Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa lanseze luna viitoare pe piata interna, titluri de stat in euro, cu scadenta la cinci ani, a declarat directorul general al Trezoreriei Statului, Stefan Nanu, in cadrul conferintei Euromoney CEE Forum 2016. Nanu si-a petrecut ziua de marti in intalniri din ora in ora cu investitorii straini interesati de Romania. Sumacu care Finantele vor iesi pe piata nu este inca stabilita, dar va fi una "consistenta", apreciaza Nanu.

"Avem rambursarea unui bond (emisiune de obligatiuni - n.a.) care vine in piata, de 1,6 miliarde, si practic toata piata ne-a cerut sa emitem acest instrument. Pentru ei (pentru investitori / banci - n.a.) vine o lichiditate de 1,6 miliarde si vine si o reducere a rezervelor minime obligatorii de la BNR, care lasa bani in piata", a afirmat seful Trezoreriei, citat de Agerpres, adaugand ca ar fi o ocazie pierduta sa nu refinahteze, dandu-le investitorilor si un instrument in care sa investeasca. "Sunt banci si fonduri de pensii care nu au in ce sa reinvesteasca", a mai spus Nanu in cadrul conferintei Euromoney.

Necesarul brut de finantare al Romaniei in 2016 este de 70 miliarde lei in 2016, pe piata interna si pe piata externa, respectiv de 9,4% din PIB. Desi volumul de refinantare (roll-over) a scazut fata de 2015, de la 7,4% din PIB la 6,8% din PIB, necesarul brut de finantare creste de la 8,9% din PIB in 2015 la 9,4% di PIB in 2016, pe fondul unui deficit bugetar mai mare.

Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.

De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.

Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea- viceguvernator BNR, Stefan Nanu- Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan- presedinte Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.