VIDEO Isarescu: 2016 va fi an tumultuos/ Avem deja cateva dezechilibre: stam cu deficitul fiscal unde stam, structura a cheltuielilor bugetare sper din toata inima sa nu se mai repete ...

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2016, 12:15 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
 documente
(09 Feb 2016) PDF, 998KB
"Anul 2016 va fi unul tumultos. Piata valutara snu mai e atat de emotionala. Si va vorbeste o persoana care urmareste piata valutara in fiecare dimineata. In Romania avem mai multe preturi care cresc decat preturi care scad. De aceea nu sunt de blamat cei care percep preturi in crestere, desi inflatia e in teritoriu negativ. Omul intra in magazin si are propria perceptie a preturilor", a explicat marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia (vezi prezentarea in atasament). El a mai vorbit in cadrul prezentarii si despre cresterile salariale din sectorul bugetar, curs de schimb si incertitudinile din acest an. Vezi mai jos interventia video a Guvernatorului.

Ce a mai spus marti, Mugur isarescu:
 • Am avut un excedent de lichiditate masiv in ianuarie. Piata valutara s-a echilibrat singura. E drept, in unele momente am mai intervenit si noi. Dar piata s-a maturizat si acest lucru e de salutat si e de continuat.
 • Aceste piete iti dau indicii, iti dau "temperatura" a ceea ce se intampla in economie
 • Cand spun tumultos, n-am gasit un cuvant mai potrivit. Vreti sa va fac revista presei? Vedeti tensiunile din China, faptul ca BRICS se transforma in altceva. Mai vedeti tari care depind de pretul titeilui si care au si o populatie foarte mare. Uitati-va la Nigeria, Brazilia, Venezuela..
 • Pe acest fond, in care se misca si locomitova economiei mondiale dinspre BRICS spre SUA, noi trebuie sa fim foarte atenti si pe plan intern sa nu ne cream vulnerabilitati. Avem cateva dezechilibre: stam cu deficitul fiscal unde stam, avem o structura a cheltuielilor bugetare care sper din toata inima sa nu se mai repete in acest an. Si daca aceste vulnerabilitati interne se suprapun cu cele externe.....
 • Altminteri, economia creste.
 • Avem un decalaj intre productivitate si salarii de pilda, dar avem si semnale pozitive
 • Leul a fost cea mai stabila moneda din regiune, dar in ultimul trimestru din 2015 s-a depreciat, tendinta valabila si pentru monedele din zona. Cursul de schimb a “punctat” in sus in calculul inflatii dar intr-o maniera limitata.
 • Preturile bunurilor alimentare au accelerat in T4 2015 pe fondul anului agricol nefavorabil
 • Avem aproape o explozie a consumului de produse alimentare. Mai observam ca si in ceea ce priveste produsele nealimentare avem cresteri. Viguros s-a relansat si cererea pentru autoturisme...
 • Productivitatea muncii in industrie nu sprijina dinamica salariilor iar o recuperare este necesara.
 • Creste cu dosebire creditul pentru locuinte, dar, din iulie 2015 si creditul de consum.
 • consumul individual efectiv al gospodăriilor populației este anticipat a consemna ritmuri alerte de creștere pe fondul avansului venitului disponibil real. Acesta va fi stimulat de măsurile de relaxare fiscală implementate și prevăzute în noul Cod fiscal, de majorarea salariului minim, precum și de creșterile salariale programate din sectorul public și de cele implicate de evoluția favorabilă așteptată a activității economice din sectorul privat. În plus, evoluția consumului este anticipată a fi susținută și de menținerea unor condiții favorabile de creditare.
 • Urmaresc piata valutara in fiecare dimineata si-va spune asta un veteran- nu mai reactioneazaatat de emotional
 • Economia romaneasca nu va avea dobânzi negative. Inflaţia negativă este tranzitorie, temporară şi se va reveni la alte cifre chiar din vara acestui an. Al doilea motive este chiar excesul de lichiditate. Vom avea noi grijă să nu se ajungă la dobânzi negative. Sperăm ca semnalele noastre şi comportamentul băncilor să fie rezonabil. Vom lucra cu toate mecanismele necesare să nu se ajungă la dobânzi negative.
Traiectoria ratei inflației anuale CORE2 ajustat este marcată pe de o parte de reducerile succesive ale cotei TVA și, ulterior, de epuizarea efectelor statistice de runda întâi ale acestor reduceri, iar pe de altă parte, de intensificarea presiunilor inflaționiste provenind din: Inversarea poziției ciclice a economiei în T2 2016, inclusiv pe fondul conduitei expansioniste a politicii fiscale, urmată de o amplificare a excedentului de cerere, apoi din reînscrierea anticipațiilor privind inflația pe o pantă ascendentă si din creșterea prețurilor de import, îndeosebi pe fondul dinamizării preconizate a prețurilor externe

