Comisiile Economica si Juridica a Senatului discuta miercuri legea darii in plata, la sedinta fiind invitati reprezentanti ai BNR (viceguvernatorii Bogdan Olteanu si Liviu Voinea), ai comunitatii bancare (conducerea Asociatiei Romane a Bancilor si cea a Patronatelor Bancare), Ministerului de Finante (Enache Jiru si Stefan Nanu) dar si reprezentanti de la varful ANPC. Sedinta de miercuri vine la doar o zi dupa ce Comisia de Buget a Senatului a respins in bloc propunerile BNR din perspectiva scrisorii transmise Parlamentului de presedintele Iohannis, odata cu solicitarea de a se re-discuta legea.

HotNews.roFoto: Hotnews

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii din timpul sedintei

Cele mai importante declaratii din sedinta de miercuri

Daniel Zamfir, initiator: Nu vor beneficia de aceasta lege cei care au luat credite pentru afaceri, ci consumatorii. Tot la solicitarea Presedintelui, propun sa marim termenul in care un consumator poate solicita darea in platade 15 zile la 30 de zile

Avem un caz in care un client va fi urmarit de banca pana cand va avea 104 ani, pentru un credit. O sa va prezint imediat acest caz, I s-a luat casa, a platit cat a putut plati. Au fost 32 de oameni care s-au sinucis din cauza bancilor

ANPC a castigat un proces cu o banca- OTP, pe motiv ca banca avea o clauza abuziva care privea dobanda. Banca marea cand voia ea dobanda, practic. Banca aceea va avea de restituit clientilor circa 80 de milioane de euro. Dar celor care s-au sinucis , cine le mai da inapoi ceva?

Bogdan Olteanu, viceguvernator: Noi am inaintat si in scris un material care vine sa transpuna in reformulari cererea de reexaminare a Presedintelui Romaniei. Abordarea presupune abordarea din perspectiva sociala a legii si citez "problematica are si conotatii sociale". Presedintele mai ridica explicit chestiunea programului Prima Casa. In actuala formulare, programul este desfiintat. Ultima chestiune de principiu este cea legata de accesul la credit al generatiilor viitoare. Discutia de ieri echivaleaza cu o respingere a cererii Presedintelui, dar Parlamentul este suveran in aceasta privinta.

Liviu Voinea, viceguvernator: Ca arbitru al pietei bancare dar si de furnizor de informatii de calitate, BNR considera ca este util sa prezentam situatia creditelor ipotecare pentru usurinta dezbaterii. S-a vehiculat ca ar fi 800.000 de familii cu probleme de rambursare a ratelor. Este fals. Numarul exact este 474.000 de persoane care au luat credit. Dintre acestia 174.000 au luat credite ipotecare, 155.000 au luat alte credite de investitii imobiliare. Si 133.000 au luat credite de consum garantate cu ipoteci. Avem 6891 de debitori ale caror credite au fost cesionate intre 2012-2015, separat de cifrele de mai sus. Nu toate aceste credite sunt insa neperformante. 316.000 au credite in valuta. Cei imprumutati in chf reprezinta 10% dintre cei imprumutati in valuta. Datele sunt de la finalul anului 2015.

Cei cu credite de sub 150.000 euro au o rata de neperformanta de 4%, iar cei cu imprumuturi mai mari au rata de neperformanta de 27%.

Rata de neperformanta a creditelor imobiliare este de 2.6%. Numarul debitorilor cu restante intre 30-90 de zile este de 13.443 in timp ce cei cu restante de peste 90 de zile este de 17.500. Debitori cu restante la credite ipotecare sunt 3099.

Debitorii care au luat credite Prima Casa sunt in numar 159.106. Rata lor de neperformanta este de 0,04%. E un argument pentru a nu-i avea cuprinsi in aceasta lege.

