 2015, acum ca nu au miscat un deget, peste 1 an si-au adus aminte si zic ca poporul nu vrea

  poporul vrea, si nu mai spuneti povesti acei cu economia, ca pana la urma si joaca cu cursul prin mica inflatie, tot noi o platim, populatia, ca sa le mearga bine tranzactiile la niste firme mari, sau sa-si acopere politicienii greselile
 • +5 (7 voturi)    
  Ăhăăă (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 14:48)

  CititorulComentator [utilizator]

  Mafia locală ar prefera trecerea la rublă! Iliescu, Ponta, Voiculescu...ăștia cu mafia rusească.
 • -6 (8 voturi)    
  Trecerea... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:06)

  Qu [utilizator]

  Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de moneda. Intr-adevar... e un mare pas inspre supunerea totala.
 • -4 (6 voturi)    
  O prostie (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:11)

  shlomo_bernstein [utilizator]

  Trecerea la euro pt. o tara ca Romania e o prostie, e sinucidere curata, la salarii de 250 de euro (si aia impozabili) si painea va fi 2 euro ca in vest, murim de foame! Intai sa treaca Ungaria, Polonia si Cehia si dupa aia noi -credeti ca de nebuni nu trec, si au zis pas? Voi nu vedeti ca de-abia ne ducem zilele? Ce sa-ti spun, nu vor aia de la BNR sa piarda fraiele", da, si o sa fim la mana alora de la Bruxelles, alde Draghi si Juncker -care ne obliga la refugiati, nu mersi! Ganditi-va ca toata moneda necesara Romaniei se va tipari la Franfurt, de unde bani pt. pensii, salarii, deficit numai la pensii peste 3 miliarde de euro, neamtul o sa ne puna pofta-n cui, nu va vrea sa tipareasca pt. noi, sau o va face la conditii ff. draconice, vindeti aia si aia, distrugeti tot ce-a mai ramas, faceti contracte cu firmele noastre de casa etc. Acum de bine de rau BNR se mai poate impotrivi deciziilor crete ale ECB, atunci vom fi total la mana lor.
 • +7 (7 voturi)    
  populatia a trecut demult la euro (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:17)

  roman [anonim]

  Populatia a trecut de mult timp la euro doar BNR nu vrea pentru ca au interese opuse intereselor romanilor.
  Avem asa:
  - credite preponderent in euro
  - facturi servicii in Euro - fie ele utilitati sau cost forta de munca
  - produse de larg consum care in mare majoritate vin din afara si care sunt pretuite in euro
  - produse de folosinta indelungata de la masini la frigidere care vin tot in euro
  - produse de lux in euro
  - materie prima pentru industrie si productie cu preturi tot in euro
  - preturi produse agricole (grau, porumb, etc.) raportate tot la euro
  - economii in banci in euro

  Doar BNR sustine ca nu suntem pregatiti sa trecem la euro :) desi noi cam suntem..deci intrebarea este ce interes are BNR sa sustina acest lucru?
 • -3 (7 voturi)    
  sa mai asteptam (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:25)

  bozo [anonim]

  s-a vazut ca decalajele dintre economiile zonei euro au produs probleme mari deopotriva monedei unice si tarilor mai pipernicite.
  In momentul asta Romania ar plati un pret prea mare si inutil daca ar trece la euro. Inclusiv prin faptul ca nu mai poti sa jonglezi cu inflatia ceea ce e o solutie facila in vremuri de criza.
  Romania poate sa dere la euro peste vreo 10 ani cand decalajul economic fata de tarile dezvoltate din UE va scade la un nivel decent..
  • +9 (11 voturi)    
   Nu inteleg ce e in capul vostru (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:49)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui bozo

   Cand sustineti ca mentinerea unei monede proprii, si devalorizarea ei pur si simplu pt a corecta dezechilibre nu inseamna sacrificii pt populatie.

   Bai oamenilor...orice devalorizare inseamna pierderea puterii de cumparare, si pierderea economiilor. Pe intelesul tuturor....inseaman SARACIRE controlata si dictata de BNR SI GUVERN.

