Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei (IPC) 2015 lansat miercuri de Transparency International, Romania se claseaza pe locul 58 in topul statelor lumii, cu un scor de 46 de puncte raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte si sub media europeana, printre tarile UE incluse in index cu cel mai mic punctaj, alaturi de Bulgaria, Grecia sau Italia. Pe primul loc, cu cel mai bun punctaj, s-a situat Danemarca, fiind astfel tara cu cel mai mic nivel perceput al coruptiei la nivel mondial. Pe ultimul loc s-au situat Coreea de Nord si Somalia, care au obtinut punctajul 8, potrivit Agerpres.

Danemarca este perceputa a fi cea mai curata pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scara de 100 a ONG-ului cu sediul la Berlin. Ea este urmata de Finlanda, pe locul doi, si Suedia pe locul trei.

Coreea de Nord si Somalia obtin cel mai scazut scor de 8, neschimbat fata de anul trecut, noteaza agentia Kyodo.

Japonia marcheaza 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an inainte.

Japonia a coborat pe locul 18 in randul celor 168 de tari conform IPC 2015, in timp ce Coreea de Nord se afla in partea de jos a listei pentru al cincilea an consecutiv.

China, care si-a intensificat campaniile anticoruptie sub conducerea presedintelui Xi Jinping, obtine un scor de 37, plasandu-se pe locul 83 impreuna cu Columbia si Sri Lanka.

Punctajul unei tari/unui teritoriu indica nivelul perceput al coruptiei pe o scala de la 0 ¬ 100, unde 0 inseamna ca tara este perceputa ca fiind extrem de corupta si 100 ca tara este perceputa ca fiind foarte curata

In index au fost incluse 168 de tari.