Banca Comerciala Romana intentioneaza sa vanda portofolii de credite neperformante si in acest an, dupa ce in decembrie 2015 a vandut catre IFC un pachet de credite neperformante corporate de 1,2 miliarde euro, pentru care a primit circa 151 milioane de euro. Tranzactiile vizate in 2016 ar putea reduce rata neperformantelor bancii cu 5 puncte procentuale. Businessul cu portofolii de neperformante au devenit tot mai frecvente pe piata romaneasca, italienii de la Unicredit declarandu-se si ei interesati de asemenea operatiuni in Romania.

"Ne uitam la orice fel de ocazie aparuta care sa ne permita cumpararea de credite care apar la vanzare", a spus Carlo Vivaldi, seful operatiunilor Unicredit pe piata centrala si est-europeana.

In cadrul acestui tip de tranzactii, vanzarile se fac la discounturi care urca si pana la 90%, cu alte cuvinte un imprumut neperformant de 10 milioane de euro este vandut cu un milion de euro. Desigur, in cazul portofoliilor mari, acestea includ sute sau chiar mii de credite cu grade diferite de neperformanta. "Tranzactiile se fac dupa multe discutii si analize, de multe ori bancile cer prea multi bani, peste valoarea reala de recuperare. In 2015 am avut o asemenea situatie in care tranzactia a esuat din cauza pretentiilor prea mari venite din partea bancii. Cereau circa 20% din valoare, ceea ce era excesiv pentru un portofoliu de un miliard de euro, din care circa 600 de milioane erau expunere pe o sigura companie de la care era evident ca nu iti mai recuperezi niciun leu", au explicat pentru HotNews jucatori din piata avocaturii de business.

"Planul de a curata bilantul BCR este mare si inca vorbim de cateva miliarde de lei", a afirmat miercuri Jozef Sikela, membru al Board-ului Erste Group, responsabil de corporate banking, la o conferinta organizata in Viena, potrivit Agerpres..

BCR estimeaza ca, dupa operatiunea de 1,2 miliarde de euro de la finalul anului trecut, volumul total al creditelor neperformante ramase se situeaza la aproximativ patru miliarde de lei.

In toamna lui 2015, BCR a decis sa anuleze procedurile de vanzare a unui pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro (corporate si imobiliare), catre fondurile de investitii Blackstone Group LP si Lone Star Funds. In 2014, BCR a incheiat anul cu pierderi de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), dupa ce in 2013 a avut un profit de aproape 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea creditelor neperformante. Volumul creditelor neperformante inregistrate de BCR a atins maximul in anul 2012, respectiv 14,2 miliarde de lei.

Tot in decembrie anul trecut, polonezii de la Kredyt Inkaso a cumparat un pachet de credite neperformante (NPL) de 340 milioane de euro de la UniCredit Romania, pentru care urma sa plateasca 28 milioane de euro.

Bancile vor continua sa faca curatenie in bilanturi, unele estimari aratand ca piata a fost inundata de un val nou de credite neperformante. Eurobank (care opereaza Bancpost) si Intesa Sanpaolo Bank s-au regasit printre bancile care au pregatit vanzarea unor NPL-uri. Desigur, in piata exista mai multe banci de talie medie si mica ce scot la vanzare portofolii de NPL dar de dimensiuni mai reduse.

Vanzarea pachetelor de NPL-uri vine dupa ce BNR a solicitat bancilor sa-si curete mai repede bilanturile pentru a putea relua creditarea. De asemenea, testele realizate la nivel european (AQR - asset quality review) care afecteaza bancile-mama, sunt determinante in decizia de a scapa cat mai repede de neperformante

O buna parte de vreme bancile au incercat sa isi gestioneze singure portofoliile de imprumuturi "cu probleme", dar fara succes.

"Am construit o unitate de administrare a neperformantelor de o marime semnificativa in BCR, cu 400 de angajati, dar care nu a avut un progres semnificativ in vanzarea sau recuperarea creditelor neperformante. Si dat fiind faptul ca autoritatile de reglementare se concentreaza acum mai mult pe reducerea ratei neperformantei, singura solutie a fost vanzarea unor pachete mari de neperformante", declara in urma cu un an si jumatate seful riscului din Erste Bank.