INTERVIU Philippe Lhotte, CEO BRD:​ Situatia devine irationala. De ce unii politicieni romani doresc neaparat o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2016, 6:56 Economie | Finanţe & Bănci


Philippe Lhotte, executivul BRD GSG
Foto: BRD
In timpul conferintei de presa de joi, prilejuita de publicarea rezultatelor financiare anuale ale BRD, toate intrebarile adresate lui Philippe Lhotte, executivul celei de-a doua banci din sistem s-au concentrat pe "tema zilei": legea darii in plata. Am scris aici principalele reactii. Dupa conferinta, in cadrul unei intrevederi cu Plhilippe Lhotte, nu puteam evita cateva clarificari cu privire la aceasta lege, desi timp de aproape doua ore s-a vorbit doar despre darea in plata si posibilele ei consecinte. In discutia de mai jos am trecut in revista si relatia conducerii cu sindicatul din banca, eventualitatea izbucnirii unei noi crize si cele mai dificile decizii pe care Lhotte le-a luat in 2015.

Rep: Exista in Franta o lege similara celei privind darea in plata?
Philippe Lhotte, PDG al BRD: Nu, in Franta nu exista o lege similara. Sigura tara in care exista o lege care seamana putin este Spania. Principiul este acelasi, dar legea din Spania nu are nimic de-a face cu prima versiune a legii, votata la sfarsitul anului trecut. Este vorba despre o lege rezervata catorva cazuri specifice, unor cazuri sociale, unor persoane aflate in mare dificultate.

Rep: Si daca, totusi, s-ar vota aceasta lege...?
Philippe Lhotte: Deci, daca in Romania s-ar vota aceasta lege, ar fi un caz, din cate stiu, unic in Europa. De aceea, imi este foarte greu sa inteleg aceasta lege. Intr-o anumita perioada, noi bancherii eram singurii care explicam presei ca aceasta lege nu are sens. La ora actuala, exista opinii internationale complet neutre despre acest lucru. Banca Centrala Europeana a emis o opinie despre legea darii in plata, semnata chiar de Mario Draghi, ceea ce demonstreaza importanta subiectului.

Acum cateva zile, economistii UE au explicat ca aplicarea in Romania a acestei legi ar fi grava pentru economie. Dupa cateva pagini care explica faptul ca economia romaneasca functioneaza bine, raportul concluzioneaza ca unul dintre pericole este reprezentat de aceasta lege. Situatia devine irationala. De ce anumiti politicieni romani doresc neaparat o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta pentru economie ?

Rep: Pe de alta parte, initiatorii spun ca ii va ajuta pe clientii bancilor...
Philippe Lhotte: Cred ca intr-un Parlament care functioneaza bine, cei care fac propuneri de legi trebuie sa vina cu studii de impact pentru a explica toate consecintele. Ei nu au facut-o.  Ei spun - si asta este 100% comunicare -, ca "aceasta lege va fi favorabila". Favorabila pentru cine ?  Este clar ca ea nu este favorabila bancilor, nu este favorabila celor care vor dori sa ia credite imobiliare in viitor, deoarece conditiile de acordare vor fi mai complexe si mai stricte. Ea nu este favorabila sectorului constructiilor, nici evolutiei preturilor pe piata imobiliara, ea nu este favorabila statului pentru ca daca economia functioneaza mai incet, ea va avea mai putine venituri fiscale si va exista mai mult somaj. Deci, cui ii este favorabila aceasta lege ? M-am gandit mult la asta impreuna cu colegii mei, pentru mine ea este favorabila doar anumitor speculatori, si doar pe termen scurt. Nu mi-o explic altfel.

Rep: Inteleg. Dar cum ar trebui sa arate aceasta lege pentru a o accepta?

Philippe Lhotte: Ar trebui ca legea sa nu fie retroactiva. Exista niste principii de drept intr-o tara membra a UE, si anume ca nu se fac legi retroactive, nu poti crea constrangeri suplimentare intr-un contract incheiat acum mai multe luni sau mai multi ani. Ar trebui deci ca legea sa se aplice doar pentru viitor. Dar in acelasi timp sa fie o lege pentru cazuri sociale, o lege care sa se aplice cazurilor aflate in dificultate. Sunt cu totul favorabil unei astfel de legi. Apoi, pot fi definite criterii, aceasta lege ar putea sa aduca beneficii persoanelor care nu au decat o singura locuinta, o locuinta in care ei chiar locuiesc. In continuare, ar trebui stabilit un prag. Cineva care are o locuinta care valoreaza milioane nu ar fi normal sa beneficieze de aceasta lege. Acest prag este de discutat. Poate fi stabilit la 150,000, 100,000, 120,000 de euro. Aceste aspecte pot fi discutate cu parlamentarii.

Rep: Stiti probabil ca unul dintre initiatori, dl deputat Catalin Zamfir spune ca instituirea unui un prag in lege ar fi discriminatoriu...

Philippe Lhotte: Nu, acest aspect nu se incadreaza la discriminare. Nu-l cunosc pe initiator, dar daca el ar vrea ca de aceasta lege sa profite doar speculatorii bogati, atunci n-ar trebui sa existe niciun prag. Poate ca aceasta este logica dansului. Cred ca daca dorim o lege buna pentru cei care au dificultati, ar trebui sa stabilim un prag, este evident.

Rep: "BRD ar putea fi un actor in cadrul procesului de consolidare a sistemului bancar", spuneati in urma cu un an. Intre timp, Piraeus a fost scoasa la vanzare, Carpatica s-a vandut...cum vedeti aceste tranzactii din interiorul sistemului? La ce ne putem astepta in 2016 din acest punct de vedere?
Philippe Lhotte: Eu cred in cresterea organica, iar rezultatele noastre arata ca ne putem dezvolta si putem avea rezultate cu modelul nostru de banca universala. BRD nu are din punct de vedere strategic nevoie sa fuzioneze cu o alta banca, spre deosebire de bancile mici. Un lucru important pentru industria bancara in anii care urmeaza este ca sunt necesare investitii mari in remote banking, in produse si tehnologii noi. O banca mica ar avea dificultati in a investi, iar bancile mici ar putea fi interesate sa fuzioneze. Nu este cazul nostru. Noi vom continua sa investim masiv. Altfel, daca va aparea vreo oportunitate interesanta, daca o banca buna sau un portofoliu bun sunt la vanzare pentru un pret corect, vom studia. Anii trecuti ne-am uitat la mai multe dosare, suntem deschisi si pragmatici.

