- 1. Se inlocuieste sintagma "persoana fizica" cu cea de "consumator" ...
Modificarea propusa este in acord cu cererea de reexaminare formulata de catre Presedintele Romaniei.
- 2. Al doilea amendament cuprinde modificari de tehnica legislativa
Astfel, art. 3 al legii, din :
"Prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil , republicata, cu modificarile ulterioare, debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege",
devine :
"Prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin (3), partile contractului de credit nu ajung la un alt acord."
- 3. Se majoreazala 30 de zile termenul in care banca trebuie sa raspunda notificarii consumatorului
Alin (3) al art 5 se modifica dupa cum urmeaza: "(3) Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 30 zile libere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia."
- 4. Se clarifica situatiile diferite in care se afla consumatorul supus procedurii de executare silita, eliminand eventuala lui discriminare in functie de stadiul executarii silite
Dupa alin (4) al art 8 se introduce un nou alineat, alin (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului."
- 5. Ultimul amendament s-a introdus pentru a clarifica si situatia fideiusorilor si a codebitorilor
Art. 10 se modifica si se completeaza cu un alineat nou, alin (2), cu urmatorul cuprins: "(2) De dispozitiile prezentului articol beneficiaza si codebitorul sau fideiusorul care au garantat obligatia debitorului principal."
"Vreau sa va asigur ca am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii,care conform noului cod civil sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale", a scris Zamfir pe pagina sa de Facebook. Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii", a mai anuntat initiatorul legii.
Parlamentul a votat in 25 noiembrie cu o larga majoritate "Legea darii in plata", care a starnit numeroase controverse, bancherii spunand despre ea ca este o lege "cu dedicatie" pentru speculatorii imobiliari.
Te duceai la banca cu caciula in mana: "Va rog frumos, imi reduceti si mie dobanda ca uitati la creditele noi e mai mica?"
Functionarul te privea uimit de dupa o foaie goala pe care tocmai o studia atent:
"Ca altfel... ce?"
Tu: "Pai stiti, nu e corect..."
El: "Asa.... si?...."
Cam asa erau renegocierile cu banca dragi troli.
Ca sa nu mai zic de lipsa de buna credinta in valorificarea caselor confiscate. Pai nu-i urmareau pe fraieri pana in panzele albe pentru restul? Asa ca puteau sa dea un apartament de 50000 cu 40000 de mii la licitatie. Toata lumea era multumita. Fraieru oricum mai avea datorie de 60000. Ce mi-e 10000 ce mi-e 20000 diferenta.
Cererea de reducre a dobanzii pentru ca acum e mai mica este o prostie, la fel revendicarile referitoare la cursul CHF.
Idiotenii sustinute de niste avocati ticalosi.
Daca nu e corect contractul care spune ca e dobanda fixa 10 ani sau 20 de ani de ce l-ai semnat ?
Daca dobanda pe piata ar fi crescut cum stateai cu corectitudinea ? te duceai sa dai bani mai multi ?
Si bancile fac abuzuri profitand in principal de ignoranta si lacomia oamenilor dar voi cu astfel de argumente nu faceti decat sa le dati apa la moara.
Al doilea alineat: Vorbeam de credite cu dobanda variabila EURIBOR + marja. Marja au inghetat-o acum cativa ani cand i-a obligat legea. Cum au facut: Cat are fraieru dobanda? Pai 6,78. Aha pai si cat e EURIBOR-ul? Pai 1,2. Ok, inseamna ca fraierul are marja 5,58.
La creditele noi acordate azi, marja e mult mai mica. Dar pe amaratii legati fedeles in datorii de ce sa-i pasuiesti tu banca? Pai ce sa faca ala? Cine ii refinanteaza pe el ca sa te ameninte la o adica ca se muta la alta banca? Al bancii e pana il jupoaie de tot.
Al treilea alineat: Poate ca argumentele mele nu sunt bune, dar macar incerc sa le axplic... I orice caz, dumneavoastra pareti sa cunoasteti mai bine problema...
Chiar daca peste 2 luni sau 3 ani te gandesti ca nu e CORECT sau ca ati fost pacaliti.
Iar cine nu respecta contractul trebuie sa suporte consecintele. In Romania nu se intampla asta, nu se plateste, se fura, se ia/da spaga, se face evaziune, contractele sunt doar niste foi de hartie.
Referitor la banci exista zeci acum, daca nu iti place sau nu esti bine tratat in secunda doi poti pleca la alta banca. Iar cand iei credit verifica de 3 ori toate detaliile, nu e o joaca.
Oricum banca va pasa costurile catre clienti, prin reducerea dobanzilor la depozite, cresterea dobanzilor la credite, comisioane, etc. De ce e bine ca tot clientul sa achite in timp nota de plata a samsarilor imobiliari?
Cit despre creditul tau... de ce ai semnat fara sa intelegi prevederile contractului?
Sunt curios daca se trezeste nenea asta la cabinetul lui cu vreo 4-5 tauri de vreo 28, 30 de ani care au dat avans dupa normele vechi, a venit legea, banca le-a respins dosarul ca nu au avut diferrenta si acum au pierdut si banii aia. Sunt curios ce face, cum le explica. Vrei bani de campanie, cum zicea cineva mai sus, du-te prietene si munceste, nu da legi ca sa iti iei comisioane de la altii. Nu are cum sa treaca legea asta ca iese lumea in strada. Si eu i-as verifica un pic gulerul de apret domnului asta daca as fi in tara. Pai cum bai nene tu pe munca noastra dai legi, pe banii nostri? Noi muncim pentru tine sau pentru viitorul nostru?
Pana atunci, daca esti om bine intentionat, un sfat: asculta si la sfaturile alora mai batrani. Statistic vorbind, e improbabil sa fii semnificativ mai destept decat ei. Daca esti trol, dupa cum am zis: inapoi in pestera! :)
Legea este foarte buna pentru toti cei care au credite sau care vor sa apeleze la aceasta sursa de finantare, din pacate multi care comentati sunteti postaci platiti care habar nu aveti ce inseamna un contract de credit in Romania, aveti o mare problema cu cei bogati, iar voi saracilor in loc sa puneti mana pe munca postati aberatii.
INAPOI IN PESTERA!!!