Barroso: Criza din 2012 a fost un moment delicat; am avut un rol discret de mediere intre Basescu si Ponta
Intrebat despre cel mai dificil moment din relatia sa cu Romania in timpul celor zece ani (2004-2014) cat a fost presedinte al Comisiei Europene, Barroso a mentionat, din punct de vedere politic, criza din 2012, "cand era un conflict intre prim-ministru sau partidul de guvernamant si presedinte".
"Am considerat ca era vorba de o criza constitutionala. Apoi Comisia Europeana a trebuit sa intervina, sa se asigure ca toate regulile democratiei si principiile statului de drept sunt respectate", a spus fostul oficial european, adaugand ca respectiva chestiune "a fost relativ usor de rezolvat" si ca a fost un moment "delicat" din punct de vedere institutional.
"Dar am vorbit atunci cu presedintele (Traian) Basescu si cu premierul (Victor) Ponta si cred ca amandoi au inteles ca interesul meu era sa vad ca Romania este stabila si respectata. Am avut un foarte discret rol de mediere", a recunoscut Barroso in interviul pentru AGERPRES, realizat in contextul prezentei sale la Universitatea de Vest din Timisoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa..
El a mai afirmat ca au existat de asemenea momente dificile si din punct de vedere economic, dar ca Romania a putut sa raspunda pozitiv la programul de ajustare economica. "Am depus mereu eforturi pentru a sprijini Romania in acel moment, vorbind de asemenea cu Fondul Monetar International" si cu alte institutii, a declarat Barroso.
Pe de alta parte, fostul presedinte al CE a subliniat ca cel mai "memorabil" moment al relatiei sale cu Romania a fost cel al aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana in 2007.
"Am fost foarte fericit in ziua aderarii Romaniei. Dupa cum stiti, au fost persoane care s-au opus aderarii Romaniei la UE. Iar faptul ca am incheiat negocierile a fost in sine un moment grozav", a afirmat el.
Citeste mai multe despre victor ponta traian basescu jose manuel barroso
"magistraţii CCR au sesizat şmecheria dublării legilor cu ordonanţe, au constatat, citez, ”comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curtea Constituţională”
Ia uite si limitele tale Constitutionale:
"“4 iulie: Este publicată o ordonanţă de urgenţă privind restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, care nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.
“Cu OUG de modificare a atribuţiilor Curţii Constitutionale, s-a încălcat Art. 115 al. 6 din Constituţie, care interzice explicit modificările prin ordonanţe de urgenţă la funcţionarea Curţii.(…) Acum, după schimbarea Avocatului Poporului, se pot emite OUG neconstituţionale pe banda rulantă, singura chestie e că nu mai pot fi contestate legal, dar asta nu face respectivele OUG nicidecum mai legale sau mai constituţionale” – scria la acea dată Otilia Nuţu, de la Expert Forum"
Mai, tot hoti, mincinosi si nesimtiti ati ramas. Cu tupeu si mojicie cat se poate de mari!
Mai este si:
ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Mai tineti minte domnule Tapalagà, cind ne-ati fàcut borfasi, pe toti cei ce am votat la referendum?
ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
Voi astia aveti imaginatie, nu gluma. Unde sunt incalcarile grave ale Constitutiei pe baza carora a fost demis? Citeaza-le din motivarea guvernului USL.
Contestati decizia CCR; ei au acceptat motivele.
Dumneavoastra tineti cu romanii multi sau cu gasca nepriceputului TB?
Repet, in 2007 avizul a fost negativ. A fost ilegala, conform logigii tale, suspendarea lui Basescu?
Romanii multi nu au votat suspendarea lui Basescu. Cei care nu s-au prezentat la referendum fie nu au vrut ca Basescu sa fie suspendat, fie nu au fost interesati (nu le-a pasat) sa fie suspendat. Iar modul cum s-a ajuns la referendum a fost neconstitutional si imoral.
Eu nu tin cu gasca de hoti si mincinosi care au vrut suspendarea lui Basescu si care au avut ca motiv unul singur: sa scape hotii de parnaie.
Ce legi au fost schimbate ilegal, domnule Susufler0?
Ce pricipii constitutionale au fost incalcate domnule Susufler0?
De ce mintiti domnule Susufler0?
50% + 1 din cei ce voteaza nu vi se pare corect si mai precis la numarat?
Precizia listelor electorale este +, - zeci sau chiar sute de mii; cum se poate numara acel +1, un alegator? Nu este complet idiot asa ceva?