"Preocupant inclusiv modul de finanțare a deficitului bugetar, preconizat a creşte semnificativ în 2016 față de 2015. O altă sursă de risc o constituie implicațiile pe care majorările salariale deja implementate şi alte posibile creșteri viitoare în sectorul bugetar, de natură să amplifice gradul deja ridicat de relaxare fiscală în urma materializării unei părți din măsurile prevăzute în noul Cod fiscal, le-ar putea avea asupra configurației viitoare a parametrilor asumați de România în cadrul tratatelor europene de guvernanță fiscală. În plus, date fiind și potențialele efecte de demonstrație asupra dinamicii salariilor din sectorul privat, apare riscul ca decalajul manifestat recent între creșterea salariilor pe ansamblul economiei și avansul productivității muncii să se adâncească și să exercite presiuni inflaționiste suplimentare", se arata in Raportul privind inflatia.

Potențiale cauze de abatere in sus a inflației de la traiectoria proiectată

 •  conduita politicii fiscale, în contextul incertitudinilor referitoare la impactul pe care măsurile de relaxare fiscală anunțate l-ar putea avea asupra echilibrelor macroeconomice
 • politica veniturilor, prin prisma impactului pe care majorările salariale recent implementate, cele deja anunțate pentru 2016, precum și posibilele creșteri suplimentare l-ar putea avea asupra configurației viitoare a parametrilor fiscali și asupra dinamicii costurilor unitare cu forța de muncă
 •  perspectivele atragerii de fonduri europene


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7564 vizualizari

 • +1 (17 voturi)    
  Mafiotilor (Marţi, 9 februarie 2016, 12:50)

  CititorulComentator [utilizator]

  Numai de cresteri de preturi stiti in RO...
  • +4 (8 voturi)    
   Ai uitat de triplari de indemnizatii, pensii (Marţi, 9 februarie 2016, 14:40)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   speciale si pomenile electorale. Raportul dintre salariul maxim si minimul pe economie la bugetari azi este 20,5. Sarcaul Boc vroia sa impuna un raport de 12 prin legea de salarizare unitara. Ponta zicea ca 2 sau 3 ar fi corect . . . .
 • +10 (20 voturi)    
  ... (Marţi, 9 februarie 2016, 13:31)

  pathfinder [utilizator]

  1. Platitudini.
  2. Platfus intelectual.
  3. Limba de lemn.
  • +4 (16 voturi)    
   excelent spus:)) (Marţi, 9 februarie 2016, 13:51)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   Ce te poti astepta de la un dinozaur, unul din ultimii gropari ai Romaniei postdecembriste ramas inca in functie?
   Exact asa vorbea si Nastase. Nu transmitea nimic si nu raspundea niciodata la o intrebare, vornbea pe langa subiect cu aerul ca explica ce se intampla.
   Sunt distrusi cu legea darii in plata. Mesajele apocaliptice din presa nu si-au facut efectul sa ne infricoseze, asa ca acum o iau prin impresurare...
  • +2 (12 voturi)    
   FOST TOVARAS... (Marţi, 9 februarie 2016, 13:54)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   Deh!
  • -1 (9 voturi)    
   pai da (Marţi, 9 februarie 2016, 14:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   exact cum trebuie sa fie un discurs de guvernator de baca nationala.