Rep: La sfarsitul anului trecut,  in BRD a avut loc o miscare de protest, printre putinele devenite publice. Care este in acest moment relatia cu Sindicatul "Impact"?
Philippe Lhotte:  Sunt puncte de vedere diferite. Trebuie sa intelegem starea de spirit a unora dintre salariati, care sunt totusi o minoritate. Este adevarat ca industria bancara se schimba enorm. Exista multa automatizare, multi dintre clienti utilizeaza internet banking-ul, in front office si back office meseriile evolueaza si ele vor continua sa evolueze foarte rapid ca sa raspunda nevoilor clientilor. Pentru operatiunile simple, clientii isi folosesc tableta, telefonul, spatiile 24H, robotii, noua generatie de MBA-uri. Mergem catre o banca in care sunt mai putini oameni la ghiseu si mai multi consilieri de clientela.  La fel in back office-uri, pentru ca clientii doresc rapiditatea executarii ordinelor, le automatizam din ce in ce mai mult. Prin urmare, avem salariati care sunt nelinistiti. Si este ceva legitim. Pentru toti, in functie de personalitatea noastra, suntem reticenti la schimbare. Si cerem multe schimbari din partea salariatilor nostri. Le cerem sa fie polivalenti, sa se perfectioneze tot timpul pentru ca lansam produse noi, le cerem sa-i asculte mai mult pe clienti. Le spunem ca in 2016 nu mai sunt  aceiasi clienti ca acum 10 ani.

Trebuie sa fii didactic, sa le consacri mult timp, sa le explici, asadar cerem tot mai multe lucruri de la salariatii bancii. Pentru mine, aceste lucruri merg in directia buna, pentru ca meseria noastra devine din ce in ce mai interesanta si pasionanta. Avem colegi care sunt putin reticenti la schimbare, si nelinistiti in contextul in care, timp de cativa ani, am desfiintat locuri de munca. Trebuie sa insotim schimbarea cu pregatirea profesionala. Unii salariati trebuie sa-si schimbe meseria. Vom avea intotdeauna nevoie de oameni la ghiseu, poate ceva mai putin in momentul in care vom deschide spatiile 24H , si de ceva mai multi consilieri de clientela. Deci trebuie sa ne pregatim pentru a ne adapta. Deci exista o neliniste, care pentru mine este nejustificata, pentru ca BRD are o politica sociala foarte buna : salarii, avantaje sociale, asigurari de sanatate, cotizatii pentru pensie, pensii pilon 3, cursuri de formare...

In 2015 si 2016 distribuim gratuit actiuni ale grupului Societe Generale tuturor angajatilor care erau in banca in 2010: 16 actiuni in 2015 si 24 in 2016. Aceasta demonstreaza existenta unei politici sociale si cred ca aceste revendicari venite din partea unei minoritati a salariatilor BRD, pe care o ascult si o respect, nu este legata de aspecte obiective, ci de nelinisti. Nelinisti care pentru mine nu au de ce sa existe, dar noua ne revine sarcina de a dialoga mai mult. Sunt optimist si cred ca este o sansa sa lucrezi intr-o companie ca BRD.

Rep: Din punct de vedere al personalului, care este registrul in care fluctueaza resursa  umana in BRD ?
 Numarul salariatilor a scazut in ultimii 6-7 ani. Ce se va intampla in anii viitori nu este atat o diminuare a numarului salariatilor, ci o schimbare a meseriilor. Avem multe tipuri de joburi pentru care facem recrutari si vom recruta din ce in ce mai mult. Angajam in comercial, pe pietele de retail si companii, in proiecte, in marketing si in multe alte zone.

In meseriile slab calificate am desfiintat posturi si vom continua sa facem acest lucru in anii care vin, pe masura ce se vor dezvolta noi tehnologii. Asa cum dumneavoastra va platiti factura de acasa cu telefonul si nu aveti nevoie sa veniti la banca, consecinta este ca va fi mai putin de lucru pentru omul de la ghiseu. Pe de alta parte, numarul de clienti creste si acest lucru va compensa intr-o anumita masura automatizarea.

Rep: Romania va transforma EximBank, una dintre bancile de stat, in Banca de Dezvoltare. BRD este ea insasi Banca Romana de Dezvoltare. Cat sens are sa suprapui doua banci de dezvoltare intr-o economie de talie medie, cum e cea a Romaniei?
Philippe Lhotte:  Noi suntem o banca universala. Numele BRD - Banca Romana pentru Dezvoltare - este numele istoric, insa desigur, core business-ul nostru este finantarea economiei. Avem toata gama de produse. Transformarea Eximbank este pentru noi neutra si nu vad un impact al transformarii ei asupra sistemului bancar. Daca Guvernul a luat aceasta decizie, este cu siguranta o decizie buna.

Rep: Cum va evolua reteaua de unitati a BRD si numarul de angajati in 2016?

Philippe Lhotte: Numarul agentiilor a scazut putin, pentru 2016 am prevazut cateva inchideri, dar si cateva deschideri. Reteaua noastra este astazi de 830 agentii si daca facem o proiectie pentru urmatorii cativa ani, vom avea aproximativ 800. Eu cred ca o retea densa - si a noastra este cea de-a doua din Romania ca marime - are sens. Suntem peste tot in Romania, suntem foarte prezenti in orase, de asemenea in zonele rurale cu potential de bancarizare, si aceasta retea este un atu al BRD. Cred ca am avut dreptate, spre deosebire de alte banci, sa nu inchidem masiv agentii in 2010-2012. In plus, avem sansa de a avea o retea cu oameni bine formati, si acesta este un alt mare atu al bancii in acest moment. Pe de alta parte, vom ramane flexibili in anumite cazuri.

Sunt agentii care nu merg extraordinar in anumite zone mai putin dezvoltate, pe acestea le vom inchide. In alte cazuri, vom deschide agentii in zone cu potential. De asemenea, pot exista situatii in care doua agentii foarte apropiate una de cealalta vor fi regrupate intr-o singura unitate mai mare.

Rep: Cum vedeti economia Romaniei in acest an ?

Philippe Lhotte: Ar trebui sa insistam pe lucrurile care merg bine. Cresterea economica este buna. Romania are una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa, impreuna cu Republica Ceha. Vom avea 4 ani succesivi de crestere economica mai mare de 3%, iar in acest an cresterea ar putea sa fie de aproape 4%. Consumul in crestere, puterea de cumparare care sporeste, scaderea TVA, toate acestea sunt lucruri favorabile. Avem o dinamica pozitiva si trebuie ca investitiile sa se relanseze in Romania. Trebuie sa fim optimisti - este rolul tuturor, al sistemului bancar, al politicienilor, al oamenilor de afaceri - ca sa investim mai mult, sa creditam mai mult economia. Trebuie sa relansam infrastuctura si suntem capabili sa o finantam.

 Avem credite, avem resurse care sunt suficiente in tara, ceea ce reprezinta un avantaj enorm. Cred ca 2016 va fi un an bun si sunt optimist si in privinta conjuncturii internationale.

Rep: Dar aproape zilinic citim alerte cum ca urmeaza o noua criza...

