Voinea a admis ca din punct de vedere tehnic, al criteriilor privind trecerea la euro, Romania se afla intr-o pozitie confortabila, indeplinind toate cerintele. "Dar, a precizat viceguvernatorul roman, trecerea la euro nu este doar schimbarea unei monede. E un proces mult mai complicat si el trebuie asumat la nivelul intregii societati. Inainte de a intocmi o foaie de drum trebuie sa oavem si sustinerea acestui proiect la nivelul societatii", a spus Voinea.
Intrebat cum sta Romania din punct de vedere al riscului valutar, Liviu Voinea a explicat cele doua cauze pentru care acest risc este in scadere in tara noastra. "Riscul valutar s-a diminuat anul trecut prin doua schimbari structurale in economia romaneasca. Una este legata de activitatea de creditare. Acum, in stocul total de credite, creditele denominate in lei sunt majoritare. Intr-un singur an stocul creditelor in valuta a scazut de la 58% la 49%. Ca flux, creditele in lei au inregistrat o crestere cu doua cifre, iar creditele in valuta au inregistrat o scadere cu doua cifre. Cealalta schimbare structurala care a diminuat riscul valutar in economia romaneasca a fost in finantarea bancilor care opereaza pe piata locala. Finantarea externa de la bancile - mama a scazut, dar a fost supracompensata de cresterea depozitelor locale", a precizat Liviu Voinea in cadrul conferintei Euromoney de la Viena
Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.
De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.
Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea- viceguvernator BNR, Stefan Nanu- Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan- presedinte Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.
Potrivit viceguvernatorului BNR, dobanda reala la depozite a fost "putin pozitiva, dar pozitiva", desi inaintea prezentarii viceguvernatorului roman, Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Austriei a prezentat o situatie din care rezulta ca in Romania dobanzile sunt real negative.
Populatia a fost creditor net al sectorului bancar, cu 26 miliarde lei (net), ceea ce arata apetit pentru depozitele bancare, a mai spus Voinea, iar scaderea dependentei de finantarea externa a contribuit la reducerea riscul de contagiune la nivelul pietelor financiare.
O s-o aveti, oare?!
Dar, credeti ca au habar?!
absolut orice in Romania este gandit si raportat la euro (energie, materii prime, accize, comert auto si imobiliar, etc.) si vine voinea si ne spune de pregatirea populatie? ca e nu stiu ce proces complex?
bancuri.
El si restul pesedimii care il garanta!
El si restul latrinelor in care se scalda!
Nu va e rusine, jigodiilor?
O singura data l/am intalnit pe unul d'astia intr/un supermarket; nu i/a fost usor sa treaca pe langa mine!
Asta, asa, ca sa afle ce inseamna sa fie ales si eu alegator! O mai avea sapun de care si/a cumparat?!
Pe BNR o doare fix in cot de sustinerea populatiei, ca nu degeaba Isarescu a sustinut numai legi care dezavantajau populatia si lea blocat pe cele care normalizau relatiile banci-clienti.
Trecerea la euro este un proces complex care va fi blocat atat timp cat este Isarescu este in viata si, prin consecinta, sef la BNR (cred ca va fi sef inca un an dupa deces).
In cazzul in care dispare moneda Leu - ron nu exista - va disparea si jucaria bnr-ului, joaca de-a cursul valutar.
Ma mir ca individul asta cu "psihologia bunastarii" vine tot timpul sa lamureasca prostimea cu "inteligenta" lui neremarcata de nimeni
Singura diferenta e ca marja de control e mai mica atunci cand nu exista curs valutar, pentru ca dispare un instrument, emisia de moneda (vezi cazul Greciei, daca ar fi avut moneda proprie problema s-ar fi rezolvat usor prin devalorizare).
Multi cred ca o moneda straina (sau paritate fixa) ar asigura stabilitatea preturilor. Fals, fara acoperire economica, nu se poate asigura un curs fix, deficitul trebuie acoperit cumva, in cel mai rau caz prin imprumuturi.
La fel de fals e ca populatia ar avea vreun avantaj din faptul ca moneda ar fi euro. In cel mai fericit caz va fi la fel, fiind un avantaj doar pentru turisti. In cel mai nefericit caz se poate ajunge in situatia Greciei, care are deficite prea mari ca sa poata fi acoperite doar prin modificarea dobanzilor.
