Valoarea titeiului a atins un nou nivel record scazut la inceputul saptamanii trecute, tras in jos si de vestea ridicarii sanctiunilor impuse Iranului si de comentariile celor de la Agentia Internationala pentru Energie. Petrolul si-a mai revenit dupa ce Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca se va concentra pe stimulare fiscala si dupa furtunile de zapada din SUA - titeiul a crescut cu 15% in 24 de ore!

Ole HansenFoto: Saxo Bank

Datele fundamentale pentru petrol raman nefavorabile pana nu vom vedea semne clare de limitare a productiei. Sansele de crestere a pretului, in acest moment, sunt limitate. In vreme ce Draghi a aprins o scanteie, reactia agresiva a fost mai degraba datorata unei piete supravandute cu pozitii short supraextinse.

Pe parcursul saptamanii, totusi, energia a ramas cel mai slab performer, in vreme ce metalele pretioase au fost cel mai bun, din acelasi motiv: sectorul spera la o revigorare a stimulului venit din partea bancilor centrale si o reducere a vitezei cu care SUA creste dobanda.

Aceste sperante au generat cresteri si pentru trei dintre metalele industriale. Apoi, toate cele 6 metale industriale importante, in frunte cu nichelul, au crescut odata cu pretul actiunilor, in timp ce cuprul a "saltat" si el binisor, dupa vestea potrivit careia cea mai mare companie chineza de utilitati planuieste cresterea investitiilor in reteaua nationala.

  • Titeiul: o saptamana in... doua luntri. Lumea, "inecata" in petrol

Confirmarea faptului ca au fost ridicate sanctiunile impotriva Iranului au "ajutat" petrolul sa ajunga la cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani. Concentrarea pe cresterea procutiei intr-un moment in care cererea este sub lupa a atras dupa sine cea mai intensa perioada de slabiciune a pietei, de la ultima reuniune OPEC, la 4 decembrie anul trecut.

Agentia Internationala pentru Energie a atras atentia, in raportul sau lunar, ca lumea s-ar putea trezi "inecata" in petrol anul acesta, pe masura ce creste productia OPEC si a Iranului, crestere ce nu e contrabalansata de o reducere in alte zone.

Cu un 2016 amenintand a fi al treilea an de supraproductie consecutiv, exista riscul ca pretul petrolului sa mai scada.

Nimic nu "tine" la infinit si, pe masura ce saptamana trecea, a aparut oboseala. Combinatia dintre vremea rea din SUA, discutiile privind stimularea fiscala de la BCE si un raport peste asteptari privind stocurile din SUA a atras o crestere semnificativa a pretului, la sfarsitul saptamanii.

  • Fondurile hedge vs. investitorul retail

Managerii financiari si fondurile hedge au acumulat, luna aceasta, cele mai masive pozitii short din istorie. Cu aproape 400 de milioane de barili Brent si WTI combinati, piata a fost din ce in ce mai expusa unei rasturnari de situatie. Ultima oara cand pozitiile short au fost prea mult prelungite a fost in august, 2015, cand au atras o crestere de 25% in numai trei zile.

Investitorii retail care folosesc, de obicei, produse exchange-traded pentru a tranzactiona marfuri au incercat sa anticipeze revenirea in ultimele doua luni. Pana acum, ianuarie a adus o intensificare de cumparare a celor doua dintre cele mai populare valori de fond: United States Oil Fund (USO) si mult mai exoticul Velocityshares 3X long Crude (UWTI) care si-au vazut posesiunile crescand cu aproape 1 miliard de dolari.

Proiectia pe termen scurt ramane foarte provocatoare, pentru ca piata trebuie sa se descurce cu Iranul si cu cresterea stocurilor din SUA. Semnele deja prezente de stres printre producatorii cu cost ridicat vor amplifica speculatiile privind un posibil eveniment major in industria de extractie din sisturi, eveniment care ar atrage o binevenita reducere a productiei.

Agentia Internationala pentru Energie prognozeaza ca productia OPEC va scadea sub 600.000barili/zi si va ajuta cresterea productiei in Iran.

Presedintele Saudi Aramco a vorbit la Davos, saptamana trecuta, si a declarat ca preturile la titei sunt de neimaginat si ca piata a alunecat prea mult pe panta scaderii. Un pret irational de mic este raspunsul la nivelul irational de ridicat de productie. Cata vreme cea din urma nu scade, piata va ramane irationala atata timp cat lumea va vrea sa se intample asta.

Titeiul Brent a inchis saptamana peste 30$, dar trebuie sa depaseasca pragul de 35$ pentru a consolida ideea ca pragul de jos a fost stabilit.

  • Aurul - performer de top

Desi aurul a avut o saptamana relativ calma, in pofida tulburarilor din alte zone, aurul si argintul raman doua dintre cele mai bune performere din alte clase de asseturi. Investitorii au inceput sa se intoarca, chiar si cei care folosesc produse exchange-traded, in timp ce fondurile hedge s-au intors la neutru, de la un record de pozitii nete short la inceputul anului.

Posesiunile totale in produse exchange-traded sustinute de aur au crescut cu 42 de tone de pe 6 ianuarie incoace, recuperand jumatate din cantitatea vanduta in timpul sell-off-ului din octombrie-decembrie 2015. E cea mai mare crestere din ultimul an - in ianuarie 2015, povestea cu francul elvetian si relaxarea cantitativa a BCE au atras cresterea pretului si a investitiilor in aur.

Doua dintre motivele majore care au tinut investitorii in afara tentatiei aurite nu mai sunt asa o amenintare acum. Tulburarile de pe piata globala au deturnat investitorii de la dolar catre yen si chiar catre euro. Grijile privind o recesiune globala si o scadere a inflatiei din cauza pretului redus la petrol au redus asteptarile privind cat de agresiva va fi Rezerva Federala in a creste dobanda in urmatoarele luni.

In ianuarie trecut, aurul a crescut cu 118$ in primele trei saptamani, dar a scazut apoi cu 150$, pana la finalul trimestrului. Posesiunile ETP (produse exchage-traded) au fost cu 180 de tone mai mari decat acum, in timp ce fondurile hedge acumulasera pozitii lungi de 17 milioane de uncii, fata de... zero acum. Aceste schimbari de date fundamentale si de pozitionare lasa aurul mai imun in fata oricaror tentative de a-l slabi.

Parerea noastra este ca o combinatie intre un dolar mai puternic si o revenire a pretului actiunilor va fi o provocare la adresa aurului, in prima parte a lui 2016. Evenimentele recente au demonstrat ca increderea in aur s-a cam pierdut, de ceva vreme. Am putea vedea incercari de a-l duce spre 1,000$/uncie, dar sentimentul pozitiv in crestere si absenta performantelor in alte clase ar putea duce pretul aurului mai sus, anul acesta.

Aurul e tranzactionat acum pe un trend crescator inceput in decembrie. O depasire a pragului de 1,113$ ar putea netezi drumul catre 1,125$.

N. red: Saxo Bank este o banca autorizata in Europa sub supravegherea Autoritatii daneze de Supraveghere Financiara. Fondata in 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga si are birouri in 26 de tari in Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latina, Africa si Australia.