Am vazut in ultimele zile o scadere a burselor, in lume sunt probleme in tarile emergente, cu valutele respective, cu preturile petrolului si gazului. Dar cred ca aceste probleme foarte diferite nu sunt neaparat legate unele de celelalte si mai ales nu cred intr-o criza financiara. Ceea ce este important pentru Romania este ca are legaturi cu Europa Occidentala, acolo unde merg 70% din exporturile tarii.

In Europa Occidentala va exista o crestere, mult mai mica decat in Romania, dar va exista totusi o crestere. Nu cred ca vor fi evenimente care ar putea impiedica cresterea economica a Romaniei in 2016, sunt optimist.

Rep: Si sistemul bancar din Romania...?
Philippe Lhotte: Romania are un sistem bancar solid, este unul dintre marile sale atuuri. Sistemul bancar romanesc, datorita si supervizarii Bancii Nationale , si calitatii conducatorilor, este de buna calitate si solid.

Rep: Care a fost cea mai dificila decizie pe care ati luat-o in 2015 ?
Philippe Lhotte: Pentru managerul unei banci nu exista decizie dificila atunci cand ea este bine pregatita. Cand ai echipe care pregatesc dosarele, decizia este usor de luat. La BRD decizia nu este doar a CEO-ului, este a unei echipe. Discutam impreuna cu Directorii Generali adjuncti si chiar daca dosarul este complex din punct de vedere tehnic, decizia este usor de luat. Deciziile greu de luat sunt cele legate de resursele umane. Cel mai greu nu este sa judeci un dosar de credit, ci o persoana : o promovezi ? Se va descurca pe noul post ? Deci deciziile care au legatura nu cu aspectele tehnice, ci cu resursele umane sunt cele mai dificile.

Lhotte s-a mai declarat "iritat" de faptul ca acuzatiile unor politicieni cum ca bancherii nu se ocupa de cazurile sociale. "Ne irita sa-i tot auzim pe unii ca bancile nu se ocupa de cazuri sociale, noi facem asta saptamanal, sunt cazuri dificile. De exemplu, in urma cu cateva zile am discutat in board cazul unei locuinte ipotecate din Timisoara in care stau trei familii, trei generatii practic ale aceleiasi familii,  oameni corecti care isi respectau obligatiile de plata, au achitat pana acum toate ratele la credite. Dar proprietarul a intrat in somaj, de aceea i-am redus rata lunara, pentru a putea ramane in continuare cu familia in casa. Alt caz, in Constanta: o famile cu copil, ambii parinti in somaj. I-am intrebat cat pot sa plateasca si cat timp, iar rata a fost redusa cu 90%, pentru a le oferi oamenilor sansa sa-si revina in viitor", a spus seful BRD. Nu ne place sa-i auzim pe politicieni acuzandu-ne ca nu ne ocupam de cazuri sociale. "Dar nu facem spectacol din asta!" Dimpotriva, noi ne ocupam de cazurile sociale, nu ei, mai spune Lhotte.

El a mai declarat ca in ce priveste banca pe care o conduce, aceasta nu a scos din casa nicio familie. "Am vandut proprietati, dar oamenii au ramas in locuinta lor in 2015. Nu am expulzat pe nimeni! Definitia unui caz social este extreme de dificila. De pilda, pentru a trai n-ai nevoie de aceleasi venituri  in Bucuresti sau la tara in Bucovina. De obicei, in cadrul BRD, cazurile sociale ajung la conducerea bancii, si la urma urmei suntem, inainte de a fi bancheri, oameni si ne gandim la ceilalti ", a explicat Lhotte.

In opinia sefului BRD, activitatea de creditare a inceput sa isi revina in 2015, intr-un mediu economic favorabil. "Pentru 2016 ne-am propus sa crestem baza noastra de clienti. Anul acesta avem incredere ca sunt perspective de progres", a mai spus  Lhotte

Seful BRD admite ca bancile au in acest moment o imagine proasta, sustinand ca solutia ar fi o "comunicare mai clara intre clienti si bancheri", chiar daca sa explici oamenilor detalii tehnice poate fi dificil.  "In 2016, BRD va face mai multe eforturi sa comunice cu clientii si sa le explice mai in detaliu", a mai spus el.

Principalul motor de crestere al BRD pe zona de retail  a fost creditul imobiliar, unde s-au inregistrat crestero de circa 13% pe sold si aproape 50% ca volum de credite noi. 

Depozitele au continuat sa creasca peste media pietei, cu 13,9%, fata de 31 decembrie 2014 pe fondul unei cresteri importante a disponibilitatilor in conturi curente (+52% in dinamica anuala). Cota de piata pe segmentul depozitelor s-a majorat cu 0,5 puncte procentuale ajungand la 14,8% (13,8% pe segmentul persoanelor fizice si 15,9% pe segmentul companiilor), conform calculelor interne ale bancii. De asemenea, activele administrate de BRD AM au crescut cu 30,9%, atingand 2,9 miliarde lei la 31 decembrie 2015.

Cheltuielile operationale au fost reduse cu 2,3%, ajungand la 1.297 milioane RON fata de 2014, in principal ca urmare a economiilor la cheltuielile imobiliare, cu servicii de consultanta si cu angajatii. Indicatorul cost/venit a fost de 51,7%.

Grupul BRD a diminuat rata creditelor neperformante (inclusiv creante nete din leasing financiar) de la 20,3% la 31 decembrie 2014 la 17,1% la 31 decembrie 2015, in principal ca urmare a operatiunilor de stergere de creante depreciate. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,1% la 31 decembrie 2014 la 76,6% la 31 decembrie 2015. Declinul costului net al riscului (-45,8% fata de anul precedent) a dus la cresterea profitului net in 2015 fata de 2014.

Indicatorul de solvabilitate al BRD, de 17,3% la nivel individual la 31 decembrie 2015 (conform Basel 3, luand in calcul filtrele prudentiale), este mult peste cerinta reglementara, fiind comparabil cu nivelul de 17,2% inregistrat la 31 decembrie 2014.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9496 vizualizari

 • +24 (40 voturi)    
  ca-s platiti de voi (Vineri, 12 februarie 2016, 7:33)

  Gioni_Uacar [utilizator]

  Penca toti espertii aia-s platiti de voi (....)!! Text editat
  • +26 (34 voturi)    
   draga editorule (Vineri, 12 februarie 2016, 8:34)

   Gioni_Uacar [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

   Cuvantul camatar nu este un cuvant vulgar. Te rog sa citesti in DEX:

   CĂMĂTÁR, cămătari, s. m. Persoană care dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete.

