Bidzina Ivanishvili este fara indoiala un oligarh excentric. Traieste intr-o casa de sticla, avand o gradina zoologica personala care aduna lemurieni, pinguini si zebre, Ivanishvili s-a trezit tepuit de un fost manager al bancii elvetiene Credit Suise (CS), caruia ii incredintase o parte din miliardul de euro depus la CS. Presa elvetiana scrie ca pierderile lui Ivanishvili, ex-premier in 2012 si 2013 si actionar la Gazprom, ar fi intre 50 si 100 de milioane de euro. Finma, reglementatorul elvetian, a deschis ancheta, dupa ce alti doi clienti ar fi avut pierderi de circa 70 de milioane de euro, dupa ce managerul respectiv le-ar fi investit banii fara consimtamantul acestora in actiuni care nu mai valoareaza nimic.

Urs Rohner, presedintele boardului CSFoto: Credit Suisse

Magistratul care se ocupa de acest caz, procurorul Yves Bertossa, a confirmat arestarea bancherului si efectuarea unor perchezitii la domiciliului acestuia. De asemenea, un tribunal din Geneva a decis ca in urmatoarele 3 luni bancherul sa fie plasat in detentie.

Cazul a fost partial dezvaluit miercuri dimineata de catre Tages Anzeiger. "Managerul acelui angajat nu a luat nicio masura", spune un apropiat al situatiei.

In raportul sau trimestrial, Credit Suisse explica faptul ca un "fost manager" si-ar fi depasit competentele , lucru care ar fi condus la o concentrare excesiva a riscurilor si la pierderi semnificative. Banca a precizat ca a dispus o investigatie interna (pag 165).

  • Unde au fost investiti banii?

Managerul Credit Suisse ar fi facut plasamente masive intr-o companie farmaceutica din SUA, Raptor care in septembrie a raportat ca medicamentul la care lucra nu a obtinut rezultatele clinice scontate. Imediat, actiunile companiei s-au prabusit, provocand pierderi considerabile.

Bancherul Credit Suisse ar fi folosind conturi ascunse prin care "drena" banii , ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la mecanismul intern de control al bancii. Potrivit unor surse citate de media elvetiana, tranzactiile facute ar fi generat comisioane substantiale pentru banca - pana la 15 sau 20 de milioane de franci pe an. Purtatorul de cuvant al Credit Suisse nu a dorit sa faca niciun comentariu, mai scriu ziarele elvetiene.

Cazul seamana cu cel al traderului francez Jerome Kerviel, are a provocat bancii pierderi de 4,9 miliarde euro prin tranzactii neautorizate. In luna martie 2014, justitia franceza a respins ultimul recurs facut de Kerviel, el fiind gasit vinovat, pentru a treia oara, de tranzactiile neautorizate in valoare de 50 de miliarde de euro, care au provocat Societe Generale pierderile de 4,9 miliarde de euro.

Kerviel a recunoscut intotdeauna tranzactiile, dar a insistat ca este o victima a sistemului care i-a permis activitatile atat timp cat aduc bani bancii. El a declarat atunci ca va continua sa critice Societe Generale si activitatile de investment banking in general, banca fiind dealtfel amendata de autoritatile franceze de reglementare cu 4 milioane de euro din cauza sistemului ineficient de control al riscurilor.