Sa faci afaceri in Romania reprezinta o misiune riscanta, cateodata imposibila. Dovada ca numai 14.283 dintre firmele infiintate imediat dupa Revolutie mai activeaza in prezent in economia romaneasca. Cine sunt supravietuitorii tranzitiei de la comunism la capitalism, Epocii de Aur a consumului si crizei economice, aflati dintr-o analiza realizata de analistii de la KeysFin.

Capture_94_2Foto: Hotnews

Datele statistice de la Registrul Comertul arata ca, in prezent, sunt active si deruleaza afaceri 14.283 de firme infiintate intre 1990-1991.

Printre acestea se afla nume destul de cunoscute precum Electrolux Romania SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucuresti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA si Victoria SA.

Cele mai multe firme sunt din Bucuresti-Ilfov - 2401, care au angajat in toata aceasta perioada peste 89 de mii de salariati. In topul supravietuitorilor din business-ul romanesc, in functie de regiune geografica, urmeaza firmele din zona Nord-Vest, acolo unde 2184 de societati au reusit sa faca afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajati, si cele din zona de Centru, unde sunt inregistrate 2145 de firme cu 47.000 de salariati.

La polul opus se situeaza, in mod paradoxal, zona de Vest, un vector a dezvoltarii economice a Romaniei, dar unde n-au supravietuit in toti acesti ani decat 1484 de societati comerciale, cu 24.000 de angajati.

Analiza datelor statistice arata un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piata au fost microintreprinderi (10760), urmate de societatile mici (2493), intreprinderile mijlocii (778) si numai 252 de firme mari.

ᅡ38 la suta dintre pionierii business-ului romanesc fac afaceri in comert, cel mai dinamic domeniu al economiei. Luand in calcul si datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este ca atunci cand discutam despre supravietuitorii de dupa 1990, vorbim in primul rand de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienti si care au rulat banii si marfurile foarte repede, nefiind astfel afectati de blocajul financiar, de provocarile de ordin valutar etc.", au declarat analistii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de dupa ¬89 se mai afla industria prelucratoare, constructiile si imobiliarele.

" Constructiile si mai ales imobiliarele au reprezentat, alaturi de retail, cele mai de succes afaceri din Romania post-decembrista", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, industria prelucratoare reprezinta un caz aparte, cu suisuri si coborasuri, generate de evolutia economica generala, de impactul puterii de cumparare si de contextul general intern si international.

"Relevant este ca, in ciuda evolutiei fluctuante, sectorul prelucrator a ajuns sa reprezinte cel mai semnificativ vector de crestere economica, reprezentand peste 60% din afacerile din Romania", au mai explicat analistii.

Potrivit acestora, datele statistice demonstraza ca economia romaneasca nu este inca suficient cristalizata, capabila sa reziste pe cont propriu.

"Luand in calcul si dinamica infiintarilor de firme, numarul relativ ridicat de insolvente si falimente din toti acesti ani, rezulta ca business-ul reprezinta in continuare un domeniu riscant, in care cererea si oferta se intalnesc, de multe ori, in conditii conjuncturale", spun economistii.

Ei spun ca pana ce nu vom avea un capital investitional solid, un consum intern care sa nu mai fie atat de dependent de importuri, pana ce sectorul serviciilor nu va ajunge la un nivel de maturizare, economia va continua sa experimenteze senzatiile de tip roller-coaster, amplificate mai ales de evolutia cursului valutar si de preturile resurselor.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.