   Camatarii de "ieri" sunt bancherii de azi, cu exceptia ca azi nu mai folosesc bate, ci executori judecatoresti chipurile, adica "si-au tras" cateva legi sa nu zica lumea ca actioneaza in afara legii.
   • +12 (16 voturi)    
    abia astept aceasta lege :) (Vineri, 12 februarie 2016, 9:58)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

    Pentru efectul de scadere a preturilor locuintelor :)
    • -12 (12 voturi)    
     pai (Vineri, 12 februarie 2016, 11:38)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

     Mai buna ar fi o lege prin care toate proprietatile sunt confiscate si apoi pilosii isi pot alege unde vor sa stea.
     • +2 (6 voturi)    
      Pentru ca nu i-a votat mama dvs, dle Lhotte (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 0:54)

      Jos_Iohannis [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

      Ca sa raspund la intrebarea din titlul articolului, psua de mascariciul francez, rrrârrâit:
      - pentru ca parlamentarii care au initiat legea si cei care au votat-o initial, nu au fost votati de mama dvs., ci de poporul roman.

      Pentru ca ei nu au fost votati de "toti expertii SI NEUTRI SI INDEPENDENTI (sic)" ci de poporul roman.

      Asta e mai rau ca nastase: ne ia de prosti ca i)a cautat de oua pe toti expertii "neutri si independenti" auzi-tu-la-el, i-a inventariat, a facut un studiu si a reiesit, in mod "obiectiv" ca sunt impotriva.

      MI-E SCARBA !
      Deontologia profesionala e bunilor jurlanisti de le HN, ar trebui sa va impinga sa nu publicati gunoaie si articole care fac rau natiei.Ca doar nu sunteti copii de gradinita sa credeti ca e un joc cu suma zero.
      Va rog publicati.
    • -2 (4 voturi)    
     Legea asta nu va scadea preturile (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 12:52)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

     nu exista nicio logica pt ca legea asta sa 'scada preturile' locuintelor, nu inteleg de unde veniti cu aberatiilea astea
     • +2 (2 voturi)    
      s-o luam pe rand (Duminică, 14 februarie 2016, 11:16)

      auch [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      1. Cand numarul de potential cumparatori scade (in momentul in care bancile maresc considerabil avansul cerut, ca sa compenseze riscul), este evident ca preturile scad si ele, pt ca va fi o piata a cumparatorilor.
      2. Presupunand ca ceea ce am scris la punctul 1 nu ar fi logic, atunci arunca un ochi la reactiile logice ale pietelor si apoi inca unul la cele emotionale.
      3. Oricare dintre cele doua puncte de mai sus arata ca aberatia iti apartine.
  • -8 (16 voturi)    
   BCE sunt platiti de BRD? (Vineri, 12 februarie 2016, 10:52)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

   Eu nu am credit bancar si nici nu planuiesc sa iau unul deci pot discuta obiectiv spre deosebire de unii ca tine.

   Daca BCE a emis o opinie ontrara acestei legi inseamna ca e o problema cu ea.

   Aceasta lege NU ARE STUDIU DE IMPACT deci ala care a propus-o NU E interesat de efecte ci are probabil interese personale sau de grup (infractional).
   • +7 (9 voturi)    
    se cam schimba intre ei (Vineri, 12 februarie 2016, 11:57)

    Gioni_Uacar [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    Nu stiu daca ai observat dar sefii astia de organizatii guvernamentale si sefii de firme mari private se cam schimba intre ei. Trei patru ani la stat, dupa aia trei patru ani la privat, si tot asa. Practica asta este des intalnita in vest.
    Sa nu cumva sa crezi ca o organizatie de stat este sfanta. Nu! Lobby-ul este foarte mare, si asta doar pentru ca ei se cunosc intre ei mult mai bine decat tzatza Leana si nea Ionel de la Atarnatii din Deal care are 200 de lecuitori, si se saluta de sapte ori intr-o zi pe strada principala.
    • -9 (13 voturi)    
     Legea e UNICA in lume ! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:11)

     ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

     ceea ce conteaza e argumentul nu cine sunt cei care participa la acest achimb de opinii. in primul rand nu exiasta STUDIU de IMPACT, in al doilea rand o lege similara NU EXISTA NICAIERI IN Europa

     si in ultimul rand bunul simt iti spune ca nu e o lege buna din moment ce e evident ca aceasta lege ar duce la oprirea constructiei de noi locuinte si la scumpirea celor deja existente din lipsa de oferta si prin cresterea cererii
     • +6 (6 voturi)    
      Aoleu, punem pariu... (Vineri, 12 februarie 2016, 14:57)

      luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

      Ca daca scade puterea de cumparare preturile locuintelor vor scadea, si nu vor creste? Acum: Oferta mica, cerere mare (bancile dau cu inconstienta credite imense fara nicio protectie pentru client). pe viitor: Oferta mare, cerere mica!!!! La ce universitate particulara ai studiat?
      • -1 (1 vot)    
       Eu pun pariu ! (Duminică, 14 februarie 2016, 2:24)

       Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui luptator_din_munti

       Calculele tale sunt ridicole, tu spui "pe viitor: Oferta mare, cerere mica!!"

       de ce sa fie cererea mica in viitor???
       si fap-tul ca 10000 de apartamente vor fi pe piata pt ca oamenii nu le mai pot plati aia nu inseamna ca e OFERTA MARE ci doar ca pt cateva luni vor fi pe piata niste apartamente dupa care se intra in colaps imobiliar pt ca bancile NU vor mai da credite pt alte apartamente
     • +3 (9 voturi)    
      Nu stiu in Europa, dar exista in SUA (Vineri, 12 februarie 2016, 16:43)

      Arminius [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

      Pe ce te bazezi cand spui ca nu exista lege similara in Europa? Sper ca nu pe ce a spus directorul BRD, care-si apara "nevoile si neamul". Chiar daca n-ar exista, de ce nu este buna? Poate ca nici noi nu o sa mai avem nevoie de aceasta lege cand vom avea un sistem economic, politic si al justitiei asa ca in Europa.
      • +3 (5 voturi)    
       EXISTA ... (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:24)

       HalikiBuliki1 [anonim] i-a raspuns lui Arminius

       IN SPANIA
      • 0 (0 voturi)    
       cum se cheama legea din USA, ai dovezi? (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 12:51)

       Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

       hai sa vedem care e legea aia din SUA de care vprbesti tu, cum se numeste ?
     • +2 (4 voturi)    
      Legea e UNICA IN CAPUL TAU (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:23)

      HalikiBuliki1 [anonim] i-a raspuns lui ROHAN

      Vezi Spania si mai ales, vezi ca UE vrea leagea asta in toata Europa.
      Bine, nu in forma de la noi, dar O VREA
      • +1 (1 vot)    
       UE vrea legea asta doar in capul tau (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 12:49)

       Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui HalikiBuliki1

       de unde ai scos-o pe asta ca UE 'vrea o lege ca asta pt toata europa' ???