Exista aici un contra-exemplu, Japonia, cu datorie de peste 200% din PIB, exclusiv in moneda proprie. Dar datoria asta nu e facuta prin emisiune de moneda ci prin imprumuturi ale populatiei catre propriul stat. De aia si functioneaza acolo treaba, pentru ca populatia a consimtit sa-si imprumute propriul stat cu dobanzi de 1 sau sub 1%.
Cit despre trecerea la euro, romania ar avea citeva avantaje si citeva dezavantaje. Avantajele ar fi disparitia inflatiei, a monedei proriii care se poate devaloriza, disparitia necesitatii schumkbului valutar, etc. Iar dezavantajul major ar fi ca statul pierde o pirghie importanta de a absorbi socurile externe puternice prin devalorizare (cum a facut in 2009 cind prin modificarea cursului de la 3.4 la 4.2 a oferit o gura de oxigen puternica industriei exportatoare, care mai apoi a fost motorul principal al revenirii la crestere economica.
Vorbesti de multiple avantaje dupa aderarea la euro, dar enumeri doua care sunt mai mult decat discutabile.
Ideea ca inflatia dispare e falsa. Te-ai intrebat vreodata de ce nu foloseste toata lumea un curs fix ca sa scape de inflatie? Inflatia e generata de un dezechilibru intre masa monetara si oferta deproduse, nu are absolut nicio legatura cu rata de schimb. Daca moneda nu se poate devaloriza, e nevoie de alt mecanism pentru corectie, pentru ca dezechilibrul tot exista. Cand epuizezi toate mecanismele ramane doar imprumutul, ca in cazul Greciei.
"Disparitia necesitatii schimbului valutar" nu e cine stie ce avantaj, cel putin nu pentru cetateanul de rand, care nu se loveste de el. Cel mult pentru agentii economici dependenti de euro, cei care folosesc dolar sau alte monede nu au cine stie ce avantaj. Iar la al treilea argument, "etc", e greu de comentat.
2. normal ca se fac imprumuturi pt a acoperi deficitul... Nu vad ce vrei sa subliniezi prin asta.
3. Inflatia: dispare inflatia generata de masa monetara excedentara de pe piata. Daca maresti TVA cu 10%, si-n aur sa ai tiparita moneda si tot ai inflatie.
4. dezechilibrele nu se rezolva prin imprumuturi... Dezechilibrele se rezolva prin reforme, prin taieri de cheltuieli cum a facut Base in 2010. Prin imprumuturi doar se aminda rezolvarea pentru ceva timp. Dar dezechilibrul ramane, si genereaza pierderi in continuare. E adevarat ca acelasi dezechilibru se rezolva si prin inflatie, dar asta nu e foarte diferita de taierile de cheltuieli. In loc sa tau salariul cu 25% cresti preturile cu 25% si tot aia e. Singura diferenta e ca inflatia e mai usor suportabila de catre prostime, care nu gaseste un vinovat clar pentru cresterea preturilor.
5. schmbul valutar: toti cei cu credite, toti cei care calatoresc in UE, toti cei care primesc bani de la rude plecate la munca in UE. Si pe linga asta, da si firmele.
Ca sa fac o corelatie cu fotbalul, trecerea la euro e ca si cum ai juca in champions league contra unei sume de bani. Daca ai stadioane mari, atragi public prin joc, cistigi meciuri, ai jucatori de valoare pe care ii ptoi vinde, atunci iesi pe profit. Daca nu, e posibil ca ceea ce cistigi sa fie sub ceea ce trebuie sa dai.
Dezechilibrele poti sa le rezolvi cum vrei. Prin imprumut e sinucidere curata, dar se practica.
Conversia creditelor se face in mod normal automat, nu te afecteaza da ca nu tii neaparat sa platesti cash.
Grecia a calculat rezultatele economice in asa fel incat sa indeplineasca toate conditiile de aderare la euro (contabilitatea nu e stiinta exacta, ai o marja de manevra), probabil asteptandu-se la investitii si incasari mai mari (poate din stadioane mai mari). Numai ca economia nu e ca fotbalul, exista niste reguli pe care trebuie sa le intelegi si mai ales sa tii cont de ele.
