Potrivit informatiilor raportate catre Banca Nationala de bancile din Romania, numarul debitorilor cu credite denominate in franci elvetieni s-a redus la finele anului trecut la 61.833 persoane indatorate in chf, de la 75.412 cate erau in luna noiembrie 2014." Soldul imprumuturilor in franci elvetieni a scazut si el cu circa 1,8 miliarde lei de la 9,8 miliarde de lei la 8 miliarde lei", potrivit informatiilor furnizate HotNews de reprezentantii BNR.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Au fost solutionate circa doua treimi din totalul celor aproximativ 43.500 de solicitari privind conversia sau restructurarea acestor credite primite de banci de la clienti pana la finele lunii octombrie 2015. Reducerea numarului de debitori cu imprumuturi in franci elvetieni este in principal rezultatul conversie in lei a acestora- circa 17.100, la care se adauga creditele ajunse la scadenta sau cesionate (aproximativ 8.100). Scaderea numarului total al debitorilor ar fi fost, deci, mai ampla daca nu ar fi fost partial contrabalansata de readucerea in portofoliul bancilor a unor imprumuturi cesionate anterior- circa 11.700", au mai spus sursele citate.

  • Din numarul de credite in franci elvetieni aflate in stoc spre finele anului trecut, 10.651 sunt imprumuturi restructurate, ceea ce sugereaza si o anumita preferinta pentru mentinerea denominarii in franci elvetieni in contextul ajustarii conditiilor contractuale.
  • In ceea ce priveste ponderea in structura dupa tipul creditelor, informatiile operative releva faptul ca aproape jumatate din numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni au contractat aceste imprumuturi pentru nevoi de consum, negarantate cu ipoteci.
  • In noiembrie 2015, datele BNR aratau ca debitorii in franci elvetieni cu credite imobiliare reprezentau aproximativ 25% din total.