       poti sa arati vreo dovada pt afirmatia ta?
     • 0 (0 voturi)    
      PĂI TOCMAI de asta e periculoasă (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 9:26)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

      Că din unică va fi preluată și de alte țări!
  • -2 (8 voturi)    
   Lege pt Becali? (Vineri, 12 februarie 2016, 14:13)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

   daca Gigi Becali & co vor lua credit de la BRD 10 milioane de EURO ca sa-si faca palat vor putea sa renunte la el cand vor ei si uite asa banca pierde 10 milioane de euro...e corect???
   • +7 (9 voturi)    
    O banca... (Vineri, 12 februarie 2016, 15:00)

    luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    Ii da credit lui Gigi Becali sa-si faca Palat? Pai banca aia merita tot ce o sa i se intample. Saraca banca, nevinovata si neprihanita ce va fi ea talharita de nemilosul si perfidul atoatestiutorul Becali. Nu stiu prietene, poate bancile ar trebui sa mai angajeze si altceva decat "specialisti" absolventi de Spiru-Haret si Romano-americana, ca sa NU ii dea credit de 10 milioane de euro lui Gigi Becali ca sa-si faca Palat.
   • +5 (9 voturi)    
    nu mai (Vineri, 12 februarie 2016, 22:17)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    legea e pentru udrea, truica si restul care au luat bani de la brd! nu vrei sa ne scutesti?
    astia de la brd au dat credite pe ochi frumosi la smecheri si vor sa traga pe amaratul care munceste sa-si cumpere o casa.
    scuteste-ne si tu si brd-ul care a dat credite neperformante pe spagi (conform dosarelor dna)
  • 0 (4 voturi)    
   bancherii traiesc pe spatele nostru (Vineri, 12 februarie 2016, 22:37)

   gicacontragica [utilizator] i-a raspuns lui Gioni_Uacar

   e normal sa fie servitorii nostri si nu noi sclavii lor. astept sa vad si banci care merg in pierdere si bancheri care sunt someri. nu cer prea mult pentru ca la ase intra oricine si sta 3 ani degeaba.
   • 0 (0 voturi)    
    unde ai vazut tu banci 'servitoare' ??? (Duminică, 14 februarie 2016, 2:21)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui gicacontragica

    poate in COMUNISM unde bancile sunt ale statului nu PRIVATE. stiu ca ti-e dor de Ceausescu, de PSD, de comunism dar s-a dus.
 • +11 (25 voturi)    
  Io astept interviul (Vineri, 12 februarie 2016, 7:43)

  agentia_cagebista [utilizator]

  cu Mugur Isarescu in care ne anunta ca Dan Popa a fost numit consilier de imagine la BNR = se va ocupa de injurat pensionarii, somerii si bugetarii si va ridica in slavi pe iubitul lui conducator.

  Hai bre nea Mugure ca Dan merita!!!
  • -3 (17 voturi)    
   pt dl/dna agentia_cagebista (Vineri, 12 februarie 2016, 8:03)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui agentia_cagebista

   Va multumesc pentru atentia acordata si pentru onoranta sugestie.:))

   Sper sa nu va dezamagesc prea tare spunandu-va ca nu sunt interesat de niciun post in cadrul BNR, BCE, FED si, daca stau sa ma gandesc bine, nici la BoJ.

   Un week-end linistit va doresc! :)
   Dan Popa
   • +1 (3 voturi)    
    Da (Vineri, 12 februarie 2016, 20:54)

    agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Recunosc ti'am citit articolele. Cel mai mult mi'au placut alea in care recomandai lecturi pe net.

    O sa iti intorc acum serviciul:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons

    Si explicatia mai avansata:

    https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiR3LzF8fLKAhWGWRQKHUhRDGUQFgglMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.mdpi.com%2F2071-1050%2F4%2F8%2F1776%2Fpdf&usg=AFQjCNFaJ5eul_oYDktI0hCbV_UkD53Wxg&bvm=bv.114195076,d.bGs

    Jocul economic actual se potriveste perfect ...
 • +20 (34 voturi)    
  experți neutri și independenți (Vineri, 12 februarie 2016, 7:57)

  Cristian M [utilizator]

  După Philippe Lhotte experții neutri și independenți sunt chiar bancherii care vor fi afectați de Legea dării în plată.
  Ăștia nici măcar nu se mai obosesc să vină cu argumente pertinente; e direct prosteală pe față poezia asta cu "experți neutri și independenți" care te sfătuiesc ce e bine și ce e rău.
  • -6 (12 voturi)    
   ai o propunere? (Vineri, 12 februarie 2016, 9:52)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Cristian M

   omul a spus ce stim cu totii - Daniel Zamfir a propus o lege fara nici un studiu de impact, o lege care in expunerea de motive scrie una, dar in corpul legii se ajune la cu totul altceva.

   nu ai incredere in expertii de la banci, BNR si Consiliul Fiscal? foarte bine, e dreptul tau. aduceti pe cineva care este in afara oricaror banuieli... eventual intrebati-i pe aia de la Academia Romana.
  • 0 (10 voturi)    
   Mario Draghi va fi afectat de lege? (Vineri, 12 februarie 2016, 11:14)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui Cristian M

   De ce aberezi? nu ai adus niciun argument pozitiv pt aceasta lege dar ii ataci fara motiv pe cei care isi exprima o opinie impotriva ei.

   Dar aici nu e vorba de experti (care sunt aia cu pareri pozitive despr lege???) ci de faptul ca legea e evident aberanta si se poate aplica si aluia care ia credit 20000 pt un apartament in Rahova dar si aluia care ia credit 1.000.000 pt o casa in primaverii.
   • +5 (7 voturi)    
    exprimare (Vineri, 12 februarie 2016, 13:00)

    Cristian M [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    Mi-am exprimat opinia în legătura cu exprimarea CEO-ului de la BRD și nu în legătura cu legea.

    Băncile și bancherii nu au cum să fie 'neutrii și independenți' în discuția despre legea dării în plată.
    Domnule Lhote mai bine s-ar fi obosit să explice în detaliu de ce este această lege nefastă pentru bănci, pentru că despre asta e vorba. Nu cred că domnul Lhote dă interviuri cu gândul la amărâții din România.

