Romania se imputineaza si imbatraneste. Cateva efecte economice si posibile solutii

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2016, 9:01 Economie | Finanţe & Bănci


Natalitatea pe judete 1967-2014
Foto: Hotnews
In luna perioada ianuarie-decembrie 2015 s-au nascut 203.055 copii, ne anunta miercuri Institutul National de Statistica. Totodata, potrivit aceleiasi surse, au murit alti 262.228 romani. Pe scurt, ne imputinam si mai ales, imbatranim ca populatie. Daca pe termen foarte scurt acest lucru nu produce efecte economice directe, pe termen mediu consecintele sunt devastatoare.  Modificarile vor afecta educatia, pensiile, asistenta medicala si prestatiile de somaj. Iar pentru ca viitorul transfer de resurse catre tot mai multi batrani sa nu creeze tensiuni economice sau sociale, e nevoie de o strategie economica si mai ales, fiscala.

In graficul de mai jos aveti rata natalitatii intre 1967 si 2014, pe judete. Click pentru a mari imaginea

Educatia va avea probabil de cea mai vasta reforma. In lume apar meserii noi (bioinformatician sau designer de blueprinturi) care tin de dezvoltarea digitalizarii si pentru care actualul sistem de invatamant nu pare sa fie foarte bine pregatit. Cu actualul sistem putem spera cel mult sa ramanem preponderent o tara in care  dezvoltam o munca avand o valoare adaugata redusa, departe de inovatie.

Un alt efect important al imbatranirii populatiei (65+) va fi legat, in perioada imediat urmatoare, de cresterea numarului de persoane in varsta solicitante de ingrijiri de sanatate si ingrijiri specifice.

Mai jos aveti varsta mamei la prima nastere, date defalcate pe judete. Click pentru a mari imagineaSe observa ca in orasele in care salariile sunt cele mai ridicate, femeile decid sa faca copii la varste mai inaintate. Este un efect al dorintei de a performa in cariera, care amana decizia de a avea un copil pana cand situatia materiala si cea sociala ii ofera viitoarei mame posibilitatea de a decide momentul in care va aduce pe lume primul copil.

"Populația României va ajunge la 14,5 milioane locuitori în anul 2050,  după Revizia 2015 a Perspectivelor populației mondiale elaborate de Divizia de Populație a Organizației Națiunilor Unite (DP/ONU)", arata si Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, care adauga: "Speranta de viata la nastere este expresia intregului proces economic, social, cultural si medical. Daca dorim o crestere a sperantei de viata la nastere, trebuie s-o spunem foarte clar ca trebuie schimbat climatul economic, social si poate politic"

Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc  trei efecte economice majore: incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung.

Unul din sapte romani are in prezent peste 65 de ani si, in lipsa unei imbunatatiri a natalitatii, in 2030 un roman din cinci va avea peste 65 de ani urmand ca in 2060 raportul sa ajunga unu la trei.

Activele financiare ale unui roman sunt de 13 ori mai mici decat cele ale unui german iar structura acestora este dominata de active lichide, ceea ce ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete.

Mai jos aveti rata natalitatii din 1930 incoace. Click pentru a mari imaginea

 • In anul 2030 femeile vor trai la pensie 22 de ani iar barbatii 17 ani; cresterea graduala a nivelului de trai din timpul vietii active va face ca persoanele pensionate sa fie putin dispuse sa accepte o schimbare a standardului de viata dupa 65 de ani in urma diminuarii veniturilor; pensia publica trebuie completata cu alte resurse financiare care trebuie acumulate incepand cu varsta de 30 de ani.
 • Scaderea populatiei si imbatranirea produc trei efecte economice majore: reducerea PIB-ului potential, mentinerea dependentei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat.
 • Imbatranirea populatiei ocupate din Romania este mult mai accentuata in agricultura, unde 1/3 din persoanele ocupate au varsta de peste 55 de ani.
 • Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035.
 • In 1990 la fiecare salariat existau 0,4 pensionari; raportul s-a inversat incepand din 1998 iar in prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari; la orizontul anului 2060 la fiecare salariat vor fi 1,5 pensionari. 
 • Activele financiare ale unui roman sunt de 13 ori mai mici decat cele ale unui german iar structura acestora este dominata de active ilichide, ceea ce ridica probleme majore cu privire la resursele financiare care pot fi utilizate la batranete. 
 • O prima consecinta economica a imbatranirii si reducerii populatiei totale este scaderea PIB-ului potential, prin diminuarea contributiei fortei de munca dar si a capitalului in conditiile afectarii economisirii interne. PIB-ul potential al Romaniei a scazut la 1,3%  in 2013 de la 5% in 2004, pe seama contractiei investitiilor private.
 • Procesul de imbatranire si de reducere a numarului de locuitori se suprapune peste problemele structurale ale pietei muncii din Romania, respectiv o ocupare excesiva in agricultura si inca redusa in domeniul serviciilor. 29% din forta de munca din Romania se regaseste in agricultura fata de 3,4% in Zona Euro. Sectorul serviciilor reprezinta 42% din forta de munca ocupata in Romania, fata de 72% in Zona Euro. 

