Document Cele 5 amendamente ale initiatorului legii darii in plata

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 28 ianuarie 2016, 13:17 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Zamfir, initiatorul legii
Foto: cdep.ro
 documente
(28 Ian 2016) DOC, 57KB
Dupa ce presedintele Iohannis a re-transmis Parlamentului proiectul legii privind darea in plata, initiatorul acestui proiect legislativ a depus cinci amendamente care, daca vor trece de comisii si vor fi valitate de Parlament, vor face actoalul proiect legislativ mult mai clar. Noua varianta a legii darii in plata va fi discutata incepand din 1 februarie, odata cu inceperea sesiunii parlamentare. Vezi in atasament amendamentele aduse de Daniel Zamfir, asa cum au fost ele depuse in Parlament.

 • 1. Se inlocuieste sintagma "persoana fizica" cu cea de "consumator" ...
...in sensul legislatiei protectiei consumatorului, cu scopul de a elimina de la aplicarea legii, categoria "profesionistilor", care conform noului Cod Civil sunt persoanele fizice  care desfasoara activitati comerciale.
Modificarea propusa este in acord cu cererea de reexaminare formulata de catre Presedintele Romaniei.

 • 2. Al doilea amendament cuprinde modificari de tehnica legislativa
Precizam explicit faptul ca institutia de credit si consumatorul pot ajunge la un acord de stingere a creantei inainte  de darea in plata, arata Zamfir.
Astfel, art. 3 al legii, din :
"Prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009  privind Codul Civil , republicata, cu modificarile ulterioare, debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de prezenta lege",
devine :

"Prin derogare de la dispozitiile Legii nr. 287/2009  privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a  imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin (3),  partile contractului de credit nu ajung la un alt acord."

 • 3. Se majoreazala 30 de zile termenul in care banca trebuie sa raspunda notificarii consumatorului
... tocmai pentru a da posibilitatea creditorului si debitorului sa ajunga la un acord amiabil de stingere a datoriei inainte de darea in plata
Alin (3) al art 5 se modifica dupa cum urmeaza: "(3) Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen  mai scurt de 30 zile  libere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara  sau extrajudiciara demarata de creditor  sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata  impotriva  consumatorului sau a bunurilor acestuia."
 • 4. Se clarifica situatiile diferite in care se afla consumatorul supus procedurii de executare silita, eliminand eventuala lui discriminare in functie de stadiul executarii silite

Dupa alin (4) al art 8 se introduce un nou alineat, alin (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) Dreptul de a cere instantei sa constate  stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla  ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului."

 • 5. Ultimul amendament s-a introdus pentru a clarifica si situatia fideiusorilor si a codebitorilor
Se realizeaza, totodata, punerea in concordanta cu decizia CJUE in cazul Tarcau.
Art. 10 se modifica si se  completeaza cu un alineat nou, alin (2),  cu urmatorul cuprins: "(2) De dispozitiile prezentului articol beneficiaza si codebitorul sau fideiusorul care au garantat obligatia debitorului principal."

"V
reau sa va asigur ca am pastrat principiul impartirii riscului si am stabilit clar ca legea priveste doar persoanele fizice consumatori nu si profesionistii,care conform noului cod civil sunt persoanele fizice care desfasoara activitati comerciale", a scris Zamfir pe pagina sa de Facebook. Nu vom introduce sub nicio forma plafoane sau criterii", a mai anuntat initiatorul legii.