    Oricum, nu mi se pare corect -- în sensul de o împărțire echitabilă a riscului -- ca băncile să-ți ia casa pentru care ai făcut credit, pentru ai plătit ani buni rate și să te oblige să achiți și restul de credit.
 • +15 (25 voturi)    
  Cum e cand vorbim vorbe? Depinde de salar! (Vineri, 12 februarie 2016, 7:59)

  mihaiionescu2 [utilizator]

  N-ar trebui sa lungim mult vorba. Daca ne limitam la afirmatia: “o lege pe care toti expertii neutri si independenti o califica drept proasta pentru economie”, rezulta ca aflarea unor experti care sunt de alta parere descalifica opinia domnului Lhotte. Din fericire sunt multi experti care au argumentat ca bancile nu isi asuma toate riscurile care ar trebui sa fie in sarcina lor (unii dintre acestia au in portofoliul lor o chestia care se cheama premiul Nobel; pentru economie!). Trebuie doar sa extragi cazul concret (darea in plata) din teoria generala. Pentru simplificare: cel mai rapid gasiti astfel de experti in USA (au si mai multa informatie postata pe Internet). Daca ar fi sa sapam mai adanc, mai gasim multe greseli care-l califica pe dl Lhotte in zona “datului cu parerea”. Cea privind opinia domniei sale privind retroactivitatea este faina. Daca ar fi putin atent la cateva legi emanate tocmai de la Brusseles, ar vedea ca au afectat contracte incheiate “acum mai multe luni sau mai multi ani”, lucru pe care domnia sa in califica in capitolul “lege retroactiva”. Oricum, pus in fata de a arata cum ar fi trebuit sa fie legea, se vede clar ca domnia sa are argumente pentru aspecte secundare, nicidecum pentru fondul problemei. Probabil ca asa se invata pe la cursurile de MBA sau altele similare care vizeaza zona CEO.
 • +23 (33 voturi)    
  Expertii neutri sunt sefii bancilor? (Vineri, 12 februarie 2016, 8:06)

  luptator_din_munti [utilizator]

  Daca voi faceti propaganda in fiecare zi o sa repetam si noi, macar ca sa nu credeti ca suntem toti batuti in cap:
  1. bancile nu se tem de faptul ca vor avea clienti care le pun imobilul in brate. bancile se tem ca nu vor mai exista aceste umflari artificiale de preturi la imobile.
  2. bancile castiga din dobanzile si comisioanele care le percep. De la un credit de 80000 eur obtii mult mai multe dobanzi si comisioane decat de la unul de 40000 eur. inmultit cu numarul de clienti cifra e fantastica.
  3. pentru un roman este mult mai usor sa achite un credit de 40000 eur decat unul de 80000 eur.
  4. cei care pierd in urma acestei legi sunt bancherii si speculantii imobiliari pentru ca preturile se vor duce in jos.
  5. aici suntem in Romania, legile ar trebui sa fie pentru romani, nu pentru bancile occidentale care exporta tot profitul in tarile lor de origine.
  6. blestemat o fi acest popor sa plateasca de cate 4-5 ori valoarea reala a caselor in care stau din cauza lacomiei bancilor si a speculantilor imobiliari?
  7. de ce face hotnews aceasta propaganda antiromaneasca?
 • +17 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2016, 8:32)

  [anonim]

  • +14 (22 voturi)    
   daca bancile ar fi folosit dobinzi normale (Vineri, 12 februarie 2016, 9:10)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui

   fara smecherii ascunse in credite nu cred ca s-ar fi ajuns aici. Ex: comision de administrare cont in care nu sint bani. Cine ia pus sa dea credite ipotecare pt imobile doar cu buletinul ?

   Sa nu uitam ca prin 92-93 BNR a confiscat pt o saptamina valuta firmelor din conturi pt a plati jaful politicienilor. S-au sinucis oameni atunci ca si-au pierdut casele girate la banca pt sume in valuta. Nu a raspuns nimeni material si penal. De ce d-le Isarescu?

   Si eu sint satul de vaicarelile acestor camatari . La un credit de 45000 euro ajungi sa platesti in 20 de ani cca 115000 euro. Este de-a dreptul aberanta suma.

   Din 90 asistam la o bataie de joc la adresa celor ce vor sa ia credite, in special firmele mici si persoane fizice. Totul cu largul concurs al BNR.

   In RO toate bancile sint aliniate la jecmaneala si nu la practici de concurenta intre ele.
  • -7 (13 voturi)    
   viata bate filmul.. (Vineri, 12 februarie 2016, 10:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   si in filmul ala al tau poti sa ne spui mai exact ce lege americana se aplica in cazul asta?

   o sa te ajut eu. se numeste "nonrecourse debt" si functioneaza doar atunci cand ai platit din start un avans mare (de obicei peste 20%) si s-a agreat prin contract ca pierzi doar casa.
   nu e nici o lege in SUA care sa oblige bancile sa incheie doar astfel de contracte (doar la noi se vehiculeaza astfel de aberatii). nu e nici o lege in Romania care sa impiedice clientii sa ceara astfel de contracte...
 • +9 (23 voturi)    
  Increderea in banci este ZERO ,ZERO !!! (Vineri, 12 februarie 2016, 9:10)

  andreesanu [utilizator]

  In 2008 lumea a platit hotia din bancile americane ,ne indreptam spre o noua criza provocata tot de banci !
  Zeci de mii de romani au de suferit dupa ce francul elvetian a luat-o razna !
  Sa nu mai vorbim de Societe Generale cu hotiile ei ,nici brambureala (evidenta unica ) din BRD nu pot s-o uit !!!,
  am fost client BRD ani si m-am retras cand m-a inspaimantat haosul din BRD !!!.
  Oriunde in lume oamenii trebuie protejati de ABUZUL SI INSELATORIILE BANCILOR .
  • +3 (5 voturi)    
   Ai trecut pe la BNR? (Vineri, 12 februarie 2016, 9:51)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Sa-i multumesti vesnicului conducator Isarescu?

   Doar el e ala ale carui ganduri se indreapta spre popor.

   Cum nu stiai? Pai cum crezi ca ai avut parte de credite cu dobanzi astrologice, inflatii de 100 procente pe zi, FNI, Caritas, Bancorex, Banca Religiilor, contracte abuzive, etc?
  • -3 (7 voturi)    
   Astea-s sloganuri...'bancile e rele' (Vineri, 12 februarie 2016, 11:19)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   sloganuri cum ca 'bancile sunt rele' nu sunt un motive pt a aproba orice lege care pune bancile in dificultate.

   'Oriunde in lume oamenii trebuie protejati de ABUZUL SI INSELATORIILE BANCILOR . '

   asta e un slogan care nu are nicio legatura cu subiectul pt ca aceasta lege propusa in romania NU ARE ECHIVALENT NICIUNDE IN LUME. sau poate tu crezi ca doar parlamentarii romani vor sa protejeze oamenii, nemtii, francezii, itlienii si altii nu vor ???
  • 0 (0 voturi)    
   Ce treaba are INCREDEREA in banci cu legea asta? (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 12:57)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   legea asta oricum nu va trece pt ca nu exista nicaieri in lukmea, poate doar in coreea de NORD, e o lege comunista.

   daca trece niciun roman nu isi va mai putea cumpara apartament cu credit bancar
 • +9 (21 voturi)    
  Orice deranjeaza bancile (Vineri, 12 februarie 2016, 9:16)

  CititorulComentator [utilizator]

  Este excelent, inseamna ca masura este FOARTE BUNA! Ne bucuram foarte mult.

