Specialistii in psihologia transportului de la Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera "PsihoTrafiQ" considera ca ambuteiajele duc implicit la nervozitate si la cresterea accidentelor cauzate de reactiile impulsive. In acelasi timp, blocajele se petrec din cauza numarului foarte mare de masini care circula in Bucuresti, raportat la cel al populatiei, iar solutia principala pentru decongestionarea traficului ar fi optarea oamenilor pentru mijloacele alternative de transport. Potrivit Institutului National de Statistica, in anul 2014, sunt inmatriculate 924.213 autoturisme, la o populatie de 1.883.425 de locuitori, adica o masina la 2 locuitori.

Paradoxal, autoturismul nu e cel mai rapid mijloc de transport intr-un oras mare
"Infrastructura este, desigur, o mare problema care genereaza aceste ambuteiaje in traficul bucurestean, insa nu este singura. Nu putem neglija, totusi, statisticile INS care spun ca exista o masina la 2 locuitori, iar tendinta populatiei este de a folosi, intr-o proportie covarsitoare, numai acest mijloc de transport. Cognitiile pe care merg majoritatea bucurestenilor, sunt acelea ca pot castiga timp daca se deplaseaza cu automobilul propriu, dar aceste cognitii sunt eronate, deoarece timpul de stationare in trafic este mai mare decat daca s-ar deplasa cu alte mijloace de transport. Atunci cand facem analiza unui accident, luam in considerare 3 factori: infrastructura, autovehiculul si factorul uman", explica prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele PsihoTrafiQ.
"Romanii au tendinta de a epata cumparand si etaland valoarea masinii, iar acest lucru este produsul tot a unei contaminari sociale. In Europa de Vest, oamenii aleg echilibrul, au inteles ca daca toata populatia ar folosi autoturismele ca singura solutie de transport rutier, practic marile orase ar paraliza. Vesticii au inteles, se pare ca mai bine decat noi, ca autoturismul nu este cel mai rapid mijloc de transport intr-un oras mare, chiar din contra. In cele mai multe cazuri, mai repede te deplasezi cu motocicleta sau bicicleta. De asemenea, folosirea metroului este o solutie foarte buna pentru a evita aglomeratia urbana. Datorita faptului ca la noi functioneaza foarte bine mimetismul, alegem sa ne deplasam cu totii, incolonati, cu autoturismul, intr-un oras cu o infrastructura rutiera precara, iar statisticile nu mint: 103 ore pe an inseamna foarte mult. In acelasi timp, nu trebuie sa neglijam deloc faptul ca ambuteiajele sporesc nervozitatea si agresivitatea soferilor, iar acestea pot reprezenta un factor semnificativ pentru producerea accidentelor. Totodata, nu trebuie sa minimalizam nici costurile platite cu sanatatea, ca urmare a poluarii accentuate, mai ales in intersectii", declara psihologul principal Ionel Simionca, vicepresedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera "PsihoTrafiQ".
Ei spun asa: calea de rulare este ingusta, si mai luati si voi din ea. Fara sa gandeasca prea mult , bineinteles.
Ei stiu ca trebuie sa ajunga cu masina din usa apartamentului sau poarta casei in usa biroului sau a supermarketului.
In realitate, bicicletele actioneaza favorabil pe doua planuri.
1 Reduc nr de masini aflate in trafic.
2 Elibereaza parcarile.
Astfel , parearea mea este ca nu ar trebui sa fie un razboi masina vs bicicleta. Cu cat mai multe biciclete in trafic cu atit mai libera circulatia si mai curat aerul. Asa este in orice tara civilizata, si este singura solutie si la noi. Doar daca bucurestenii au alte solutii nemaintilnite si sunt inovatorii absoluti domeniului.
Si la ei ploua, nu ca la noi!!!
La Olandezi ploua nu o data sau de doua ori. Acolo ploua cam non stop..Si cand iese soarele iese ca sa poata batea vantul. Si bate , nu gluma! Si nimeni nu se plange.
Bicicletele ies si pe zapada in timp ce masinile nu.
Asta este! Ciudat pentru noi dar normal la altii care au reusit.
Aici ai zice ca sunt defavorizati...
Acum lasand gluma la o parte avem nevoie de mai multe linii de metrou. Trebuei pusa in functiune Drumul taberei - Pantelimon si incepute lucrari la Bragadiru - Colentina si fie extinse toate liniile existente pana la centura si acolo pus in functiune un tren/metrou de suprafata fie creata o noua linie circulara de metrou in locul suspendatei suspendatului.
drumul taberei - eroilor se putea face pana la academia militara la suprafata... piloni montati pe spatiul dintre sensurile de mers era o solutie ieftina si rapida. ok arata mai bine doar spatiu verde dar ne permitem sa mai asteptam 50 de ani sa vedem bucurestiul pus pe picioare?
Iar parcarea in Londra pleaca de la minim 1 lira pe ora (asta in parcarile supermarketurilor) si ajunge pana la 10 lire pe ora in unele zone centrale.
trebuie in primul rand o schimbare de gandire (si prin marirea costurilor legate de masina personala) si in al 2 lea rand investitii masive in transport public
Ca sa nu mai pun lucrarile de weekend care blocheaza intre 25-60% din linii, grevele destul de dese, semnal la telefon nu ai si ca sa fie totul complet este extrem de scump, pe zi costa de la 7 lire pana spre 20 in functie de cat de mult spre periferie circuli dinspre centru
Deci abia poti spune ca e pus la punct, incredibil poate in Japonia dar nu aici
http://www.cityam.com/221295/london-underground-tube-delays-worst-central-jubilee-and-northern-lines
ce-i drept nu am condus de multe ori in Londra, dar po spune ca nu am prins niciun ambuteiaj in care sa stau mai mult de 20 de minute (dar in timpul asta nu am stat ci s-a mers incet).
Oare de ce ?
deci mai informeaza-te tu.
Traficul acolo e mai rau decat in Istanbul.
Sao Paulo: ambuteiajele se masoara in sute de km - date publice de la o aplicatie de trafic (nu mai stiu daca Waze sau alta). Intr-o luni dimineata (dupa un weekend prelungit, in nov'2015), 610 km. Joi dimineata, "doar" 450 km. Dar soferii foarte calmi, nu ca in China.
Cereti-o pe situl primariei.
Se poate face 1 luna: trasa dunga galbena, politie in intersectii. Ratb vine la timpi fixati, se reduce aglomeratia, se reduc ambuteiajele.
Nu mai depinde de ploaie sau ninsoare.
Detalii:
- FB hashtag #ratb1
- FB page https://www.facebook.com/speedupb/
- Causes page: https://www.causes.com/posts/967019
- blog: http://socialdebucuresti.blogspot.ro/2014/10/ratb1.html
Si acum se merge pe contrasens sau pe linia de tramvai cu politia in intersectie ... si ?
Treaba asta cu banda unica ar merge daca ar fi 2-3 care ar avea curaj sa circule pe ea... atunci politistii i-ar putea trage pe dreapta lejer... dar vor fi sute... ce sa le faci ?
Ca biciclist, nu aș avea curajul să intru în traficul din București din cauza șoferilor agitați și indisciplinați. Vreau să ajung întreg la destinație, și nu cu pauze de odihnă prin spitale. Mașina dacă mi-o pocnește cineva, o repar, dar pe mine mă repar, probabil, ceva mai greu...
bicicleta e o solutie. problema e mentalitatea de cocalari pe care o are o anumita parte din populatie (biciclisti sau soferi)