2. ma refer la creditele in euro, salariul in lei => schimb ron eur ca sa platesti rata. E adevarat ca se ocupa si banca de conversie, dar la un curs nu tocmai prietenos. Eu sunt mai lenes, dar am colegi care schimba la casa de schimb, ca-i mai avantajos.
Absenta cursului de schimb poate fi un element de confort, dar asa cum nu poti avea un curs fix, nu poti adopta nici alta moneda cand vrei tu. E necesar ca economia sa se afle intr-un echilibru stabil, altfel vei avea o inflatie mascata. Echilibrul se restabileste fie prin cresterea preturilor, fie prin cresterea ofertei, fie prin reducerea salariilor. Ultima varianta nu exista in practica, penultima e dificil de realizat pentru ca necesita investitii, ramane prima.
Dar, ceea ce raporteaza BNR incormporeaza toate componentele astea. Exista un cos de consum care zice ca o familie standard cheltuie pe luna x% pe cartofi y% pe piine, z% pe haine ts% pe intretinere, etc. Si se monitorizeaza pretul la aceste produse, se aplica la variatia de pret a fiecaruia ponderea, si ce iese e rata inflatiei.
Mai departe, inflatia nu presupune neaparat dezechilibre. Inflatia de 1-2% are rolul de a-i obliga pe aia cu bani sa nu stea cu ei la ciorap, pentru ca se devalorizeaza. Trebuie ori sa-i depuna la banca, ori sa-i joace pe bursa, ori sa-i bage in bunuri mobile/imabile, in felul asta invirtind morisca economiei. E adevarat ca undele dezechilibre se p[ot stinge prin inflatie, dar nu e adevarat ca inflatia denota neaparat dezechilibre.
Iar metoda de calcul a inflatiei, daca nu esti specialist nu ai cum sa stii mai bine decat ei cum se calculeaza. Eu sunt economist, dar nu-mi permit sa comentez deciziile lor, pentru ca nu sunt specialist in finante si fiscalitate. Dar macar le inteleg.
Uite aici ceva despre asta:
file:///C:/Users/bharja/Downloads/R20100126CM.pdf
Nu inteleg de ce nu mi-as da cu parerea daca nu-s specialist... Pot cauta pe net cum se face. Si e chair relativ simplu.
2. Avind in vedere cum se calculeaza procentele alea pe care le raporteaza BNR ca si inflatie, orice variatie de taxa/impozit se va reflecta in pretul final si va determina o variatie temporara a inflatiei. De exemplu in 2010, dupa ce s-a marit TVA cu 5%, inflatia a inceput sa fie timp de un an ~7%, dupa care, efectul de baza al modificarii taxei expirind, inflatia a revenit la 2-3%. Acum, datorita scaderii TVA cu 4%, vom avea inflatie negativa timp de aproximativ un an, pina se disipa efectul de baza. E relativ simplu si intuitiv, nu e nimic de neinteles pentru muritorul de rind.
Nu uita ca daca trecem la euro BNR nu mai poate jongla cu leul asa cum face acum (se vede clar cum se comporta o economie slaba ca a Greciei cand trebuie sa isi evalueze performanta muncii raportat la euro)
Sunt cateva puncte de amintit
-performanta economiei romanesti. speculez ca doar un segment subtirel de angajati si antreprenori au rezultate ale muncii competitive pe o piata euro
-nu putem sa ne grabim sa adoptam euro in 2020. Poate 2025.
-in 2025 UE este posibil sa nu mai exsiste in forma actuala
-in 2025 este posibil sa ni se adanceasca problema demografica - o sa avem din ce in ce mai putini tineri din care sa recrutam oameni capabili si deci putini oameni care sa produca ceva
asa ochiometric - cand angajatul mediu de la noi va fi undeva la 75% din eficienta angajatului mediu german o sa putem vb de euro
degeaba avem 10 care sunt 125% dintr-un neamt daca avem 90 care abia performeaza
mai mult de atat. singurele zone ce ar putea trece maine la euro (discutie ipotetica) sunt Bucuresti , Cluj si Timisoara. Restul tarii are un GDP PPP la 30-50% din ce au orasele amintite. cu o asemenea prapastie de performanta economica ...mai bine ramanem la leu
Compari cu Grecia. Dar exista comparatie? Stii care sunt motivele pt care Grecia e in criza, si pt care nu iese din criza?
