Romania, clasata pe locul 58 conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei 2015 (Transparency International)
Danemarca este perceputa a fi cea mai curata pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scara de 100 a ONG-ului cu sediul la Berlin. Ea este urmata de Finlanda, pe locul doi, si Suedia pe locul trei.
Coreea de Nord si Somalia obtin cel mai scazut scor de 8, neschimbat fata de anul trecut, noteaza agentia Kyodo.
Japonia marcheaza 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an inainte.
Japonia a coborat pe locul 18 in randul celor 168 de tari conform IPC 2015, in timp ce Coreea de Nord se afla in partea de jos a listei pentru al cincilea an consecutiv.
China, care si-a intensificat campaniile anticoruptie sub conducerea presedintelui Xi Jinping, obtine un scor de 37, plasandu-se pe locul 83 impreuna cu Columbia si Sri Lanka.
Punctajul unei tari/unui teritoriu indica nivelul perceput al coruptiei pe o scala de la 0 ¬ 100, unde 0 inseamna ca tara este perceputa ca fiind extrem de corupta si 100 ca tara este perceputa ca fiind foarte curata
In index au fost incluse 168 de tari.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Actori implicati – medici, politisti, politicieni, functionari publici, etc.;
Forme de manifestare – luare de mita, abuz etc. si Scopul perceput – PROFITUL.
Amintiri din anii si mai nefericiti :
in indicele CPI (Corruption Perception Index) elaborat de Transparency International, RO a fost clasata pe pozitia 37 in anul 1997, cu un scor de 3.44 (pe o scara de la 1 la 10, unde 1 inseamna cel mai corupt iar 10 cel mai putin corupt), pentru ca in 2005 Romania aparea pe pozitia 85, cu 3.0 puncte, alaturi de Republica Dominicana si Mongolia.
Opinia publica romanesac nu este ofensata de o inselatorie/ contraventie a unui angajat oarecare dar, pentru aceeasi suma de bani implicata, este scandalizata de comportamentul unui functionar public cunoscut sau a unui politician.
Tolereaza coruptia ocazionala dar reactioneaza puternic la coruptia regulata ori planificata.
Populatia resimte o larga raspandire a fenomenului coruptiei nu doar la nivel politic sau administrativ ci si in sistemul de sanatate
1. In opinia dumenavoastra este coruptie sau nu a oferi cadouri unui medic pentru a-ti acorda o atentie speciala?
2. Dar atunci cand medicul cere bani sau cadouri, este coruptie sau nu?
e loc pt. mai bine ! :))
Acolo unde nu razbeste sabia ,razbeste banul !
De multe ori tradarea-vanzarea-coruptia nu-s delimitate net ele facand parte din acelas ghiveci !.
Proverbe romanesti : Moartea voinicului de mana pacatosului ! ,vezi numai tradarile boierilor in numirea sau mazilirea domnitorilor in tarile romane.
Vezi caderea Constantinopolului !
De observat ca Romania nu a evoluat aproape deloc in ultimii 4 ani. Probabil din cauza ca desi DNA face arestari la varf inalt, coruptia marunta din administratiile locale merge in continuare.
Un cercetat penal sau unul condamnat definitiv ca si corupt care la tv nu e prezentat ca rau poate linistit sa candideze cu foarte mari sanse de a fi ales.
Atat timp cat cetatenul nu isi insuseste pozitia de a nu vota un candidat cu probleme in justitie sau condamnat coruptia va prolifera.