Ce legi au fost schimbate:
"Dacă suprapunem declaraţia de acum peste faptele de acum trei ani, putem constata următoarele: în seara zilei de miercuri, 4 iulie 2012, pe la ora 20.00, Guvernul s-a întrunit în şedinţă şi a adoptat două ordonanţe de urgenţă. Una desfiinţa cvorumul de participare la referendumul pentru demiterea preşedintelui, dar nu şi la celelalte tipuri de referendum, iar cealaltă anula dintre atribuţiile Curţii Constituţionale pe cea care îi permite să judece hotărârile emise de Parlament. La ora 22.00, ambele ordonanţe erau deja publicate în Monitorul Oficial. Cu numai o zi înainte, pe 3 iulie 2012, Parlamentul dominat de USL emisese hotărârile de demitere a şefilor celor două Camere şi a Avocatului Poporului şi, de asemenea, declanşase procedurile de suspendare a preşedintelui şi de demitere prin referendum."
"Însă magistraţii CCR au sesizat şmecheria dublării legilor cu ordonanţe, au constatat, citez, ”comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curtea Constituţională” şi au emis decizii care păstrau în vigoare atât cvorumul, cât şi prerogativa Curţii de a judeca hotărârile Parlamentului. "
Sa amintm aici si demiterea abuziva, fara motiv.
Demiterea n-a fost abuziva; dovada ca CCR a acceptat-o! Deci tot legal.
1.Articolul 66 (3) din Constitutie : "Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora."
In realitate convocarea senatului NU s-a facut de Presedintele Senatului de atunci, Vasile Blaga. La fel s-a intamplat si in cazul convocarii Camerei Deputatilor.
In plus de asta, in cazul revocarii Presedintelui Senatului s-au incalcat articolul 25 si urm. din Regulamentul de functionare al Senatului care nu permiteau revocarea astfel cum aceasta s-a realizat.
2. Art 115 (6) din Constitutie : " Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale (...)"
Or, prin OUG nr 38/4.07.2012 exact asta s-a intamplat, s-a modificat Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, fiind excluse controlului de constitutionalitate, Hotararile date de Parlament prin cele 2 camere ale sale Senat si Camera Deputatilor. Este simplu de inteles de ce. Pt ca CC sa nu mai poata sanctiona incalcarile Constitutiei savarsite de USL prin adoptarea unor hotarari vadit neconstitutionale de revocare a presedintilor celor doua Camere, in special.
Acestea sunt cele mai grosolane incalcari ale Constitutiei dar nu singurele. Ca v-ati numit un coleg de partid ca Avocat al Poporului, asta-i basca, pt ca toata lumea sa fie sigura de cine sunteti si ce vreti. Asa ca ziceti mersi ca ati ajuns in manualele de stiinte politice de afara, looserilor.
Ii arati un cal si el iti spune in fata ca e girafa, ca asa vrea el.
Nivelul de trai a mai scazut inca un pic. Ajunsesem ultimii in UE (poate putin inaintea bulgarilor).
Pe dumnevoastra domnule Susufler0, va bucurat asta?
Sa revenim la Barroso, la vot si la conventia de la Venetia: Barosso iubeste Romania? Daca da, de ce nu i-a ascultat pe romanii cei multi? Merita acum cadouri?
Eroarea CCR a fost de fapt o remediere a "erorii" voite a unei cozi de topor, care voia sa schimbe numarul celor cu drept de vot dupa ce s-a votat. Nu i-a grabit nimeni (decat lacomia si hotia") sa-l demita atunci. Trebuiau sa faca modificarile listelor inainte de referendum, nu dupa.
De la "care legi au fost modificate?", care "neconstitutionale?", ai ajuns la "nepriceputul dictator". Tot la dictator ai rams. Dictatorul care este suspendat... Asta da dictator.
In rest, "iubiti Romania?", atunci puneti cat mai multi hoti, mincinosi, plagiatori, mistocari si pafaristi la putere.
coup d'état:
- "a sudden and decisive action in politics, especially one resulting in a change of government illegally or by force".
"În cartea sa Coup d'État: A Practical Handbook (Lovitura de stat: un manual practic), Edward Luttwak sintetizează: O lovitură de stat se realizează prin infiltrarea unui segment mic, dar de importanță extremă, a aparatului de stat, care apoi este folosit pentru a prelua controlul de la guvern și a-l îndepărta de la putere. Prin urmare, folosirea puterii militare nu reprezintă un element definitoriu al loviturii de stat."
