Salariul mediu net a ajuns la 2114 lei in decembrie 2015. Cum au evoluat salariile din 2007 incoace si care sunt salariile pe grupe de varsta

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 8 februarie 2016, 9:40 Economie | Finanţe & Bănci


salariatii dupa transele de salarii
Foto: Hotnews
In luna decembrie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2930 lei, iar cel net a fost de 2114 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 196 lei  (+10,2%), a anuntat luni Institutul National de Statistica. Intre 2008-2015, salariul minim brut de baza a crescut de la 500 de lei la 1050 lei. Acest lucru a dus la cresterea medie a salariilor, dar daca ne uitam la grupele de salarii, cei mai mult au avut de castigat cei cu salarii mari, unde ponderea salariatilor s-a dublat. Noua din 10 tineri de pana in 25 de ani castiga sub 1500 de lei brut. Salariile din extractia petrolului au crescut fata de 2007 cu peste 120%, la polul opus fiind salariile din tranzactiile imobiliare care au urcat cu doar 16%.

Mai jos aveti un tabel cu repartizarea salariatilor pe grupe de varsta si transe salariale • Din totalul familiilor care locuiesc in mediul urban, cele de salariati reprezinta 49,0%,
 • Peste 25% (25,3%) din familiile de salariati  locuiesc in mediul rural.
 • Numai in regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov cea mai mare parte a familiilor sunt conduse de persoane salariate. Ponderea gospodariilor de salariati variaza intre 26,9% in Nord-Est si 51,9% in Bucuresti-Ilfov.
 • Aproape jumatate din familiile de salariati (45,0%) au in intretinere copii in varsta de pana la 18 ani.
 • Numarul mediu de salariati dintr-o familie este de numai 0,765, ceea ce inseamna aproximativ opt salariati la zece gospodarii.
 • Veniturile totale/familie sunt de aproape 3 ori mai mari in cazul in care capul familiei este absolvent al invatamantului superior fata de cazul in care acesta a absolvit numai scoala primara sau nu a absolvit nicio forma de invatamant si de 1,8 ori mai mari decat ale familiilor in care capul acesteia a absolvit invatamantul secundar.

Mai jos aveti graficul reprezentand cresterile salariale (exprimate in procente) din 2007 incoace (click pe imagine pentru a o mari).Ce mai spune comunicatul de luni al INS:
 • Valorile cele mai mari alesalariului net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5633 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1165 lei).
 • Indicele castigului salarial real  fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,4%.
 • In luna decembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2015. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale. De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

In graficul de mai jos aveti categoriile de salariati dupa transele de salarii brute incasate
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
 •  cu 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
 •  intre 35,5% si 40,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare;
 • intre 21,5% si 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport;
 •  intre 15,0% si 19,0% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-6,1%), respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-2,3%).
In sectorul bugetar  s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale  pentru personalul platit din fonduri publice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11319 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  mai pe scurt (Marţi, 9 februarie 2016, 0:38)

  falcoind [utilizator]

  îs aproximativ 200000 de români care au un salariu de 1000 euro-2000 și încă aproximativ 75 000 care au peste 2000 euro. Practic în țara asta îs aproximativ 300 000 de oameni care pot trăii decent din munca. La câte vile și "BMWx6" circula pe șosele, DNA mai are mult de lucru.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by