Pierdere neta a Bancii Carpatica a fost anul trecut de 85.4 mil. lei, potrivit unui comunicat al bancii transmis Bursei de valori. Pierderea include provizioane in valoare de 32.6 mil. lei inregistrate in legatura cu portofoliul de credite neperformante si 35.0 mil. lei reprezentand ajustari pentru depreciere si pierderi ca urmare a reevaluarii activelor reposedate. Venitul total bancar a scazut aproape la jumatate fata de 2014 se mai arata in acelasi document. Banca are o rata a creditelor neperformante de 39.4%.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews

Ce mai spun actionarii Carpatica in comunicatul remis BVB:

  •  Soldul brut al creditelor a scazut cu 438 mil. lei , reflectand decizia managementului de restrictionare a activitatii de creditare, accelerarea procesului de reducere a stocului de credite in concordanta cu limitarile legate de capitalul bancii si scoaterea in afara bilantului a credite lor neperformante.
  • Raportul credite/depozite: 36% ramane in continuare printre cele mai scazute din sistemul bancar romanesc
  •  Capitalurile proprii ale bancii au scazut cu 82 mil. lei, pana la 142 mil. lei
  •  Rata de solvabilitate estimata pentru decembrie 2015 este de 7 %
  • Excesul de lichiditate al bancii a fost investit in principal in titluri de stat, in scopul conservarii lichiditatii si a optimizarii capitalului bancii, accelerarea procesului de creditare putand fi posibila utilizand aceste active lichide, in conditiile atagerii de capital nou;
  • Activele totale au scazut cu 5% pana la valoarea de 3. 1 mld. lei, ca urmare a diminuarii creditelor acordate clientelei.

Carpatica, o banca de talie mica din sistem, a tinut prea mult timp coada pe sus, urmarind sa se vanda pe bani multi. Acum are nevoie urgenta de o majorare de capital, iar dupa ce fondul american J.C. Flowers a declinat oferta de preluare, conducerea bancii incearca sa convinga actionarii Nextebank -mai vechi ofertanti, dar refuzati- pentru o posibila preluare.

Nextebank, operata prin intermediul fondului de investitii Axxess Capital, are termen pana marti sa vina cu o oferta ferma de preluare a Carpatica.

BNR a dispus in 2014 suspendarea exercitarii drepturilor de vot ale lui Ilie Carabulea si Corneliu Tanase (actionari semnificativi ai Bancii Carpatica), precum si interzicerea achizitionani de catre cei doi a actiunilor bancii. Printre motivele invocate de BNR se afla neindeplinirea catre Ilie Carabulea a criteriului de reputatie, din perspectiva integritatii precum si actiuni concertate ale celor doi.

  • Cine este Ilie Carabulea?

Cu o avere estimata la circa 230 de milioane de euro, Carabulea este fondatorului Holdingului Atlassib,din care fac parte mai multe companii (Atlassib, Transmixt, Autotim, Transdara, RoAtlassib).

Ilie Carabulea econtroleaza Banca Comerciala Carpatica care face parte din grupul financiar Carpatica care mai include o societate de asigurari, o societate de investitii si o firma de tichete de masa, Romticket.Carabulea mai are investitii in agricultura, constructii si media.

In aprilie 2010 intre in conflict cu Mitropolia Ardealului, insusi Mitropilitul Streza cerand preotilor sa se fereasca de Carabulea si de firmele lui. Trei ani mai tarziu, acelasi Mitropolit, Laurențiu Streza, ii acorda patronului Holdingului Atlassib, Ilie Carabulea, distincția "Crucea șaguniană pentru mireni" .

In decembrie 2010 a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat de dare de mita si trafic de influenta. In acelasi dosar au mai fost judecati Florin Apostu, prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu si Popescu Tiberiu, ofiter activ in cadrul Directiei Judetene de Informatii (SRI) Sibiu. La data de 15 aprilie 2011, Carabulea a fost comdamnat de Curtea de Apel Constanta la doi ani de inchisoare.

  • Ce intelege BNR prin "criteriul reputatiei"?

Potrivit legilor in vigoare,la evaluarea integrităţii acţionarului semnificativ vor fi avute în vedere, în măsura în care prezintă relevanţă, în sensul că pot induce dubii cu privire la îndeplinirea criteriului, cel puţin următoarele aspecte şi situaţii:

  • existenţa unei condamnări pentru infracţiuni de corupţie, spălare de bani, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mită, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscală, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, mărturie mincinoasă, infracţiuni prevăzute de legislaţia specială în domeniul financiar-bancar, de legislaţia privind societăţile comerciale, insolvenţa sau protecţia consumatorilor ori pentru orice alte fapte relevante;
  •   acţionarul semnificativ a fost sau este cercetat penal ori judecat pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute la lit. a);
  • investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau măsuri aplicate acţionarului ori impunerea unor sancţiuni administrative pentru nerespectarea prevederilor care reglementează domeniul bancar, financiar, al valorilor mobiliare, al activităţii de asigurare sau al pieţelor de valori mobiliare ori al instrumentelor financiare şi al mijloacelor de plată sau oricărei altei legislaţii privind serviciile financiare;
  •   investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau măsuri şi sancţiuni aplicate de orice organism de reglementare ori profesional pentru nerespectarea oricăror prevederi relevante.

În plus faţă de cele de mai sus, la evaluarea integrităţii acţionarului semnificativ se va avea în vedere măsura în care lipsa corectitudinii în afacerile derulate în trecut poate submina integritatea şi credibilitatea acestuia. În acest sens, Banca Naţională a României trebuie să aibă în vedere situaţii cum ar fi:

a) orice indiciu că acţionarul nu a fost transparent, deschis şi cooperant în relaţia sa cu autoritatea de supraveghere sau cu autoritatea de reglementare, inclusiv orice indiciu că acesta a încercat să evite evaluarea în cadrul unei proceduri de autorizare a unei entităţi reglementate, a ignorat cu bună ştiinţă obligaţia de notificare a intenţiei de dobândire a unei participaţii calificate într-o entitate reglementată sau a încercat să evite evaluarea prudenţială căreia trebuia să i se supună în calitate de achizitor potenţial al unei participaţii calificate;

b) acţionarului i s-a refuzat înregistrarea, autorizarea, acordarea calităţii de membru sau i s-a refuzat licenţierea pentru o activitate comercială, o afacere ori o profesie, i-a fost revocată, retrasă sau radiată o asemenea înregistrare, autorizare, calitate de membru sau licenţă ori a fost exclus de către un organism de reglementare sau profesional;

c) acţionarul a fost demis sau eliberat dintr-o poziţie de trust, dintr-o relaţie fiduciară sau o situaţie similară ori i s-a cerut demisia sau retragerea dintr-o asemenea poziţie;

d) acţionarul are interdicţie de a ocupa o funcţie de conducere într-o entitate comercială.