   Desi, daca stii sa citesti printre rinduri, niste chestii spune totusi...
   • +6 (12 voturi)    
    ... (Marţi, 9 februarie 2016, 14:58)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Pai spune.
    Au subliniat si astia de la HN:
    1. "inversarea poziției ciclice a economiei"
    2. "reînscrierea anticipațiilor privind inflația"
    3. "abatere in sus a inflației de la traiectoria proiectată"

    Asta cu "traiectoria proiectata" a inflatiei e cea mai tare.
    Sa-nteleg ca tot musiu Iscarescu a proiectat si inflatia din anii '90?
    Sau aia n-a fost proiectata, i-a iesit pur si simplu?!?

    hi hi hi hi hi
    • -1 (3 voturi)    
     se refera la tinta de inflatie (Marţi, 9 februarie 2016, 15:46)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     In anii 1990-2000 nu s-a luat in considerare nicio tinta de inflatie de catre BNR. Cat iesea, aia era...tintirea a aparut abia in 2002 (cand a fost 14.5).
 • +7 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 februarie 2016, 13:40)

  [anonim]

  • +3 (13 voturi)    
   ... (Marţi, 9 februarie 2016, 15:00)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui

   Stai bre ca nu-i asa.

   Cand se scumpeste petrolul se vede imediat in pretul transportului si al produselor din titei ca se grabesc astia sa-l prelucreze cat e scump.

   Cand e ieftin nu-l mai prelucreaza ca n-are sens.
   Il baga in banca, cu dobanda.
   Si-l prelucreaza pe ala vechi de cand era barilu' 100 de parai.

   Orice economist poate sa-ti explice asta.
   N-ai inteles ce ciripeste Iscailescu acolosa?!?
  • 0 (2 voturi)    
   pai de... (Marţi, 9 februarie 2016, 15:18)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   Pretul petrolului o fi scazut, dar accizele si supra-accizele au ramas constante. Si piata tot monopol petrom-omv e. Ca de, de la Lukoil nu alimentam 'le'n mama lor de rusi, de la mol nu prea sa-s unguri si nu ne vindem tara, rompetrol tot de-a lui putinica e, asha ca... tot romanu rupe pompa la petrom. Si nefiind concurenta, nici dorinta prea mare de scazut preturile nu e.
   Dar pe linga asta, 2.5 lei se duc pe accize si tva (ca la noi accizele in euro se calculeaza la cursul de 4.73, plus supra-acciza de 7 centi + TVA). Iar de la 6 lei cit era maxim benzina, la 4.5 cit e acum, e ca si cum ar fi scazut de la 3.5 la 2. Si din astia 2 lei, doar pretul petrolului a cazut. Pretul rafinarii, al transportului, al vinzarii cu amanuntul, astea au ramas la fel.
   • +1 (3 voturi)    
    scuze, nu am avut rabdare sa citesc pana (Marţi, 9 februarie 2016, 15:51)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    la final, dar trebuie sa stii ca Romania este in top 3 in UE la pretul litrului de benzina neaccizat (adica pretul la pompa, din care s-au scazut toate taxele, accizele si impozitele). La nemti pretul per 1l de benzina netaxat este undeva la sub 1 euro, la noi sare bine de 2.17 euro/litru.
    La nemti taxele sunt de 95%, la noi cam de 50%.|
    Asa ca, daca pretul combustibilului neaccizat ar scadea (cum e normal), ar mai scadea si pretul la pompa.
    • +1 (1 vot)    
     ... (Marţi, 9 februarie 2016, 16:34)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     "la noi sare bine de 2.17 euro/litru"
     Matale ai masina electrica?
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 9 februarie 2016, 16:33)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Bre, titeiul e folosit intr-o gramada de alte produse.
    Cum ar fi materialele plastice care intra-n aproape toate produsele pe care le cumperi, vopseluri, care la fel intra intr-o gramada de produse, s.a.m.d.

    Sau asta nu te-au invatat aia la ASE?!?
 • +2 (2 voturi)    
  un dinozaur comunist, un gropar (Marţi, 9 februarie 2016, 20:19)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  am impresia ca asta de la BNR va fi transferat direct la Antipa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by