Anul 2015 a aratat ca oamenii care lucreaza impreuna pot avea succes in lupta impotriva coruptiei. Desi coruptia este inca raspandita la nivel global, mai multe tari si-au imbunatatit scorurile in editia 2015 a Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) lansat miercuri de Transparency International si citat de Agerpres. In general, doua treimi din cele 168 de tari din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scala de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Cu toate acestea, in locuri precum Guatemala, Sri Lanka si Ghana, cetateni activisti au muncit din greu, in grupuri si pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupti, trimitand un mesaj puternic, care ar trebui sa incurajeze si pe altii sa ia masuri decisive in 2016, noteaza Transparency International intr-un comunicat.

'Coruptia poate fi invinsa daca lucram impreuna. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mita si a arunca lumina asupra intelegerilor secrete, cetatenii trebuie sa le spuna impreuna guvernelor lor ca s-au saturat. Indicele de Perceptie a Coruptiei 2015 arata clar ca coruptia ramane o problema in intreaga lume. Dar 2015 a fost si un an in care oamenii au iesit din nou in strada pentru a protesta impotriva coruptiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic catre cei de la putere: este timpul de a aborda marea coruptie', a declarat Jose Ugaz, presedintele Transparency International.

In acest an, Transparency International face apel la toti oamenii sa actioneze votand la unmaskthecorrupt.org. Pentru a sti ce cazuri crede publicul cel mai mult ca merita atentie urgenta pentru a trimite mesajul ca va fi luata atitudine impotriva marii coruptii.

Brazilia a inregistrat cea mai mare scadere in indice, scazand 5 puncte si 7 pozitii pana la o pozitie de 76. Scandalul Petrobras aflat in desfasurare a scos oamenii in strada in 2015 si inceputul procesului judiciar poate ajuta Brazilia sa opreasca coruptia.