  Camatarii bancari trebuie sa intre in faliment!
  • -5 (11 voturi)    
   Din pacate legea NU afecteaza doar bancile (Vineri, 12 februarie 2016, 11:25)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

   asta e problema, legea nu afecteaza doar bancile ci si oamenii care vor sa-si cumpere o casa de acum inainte pt ca bancile vor impune un depozit pt casa de 50% si foarte putini romani isi vor permite sa plateasca

   preturile apartamentelor de pe piata vor creste pt ca dezvoltatorii nu vor mai construi locuinte noi deoarece bancile nu mai dau suficiente credite.

   si uite asa o lege care va ajuta cativa oameni va afecta atat economia cat si pe cei tineri care vor sa-si cumpere o casa.
   • +4 (4 voturi)    
    Sigur ca da :) (Vineri, 12 februarie 2016, 13:22)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    Vor creste preturile cutiilor de chibrituri, ca sa se vanda mai bine! :)
    • -4 (4 voturi)    
     Cum poti crede ca preturile vor scadea? (Vineri, 12 februarie 2016, 14:15)

     ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui CititorulComentator

     explica-mi logica ta, de ce crezi tu ca preturile scad cand NU se mai construiesc locuinte noi din cauza ca nu se mai dau credite???
     • 0 (0 voturi)    
      Locuințele noi există deja (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 9:38)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

      O mulțime de blocuri stau goale prin tot Bucureștiul și chiar cartiere întregi ( vezi pe la centură, Pipera-Tunari)
 • +6 (14 voturi)    
  Pai nu renunta Domnule Lhotte . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 9:18)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . din acelasi motiv pentru care Dragnea nu renunta la pupila lui: Legea defaimarii! Nu renunta in primul rand din prostie si apoi din orgoliu. Si din aceasta ingemanare perfecta nu poate iesi decat . . . . legi rebuturi!
 • 0 (6 voturi)    
  Uite ca intrebsi eu . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 9:45)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . asa ca sa ma aflu in treaba. De ce nu s-ar extinde legea asta a darii in plata si pentru celelalte credite. De exemplu, iau bani imprumut de la banca si imi cumpar o masina. O folosesc doi ani apoi ma declar incapabil sa mai platesc ratele si las masina cu chaia in contact in fata bancii si gata, am scapat. Sau masina de spalat, sau un televizor scump ca si asa s-a stricat intre timp. Eu nu vad in o asemenea lege ceva corect. Corect este ca omul sa se intinda atat cat ii este plapuma si sa nu creada ca o situatie buna pentru el la un moment dat (post bine platit) va fi la fel si peste 25 sau 30 de ani. Daca ai baze solide si esti sigur ca intre timp vei prospera financiar te incumeti sa iti faci casa, daca nu stai cu chirie taica cum fac cei mai multi din vest. La noi tot romanul vrea sa aiba casa proprie si dupa ce o ia constata ca nu e capabil sa o plateasca si incepe milogeala pe la stat, ba sa ii plateasca diferenta la franci elvetieni, ba sa oblige bancile sa ii micsoreze rata, ba sa il ajute sa se descotoroseasca de casa mult visata.Si mai este ceva. Atunci cand un roman ia un credit nu foloseste un avocat care sa ii studieze temeinic contractul pe care il semneaza. El semneaza ca primarul in necunostinta de cauza pe fiecare fila a contractului, contract care de cele mai multe ori este intocm in favoarea bancii ba chiar are clauze oneroase pentru imprumutat, pentru ca el este facut de catre avocati si bancheri, nu de ageamii in ale finantelor.
  • +4 (4 voturi)    
   De daia... (Vineri, 12 februarie 2016, 13:23)

   Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Pt ca in lumea asta unele bunuri sunt de folosinta indelungata, la fel ca apartamentele, acestea nu vor prezenta in 5 ani uzura unei masini ca doar nu mananci peretii sau armatura sau cadrele din beton.

   Pentru ca de multe ori o locuinta, un teren o casa reprezinta si o investitie. In norvegia de exemplu un apartament de bloc costa acum de 7 ori cat costa acum 10 ani asta ca sa nu ne legam de criza si bula financiara din alte tari si ce au facut bancile.

   Pt ca un apartament va avea intotdeauna cautare nu ca o masina care dupa 5 ani valoreaza 30-40% din pretul de nou, pt ca iese alt model si pt ca speranta de viata a ei este de sa zicem 10 ani.

   Alte intrebari?
   • -1 (1 vot)    
    Si chiar crezi . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 15:28)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Stefan85

    . . .ca eu stiu truismele tale? De pamflet ai auzit?
    • 0 (2 voturi)    
     Am vrut sa spun . . . (Vineri, 12 februarie 2016, 17:17)

     Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

     . . . NU stiu . . .
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Vineri, 12 februarie 2016, 22:03)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   Buna ideea. Ar trebui extinsa, ai dreptate. Creditorul iti ia avansul, iti ia ratele pana dai inapoi produsul si iti ia si produsul cand vrei sa-l returnezi. Nu pierde nimeni. Apropos, pentru masini exista, dar pentru companii. Se numeste leasing si functioneaza de zeci de ani. Nu s-a plans nimeni.Nu mai vrei sa platesti, te duci la creditor si ii pui cheile pe masa.
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2016, 10:07)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Mai este o problema... (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 1:31)

   HalikiBuliki1 [anonim] i-a raspuns lui

   Indiferent de forma ei, aceasta lege va lovi rau de tot bancile in creditele cu franci elvetieni.
   Unii au vrut credite in lei si banca a zis ... NUUUU... dobanda mare...luati franci ca e "ieftini" si asa or sa ramana...si au ramas...de aproape 3 ori...
 • +7 (9 voturi)    
  care experti "neutri" si "independenti"? (Vineri, 12 februarie 2016, 10:21)

  jackalphonse [utilizator]

  Isarescu?
  • -8 (10 voturi)    
   stii sa citesti? (Vineri, 12 februarie 2016, 11:26)

   ROHAN [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ti-a dat exempl, uite - iti citesc eu: "La ora actuala, exista opinii internationale complet neutre despre acest lucru. Banca Centrala Europeana a emis o opinie despre legea darii in plata, semnata chiar de Mario Draghi, ceea ce demonstreaza importanta subiectului.

