"Avem rambursarea unui bond (emisiune de obligatiuni - n.a.) care vine in piata, de 1,6 miliarde, si practic toata piata ne-a cerut sa emitem acest instrument. Pentru ei (pentru investitori / banci - n.a.) vine o lichiditate de 1,6 miliarde si vine si o reducere a rezervelor minime obligatorii de la BNR, care lasa bani in piata", a afirmat seful Trezoreriei, citat de Agerpres, adaugand ca ar fi o ocazie pierduta sa nu refinahteze, dandu-le investitorilor si un instrument in care sa investeasca. "Sunt banci si fonduri de pensii care nu au in ce sa reinvesteasca", a mai spus Nanu in cadrul conferintei Euromoney.
Necesarul brut de finantare al Romaniei in 2016 este de 70 miliarde lei in 2016, pe piata interna si pe piata externa, respectiv de 9,4% din PIB. Desi volumul de refinantare (roll-over) a scazut fata de 2015, de la 7,4% din PIB la 6,8% din PIB, necesarul brut de finantare creste de la 8,9% din PIB in 2015 la 9,4% di PIB in 2016, pe fondul unui deficit bugetar mai mare.
Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.
De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.
Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea- viceguvernator BNR, Stefan Nanu- Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan- presedinte Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.
Cine le da voie sa ne indatoreze? De ce nu este trecut in afara legii creerea de deficit bugetar?
Economia "arata bine", dar "necesarul brut de finantare creste de la 8,9% din PIB in 2015 la 9,4% di PIB in 2016, pe fondul unui deficit bugetar mai mare.", adica economia "arata bine" pe bani imprumutati!
Ne vom imprumuta si mai mullt in anii viitori, sa dam imprumuturile inapoi!
O poezie potrivita:
"Doi olteni sapau o groapa.
Unul puse-o intrebare:
Ce sa faca cu pamantul care
Se strangea-n gramada mare?
Or sa fac-o alta groapa, tot pamantul sa incapa"!!
Adica vor sa faca profit dar nu mai au de unde?
Aaaaaa.....au gasit....banii statului. Am inteles....adica ai nostri.
Dar stam linistiti, Anca Dragu tocmai a declarat ca "economia Romaniei arata bine" (n a spus pentru care ochi).
Acum inteleg si eu de ce Isarescu, vesnicul guvernator, tot ne o trage cu "tinta aderarii euro nu este fezabila". Una din problemele grecilor era ca nu mai aveau drahma, asa ca noi ne pastram leul, cea mai usoara metoda sa sa faci populimea sa plateasca din propriul buzunar banii furati de politicieni.
la inceput si eu credeam la fel. ce naiba trebuie statul sa se tot imprumute, insa am realizat ca de fapt noi avem un pib dar de fapt nu avem banii fizic. adica sa fiu mai clar. oamenii lucreaza in luna ianuarie insa statul inca nu a colectat taxele (se colecteaza trimestrial parca) asa ca teoretic nu ar avea bani cu ce ii plateasca. drept urmare statul (aici sunt incluse toate statele si mare parte din firmele private) se imprumuta cu suma necesara. de aceea se face o evaluare (statistica) a PIB-ului si se bugeteaza anumite cheltuiel. am sa incercsa fiu mai exlicit. eu bugetez pe luna pt mine o cheltuiala de 1500 RON (mancare, benzine/bilete de trasnport, cheltuieli cu utilitatile) considerand ca iarna e frig si voi plati 400 gazul. apoi eu inca nu am luat salarul pe luna ianuarie (consider ca m0am angajat la inceputul anului). asa ca ma imprumut de la vecin cu o dobanda care o bugetez si in cheltuielile mele. venitul meu ar fi de 1500 ron. bunnnn acuma vine timpul sa platesc facturile si vad ca de fapt a fost mai frig decat ma asteptam asa ca platesc gazul mai mult - deficit (in general tarile mici si din lumea a treia sau socialistii fac prognozele incat sa iasa in deficit) asa ca nu mai imi ajunge salarul. deci rambursez vecinului care vazand ca sunt de buan credinta ma mai imprumuta inca o data pt luan urmatoare.... sau a fost mai cald si afara si am gazul mai putin - excedent. asa ca o sa dau vecinului si am si bani de o bere (general tarile puternic industrializate).
legat de fonduri. pai in fiecare luna noi varsam o parte din catre pensii , ei iau acesti bani si ii investesc (o forma sau alta) sau pot sa ii tina la saltea (cam greu de crezut). faza proasta ca nu prea au inc e sa investeasca (bursa noastra este ineexistenta) . nu sunt firme ce ar putea sa le cumpere si sa aduga plus valaoare (pt ca nu sunt transaparente-adica pe bursa) si drept urmare raman cu baniii nefolositi. de aceea ele cauta sa investeasca ( de ex titluri de stat)
Atunci, reducem an de an cheltuielile cu 20%, interzicem prin lege deficitul bugetar si spunem poporului: vrem sa scapam de camatari! Daca nu le convine 20% scadem cu 10% sau negociem rata prin care scoatem camatarii din schema.
Apoi daca apare un prim ministru care face deficit bugetar sa faca studii de fezabilitare de 10miliarde sau mai stiu eu ce proiecte, SRI sau SIE trimite un echipaj cu acel prim ministru in Irak si-l lasa intr-o baza ISIS. Apoi privim la televizor cum il descapataneaza aia.
In felul asta in 5 ani de suferinta scoatem complet camatarii din schema.
Ah, dar camatarii vor pune piedici, vor opri procesul, pentru ca ar insemna ca nu mai exista ei daca toti ar renunta la banii creati de ei din nimic! Vor estima negativ, vor spune ca nu mai dau nici aia 80% vor da cu dobanzi qvadruple, etc!
Atunci sa iasa in fata toti politicienii si sa spuna ca ii alegem inutil, oricum gasca cleptocrata de camatari si multinationale le dicteaza lor! De aici si migratia catre UE! E nevoie de bovine tinere, primiti-le cu orice pret! Ce conteaza acolo niste masacre, important e sa iasa banul pentru noi, borfasii!
1. "Sunt banci si fonduri de pensii care nu au in ce sa reinvesteasca" -
oare de ce???? Poate sa spuna ceva domnisorul Prim Mincinos???? - vede-l-as dupa gratii.
2 Chiar daca Ro se afla in aceasta perioada intr-un minim istoric al dobanzilor de finantare pe piatele internationale , desi a scazut volumul de refinantare a scazut totusi ... " necesarul brut de finantare creste de la 8,9% din PIB in 2015 la 9,4% din PIB in 2016" -
oare se mai poate spune ca alti ministri de finante invidiaza RO????
- 50,66 miliarde lei ( 6,8% PIB) pt rambursarea/ rascumpararea imprumuturilor/obligatiilor emise, mai vechi, ajunse la scadenta (rostogolirea acestora imprumuturi pe mai departe);
- 19,34 miliarde lei (2,6 % = 9,4% - 6,8% PIB) pt. finantarea cresterii si acoperirea deficitului in anul 2016.