Consiliul Afacerilor Economice si Financiare al UE a aprobat recent o serie de dispozitii in ceea ce priveste aplicarea TVA, care prevad ca pentru serviciile de tip „business-to-business", locul taxarii va fi considerat locul unde este stabilit clientul si nu locul unde este stabilit prestatorul asa cum este in prezent. Pentru prestarile de servicii de tip „business-to-consumer”, locul taxarii va fi in continuare locul unde este stabilit prestatorul.

Potrivit unui comunicat al KPMG, aceasta schimbare ar putea ingreuna procesele de administrare ale TVA pentru unele societati care, in locul aplicarii unei singure cote, ar putea sa se confrunte acum cu problema aplicarii a pana la 27 de cote. Aceasta schimbare este contrara propunerii inaintate de catre Comisia Europeana la inceputul acestui an care sustine introducerea unei formule unice de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe profit, valabila pe intreg teritoriul Uniunii.

„Societatile vor fi nevoite, pe de o parte, sa inteleaga diversele reguli privind TVA aplicabile in diferite state membre, in timp ce acum au de-a face cu un singur sistem cu care sunt familiarizati, iar pe de alta parte, ar intra in contact cu un numar mare de autoritati fiscale diferite, si nu cu una singura, cum este cazul in prezent. Complicatiile sporite de aceasta propunere merg in sens opus ideii de piata unica europeana, in cadrul careia este incurajata libera circulatie transfrontaliera a bunurilor”, a declarat Ana-Maria Notingher, tax partner in cadrul KPMG Romania.

In anumite circumstante, nu vor fi aplicabile regulile generale, ci reguli specifice care sa reflecte principiul taxarii la locul consumului. Aceste exceptii se refera in special la serviciile de restauratie, inchirierea de mijloace de transport, servicii culturale, portive, stiintifice si educationale si prestarile de servicii de tip „business-to-consumer” din domeniul telecomunicatiilor, televiziunii, radiodifuziunii si serviciilor electronice.

Pentru a simplifica noile cerintele referitoare la TVA pentru telecomunicatii, televiziune, radio si servicii electronice, va fi introdus un sistem „unic”, care le va permite prestatorilor de servicii sa se conformeze in statul membru de origine unui singur set de cerinte referitoare la inregistrare, declarare si plata, acestea fiind valabile inclusiv pentru serviciile pe care le presteaza in alte state membre unde nu sunt stabiliti. Venitul din TVA va fi transferat din tara unde este stabilit prestatorul in statul membru in care este situat clientul, ale carui cote de TVA si masuri de control vor fi aplicabile.

Aceste masuri vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010, insa pentru sectorul de telecomunicatii, televiziune, radio si servicii electronice aplicarea noilor reglementari si a noului sistem va fi amanata pana la data de 1 ianuarie 2015.

Pana la 1 ianuarie 2019, statul membru in care este stabilit prestatorul va retine o parte din incasarile de TVA colectate prin noul sistem. Aceasta parte va fi in cota de 30% intre 1 ianuarie 2015 si 31 decembrie 2016, si respectiv de 15% intre 1 ianuarie 2017 si 31 decembrie 2018.

Comisia Europeana va prezenta un raport referitor la fezabilitatea noilor reglementari inainte ca acestea sa intre in vigoare.

In prezent, societatile percep TVA aplicand cota in vigoare in tara in care sunt stabilite.

"Trecerea la aplicarea cotei din tara clientului ar genera o povara administrativa mult mai mare. In locul vanzarii bunurilor la un pret unic, incluzand o singura cota standard de TVA, vanzarile ar fi facute la un pret total diferit, in functie de statul membru de rezidenta a consumatorului final. Aceasta procedura ar reduce transparenta, intrucat prestatorul ar putea sa comunice preturi ce nu includ TVA. Toate acestea ar putea avea o incidenta negativa si asupra promovarii produselor. Alternativa de a percepe un singur pret, ce include TVA, indiferent de statul membru de rezidenta al consumatorului, inseamnă acceptarea unor marje de profit variabile", se mai arata in comunicatul KPMG.