   Eu propun altceva:
   Hai sa nu facem deficite de-ampulea, hai sa nu platim pensii si salarii peste ce ne permitem, hai sa fortam firmele sa fie eficiente si sa nu castige doar din costul fortei de munca si al devalorizarii cursului...si SA TRECEM la EURO!

   Daca astea se intampla, nu conteaza ca moneda se numeste LEU sau altceva.

   Si mai vad unii cu moneda tiparita nu stiu unde si tra la la.
   Se va tipari cata trebuie sa acopere bunurile si serviciile, sa avem noi schimburi si bunuri...ca hartie va printa BCE cata trebuie. Doar sa nu treaca inflatia de 3%, atat!
   • +1 (3 voturi)    
    excelent spus (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:02)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    saracii sunt atat de spalati pe creier ca nu se mai revolta atunci cand bancile primesc beneficii pe banii clientilor in timp ce clientii primesc capitalism feroce pe tava.
    • -1 (1 vot)    
     Un spalat pe creier catre nespalatii pe creier (Joi, 21 ianuarie 2016, 2:05)

     Bozo [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

     Ceea ce spui se intampla indiferent de moneda.
     Exemplul Greciei este extrem de elocvent: o tara din zona euro care este obligata sa-si refinanteze datoria catre banci prin noi imprumuturi masive inclusiv din bani publici de la cetatenii europeni. Adica o nationalizare indirecta a datoriei Greciei catre banci private. Asta in timp ce i se aplica si terapie de maxima austeritate. Companii inchise, concedieri in sectorul public, somaj de vreo 28%, cu mentiunea ca in randul tinerilor sub 30 de ani somajul e la 50%, respectiv unul din doi nu are de lucru.
     Mai feroce de atat cu greu se poate.
     si asta fix in zona euro.
   • -2 (2 voturi)    
    Pacat ca nu intelegi, e elementar... (Joi, 21 ianuarie 2016, 1:55)

    Bozo [anonim] i-a raspuns lui Je__

    Pe scurt, daca ai control asupra monedei poti sa reactionezi inclusiv din politca monetara in caz de criza economica sau specific in caz de deflatie.

    Vezi Grecia. Au fost siliti pe de o parte sa reduca consumul si sa concedieze masiv iar pe de alta parte sa cresca datoria deja considerabila cu inca vreo 50% pentru ca e musai sa-si refinanteze datoria. Au devenit un fel de zoombie, nu pot sa moara sau sa o ia de la zero pentru ca ar dauna zonei euro. E musai sa sufere pe termen nedefinit, banuiesc ca stii ca actuala terapie de soc aplicata Greciei nu are happy-end.
    Buninteles ca nu totul se dregea din politica monetara dar asta ar fi ajutat mult.
    Din aceleasi temeri nici Anglia nu a dorit sa adere la zona euro si nici nu va face asta intr-un viitor previzionabil.

    Altfel, In actualul model economic inflatia e necesara pentru ca reflecta o cerere mai mare decat bunurile materiale existente si asta inseamna e stimulat consumul si productia. Asa ca in conditii de criza emiterea de moneda stimuleaza economia si faciliteaza revenirea.
    Desigur ca inflatia galopanta este o situatie nedorita, o exceptie.

    Personal cred in euro, e necesara o moneda puternica pentru a ajuta economia europeana sa ramana importanta global. Dar adoptarea euro de catre Romania fara a putea duce pe termen lung regulile din spatele monedei unice inseamna sinucidere.
 • +4 (4 voturi)    
  221 (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 15:41)

  Marius [anonim]

  Mai traieste securistul asta ???
 • 0 (0 voturi)    
  Clujul?.... Prezent! (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:27)

  Vlad [anonim]

  Salutam Cluj prin Teo Muresan de a fi prezent la o astfel de intalnire .Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  euro... (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:39)

  CRK [anonim]

  Pacat ca simultan cu schimbarea monedei se schimba si materialul bancnotei. Acolo suntem clar superiori. :)
 • -1 (1 vot)    
  DNA pe BNR (Miercuri, 20 ianuarie 2016, 16:43)

  Mr John [anonim]

  BNR este intesata cu tepari , infractori, tradatori .. pe astia cine ii ancheteaza pentru fraudele bancare din ultimii 25 de ani?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by