ANAF: Utilizarea codului de TVA de catre cei care fraudeaza bugetul prin firme fantoma. Primul exemplu
Incepand cu ianuarie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent. "Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retaileri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor", spun oficialii ANAF
Potrivit acestora, sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societati tip "fantoma", fara active, infiintate pe numele unor persoane cu situatie materiala precara, fara studii si fara venituri (cetateni romani sau arabi, refugiati din zone de conflict), care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma.
"Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail. Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania cca 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din UE (Franta, Olanda, Grecia si Italia) si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate", mai arata reprezentantii Fiscului.
In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA aferenta se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip "fantoma" interpuse pe lantul de comercializare. In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip "fantoma", iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale.
Valoarea livrarilor din ultimul an catre retail-eri a fost de cca 100 milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.
"La verificarile efectuate in cooperare cu organele de cercetare penala din cadrul IGPR, au fost identificate stocuri de legume si fructe de cca 700 tone, sume de incasat de la retail-eri echivalentul a 4 milioane de euro, terenuri in proprietate in jud. Ilfov, instalatii de coacere pentru banane, sume in numerar, autoturisme de lux si alte active valorificabile, asupra carora organele de urmarire penala au dispus instituirea masurilor asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului. In cauza procurorii au dispus retinerea a 12 persoane cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile", conchid oficialii ANAF.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
Apropo: ASTA e celebra "crestere economica" a lu' Ponta? si "salvarea din criza" a lui Boc? Ca in rest... eu "miscare" in realitate in sensul vreunei dezvoltari n-am vazut DE FEL!
PS ce legatura are articolul cu capitalismul? au vad mai multa o legatura cu legea si aplicarea ei.
Daca ANAF-ul a descoperit o asemenea schema, va dati seama, s-a dezlegat misterul fraudarii bugetului! Ce chestie, domnule!
Pai, mai ANAF-ULE, iti spun eu, asta nu e nicio schema, e doar o practica, aplicata din 2007 incoace, adicatalea de NOUA ANI.
O persoana juridica care face dovada ca bunul cumparat dintr-un stat membru UE va fi consumat intr0un alt stat membru, face ACHIZITIA INTRACOMUNITARA SCUTITA. Adica FARA TVA, urmand sa verse TVA-ul incasat la revanzare statului caruia i se cuvine, adci satatului roman.
Acset lucru nu se intampla deoarece
- apar cheltuieli fictive care depasesc incasarile si dispare TVa de plata
- se factureaza fara tva mimand un export catre alt stat desi marfa se consuma aici
- se practica o alta forma de facturare fara tva si iarasi dispare
Aceste prectici sunt de NOUA ANI, domnilor, nu reprezuinta nicio schema. Ba multi practica asa ceva beneficiind chiar de suportul si consilierea unor angajati ANAF.
Se practica la tot ce vine de-afara - legume, fructe, cereale, autoturisme, mobilier, ambarcatiuni, electrocasnice, masini si utilaje.
Cand vezi ca nu esti in stare sa-ti colectezi TVA-ul poti lua, ca stat, o masura sigura si anume, o retinere la sursa, adica recunosti, frate, eu nu pot, nu stiu, nu vreau si atunci faci o conventie si-ti incaseaza tva-ul ala de vinde, strainul si ti-l da la sfarsit de luna. Sau urmaresti toate tranzactiile raportate de catre institutiile financiare externe, care au obligatia si o respecta sa-ti spuna ce firme au realizat achizitii si cat tva au de plata.
Sa recuperam prejudiciile de la beneficiarii de buna credinta, ca pe tepari nu pot sa i prinzi.
Sa sufocam in hartii si declaratii pe toti cei ce fac o activitate economica.
Sa pastram in ANAF persoane care sunt departe de conostiintele fiscale. Daca pui aceiasi intrebare la 5 ghisee ANAF obtii 5 raspunsuri diferite.
Sa dam voie inspectorilor sa reincadreze dupa ureche orice tranzactie.
Este foarte importanta curatarea pietei de firmele-fantoma.
Intuiesc ca va lipseste din ecuatie sitagma de "operatiune fictiva", pe care refuzati sa o folositi (acum).
Intrebarea mea este daca operatiunile sunt fictive? Si daca, cine si cum constata "fictivitatea operatiunilor" in cazul interpunerii, in scop de revanzare?
Marile magazine stiu foarte bine cum. Si aia sigur nu e buna credinta.
Si de ce pentru o golanie din asta, trebuie sa ne calariti pe noi mai ceva ca pana acum ?
Ce v-a impiedicat sa-i "lichidati" mai devreme ?
Lenea, incompetenta si complicitatea voastra au permis sa se intample asta !
De-aia e nevoie de analize aprofundate si ani de zile ca sa dezlegi acest "mecanism".
E mai simplu sa mergi la chioscul dn colt si sa-l amendezi ca nu-i bate casa cu 5 lei sau ca i s-a defazat ora pe casa de marcat cu 10 minute, sau ca n-are basca.....
Evaziunea le este impusa furnizorilor . Altfel nu ar putea deveni profitabili . Ia sa vedeti voi ca fara evaziune , or sa coste 10 lei kg de portocale in supermarket ...
Bine ca ANAF arunca cu rht in furnizori in loc sa ii jumuleasca pe marii retaileri ...adevaratii beneficiari ai astora care de disperati fac ce pot ca sa aduca marfa in continuare .
Bre, ca nu se poate sa ajunga intracomunitar legumele si fructele fara sa treaca cu marfurile decat pe la punctele de trecere a frontierei...
Abureli de iarna - lasa-ne si du-te!