Parlamentul a votat in 25 noiembrie cu o larga majoritate "Legea darii in plata",  care a starnit numeroase controverse, bancherii spunand despre ea ca este o lege "cu dedicatie" pentru speculatorii imobiliari.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6324 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  De la ce partid este ? (Joi, 28 ianuarie 2016, 13:54)

  math_2 [utilizator]

  Acest baiat destept merge tot inainte ca pionierii. "fara plafoane, fara criterii" Amaratii care au luat 1 milion si Dumnezeu stie ce au construit si cum vor scapa de datorii, ca o floricica !
  • +3 (11 voturi)    
   despre flori (Joi, 28 ianuarie 2016, 13:59)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   bancile care au dat 1 milion pe 'Dumnezeu stie ce' de care floricele sunt?
  • +2 (12 voturi)    
   pai pentru cine crezi ca a initiat legea? (Joi, 28 ianuarie 2016, 13:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   Crezi ca-l doare pe el undeva de amarastenii aia cu credit sub 150 k eur? Pai vine campania electorala, trebuie finantare. Crezi ca se aduna bani de la amarasteni?
  • 0 (10 voturi)    
   mai cnteaza de la ce partid e (Joi, 28 ianuarie 2016, 14:17)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   Important e ca frati-su are un credit de vre-o 700000 de euro, un fleac de care nu mai poate sa scape in conditii avantajoase desigur ;)
  • +1 (1 vot)    
   Citeste primul amendament, (Joi, 28 ianuarie 2016, 16:28)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui math_2

   si apoi comenteaza!!!
 • +1 (11 voturi)    
  legea e buna (Joi, 28 ianuarie 2016, 14:54)

  dan.c [utilizator]

  Trolilor! Inapoi in pestera! Legea e buna. Aduce bancile la masa negocierilor. Deoarece pana acum nu au dorit.
  Te duceai la banca cu caciula in mana: "Va rog frumos, imi reduceti si mie dobanda ca uitati la creditele noi e mai mica?"
  Functionarul te privea uimit de dupa o foaie goala pe care tocmai o studia atent:
  "Ca altfel... ce?"
  Tu: "Pai stiti, nu e corect..."
  El: "Asa.... si?...."

  Cam asa erau renegocierile cu banca dragi troli.

  Ca sa nu mai zic de lipsa de buna credinta in valorificarea caselor confiscate. Pai nu-i urmareau pe fraieri pana in panzele albe pentru restul? Asa ca puteau sa dea un apartament de 50000 cu 40000 de mii la licitatie. Toata lumea era multumita. Fraieru oricum mai avea datorie de 60000. Ce mi-e 10000 ce mi-e 20000 diferenta.
  • 0 (10 voturi)    
   Cei ca tine prin definitie (Joi, 28 ianuarie 2016, 15:18)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   Nu inteleg ce este un contract si nu au de gand sa il respecte decat atunci cand este convenabil. Probabil tot prin definitie nici nu cititi contractele.
   Cererea de reducre a dobanzii pentru ca acum e mai mica este o prostie, la fel revendicarile referitoare la cursul CHF.
   Idiotenii sustinute de niste avocati ticalosi.
   • +1 (3 voturi)    
    mda... (Joi, 28 ianuarie 2016, 15:35)

    dan.c [utilizator] i-a raspuns lui math_2

    Daca zici tu... Inseamna ca asa e...
  • 0 (4 voturi)    
   Daca nu e corect .... (Joi, 28 ianuarie 2016, 15:24)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   sa o vanda banca cu 40,000, de ce nu si-o vinde clientul cu 50,000 sau 70.000 ? Cine il impiedica ?

   Daca nu e corect contractul care spune ca e dobanda fixa 10 ani sau 20 de ani de ce l-ai semnat ?
   Daca dobanda pe piata ar fi crescut cum stateai cu corectitudinea ? te duceai sa dai bani mai multi ?