Tare imi pare ca nu prea le-ai inteles ochiometric!
sau stai sa ma gandesc...ai job de postac. bun si asta decat nimic nu?
Poate risiponomie de piata.
O guvernare submediocra si slaba va prefera intotdeauna o moneda nationala pentru ca ii va permite oricand sa scada taxele si/sau impozitele si in acellasi timp sa creasca salariile reglementate chiar daca aceste masuri vor provoca deficite structurale pe termen lung pentru ca le poate ajusta prin marirea taxelor ascunse (accize la carburanti fixate in EURO) si bazanduse pe spirala inflationista pe care marirea de salarii o va declansa si care va devaloriza moneda nationala. Astfel de masuri sunt foarte dificil de inteles pentru populatia fara pregatire economica care ramane doar cu impresia ca guvernul x a fost foarte bun pentru ca a marit salariile si a scazut taxele. Pentru acea parte a populatiei nu conteaza ca acele masuri adauga deficite structurale intinse pe decenii si nu este in stare sa coreleze deficitele structurale cu cresterea cursului valutar de peste cateva luni, pentru ca abia peste cateva luni va fi lovita de cursul valutar la plata chiriei/ratei si a utilitatilor si abia peste cateva luni va plati pretul bunastarii temporare pe care o dobandesc din senin gratie "mirobolantelor" guvernari marete.
Sursa: http://www.forbes.com/sites/timworstall/2015/11/03/experts-agree-the-euro-was-a-mistake-in-the-first-place-now-to-abolish-it-perhaps/
A mai ramas un 10% din tranzactii, in special alea pentru paine si patrunjel in RON, dar nu e o problema....capsunarii nostri sunt invatati cu EUR.
Doar voi nu vreti trecerea la EUR, ca nu vreti sa renuntati la o jucarie de jecmanit populatia.
Unde mai pui cand populimea o sa vada ca are un salariu de 250-300EUR si plateste tot atat ca si aia din afara. Acum nu prea se vede usor!
Daca trecem la euro, sacalii din bnr isi cam pierd din putere si importanta, de aia se opun dumnealor...
in stuatia economica in care ne aflam, a ne pastra moneda nationala separata ne da flexibilitate de care avem nevoie in crize, ne da posibilitatea sa ne tinem capul la suprafata.
nu mi se pare normal totusi sa platim pentru trecerea la euro fara sa beneficiem de avantajele care vin cu aceasta moneda. pe de alta parte, nu vad sa fim noi in stare sa trecem acum la euro si nu mi se pare nomral ca platim suplimentar pentru asta.
Pura utopie, noi vom continua sa pompam miliarde din diaspora pentru bunastarea rudelor...........
Nu avem inca economia aia care sa sustina moneda europeana.
Atentie la Grecia..........si nu numai.
este unul din beneficiile reale pe care le-ar avea Romania prin adoptarea euro, faptul ca puterea de cumparare a cetatenilor nu va mai depinde de idiotenia de moment a politicienilor romani.
Oameni nebuni sa-si doreasca Euro ca sa ajunga slugi la Germania/Franta etc...Asta e si scopul sa fie toate tarile slugiile Germaniei/Frantei depinzand de o moneda !!!
Mai ganditi-va cind spuneti ca oamenii isi doresc Euro! Sa se dizolve mai repede !!
Mi am luat masina fara sa i stiu pretul. Pretul era fix in euro si eu am platit lei la banca la care avea reprezentanta cont.