Citeste si analiza Imbatranirea Romaniei. Cateva date, grafice si cifre

 • A doua consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei totale este presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, atat pe partea de venituri prin afectarea cresterii economice cat si pe partea de cheltuieli, prin majorarea cheltuielilor pentru asistenta sociala si sanatate.
 • Orice crestere a cheltuielilor publice pentru protectie sociala peste nivelul actual poate avea loc numai in conditiile in care are loc si o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana la 32,9% din PIB in 2011.
 • Cresterea veniturilor bugetare in PIB trebuie sa se faca prin intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si nu prin majorarea fiscalitatii, care ar degrada mediul de afaceri.   
 • A treia consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei este afectarea ratei interne de economisire si implicit a investitiilor. De-a lungul vietii indivizii tind sa niveleze consumul care este relativ constant, in timp ce veniturile urmeaza o curba in forma de clopot, cu valori mari in timpul vietii active si mici in copilarie si la batranete. Imbatranirea populatiei creste ponderea gospodariilor cu o rata redusa de economisire.
 • Stimularea economisirii populatiei este esentiala pentru reducerea dependentei Romaniei de fluxurile externe de capital si finantarea interna a cresterii economice – depozite bancare clasice, fonduri de pensii private, fonduri de investitii cu diverse grade de risc, asigurari de viata cu o componenta investitionala, obligatiuni de stat, piata de capital.
 • Cresterea sperantei medii de viata la nastere la 75 de ani in 2011, de la 70 de ani in 1990, a condus la consolidarea ponderii populatiei de peste 65 de ani in total populatie. In 2011 la fiecare persoana de peste 65 de ani existau 5 persoane apte de munca (15-64 ani), dar mai putin de o persoana era salariat care platea contributii pentru sistemul public de pensii.
 • Variatia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 in comparatie cu restul anilor, dupa adoptarea decretului din anul 1966 care interzicea intreruperile de sarcina, va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de pensii si sanatate in jurul anului 2035. Romania trebuie sa dezvolte pana atunci sisteme private de pensii si sanatate suficient de puternice pentru a prelua o parte din povara existenta in sectorul public.

Ce e de facut?

"Nu trebuie sa inventam noi roata", spune seful Statisticii romanesti, Tudorel Andrei. Acesta a a dat exemplul Frantei, care sta mult mai bine decat Romania in privinta natalitatii si demografiei.  "Sunt 3 seturi de masuri pe care francezii le-au aplicat: masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt masuri in natura, care privesc aceste familii -de exemplu dezvoltarea creselor, dezvoltarea stabilimentelor in care copiii pot fi educati si pot permite parintilor sa aiba o viata activa imediat dupa nasterea unui nou copil in familie. Mai este de asemenea o a treia categorie, asa numitele scutiri de impozite sau deduceri fiscale  pentru anumite categorii de familii. Este un sistem inchegat care nu are efect imediat, dar acesta e sesizabil pe termen mediu si lung", spune Andrei.

Potrivit lui Tudorel Andrei, efecte imediate se pot obtine numai in sistemele totalitare sau prin interventii brutale in viata de familie, cum au fost si cele din Romania, pana in 1990. "De exemplu, anul 1966, in care s-a intervenit brutal in familie din dorinta de a avea o proiectie demografica pozitiva a Romaniei intr-un orizont de timp. Or, efectele le puteti vedea cu totii in migratie externa consistenta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani", a spus Tudorel Andrei.

La randul sau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, Vasile Ghetau, sustine ca, pentru a aplica o politica de stimulare a natalitatii, ar trebui efectuata o cercetare ampla, pentru a depista setul optim de masuri.

"Ar trebui sa avem cateva cercetari selective in randul populatiei, tinere in special, si sa vedem care este motivatia unui numar in crestere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui numar la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Sa ii intrebam de ce nu numai atat. Care este motivatia lor? Ce ar putea schimba decizia voastra? Ce masuri? Unul poate vrea gradinita. Altul vrea cresa. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuinta", a spus Vasile Ghetau.

Imbatranim si asta va fi prima mare grija a finantistilor de maine. Primul semnal de alarma este deja tras: primul val al generatei "baby boom" a ajuns in pragul pensionarii. In urmatorii ani, indicele de dependenta (raportul dintre numarul populatiei potential active si numarul copiilor si varstnicilor) va creste. Daca adaugam rata scazuta a natalitatii si numarul scazut al persoanelor active din randul populatiei, intrebarea : cine ne va plati maine pensia?, capata accente ingrijoratoare.