   Si bancile fac abuzuri profitand in principal de ignoranta si lacomia oamenilor dar voi cu astfel de argumente nu faceti decat sa le dati apa la moara.
   • 0 (4 voturi)    
    incerc sa raspund (Joi, 28 ianuarie 2016, 16:57)

    dan.c [utilizator] i-a raspuns lui math_2

    Primul alineat: Banca il impiedica. Sa zicem ca mai ai de dat 60000 si reusesti sa vinzi cu 50000. Atunci ori aduci 10000 de acasa ori cumparatorul preia tot creditul - caz in care trebuie sa-i dai tu lui 10000. Daca e frate-tau poate merge.
    Al doilea alineat: Vorbeam de credite cu dobanda variabila EURIBOR + marja. Marja au inghetat-o acum cativa ani cand i-a obligat legea. Cum au facut: Cat are fraieru dobanda? Pai 6,78. Aha pai si cat e EURIBOR-ul? Pai 1,2. Ok, inseamna ca fraierul are marja 5,58.
    La creditele noi acordate azi, marja e mult mai mica. Dar pe amaratii legati fedeles in datorii de ce sa-i pasuiesti tu banca? Pai ce sa faca ala? Cine ii refinanteaza pe el ca sa te ameninte la o adica ca se muta la alta banca? Al bancii e pana il jupoaie de tot.

    Al treilea alineat: Poate ca argumentele mele nu sunt bune, dar macar incerc sa le axplic... I orice caz, dumneavoastra pareti sa cunoasteti mai bine problema...
    • 0 (4 voturi)    
     e bine sa existe explicatii (Joi, 28 ianuarie 2016, 18:02)

     math_2 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

     ...ideal este sa fie si logice. In contract dobanda e fixa sau variabila ? Voi in continuare nu intelegeti sau va prefaceti ..... un contract trebuie respectat.
     Chiar daca peste 2 luni sau 3 ani te gandesti ca nu e CORECT sau ca ati fost pacaliti.
     Iar cine nu respecta contractul trebuie sa suporte consecintele. In Romania nu se intampla asta, nu se plateste, se fura, se ia/da spaga, se face evaziune, contractele sunt doar niste foi de hartie.
     Referitor la banci exista zeci acum, daca nu iti place sau nu esti bine tratat in secunda doi poti pleca la alta banca. Iar cand iei credit verifica de 3 ori toate detaliile, nu e o joaca.
  • +1 (7 voturi)    
   privita din interesul tau personal ... (Joi, 28 ianuarie 2016, 17:09)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   ...o fi buna legea. Daca-i intrebi pe aia care vor merge miine la banca sa ceara un credit, s-ar putea sa te inseli. Dar nu inteleg de ce e rau ca la contractele deja semnate sa beneficieze de prevederile legii doar cei cu un credit, de maxim 150k eur? De ce sa faca banca protectie sociala si cu cei care si-au cumparat 2 scari de bloc si acu nu mai au chef sa achite creditul?

   Oricum banca va pasa costurile catre clienti, prin reducerea dobanzilor la depozite, cresterea dobanzilor la credite, comisioane, etc. De ce e bine ca tot clientul sa achite in timp nota de plata a samsarilor imobiliari?

   Cit despre creditul tau... de ce ai semnat fara sa intelegi prevederile contractului?
  • 0 (2 voturi)    
   Inapoi tu in pestera ! (Vineri, 29 ianuarie 2016, 7:13)

   Necredinciosul [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   Se rezolva prin "amendamentele" astea faza cu avansul crescut? Daca nu, la gunoi cu legea asta. Baga mana in banii prostimii=legea e proasta. Cum adica? Eu, fac economii, strang niste bani, imi pregatesc actele, imi fac vechimea, imi fac bagajele din casa luata cu chirie si ma trezesc ca la banca imi spune ca mai imi trebuiesc nu stiu cati bani fiindca a dat unu o lege. Asta e normal? Ce treaba am eu ca nu inteleg de ce trebuie sa platesc eu? Asa se transfera riscurile bancii? Nu, asa mi se transfera mie si riscurile bancii si pierderile facute de aia care au dat casele.
   Sunt curios daca se trezeste nenea asta la cabinetul lui cu vreo 4-5 tauri de vreo 28, 30 de ani care au dat avans dupa normele vechi, a venit legea, banca le-a respins dosarul ca nu au avut diferrenta si acum au pierdut si banii aia. Sunt curios ce face, cum le explica. Vrei bani de campanie, cum zicea cineva mai sus, du-te prietene si munceste, nu da legi ca sa iti iei comisioane de la altii. Nu are cum sa treaca legea asta ca iese lumea in strada. Si eu i-as verifica un pic gulerul de apret domnului asta daca as fi in tara. Pai cum bai nene tu pe munca noastra dai legi, pe banii nostri? Noi muncim pentru tine sau pentru viitorul nostru?
   • -1 (3 voturi)    
    succes! (Vineri, 29 ianuarie 2016, 10:02)