Preferam s aplatesc euro, macar schimbam leii la pretul pe care l cautam dupa cum imi convenea.
uitati-va la tari mai bogate ca noi cum sunt acum, dupa aderarea la euro.
si asa abia traim. vreti sa ne omorati ?? terminati cu aberatiile. stiu ca in agenda ocultei se afla si moneda unica, dar e cam repede, totusi... sa vedem ce mai pun la cale la Davos...
poporul vrea, si nu mai spuneti povesti acei cu economia, ca pana la urma si joaca cu cursul prin mica inflatie, tot noi o platim, populatia, ca sa le mearga bine tranzactiile la niste firme mari, sau sa-si acopere politicienii greselile
Avem asa:
- credite preponderent in euro
- facturi servicii in Euro - fie ele utilitati sau cost forta de munca
- produse de larg consum care in mare majoritate vin din afara si care sunt pretuite in euro
- produse de folosinta indelungata de la masini la frigidere care vin tot in euro
- produse de lux in euro
- materie prima pentru industrie si productie cu preturi tot in euro
- preturi produse agricole (grau, porumb, etc.) raportate tot la euro
- economii in banci in euro
Doar BNR sustine ca nu suntem pregatiti sa trecem la euro :) desi noi cam suntem..deci intrebarea este ce interes are BNR sa sustina acest lucru?
In momentul asta Romania ar plati un pret prea mare si inutil daca ar trece la euro. Inclusiv prin faptul ca nu mai poti sa jonglezi cu inflatia ceea ce e o solutie facila in vremuri de criza.
Romania poate sa dere la euro peste vreo 10 ani cand decalajul economic fata de tarile dezvoltate din UE va scade la un nivel decent..
Bai oamenilor...orice devalorizare inseamna pierderea puterii de cumparare, si pierderea economiilor. Pe intelesul tuturor....inseaman SARACIRE controlata si dictata de BNR SI GUVERN.
Eu propun altceva:
Hai sa nu facem deficite de-ampulea, hai sa nu platim pensii si salarii peste ce ne permitem, hai sa fortam firmele sa fie eficiente si sa nu castige doar din costul fortei de munca si al devalorizarii cursului...si SA TRECEM la EURO!
Daca astea se intampla, nu conteaza ca moneda se numeste LEU sau altceva.
Si mai vad unii cu moneda tiparita nu stiu unde si tra la la.
Se va tipari cata trebuie sa acopere bunurile si serviciile, sa avem noi schimburi si bunuri...ca hartie va printa BCE cata trebuie. Doar sa nu treaca inflatia de 3%, atat!
Exemplul Greciei este extrem de elocvent: o tara din zona euro care este obligata sa-si refinanteze datoria catre banci prin noi imprumuturi masive inclusiv din bani publici de la cetatenii europeni. Adica o nationalizare indirecta a datoriei Greciei catre banci private. Asta in timp ce i se aplica si terapie de maxima austeritate. Companii inchise, concedieri in sectorul public, somaj de vreo 28%, cu mentiunea ca in randul tinerilor sub 30 de ani somajul e la 50%, respectiv unul din doi nu are de lucru.
Mai feroce de atat cu greu se poate.
si asta fix in zona euro.
Vezi Grecia. Au fost siliti pe de o parte sa reduca consumul si sa concedieze masiv iar pe de alta parte sa cresca datoria deja considerabila cu inca vreo 50% pentru ca e musai sa-si refinanteze datoria. Au devenit un fel de zoombie, nu pot sa moara sau sa o ia de la zero pentru ca ar dauna zonei euro. E musai sa sufere pe termen nedefinit, banuiesc ca stii ca actuala terapie de soc aplicata Greciei nu are happy-end.
Buninteles ca nu totul se dregea din politica monetara dar asta ar fi ajutat mult.
Din aceleasi temeri nici Anglia nu a dorit sa adere la zona euro si nici nu va face asta intr-un viitor previzionabil.
Altfel, In actualul model economic inflatia e necesara pentru ca reflecta o cerere mai mare decat bunurile materiale existente si asta inseamna e stimulat consumul si productia. Asa ca in conditii de criza emiterea de moneda stimuleaza economia si faciliteaza revenirea.
Desigur ca inflatia galopanta este o situatie nedorita, o exceptie.
Personal cred in euro, e necesara o moneda puternica pentru a ajuta economia europeana sa ramana importanta global. Dar adoptarea euro de catre Romania fara a putea duce pe termen lung regulile din spatele monedei unice inseamna sinucidere.