Ce se mai spune in comunicatul INS:
 • În luna decembrie 2015 numărul naşterilor şi numărul deceselor au crescut faţă de luna noiembrie 2015.
 • Numărul căsătoriilor şi numărul divorţurilor înregistrate în luna decembrie 2015 au scăzut faţă de luna noiembrie 2015.
 • Numărul deceselor copiilor sub un an a scăzut în luna decembrie 2015 faţă de luna noiembrie 2015.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21333 vizualizari

 • +23 (31 voturi)    
  Nu-mi fac griji (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:15)

  RedGuard [utilizator]

  Vor veni sirieni dornici să muncească într-o țară europeană civilizată.

  Oh, ups! Nici ei nu vor să muncească, nici noi nu suntem o țară civilizată.
 • -6 (18 voturi)    
  Pai sa ne intoarcem in evul mediu (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:24)

  xolv [utilizator]

  Sa importam niste hispanici sau arabi-shoarmari pentru ca salvarea economiei mondiale sta in reducerea costului fortei de munca,.
 • +28 (30 voturi)    
  Foarte bine...sa scada la 5 milioane (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:25)

  Je__ [utilizator]

  Asa cum am zis in alte posturi pe aceeasi tema.
  Romania isi merita soarta!

  Societatea ii marginalizeaza si nu tolereaza mai mult de 1 hai 2 copii.

  Uitati-va la o chestie simpla. La asociatie, copiii se declara ca persoane. Automat cheluielile cresc, si sa fim seriosi ca nu creste consumul de electricitate pe casa scarii din acest motiv. Cel putin pana la 14 ani copii merg insotiti.

  Nu mai zic de gradinite, crese. Mereu sunt supra-aglomerate.
  Parcuri, locuri de joaca....ma pufneste rasul. Cand iesi din scara iesi intr-o mare de masini parcate peste tot: trotuare, spatii verzi. Unde sa mearga o mama cu caruciorul?

  Lasa sa scada la 5 milioane. Sa ramana case si pamanturi pentru toti. Sa vina chinezii, arabii si indienii, sa ne inlocuiasaca....ca pana la urma asta e...un popor impotent care nu creste, e un popor sortit pieirii.

  La fel, un popor fara viziune, care vrea sa faca ceva in lume, e un popor sortit stagnarii si pieirii.

  Cei cativa care pot si vor, sa plece pe alte meleaguri si sa se alature acelor natiuni care cresc si au viziune de dezvoltare!
  • 0 (2 voturi)    
   problema este ca pleaca si tortionarii (Miercuri, 10 februarie 2016, 23:33)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ca cei din psd ...si pleaca ca milionari!
   • 0 (0 voturi)    
    minus (Joi, 11 februarie 2016, 7:11)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui rov

    Ai minus pentru viziunea partinica!
    Mai uita-te si prin alte cocini ( ca nu poate fi vorba de gradini).
 • +8 (16 voturi)    
  Este idioata si reavoitoare (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:35)

  Cuca [utilizator]

  comparatia cu 1967, primul an dupa decretul 770. Atunci a fost un maxim nedorit si criminal. Cum sa comparam cu acel maxim ? E ca si cand am compara numarul de decese din Romania din 1967 cu numarul de decese din 1943 si am spune ca iata, ce bine este, numarul de decese, mai ales in randul barbatilor, a scazut cu 60%, ce superbi suntem !

  Oricum, problema ramane. Dar nu ajutati in nici un fel credibilitatea unui articol in felul acesta.
 • +14 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:36)

  don't copy me [anonim]

  • -13 (13 voturi)    
   Când (Miercuri, 10 februarie 2016, 10:51)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui don't copy me

   am scris articolul pe blog că vreau să fiu tiran și ce vreau să fac cu România, am primit numai „Like”-uri.

   Acum când a picat guvernul și întrebau cine vrea să conducă România, nimeni nu a ieșit în față și nimeni n-a zis: Uite, băiatul ăsta cu blog-ul vrea să facă chestii faine.

   Dacă nu vreți voi să conduceți țara și nici pe mine nu mă puneți să o conduc, apoi numai șpagă și „komuniști” veți vedea.
  • +1 (11 voturi)    
   Ai sanse (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:27)

   Pep1 [utilizator] i-a raspuns lui don't copy me

   Daca esti foarte bun în domeniul tau de activitate, chiar nu te descurci în România?
   Eu nu am auzit de doctori, faiantari, zugravi, instalatori, foarte buni în meseria lor, care sa nu traiasca bine în România. Nu mai vorbesc de programatori / IT-sti.
   Ramâneti în România si încercati sa schimbati ceva! Puneti osul la munca si aduceti o cât de mica îmbunatatire acolo unde traiti!
   • +4 (10 voturi)    
    daca (Miercuri, 10 februarie 2016, 12:15)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Pep1

    tu ai prins un job gras in IT, faci parte dintr-o minuscula minoritate. Nu toata lumea are sansa ta.
    • +5 (9 voturi)    
     sansa (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:15)