    dan.c [utilizator] i-a raspuns lui Necredinciosul

    Schimba banca si casca ochii la ce semnezi! :) E ciudat cum ti se schimba perspectiva dupa aceea... :) S-ar putea ca in cativa ani sa fii fericit ca exista (daca s-o da) o lege a darii in plata.
    Pana atunci, daca esti om bine intentionat, un sfat: asculta si la sfaturile alora mai batrani. Statistic vorbind, e improbabil sa fii semnificativ mai destept decat ei. Daca esti trol, dupa cum am zis: inapoi in pestera! :)
    • 0 (4 voturi)    
     Aici chiar ai nimerit-o ! (Vineri, 29 ianuarie 2016, 12:03)

     math_2 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

     Probabil a fost o eroare. Eu chiar stau de vorba si ii ascult pe cei batrani. Multi sunt ca din intamplare spectatori fideli ai Antenei 3. Aparent mai destepti si mai informati decat mine. Toti sunt beton dpdv financiar bancar.
   • -1 (3 voturi)    
    daca nu esti in stare sa strangi un avans (Vineri, 29 ianuarie 2016, 10:43)

    Pseudokinegetikos [utilizator] i-a raspuns lui Necredinciosul

    de 35%-40% nu o sa fi in stare nici sa platesti rate 20-30 de ani, in plus cu un avans mai mare platesti rate mai mici, mai usor de gestionat atunci cand esti in dificultate (sau ai impresia ca pentru tine totul o sa fie roz si frumos restul vietii?).
    Legea este foarte buna pentru toti cei care au credite sau care vor sa apeleze la aceasta sursa de finantare, din pacate multi care comentati sunteti postaci platiti care habar nu aveti ce inseamna un contract de credit in Romania, aveti o mare problema cu cei bogati, iar voi saracilor in loc sa puneti mana pe munca postati aberatii.
    INAPOI IN PESTERA!!!
    • +1 (3 voturi)    
     vorbesti prostii (Vineri, 29 ianuarie 2016, 12:22)

     Necredinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Pseudokinegetikos

     Unii oameni au strans deja avansul solicitat de banca, asta nu intelegeti voi. Daca voi prin legea voastra ne ridicati avansul cine e de vina? Noi ca nu "intelegem" ca trebuie sa mai tragem la saiba niste ani sau voi? Lasa-ne tu cu calcule din astea. Cand v-ati dus la banca nu erati nici mai destepti si nici cu mai multi bani de avans decat noi, voi de ce ati luat? Voi sunteti mai cu mot si restul lumii e proasta. Eu sunt unul dintre aia care au strans o mare parte din bani economisind daca te intereseaza. Am un salariu bun, un loc de munca ok, stiu ca voi apela la BT, acolo unde am cardul de salariu, stiu in ce complex vreau apartamentul. De unde stii tu ca nu sunt in stare sa strang sau ca nu muncesc? Dar de ce sa mai astept vreun an,doi sau trei sau sa imi bat capul de unde si cum fac rost de diferenta? Da-mi un singur motiv rezonabil pentru care as mai pierde bani pe chirie din cauza proiectului vostru. Sa stii ca nu sunt nici postac si nici nu am ceva cu oamenii bogati. In rest fiecare cu problemele lui, eu nu cred ca va chem pe voi sa imi rezolvati necazurile sau sa imi platiti facturile.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by