Scurta analiza a deciziei: Curtea Constitutionala s-a derobat. Lipseste un aviz clar: e alba sau neagra. Ceva trebuie subliniat. Curtea n-a retinut nici o fapta grava, la nici unul din cele sapte capete de acuzare. Trebuia sa aiba curaj sa concluzioneze fara ambiguitati: analizand capetele de acuzare, rezulta ca nu sunt fapte grave. N-a facut-o din pacate, lasand spatiu de manipulare. Spre comparatie, avizul negativ dat in 2007 tocmai pe asta se baza, si anume pe faptul ca nu s-au retinut fapte grave care sa justifice suspendarea presedintelui. Ce-a impiedicat Curtea sa fie si acum explicita? Frica? Presiunile USL exercitate asupra celor noua judecatori? Amenintarile cu revocarea? "
Si in 2007, tot ca tine a fost, nu-i asa?
Stai foarte prost la capitolul logica si la acceptarea realitatii. Tu continui sa traiesti in lumea aia creata de latrine, in care dictatorul nepriceput a fost suspendat legal (cu motive temeinice), CCR a dat o "erata" si l-a salvat ilegal pe dictator. Sa-ti fie de bine in lumea aia a ta.
Gasesti aici pe hotnews. Poate iti reamintesti.
Ce pierdere mare pentru Romania, cite familii farimitate, cita suferinta!
Ce nepriceput acest TB: sa lase oameni muncitori sa plece din tara!
Si dumneavoastra domnule Susufler0 spuneti ca Barroso merita respectul nostru pentru asta!
Cum puteau sa voteze 3 milioane de romani, pusi pe listele idioate din tara, ei fiind la munca la 2000 Km distanta?
Cititi recomandarile Comisiei de la Venetia!
Gut, gut, her Liviu, aber mortii, mortii... ia-ti informat ca nu trebuie sa iasa la vot de data asta ? Cam asa e si cu "votul masiv" de care tot vorbesti si din cauza caruia Dragnea o sa aiba (pe buna dreptate), cazier.
In privinta celorlalte neadevaruri pe care le lansezi retoric,( trebuie sa recunosc, cu oarece"maiestrie"de activist politic de cartier,
ma pufneste rasul : Eu credeam ca "romanii muncitori", se duc in strainatate ca sa castige mai bine decat in tara, nicidecum ca isi lasa slujbele cele "bine" platite de aici si pleaca aiurea, de suparare ca UE n-a respectat "votul masiv". In ceea ce priveste imposibilitatea romanilor din strainatate de a vota, fiind la mii de km departare de tara, exact asta s-a intrebat si DNA si la asta incearca sa raspunda cat mai exact cu putinta ICCJ. Daca l-ai fi citit cu atentie pe Alius de cate ori ti-a explicat cum stau lucrurile, ai fi ajuns la concluzia ca tu trebuie sa recitesti (sau, mai rau, sa citesti) multe, incepand cu Constitutia Romaniei, pe care ai vostri, au incalcat-o PREMEDITAT DAR SI DIN PROSTIE in iulie 2012. Cat timp nu veti vrea sa intelegeti lucrul acesta, o sa va tot puneti intrebarea desarta : "Cum de a reusit sa scape si de data asta" ?
"Art. 2. - … şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii. "
Blaga, seful PDL si presedintele tàrii TB, au fàcut boicot la referendum, adicà contra legii! Domnule Susufler0, ILEGAL;
In plus TB a intors-o; intii declarase cà se va supàra ràu, dacà PDL-ul ar face asa ceva.
Mizerabil individ !
O tarà ca Franta, conform raportului INSEE, acceptà douà cifre, amindouà legale, in ce priveste populatia tàrii: 64,30 milioane si 65,35 milioane. Nu credeti cà prostia impusà de UE Romaniei, cu +/- un vot, este cam mare? Nici Andora nu poate anunta o cifrà, cu aceastà precizie. BEC, mai tare ca toti, spune 18.292.514; EROARE ZERO!
(In schimb, cei ce voteazà, se pot numàra la perfectie si fatà de numàrul lor total, se poate stabili un cvorum legal, de 50%, de 55%, de 66% sau de cit o fi el, de data asta màsurabil +/- un vot.)
Domnul Ponta a explicat de altfel, foarte bine: o tarà ca Spania, comunicà o cifrà globalà, a celor cu resedinta acolo, dar nu are voie sà divulge numele acelor persoane, ce ar trebui scoase de pe listele din tarà. Este deci imposibil sà ai, niste liste reale, la zi. Ele sunt mult mai umflate, decit realitatea. Si ordinul de màrime este de sute de mii, poate chiar peste un milion.