     RenikiRem1 [anonim] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     Cunosc personal zugrav care ia lucrari singur. Foarte serios si priceput. Zice ca de vreo 3 ani, ii iese minim 1000 euro pe luna. Si lucreaza singur nu ca ar vrea neaparat, dar nu gaseste "tineri" seriosi.
     • +4 (4 voturi)    
      Exact! (Miercuri, 10 februarie 2016, 16:48)

      Pep1 [utilizator] i-a raspuns lui RenikiRem1

      Asa stiu si eu un instalator: foarte serios, face treaba de calitate. Abia raspunde la telefon, este tot timpul ocupat si nu este ieftin.
      Lucreaza si pe la ore de genul 21:00-22:00.
      Dintre toate lucrarile facute la mine, nu am avut probleme cu niciuna.
    • +3 (3 voturi)    
     In IT (Miercuri, 10 februarie 2016, 16:52)

     Pep1 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     La cei care prind un job în IT este doar o chestie de sansa, nu? Adica aia n-au studiat la viata lor. Crezi ca au taiat funze la câini, iar când au terminat liceul L-au prins pe Dumnezeu de picior?
 • +9 (11 voturi)    
  Saracia. Asta este motivul (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:53)

  jackalphonse [utilizator]

  Daca solutiile propuse inseamna cheltuirea unor sume imense pe fezabilitate si impact, "solutiile" vor accentua fenomenul.
  • -1 (1 vot)    
   Oare? (Joi, 11 februarie 2016, 9:39)

   bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Tarile sarace au natalitatea mult mai mare decat tarile bogate. Vezi ce natalitate este prin Africa si ce natalitate este in Japonia sau Europa de Vest (fara imigranti).
 • +13 (17 voturi)    
  D-le Andrei (Miercuri, 10 februarie 2016, 9:57)

  bobo22 [utilizator]

  O fi avand Franta natalitate crescuta, dar ne puteti spune si ce categorie de cetateni are acea natalitate? Eu nu stiu. Dumneavoastra stiti?

  (1) Nu e mai bine sa ai un salariat si 1.5 pensionari, decat un salariat si 1.5 pensionari si 2 adulti buni de munca dar care stau pe ajutoare sociale?

  (2) Automatizarea nu va reduce din ce in ce mai mult numarul de locuri de munca disponibile, deci o crestere a populatiei tinere nu inseamna neaparat si o crestere a numarului de contribuabili?

  (3) Japonia ajunge rapid in situatia de a avea o populatie foarte imbatranita. Spre deosebire de Franta, ei nu au importat diverse popoare pe teritoriul lor. O sa vedem in curand cum e mai bine: populatie imbatranita dar cu o cultura omogena, sau multi-kulti vest european.

  (4) Dupa ce trece "valul" decreteilor, raportul tineri - batrani nu se va mai echilibra?
  • 0 (4 voturi)    
   Cu cât (Miercuri, 10 februarie 2016, 10:55)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui bobo22

   va fi mai multă automatizare, cu atât va fi mai mult de muncă (cercetare, dezvoltare, mentenanță a sistemelor automatizate).

   În plus datorită automatizării prețurile ar fi mai mici. Dacă faci un bloc într-o săptămână cu roboți, clar nu o să fie 1000 de euro metrul pătrat. O să fie 100 sau 10.
   • +1 (1 vot)    
    Asa si? (Joi, 11 februarie 2016, 9:38)

    bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

    Crezi ca, dubland, tripland, inzecind alocatiile, familiile educate se vor pune pe facut copii? Mai degraba vor fi incurajate familiile ce-i fac doar pentru acei bani.

    Daca o familie din Romania nu vrea sa faca un copil pentru 40 Lei alocatie, fii sigur ca n-o sa-l faca nici pentru 200 Lei alocatie. Pe de alta parte, o familie ce face un copil fix pentru acei 40 Lei din alocatie, fii sigur ca vor face si mai multi pentru alocatii marite.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu văd legătura (Vineri, 12 februarie 2016, 0:16)

     RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui bobo22

     Ce treabă are alocația cu decizia unor oameni să facă un copil?

     Vorbeam de automatizăr că reduc costurile. Roboții nu cer bani și nu fac grevă. Ziceam că și dacă vom fi 20 de miliarde pe planetă, casele construite așa vor fi ieftine încât nu trebuie să ai salar de manager să-ți permiți una.
 • +3 (19 voturi)    
  BOR et comp au deja solutia! (Miercuri, 10 februarie 2016, 10:24)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  BOR, celalalte culte si ONG afiliate se ocupa in perioada asta de rezolvarea acestei pb: milioane de semnaturi pt un referendum care sa ceara modicarea Constitutiei si sa redefineasca strict "casatoria" doar intre barbat si femeie!!!

