Legea darii in plata nu afecteaza doar sectorul bancar, bancile anuntand ca lucreaza la majorari ale avansului( sau chiar au operat aceste cresteri) ci si piata imobiliara. Dezvoltatorii spun ca preturile vor scadea ca urmare a accesului mai dificil la credite, iar reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii se tem ca unii dezvoltatori si-ar putea taia costurile construind cu materiale mai ieftine si mai ne-sigure pentru clienti. Din pacate, atat constructorii cat si reprezentantii firmelor furnizoare, admit ca nu a existat vreun contact cu initiatorii legii darii in plata pentru a-si sustine punctele de vedere. "Recunosc, nu am discutat cu parlamentarii initiatori pe aceasta tema in ideea de a gasi solutii juste", spun acestia.

Tiberiu AndrioaieiFoto: Agerpres
  • Popa, Reynaers Aluminium :Nu inteleg de ce bancile ridica atat de mult avansul la credite

"Legea darii in plata va afecta piata constructiilor pentru ca numarul persoaneor care isi vor permite sa ia un credit pentru casa va fi mult mai mic. De asemenea, pretul locuintelor se va

Daniel Popa

Daniel Popa

Foto: LinkedIn

ajusta , iar ofertele noastre vor trebui si ele re-dimensionate. E dificil sa estimam acum cu cat anume vom ajusta preturile, dar este cert ca, daca la finele anului trecut noi speram intr-o crestere a sectorului constructiilor de 5-6%, astazi vedem un posibil recul al afacerilor. Cele mai afectate vor fi locuintele din categoria celor ieftine", a declarat pentru HotNews. Daniel Popa, country manager al Reynaers Aluminium Romania, unul dintre liderii europeni pe segmentul solutiilor de aluminiu pentru sectorul de constructii.

Pe segmentul locuintelor scumpe legea nu va avea un foarte mare impact, acolo consumatorii dispunand de mijloacele financiare care sa le permita achizitia, mai spune Popa, al caruibusiness a fost anul trecut de peste 7 milioane de euro si care detine o cota de piata de 10% pe segmentul local al tamplariei de aluminiu.

"Nu inteleg insa de ce bancile ridica atat de mult avansul la credite. Inteleg o re-dimensionare a riscului, insa opinia mea este ca sectorul bancar a reactionat disproportionat", mai spune Daniel Popa

  • Andrioaiei, secretar general al Patronatului din Constructii: Legea va ajuta unii dezvoltatori in a promova proiecte in care riscul nu va mai fi controlat

"Suntem si noi loviti, la fel ca bancherii", spune si Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). Pacat ca programe ca Prima Casa vor fi influentate negativiar accesul consumatorilor la creditesi in final, la locuinte, va fi mult limitat.

Cea mai mare suspiciune a noastra este ca aceasta lege va ajuta unii dezvoltatori in a promova proiecte rezidentialein care riscul nu va mai fi controlat. Ne temem pentru asta. Si spun asta pentru ca atunci cand cererea scade, trebuie sa-ti reduci costurile. Ori, unii dezvoltatori si-ar putea reduce aceste costuri prin a construi cu materiale mai ieftine si mai ne-sigure, prin a renunta poate la unele elementecare ar putea afecta siguranta cladirilor samd.Nu ne-am dorit si nu ne dorim aceasta lege. Vrem ca accesul la locuinte sa fie asigurat intr-o maniera predictibila si stabila. Romania are un deficit de spatii de locuit. Daca vii cu asemenea legi, in niciun caz nu rezolvi aceasta problema, ci impui si mai multe bariere", mai spune pentru HotNews.ro, Andrioaiei.

Citeste si

sau