   Acum cateva zile, economistii UE au explicat ca aplicarea in Romania a acestei legi ar fi grava pentru economie. Dupa cateva pagini care explica faptul ca economia romaneasca functioneaza bine, raportul concluzioneaza ca unul dintre pericole este reprezentat de aceasta lege"
   • +7 (7 voturi)    
    daca economia merge bine pe spinarea clientilor (Vineri, 12 februarie 2016, 11:40)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    ...ca pana acum, atunci o alta criza este iminenta.
    Ce insemna ca economia merge bine? Prin legea darii in plata bancile au si ele cateva responsabilitati. Lipsa responsabilitatilor bancilor a fost motorul "mersului bun" al economiei?
   • +9 (9 voturi)    
    Abolirea sclaviei (Vineri, 12 februarie 2016, 11:45)

    luptator_din_munti [utilizator] i-a raspuns lui ROHAN

    Cred ca economia din sudul statelor unite functiona bine inainte de abolirea sclaviei. Cred ca dupa abolirea sclaviei a functionat si mai bine. La fel ca si atunci tot asa tot feluld e experti propovaduiau sfarsitul economic al lumii, daca se renunta la sclavie. Uite ca s-a renuntat si sfarsitul lumii nu a venit. Lucrurile s-au reasezat pe baze mai corecte. La fel se va intampla si acum.
 • +9 (11 voturi)    
  cine sunt (Vineri, 12 februarie 2016, 10:33)

  evoque [utilizator]

  acei "experti neutri si independenti"?
  Banca = camatarie
  se vede de departe comportamentul de camatari ai bancilor, ele vor un singur lucru clienti sa le devina surse de muls pe termen lung. Daca primesc o casa sau un apartament nu fac mare lucru, insa daca au vaci de muls este altceva. Prea cinstitul bancher uita de toate comisionele ascunse, uita de toata modalitatile prin care bancile ii inseala pe clienti, uita de toate scandalurile in care sunt implicate si uita de crizele provocate tot de ei. Acum vine cu stupizenia aceasta infecta: "experti independenti si neutri", sa mori de ras daca nu ar fi sadic.
 • +7 (9 voturi)    
  da' profitul de 100m € (Vineri, 12 februarie 2016, 10:43)

  dan.c [utilizator]

  de anul trecut nu e irational?
  • +7 (7 voturi)    
   doar daca (Vineri, 12 februarie 2016, 13:48)

   mihaiionescu2 [utilizator] i-a raspuns lui dan.c

   Pai cum sa fie irational profitul, din moment ce una dintre legile economiei a devenit irationala de mult timp ? Legea aceea care spune ca afacerile riscante pot aduce profituri mari. Ca urmare a acestei irationalitati, ea a fost rational-izata. Adica profitul ramane bancii si riscul se socializeaza. Punem pariu ca in cazul materializarii unui risc major (din alea despre care ne tot povestesc bancherii: "bai, da' voi stiti ce riscuri IMENSE ne asumam noi?") bancile vor solicita ajutorul statului ? Pai profitul din anii anteriori ? "Ei da, ala l-am consumat ca plata a faptului ca ne-am asumat riscuri."
 • -6 (6 voturi)    
  O lege data de parlamentul corupt! (Vineri, 12 februarie 2016, 15:58)

  Miky60 [utilizator]

  Cum puteti sa aparati o lege data de un parlament care se dovedeste corupt care vrea sa dea o lege si a pumnului in gura libertatii de exprimare!
  • 0 (2 voturi)    
   Conteaza ce spune legea (Vineri, 12 februarie 2016, 22:13)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   In istorie s-au vazut cazuri cand niste corupti au dat legi bune si cazuri cand "incoruptibilii" au dat legi proaste. Important e rezultatul. Caz de studiat: Robespierre (Incoruptibilul). Supranumele nu i-a ajutat la nimic.A sfarsit ghilotinat.
 • +6 (6 voturi)    
  expertii neutri si independenti (Vineri, 12 februarie 2016, 22:15)

  AlexandruPaul [anonim]

  Si eu sunt expert neutru si independent. Ma ocup foarte intens de 10 ani cu achitarea unui credit foarte dificil. M-ai fost marita dobanda (desi trebuia sa scada), mi-a fost cesionat creditul, am fost insultat, amenintat si viclenit in fel si chip de ceilalti experti neutri si independenti.
  Deci din punctul meu de vedere, de expert cu experienta, aceasta lege e buna!
  Si nu-i doresc nimanui sa devina expert ca mine.
 • +2 (2 voturi)    
  manipulare (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 11:00)

  Dnn [utilizator]

  eu nu inteleg de ce autorul trebuie sa manipuleze?

  de ce nu isi asuma pur si simplu o pozitie contra acestei legi ? de ce ne tot baga pe gat, sistematic, articole cu tot felul de directori de banci (care vor binele nostru!!) ce ne invata cat de dezastruasa va fi legea?

  Daca va fi un dezastru legea oricand se poate schimba. Pe de alta parte uite cat e de greu ca noi cetatenii sa obtinem o oarecare protectie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce-mi scapa? (Duminică, 14 februarie 2016, 0:30)

  MorticiaDi Medici [anonim]

  Nu-mi dau seama ce probleme ar prezenta pe bune legea darii in plata neaplicata contractelor deja existente. Desi, daca partile cad de acord, se pot semna acte aditionale si la contractele existente: bancile ar putea solicita chiar un articol de lege in acest sens. Inteleg ca principiul ar fi ca pot fi executate doar "garantiile" solicitate si asumate explicit.

  Eu inteleg ca nu pot exista restrictionari in privinta garantiilor care pot fi cerute si acordate pentru un produs bancar. Ar fi o incalcare a principiului liberei initiative.

  Din acest punct de vedere, in cazul in care este necesar, Banca poate solicita mai multe garantii, inclusiv cecuri avalizate in nume personal (cum procedeaza unele leasinguri). De altfel, in caz de necesitate, bancile pot veni cu solutii creative de produse: leasing imobiliar sau whatever.

  Mi se pare ca am discuta practic doar despre o refrazare juridica a contractelor, astfel incat garantiile solicitate sa fie mentionate clar si clientul sa fie in cunostinta de cauza. Acestea pot include cecuri avalizate completate si presemnate, alte proprietati mobiliare si imobiliare, clauze de reevaluare periodica a imobilului/activului cu implicatiile de rigoare etc.

  Sigur exista specialisti in domeniu care pot veni cu solutii. Nu stiu daca in Romania exista conceptul de mark-to-market pentru solicitarea suplimentarii ipotecii in cazul in care aceasta nu mai corespunde ca garantie.

  Din anumite puncte de vedere, pentru ca am inteles ca totusi exista ceva incidente de credite imobiliare neperformante, as zice ca bancile chiar aveau nevoie sa-si reevalueze modul de acordare a creditelor.

  Chiar si fara legea darii in plata, realitatea era ca bancile se trezeau nu de putine ori ca de fapt au finantat un activ (devenind investitori) cu care s-au trezit pe mana.

  Poate ar fi cazul sa se gandeasca la un model mai eficient de evaluare a riscului si bonitatii. Poate chiar la un sistem pe puncte, asa cum pare sa fie cazul in SUA


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by