  Asta era marea pb- cand Ion si Vasile nu se vor mai putea casatori (se putea pana acum?) atunci o sa vedeti ca va exploda nr de casatorii oficiale, "traditionale", deci implicit nr de nasteri, deci am rezolvat si pb demografica! Amenintarea casatoriei gay ne tine pe toti sub mare presiune si ne impiedica sa luam decizia corecta si sa avem copii!

  Excelent, ma simt deja linistit! Voi nu? Nu...?!?!
  • +4 (12 voturi)    
   te-ai trezit si tu (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:08)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   cum n-.ai de lucru, iar te legi de Biserica.
   • 0 (0 voturi)    
    mi s-a (Miercuri, 10 februarie 2016, 12:43)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    blocat browseru si am crezut ca nu s-a dus comentariul... :-)
  • -1 (3 voturi)    
   te-ai trezit si tu (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:09)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   cum n-.ai de lucru, iar te legi de Biserica.
  • +1 (7 voturi)    
   te-ai trezit si tu (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:10)

   Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Cum n-ai de lucru, iar te legi de Biserica si "militezi" pe.aicea, probabil fara macar sa-ti dai seama.
   • +2 (6 voturi)    
    Gigico... (Miercuri, 10 februarie 2016, 12:51)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

    Gicutza...tarancutza, tocmai de rolul important al BOR (NU BISERICA, nu mai confunda ...) ca institutie la care s-au "auto-arondat" 87 % din romani este vorba.
    Caci aceasta organizatie se comporta mai degraba ca o corporatie care urmareste doar profitul pe termen scurt, profitand de enoriasi-inclusiv cu initative sterile precum cea cu casatoria- in loc sa creeze o stare propice in randul "clientilor"-pentru morala crestina, toleranta, valorile familiei, respect fata de ceilalti etc. In loc de asta, ei indeamna la ura, intoleranta si discriminare, directionand energiile sociale spre subiecte nerelevante, in loc sa profite de impactul pe care il are si sa catalizeze energiile maselor spre lucrari in spiritul crestinismului.
    Nu mai confunda "BISERICA"- care e in sufletul omului mai degraba, cu BOR-care e doar o corporatie! Si in contextul in care discutam despre declinul demografic, o organizatie care are totusi cei mai multi adepti din Romania, mult peste orice partid politic, ar avea o putere imensa sa schimbe aceasta stare de lucruri in mai bine.
    Dar, nu ma astept sa intelegi, replica ta ca si numele de "gicutza"" spune tot!
    • 0 (2 voturi)    
     :-) mda. (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:14)

     Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     Biserica != BOR, da, de acord, asa gandesc si eu. Multi generalizeaza dincolo de orice imaginatie. Nu e si cazul tau. Foarte bine. Cat despre "gigico" si faptul ca ai impresia ca "gicutza" spune tot, lucrurile nu stau chiar asa. De obicei nu folosesc diacritice, ca n-am de ce. Cu diacritice, ID-ul meu s-ar scrie cam asa:

     Gicutză_007

     Si sa judeci "capabilitatile" unui user in functie de pseudonim e cateodata "riscant".
     • +2 (2 voturi)    
      tot nu e corect :) (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:23)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

      daca ai diacritice nu folosesti "tz"-utima data cand am citit un text in lb romana nu am observat "tz'" :)) ma rog, cine stie, in viitor, ca la francezi, se va elimina "sedila" asa si la noi, in loc de "ţ" se va folosi "tz"...
      Legat de "nume"- sa stii ca numele are f. mare importanta in evolutia individului. De ex, nu prea cunosc savanti pe nume "Gigel"-am intalnit dar doar persoane cu acest nume (politice) si ...dezamagitor! nu mai zic de Gigi Becali...poate generalizez eu fara sa cunosc exemple de "Gigel, gigica, gicuta"etc pozitive dpdv profesional?!:)
      • +1 (3 voturi)    
       ma faci sa râd singur pe-aicea :) (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:49)

       Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

       da, ai dreptate, nu am fost consecvent scrierii fara diacritice... Si da, numele chiar are mare importanta. Da' deoarece eu chiar cred ca sunt multi altii care-s poate cu mult mai destepti ca mine si oricum mai importanti, am considerat ca nu-i cazul sa-mi aleg un pseudonim de genul GeorgeTheGreat sau mai stiu io ce... :-). Asa ca am ramas la Gicutză.
 • +4 (12 voturi)    
  gandire pe termen scurt (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:11)

  break_noon [utilizator]

