Dupa doi ani de discutii si tatonaril, McDonald`s Romania si-a schimbat actionarul in weekend, vanzand operatiunile locale catre un francizat din Malta, grupul maltez Premier Capital. McDonald`s Romania este cel mai mare jucator de pe piata locala de restaurante, cu afaceri de circa 100 milioane euro si cu 67 de unitati de tip fast-food, potrivit Mediafax. Pentru Premier Capital, Romania devine a sasea piata unde compania detine franciza McDonald`s dar si cea mai mare, intrucat, in toate celelalte cinci piete pe care opereaza sunt circa 60 de restaurante.

Logo McdonaldsFoto: Wikipedia
  • Compania Premier Capital este controlata de fratii Hili, Marin, Melo si Beppe, din Marsa, Malta. Acestia deruleaza afaceri in industria maritima, in IT&C si in sectorul restaurantelor de tip fast food.

McDonald`s Romania a inregistrat anul trecut investitii de peste 13 milioane lei in acest an, in deschiderea de McCafe-uri. Potrivit dateor oficiale, restaurantele celebrului lant fast-food au circa 55 de milioane de vizitatori pe an, cu un trend de crestere a consumului si a numarului de vizite.

Compania a investit 700 de milioane de lei in cei 20 de ani si are o echipa de peste 4.000 de angajati.

Lantul de tip fast-food McDonald`s, intrat pe piata locala cu un restaurant in Piata Unirii in 1995, este singurul nume strain de pe piata locala a restaurantelor care a venit direct, rivalii de la KFC, Pizza Hut si Subway operandu-si business-urile din Romania in sistem de franciza.

McDonald`s a mai aplicat acest model de business - intrare directa si apoi transferul operatiunilor catre un francizat - pe mai multe piete din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afaceri Ilie Nastase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan.

McDonald`s a realizat o miscare de acest gen si in America de Sud, cand un singur francizat a preluat toate cele circa 1.800 de localuri de pe continent. Aceasta politica se aplica de regula pietelor unde sunt deschise sub 150 de unitati.

Incheierea unui astfel de acord inseamna ca in buzunarele americanilor vor intra cateva zeci de milioane de euro, scrie ZF.

Pe langa suma obtinuta pentru transferul de business, Mc Donald`s va incasa de la francizat si procente din cifra de afaceri anuala, care in prezent se apropie de 100 de milioane de euro. O tranzactie prin care un francizat preia toata reteaua din Romania inseamna pentru americani venituri mai mici, dar si cheltuieli mai mici.

Astfel, la nivel de profit, gigantul McDonald`s ar putea avea de castigat, mai ales ca in ultimii ani rezultatele nete ale companiei au fost mai slabe pe piata locala.

In momentul unui astfel de transfer, in cazul in care McDonald`s gaseste partener, daca noul francizat are experienta in domeniu, el va prelua toata afacerea. In caz contrar, directorul general va primi un numar de actiuni pentru a ramane in companie si pentru a se asigura continuitatea businessului, potrivit unor surse din piata.

In cazul actual compania Premier Capital are deja experienta in domeniu, detinand franciza McDonald`s pe cinci piete.

Daniel Boaje, romanul care a condus McDonald`s Romania in ultimii cinci ani, a primit 10% din actiunile McDonald`s Romania, potrivit surselor ZF.