Dacà cele 95 de state, unde existà sectii de votare, transmit cifrele totale (nominale nu au dreptul) ale romanilor cu resedinta la ei, aceste cifre este normal, sà fie adàugate, la cele de pe listele nominale din tarà. Poate for fi 500000, cum estimeazà domnul Bàsescu, dar ce ne facem cu cele 2 milioane de romani, ce sunt in diaspora, dar nu au resedinta acolo. Ei figureazà inutil, pe listele din tarà? Pentru cà nu au cum sà voteze, decit numai dacà iau un avion, adicà practic, sunt exclusi de la vot. Ei trebuie scosi de pe liste, dar cine stie cu exactitate, numele lor ? Nimeni ; sunt numai estimàri. Si dacà-i scoti de pe liste , cà asa ti-au spus vecinii si ei se intorc, pentru 2 zile, sà voteze,
"In plus TB a intors-o; intai declarase ca se va supara rau, daca PDL-ul ar face asa ceva.
Mizerabil individ !"
Daca tot ai amintit de asta, de ce nu amintesti si cat de mizerabil a fost
"domnul Ponta, tot timpul: una spunea, una faceam; una facea, una spunea, ba cu demisia (ba ca daca pierde alegeri, ba ca daca este cercetat penal etc), ba cu Rosia Montana si muuulte altele..
Cat priveste boicotul:
"stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii. "
Citeaza legea si vezi ce inseamna a "stimula participarea la alegeri" (incluzand si crearea de sectii de votare corespunzatoare numarului de votanti, ceea ce hotii tai nu au vrut sa faca, dupa cum s-a vazut la alegerile din strainatate; asta da, a fost ilegala). Boicotul la alegeri (uite cum ameninta PSD-ul acum cu boicotarea alegerilor) nu este ilegal. Citeaza o lege in care spune ca boicotarea alegerilor este ilegala.
Modul cum s-a ajuns la referendum a fost neconstitutional. Atunci, de ce sa joace Basescu asa cum vreti voi? Intai incalcati legile, dar dupa aceea vreti ca Basescu sa fie fair-play. Bravos!
"Populatia rezidenta a tarii a scazut la inceputul anului trecut la nivelul inregistrat in 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ "val" de emigrari s-a inregistrat in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, principala destinatie la acea data fiind Spania. In prezent, cei mai multi romani care au plecat din tara pentru o perioada de cel putin un an au ales Italia. In ultimii 24 de ani s-a consemnat si o accentuare a procesului de imbatranire a populatiei. Varsta medie a populatiei a urcat de la 37.8 ani in 2002 la 40.9 ani in 2013, in contextul in care persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani erau cele mai numeroase in randul emigrantilor, la nivelul anului 2012.
Citeste si Presa britanica indignata ca romanii obtin tot mai multe slujbe in Regatul Unit
Anul 2012 a marcat o echilibrare a numarului de imigranti si emigranti din Romania, diferenta dintre numarul acestora fiind de numai 3.000, in conditiile in care in 2007, considerat varful plecarilor in strainatate, aceasta a fost de 458.000 de persoane. In ultimii zece ani, romanii din strainatate au trimis in tara in jur de 42 de miliarde de euro, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Dupa izbucnirea crizei financiare, sumele transferate au inceput sa scada substantial. Astfel, in 2009, acestea s-au redus cu 34.8%, la 4.3 miliarde de euro, fata de 6.6 miliarde de euro cu un an inainte. Banii trimisi acasa au continuat sa scada pana in 2012, cand s-a inregistrat o usoara revenire, insa trendul negativ s-a reluat in 2013."
Perioada 1990 - 2010 analizata:
"Sa revenim! In total, peste 400.000 de romani au ales sa plece spre alte zari in acesti ani (1990 – 2010). Mai precis, 421.080 romani au emigrat. Defalcat, sunt mai multe femei decat barbati (228.968 femei, respectiv, 192.112 barbati).
Iar cei mai multi romani au plecat in perioada 1990 – 1996, cat a condus tara Ion Iliescu. In medie, 36.433 de romani au emigrat anual din Romania..
"Comisia de la Veneţia condamnă măsurile luate de Ponta, Antonescu şi Voiculescu, pe care le consideră "problematice" din punctul de vedere al constituţionalităţii şi statului de drept: revocarea Avocatului poporului, demiterea preşedinţilor Parlamentului, modificarea regulilor în timpul jocului, limitarea atribuţiilor Curţii Constituţionale, adoptarea Ordonanţelor de Urgenţă fără să existe vreo urgenţă reală, presiunile asupra judecătorilor Curţii Constituţionale şi a procurorilor. "
51. (pe scurt) Fàrà cvorum de participare, fàrà liste.
52. (pe scurt) Majoritate simplà (50%+1), nu mai mult, DIN CEI CE SE PREZ INTA LA VOT.