  Cea mai simpla solutie la rezolvarea problemelor este sa facem copii, cat mai multi copii.
  Astfel poporul roman este salvat, vor veni copiii sa munceasca, sa faca bani pentru taxe si cei batrani vor sta linistiti.
  Serios? Doar atata ii duce mintea pe toti economistii astia?
  Adica intregul glob are o mica problema cu suprapopularea, ca am trecut de 7 miliarde, vom ajunge la 8,9, 10 cat de curind, dar ne mai trebuie copii cati mai multi, ca sa avem forta de munca?
  Si ce sa lucreze acesti copii in viitor? Ca daca se dezvolta industria suficient de bine, si vor fi tot mai multe meseri preluate de roboti, automatizate, ce sa mai lucreze oamenii? Chiar avem nevoie de munca manuala?
  Si in agricultura sunt tractoare care se plimba singure pe camp cu GPS (nu la noi, la ei)
  Deci? Asta este singurul raspuns? Nu se pot face niste calcule, ca din impozitele gramada pe care le platim, sa se acopere si costurile pentru pensie si sanatate?
  Toata lumea plateste impozit pe salar, TVA, plus pe langa sanatate si pensie.
  Daca nu s-ar fura chiar tot ce se poate, ar ajunge bani si pentru alte chestii.
  Problema cu scaderea populatiei este ca scade si numarul de clienti pentru diverse chestii (produse, servicii). Si atunci scade economia. Adica de fapt scade profitul unora si altora. Si asta e rau, foarte rau. Asa ca pe termen "lung" trebuie mai multi copii, ca sa avem mai multi clienti. Insa de fapt asta e pe termen scurt, ca pe termen cu adevarat lung, peste 100 de ani, copiii copiilor nostii vr avea de suferit, ca vor trai intr-o lume suprapopulata, cu mancare sintetizata, ca sa poata ajunge la toti. Si ce bine va fi atunci, cand populatia se va dubla la fiecare 50 de ani.
  • +3 (3 voturi)    
   vorbim de Romania (Joi, 11 februarie 2016, 10:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui break_noon

   Romania nu este suprapopulata si nici nu va avea prea multi roboti care sa preia muncile manuale in urmatorii 10 ani. Cu ce ne ajuta pe noi ca sunt prea multi nigerieni.. in Nigeria? Ii aducem in Romania sa echilibram balanta? Cu ce ne ajuta pe noi ca in desertul din Australia merge tractorul cu GPS-ul? Avem ferme atat de mari ca australienii?..
   Problema este locala, deci solutia trebuie sa fie locala.
 • +5 (11 voturi)    
  SE DORESTE REZOLVAREA PROBLEMEI ??? (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:15)

  LegatusAugusti [utilizator]

  Romania este supusa unui proces de deznationalizare:

  -alungarea populatiei (4 milioane) consecutiv asfixiei economice ;
  -decaderea educatiei (simulacrul de istorie a romanilor......si multe altele);
  -atacul la traditii (ONG-uri care ataca furibund biserica - nu ca nu ar fi de criticat, totusi ea face parte din spiritul national);
  -lipsa unui ideal national (fratii de peste Prut exista pentru administratorii teritoriului romanesc ?);
  -prea multe altele !

  Analize precum cea de deasupra nu reprezinta decat un cantec de sirena. Solutia va veni insidios: IMIGRANTII -sa vina ! Cu indemnizatii mai mari ca pensiile batranilor...........

  Globalizarea si multiculturalismul lucreaza. Se vor resursele..................

  Solutia e simpla. O stie oricine:
  -opriti talhareala;
  -confiscati averile;
  -investitii;
  -aduceti romanii inapoi;
  -Basarabia e Romania (doar vandutii nu stiu asta) !
  -avantaje financiare pentru familiile cu copii.

  Natalitatea vine ! Romanii stiu sa faca si sa creasca copii frumosi ! Administratorii stiu au ba ???
 • -2 (4 voturi)    
  Gresit (Miercuri, 10 februarie 2016, 11:26)

  salvatore [utilizator]

  Romanii se imputineaza si imbatranesc, nu Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  Opriti Jaful! (Miercuri, 10 februarie 2016, 12:29)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Aceasta este solutia.
 • -1 (7 voturi)    
  5 ani pe copil (Miercuri, 10 februarie 2016, 12:51)

  rViki [utilizator]

  Solutie :
  1. Fixam iesirea la pensie la 70 de ani pentru toti.
  2. Pentru fiecare copil o femeie castiga 5 ani de vechime
  3. Pentru fiecare copil sotul castiga 2 ani de vechime.
  4. Un surplus la pensie pentru fiecare copil, surplus care sa creasca putenic incepand cu al treilea copil.
  • +2 (6 voturi)    
   Geniule (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:33)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui rViki

   Si se va intampla la fel ca acum cu ajutoarele sociale

   Toti tampitii vor turna copii ca sa aiba bani de pensie si Romania se va umple de copii cu 2 clase sau analfabeti.

   Si aia cu fixarea iesirii la pensie la 70 pentru toti ...
   Da gandesti nitel?
   • -1 (5 voturi)    
    discriminare (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:02)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    Nu cred ca esti tu in masura sa "decizi" cine trebuie sa aiba copii si cine nu.
   • 0 (0 voturi)    
    Pai fa scoli mai bune (Joi, 11 februarie 2016, 9:28)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    Pune criterii de performanta pentru profesori, si educa-i. Astfel se rezolva problema.

