Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a avertizat marti ca avansul imprumuturilor acordate de banci in viitor risca sa urce la 40-50% din valoarea creditului, daca legea darii in plata ramane in actuala forma. "Nu e o optiune a bancilor, ci un efect mecanic care decurge din legile europene in vigoare", a spus Olteanu, adaugand ca BNR ar dori ca tinerii care vor accesa un credit sa poata opta intre varianta in care semneaza o declaratie pe proprie raspundere ca vor apela sau nu la darea in plata. Mecanismul este similar celui din alte state, unde anunti banca din momentul contractului ca vei apela sau nu la acest el.

HotNews.roFoto: Hotnews

Olteanu, viceguvernator BNR: Avansul la credite se va scumpi in mod mecanic, nu pentru ca asa ar vrea unele banci. E vorba de legislatia europeana care reglementeaza... Solutia pe care noi o propunem pentru viitor este ca cei care vor sa ia credite cu avans de 10-20% , cat era si inainte, sa aiba posibilitatea de a renunta la darea in plata, daca i se ofera un avand mai mic. Pentru ca diferenta esentiala va fi la avans. Discutia o putem face astazi sau peste un an, dupa ce vom constata ca nu se vor mai da credite ipotecare.

Daniel Zamfir, initiator: Daca-mi permiteti, propunerea e nepotrivita pentru ca ne aduce in zona optiunii. Nu poti sa spui ca eu ca cetatean nu vreau sa beneficiez de o lege. Bancile spun acum "haideti si semnati acum contractele, ca va reducem dobanda, dar cu o conditie: sa ne dati vreodata banca in judecata!" O lege nu poate fi optionala!

Olteanu, viceguvernator BNR: Dar bine, dar Codul Civil are zeci de situatii in care un cetatean poate opta intre mai multe scenarii...e un drept al cetateanului...

Daniel Zamfir, initiator: E o politica inselatoare. Asa cum Parlamentul European a constatat ca bancile au vandut produse inselatoare, eu ma tem ca si acesta e un produs inselator

Olteanu, viceguvernator BNR: Deci considerati ca cetatenii nu au dreptul sa poata opta pentru un avans mai mic.

Daniel Zamfir, initiator: Asta cu avansul e o politica a banicilor...

Olteanu, viceguvernator BNR: E o lege europeana domnule..

Arcas, presedintele Comisiei: Supun votului. (Propunerea cade)