Cei peste 8000 de manageri chestionati de Institutul National de Statistica despre cum vad ei businessul din urmatoarele 3 luni estimeaza o stabilitate a activitatii in industrie si servicii, o tendinta de scadere a activitatii si a numarului de salariati in constructii si o scadere a preturilor in comertul cu amanuntul.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2016, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%). Pentru fabricarea tutunului tendinta va fi de scadere (sold conjunctural -40%), iar pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucratoare.

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

  • Constructii

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2016, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -24%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%).

Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6%).

  • Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -11%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -15%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza scaderea preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural -16%).

  • Servicii

Conform estimarilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Rezultatele prezentate in acest comunicat au fost obtinute prin intermediul anchetelor de

conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele

de evolutie ale activitatii economice.

Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.

Specific anchetelor de conjunctura este ca in loc de cifre exacte, raspunsul il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul "peste normal/ normal/ sub normal", in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: "a crescut/ la fel/ a scazut" sau "va creste/ la fel/ va

scadea", in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • pana la +/- 5% relativa stabilitate;
  • de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
  • de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;
  • peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.