    Si da, multe genii sau oameni de baza ai societatii, stiintei, artelor au provenit din familii sarace si cu multi copii.

    Daca erau sa faca copii doar bogatii, probabil ca inca mai eram in evul mediu!
  • +2 (2 voturi)    
   pensia de stat e motivatie??... (Joi, 11 februarie 2016, 10:10)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui rViki

   cine face copii ca sa iasa mai repede la pensie nu merita nici copii, nici pensie.
  • +1 (1 vot)    
   eu ma multumesc si cu mai putin (Joi, 11 februarie 2016, 10:18)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui rViki

   2 zile in plus la concediu/ copil (cum e in ungaria)
   si mai multe facilitati fiscale care sa ma stimuleze sa produc in continuare, nu sa ma folosesc de copii pentru a deveni 100% asistat social
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:05)

  [anonim]

  • -5 (9 voturi)    
   Vorbesti prostii (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:39)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui

   Eu am doi frati (defapt sora si frate dar nu conteaza).
   Parintii mei au avut 4 respectiv 5.

   Eu am doar un copil. Imi permit mult mai multe decat si-au permis parintii nostri sa ne ofere.

   Dar nu vreau sa mai fac inca un copil.
   NU VREAU.

   Ar trebui sa inteleaga toata lumea ca mentalitatea de sobolan si iepure nu mai e de actualitate.

   Uita-te pe statistici sa vezi si popoarele astea "invadatoare" , cum ajung in civilizatie nu mai fac decat 1-2 copii.

   Cunosc un cuplu de indieni care nu au copii si care mi-au spus senin , ca daca ar fi fost in India pana acum ar fi facut vreo 6 sa ii ajute la munca , acum se gandesc doar sa infieze unul pe la 35 ca nu vrea sa isi **** 6 luni din viata stand gravida si alti 2 ani cu cresterea.
   • +1 (5 voturi)    
    nu vrei... (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:05)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui silmix

    De fapt nu poti; am auzit ca numa femeile pot "face" copii. :-)
 • +1 (3 voturi)    
  foarte interesant graficul (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:29)

  Dan AristidePopa [anonim]

  vedeti care judete sunt fruntase acum la natalitate? Sv, Bn, Salaj... acolo o proportie foarte foarte mare e reprezentata de "pocaiti" (sa ma ierte ca le zic asa, unii din ei imi sunt colegi), respectiv baptisti, penticostali, etc.. care fac copii cat mai multi. In sat la bunicul meu in Vaslui sunt si pe acolo cativa, o familie a ajuns la 12 copii acum cativa ani, nu mai stiu cati are in prezent.
  • -2 (4 voturi)    
   Da? (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:42)

   silmix [utilizator] i-a raspuns lui Dan AristidePopa

   Ia mai citeste graficul ala si vezi care sunt defapt judetele din top...
 • +1 (1 vot)    
  Simplu (Miercuri, 10 februarie 2016, 13:45)

  SKBjull [utilizator]

  În loc să furăm, ne concentrăm ca nație pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport. În acest moment, când terminăm autostrada Nădlac-Constanța, numai ea va duce la creștere anuală de câteva procente de PIB.

  Îmbunătățirea accesului la creditare pentru cuplurile tinere, mai ales pentru cele care au deja un copil la 25-26-27 de ani. Nu-i încălzește pe tineri că ajung să aibă apartament cu 4 camere la 35-40 de ani, deja femeile au ieșit din perioada optimă de reproducere, încep problemele cu nașteri premature, crește exponențial riscul de sindrom Down, etc. La 25 de ani o familie trebuie să aibă un cuib și o oarecare siguranță a zilei de mâine. Exact cu asta amenință băncile din România ca ofensivă la darea în plată (care e doar un lucru normal, nu poți să faci doar profit, cu risc 0), că vor bloca creditarea exact celor care au mai mare nevoie de ea.

  Reforma adevărată a sistemelor de sănătate și învățământ. Există suficiente sarcini cu probleme, am trecut prin așa ceva și în România suntem la nivel de ev mediu la orice statistică medicală, dar mai ales mortalitatea infantilă. Presupunând că ajungi cumva să ai un copil de 2 ani, o iei razna când îl dai la grădiniță și apoi școală. Îi spală pe creiet cu religia de la 3 ani în loc să se concentreze să crească un viitor adult funcțional, interesant pentru piața muncii, capabil să facă ceva productiv sau creativ.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 februarie 2016, 15:28)

   [anonim] i-a raspuns lui SKBjull

 • +3 (5 voturi)    
  Exempul Frantei foarte nociv (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:06)

  Vlad-I [utilizator]

  Francezii de fapt finanteaza sinuciderea propriului popor. Solutia este concentrarea tuturor resurselor in stimularea nasterii celui de al doilea copil. Daca toate familiile au doi copii problema este ok. Pentru primul copil nu trebuie stimulent, toti oamenii vor sa experimenteze placera de a fi parinti. Problema este sa dai bune stimulente pt. al doilea, iar pentru al treilea putine stimulente, ca sa nu produci dezechilibre nedorite, familii alcoolice care fac din asta un negot, sau etnii care raspund bine la asistenta sociala, si care dezechilibreaza echilibrul etnic sau religios.
 • +2 (2 voturi)    
  impact major asupra societatii (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:17)

  gigi1 [utilizator]

  Declinul demografic nu este luat in multe calcule dar are impact major asupra a doua lucruri foarte importante.

