"Scrisoarea cuprinzand recomandarile BNR cu privire la legea darii in plata, care are intr-adevar 25 de pagini, a ajuns vineri la Comisia noastra (cea de Buget Finante a Senatului- n.red). A ajuns putin dupa ora 16, dar secretara mea e o femeie foarte constiincioasa care sta dupa program, asa ca pot confirma primirea scrisorii. A venit un baiat cu trei plicuri groase, cate un exemplar pentru fiecare din cele 3 comisii si ni le-a predat", a spus luni senatorul Viorel Arcas, seful Comisie de Buget Finante a Senatului. In jurul pranzului avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre initiatorii legii darii in plata scria pe contul sau de Facebook ca recomandarile BNR nu sunt oficial in atentia Parlamentului, intrucit nu au fost trimise pe cale institutionala.

HotNews.roFoto: Hotnews

" In alta ordine de idei, de la discutie a rezultat clar ca "recomandarile" scapate in presa, pe surse, de BNR, nu sunt oficial in atentia Parlamentului, intrucit nu sunt trimise acestuia pe cale institutionala si prin asumare directa, expresa, din partea BNR. In plus, aceste recomandari nu pot fi transformate in amendamente la lege decit daca unul sau mai multi parlamentari si le asuma.

Vor fi foarte interesante sedintele de miine si miercuri de la Senat, in comisiile de buget - finante si, repectiv, economica si juridica. Sa vedem cine isi va asuma ca recomandarile BNR sa devina amendamente la lege.

PS Vestea proasta este ca s-ar putea ca re-examinarea legii sa mai fie aminata cu 1-2 saptamini. Pe motive procedurale, desigur (in realitate, pe motive de timp ce trebuie cistigat pentru intensificarea eforturilor de lobby anti lege dare in plata)", scrie Piperea pe Facebook.

Piperea s-a intalnit luni in cursul diminetii cu seful Comisiei de Buget din Camera Deputatilor, avocatul sustinand ca darea in plata ar urma sa se aplice retroactiv si ca va include si programul Prima Casa.

"Discutia cu presedintele comisiei de buget - finante a Camerei Deputatilor, dl Viorel Stefan, s-a incheiat in urma cu doua ore.

Din discutie mi-au rezultat citeva concluzii de esenta :

(i) legea se va aplica si creditelor in derulare;

(ii) legea se va aplica si debitorilor care s-au imprumutat la banci in cadrul programului Prima Casa, chiar daca garantia de stat specifica acestui program va ramine valabila; pentru evitarea oricarei confuzii, dupa toate probabilitatile, grupul parlamentar reprezentat de dl Stefan, va introduce un amendament din care sa rezulte ca garantiile oferite bancilor de Statul roman vor ramine valabile, chiar daca debitorul - persoana fizica va fi liberat de datorii prin darea in plata a casei cumprate in cadrul acestui program;

(iii) legea se va aplica, in special, creditelor ipotecare, dar si creditelor de nevoi personale cu ipoteca (in practica, avansul pentru creditele ipotecare s-a acoperit din credite de "nevoi personale", garantate cu alte bunuri ale debitorului sau cu bunuri ale tertilor); va fi vorba, deci, de credite pentru locuinte in sens larg;

(iv) legea nu va introduce criterii valorice sau sociale, intrucit este vorba de o reglementare menita a corecta si, la nevoie, a sanctiona, un abuz de putere economica;

(v) legea va fi lege si nu facultate pentru acele banci care vor fi fost de acord sa se inscrie in clubul creditorilor care vor darea in plata", a scris Piperea pe Facebook.

Reamintim ca discutia in Comisia din Senat va avea loc marti incepand cu ora 13,30. HotNews va va tine la curent cu evolutia acesteui proiect legislativ.