Afacerile din comertul cu amanuntul (exceptand vanzarile de masini si motociclete) au crescut in 2015 cu 8.9% fata de 2014, arata datele furnizate miercuri de Institutul National de Statistica. Romanii cu cumparat anul trecut marfuri alimentare mai mult cu aproape 20% fata de 2014, iar pe combustibil au cheltuit in 2015 mai mult cu 5.8% fata de 2014. Consumul intern este in prezent principalul factor de crestere economica, detronand exporturile. Era de anticipat aceasta evolutie, date fiind reducerea TVA la alimente si majorarea salariului minim din 2015.

HotNews.roFoto: Hotnews

Practic, prin scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%, aplicată din iunie, vazarile cu amanuntul au urcat cu doua cifre, iar majorarile salariului minim au dus la cresterea consistenta a puterii de cumpărare a celor cu venituri mici.

Potrivit unui studiu al GfK, dupa scaderea TVA, circa 60% din respondenţi şi-au mărit cheltuielile cumpărând tot alimente, iar ceilalţi şi-au cumpărat produse nealimentare. Doar 3-4% au economisit banii in surplus.

Potrivit INS, in luna decembrie 2015, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de noiembrie atat ca serie bruta cu 8,6% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,6%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 15,5% pe seria bruta.

  • Decembrie 2015  comparativ cu decembrie 2014

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014 a inregistrat o crestere cu 15,5% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25,3%), vanzarile de produse nealimentare (+13,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,4%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014 a inregistrat o crestere cu 13,0% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+26,3%) si la vanzarile de produse nealimentare (+9,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,1%.