  Pensile viitoare care nu vor mai putea fi platite, probabil se va mari varsta de pensionare treptat pana la 80 si nu va mai apuca aproape nimeni, munca pana la moarte asta daca vor mai putea fi angajati, deci probleme sociale grave.

  Piata imobiliara se va prabusi violent din cauza pensionarilor de la orase majoritatea proprietari care vor mari considerabil oferta in urmatorii ani iar cererea va fi mult mai mica din cauza cererii putine a generatilor de dupa revolutie.
 • +2 (4 voturi)    
  ori crese ori indemnizatie (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:32)

  accc [utilizator]

  ori se fac crese si gradinite suficiente si care ofera servicii de calitate, ori scoateti plafonul pentru indemnizatia mamelor pentru 2 ani ! nu toate romancele vor sa-si oblige parintii sa stea cu copiii, mai au si ei viata si slujbe!
 • 0 (6 voturi)    
  Ce duce la decizia de a nu avea copii? (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:46)

  Simona_Srb [utilizator]

  Poate pragul discriminator pentru cei cu venituri "mari" al indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru ca, hai sa vedem ce inseamna venituri mari pentru prea cinstitii nostrii parlamentari: 4500 de lei, asta e venit mare in Romania. In multe tari europene, e mai putin decat salariul minim, dar la noi e prea mult, asa ca de ce sa iei tu procent din salariu, ia de aici 3400 de lei, a vrei sa stai 2 ani pe banii statului, ia 1200 si zi mersi, unii nu castiga atata niciodata! ce atata democratie! ce conteaza cu ca tu platesti contributii statului procentual din salariul ala "mare"! Ia si traieste din nimic, ca asa-ti trebuie daca faci copii in Romania! Cui ii pasa ca poate tu ai rate la banci ca esti obisnuit cu un anumit standard de viata care oricum nu e unul de lux la 5000-6000-7000 de lei venit si ca o sa-ti fie imposibil sa traiesti cu 3400 de lei cu un copil? Nimanui! Si atunci de ce sa-l mai faci? Ca sa-ti plateasca pensia? O mai apuci oare? Sa te bazezi ca o sa poti sa traiesti din ea, cand statul isi bate joc de tine in felul asta cu orice ocazie?
 • +3 (3 voturi)    
  La ordinea zilei... (Miercuri, 10 februarie 2016, 14:54)

  Grexit [utilizator]

  sunt subiecte precum: Visinescu, politica, Halep, rusi etc. Aspectele demografice nu intereseaza pe nimeni. Romanii sunt mai degraba calati pe trecut decat pe viitor.De fapt, asta se si inoculeaza de catre mainstream...
 • +2 (2 voturi)    
  Traii s-o aud si pe asta... (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:37)

  Lunix [utilizator]

  <<..."De exemplu, anul 1966, in care s-a intervenit brutal in familie din dorinta de a avea o proiectie demografica pozitiva a Romaniei intr-un orizont de timp. Or, efectele le puteti vedea cu totii in migratie externa consistenta la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani", a spus Tudorel Andrei>>
  Deci Ceasca este de vina pentru cei care toti astia intre 25 si 45 de ani care au plecat din Romania !!!
  Franta sta bine la capitolul crestere demografica datorita populatiei orientale si africane, toate tarile occidentale se confrunta cu imbatranirea populatiei, lumea de aici vrea sa traiasca(pentru ca se traieste bine) si sa se distreze, fara sa-si mai bata capul cu copiii. Romania constituie un paradox insa: lumea de aici nu traieste bine, dar nu mai vrea nici copii. Pe de alta parte tzurloiala politicienilor si a tuturor guvernelor post-decembriste au facut ca Romania sa aiba cel mai TERIBIL EXOD de populatie din istoria sa. Traiasca politicienii romani post-decembristi responsabili de aceste Exod si toti care i-au votat si-i voteaza !
 • 0 (0 voturi)    
  ce fac tarile din regiune? (Joi, 11 februarie 2016, 10:23)

  21unas [utilizator]

  scaderea natalitatii este problema tuturor tarilor din fostul bloc comunist si fiecare tara are programe/ metode de stimulare a natalitatii
  hotnews/ dl. popa ar fi interesanta analiza lor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by