Cei mai multi debitori cu credite imobiliare-96% au garantat cu cladiri, iar 4% au garantat cu terenuri. Rata de neperformanta a celor care au garantat cu terenuri este 30%

Belacurencu Trifon, Comisia Economica: Din punctul meu de vedere s-a facut valva prea multa pe aceasta initiativa. As elimina sentimentalismele. Trebuie sa fie retroactiva aceasta lege, intrucat altfel nu are sens legea!

Serban Mihailescu, Com Economica: Am o prima intrebare: Daca mai avem un aviz al Guvernului pe aceasta chestiune. Intreb care e punctul de vedere al Guvernului. Noi nu putem pleca acasa si sa facem abstractie de acest punct de vedere. Cifrele pe care le-a spus Liviu (Voinea-, n.red) aici eu nu le cred. Credibilitatea bancilor e la limita. Nu e normal sa ne limitati accesul la credite pe limite de varsta. Aveti si Dvs oameni in varsta...Cu tot respectul, nu vom lua nicio decizie. Va iesi tambalau. Haideti sa ne ocupam doar de chestiunea Prima Casa.

Enache Jiru, secretar de stat Finante: Punctul cel mai sensibil este Prima Casa. E un program foarte util.

Bogdan Preda, Patronatele Bancare: Am dori sa ne dati posibilitatea de a explica solutiilor pe care le propunem, intrucat s-a muncit foarte mut. In acest moment exista si o lege a insolventei (voci din sala:"Nu exista. Daca taceati, filosif ramaneati!")

Cristiana Anghel: Sa lamurim mafiile intre care lucram. (catre Bogdan Olteanu) Cunoasteti art 25 al legii BNR? Ce spune acolo? Ca membrii CA nu raspund nici civil nici penal. Nici noi nu avem o asemenea imunitate. Puteti face orice, ca nu raspundeti in niciun fel. Eu prijin initiativa a d-lui Zamfir intrucat ani de zile bancile au stat cu picioarele pe gaturile clientilor. (Aplauze din sala) Cat eram la scoala , secretara mea s-a sinucis. Era o femeie frumoasa...Mai am o chestiune de spus. Cum e posibil sa dati voie bancilor sa mute creditele in off-shore-uri pe care nu le controlati???

Se trece la discutia pe articole si se voteaza fiecare in parte. Rand pe rand, propunerile BNR sunt respinse.

Daniel Zamfir, initiator: La Prima Casa, Statul garanteaza 50% pentru cetatean. Banca neavand niciun risc, isi permite sa coboare avansul. Ce se intampla daca peste 10 ani isi pierde locul de munca si nu mai poate plati? Statul va plati bancii , banca fiind linistita. Numai ca Statul se va indrepta prin ANAF ca sa-si recupereze banii. Cetateanul poate fi urmarit pe venituri pentru partea Statului. In schimb, unul care a luat un credit normal, i sa va stinge datoria. Adica au parte de tratament inegal. Daca Statul isi asuma ca nu il va urmari pe cetatean, s-o faca. Isi asuma sau nu?

Enache Jiru, secretar de stat Finante: Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu.

Bogdan Olteanu, viceguvernator: Daca Parlamentul anuleaza garantia pe care tot Parlamentul a introdus-o introduce Romania in faliment de stat, cum a facut Ceausescu in 1981.

Tapu Nazare, pres. Comisiei Economice: Prima Casa trebuie exclusa din aceasta lege. Sa nu stricam lucrurile bune.

(Clienti din sala): Impartiti Romania intre bogati si saraci, d-le Presedinte. Toti suntem clienti bancari!

Liviu Voinea, viceguvernator:Daca programul ramane in lege, cresterea economica va avea de suferit.

(Clienti din sala): De ce nu urmariti bancile, d-le viceguvernator? Lasati-ne sa ne spunem parerea!!! Nu exista negociere intre noi si banci. Putem sa ne pierdem joburile!!!

Marinica Dinica, senator: Subiectul Prima Casa e artificial. Bancile acum maresc avansurile si ajungem la situatii delicate privind ceea ce ar trebui sa faca BNR prin prisma supravegherii. Banca este indestulata de doua ori la crditele pe Prima Casa. Primii care pierd in momentul in care se face darea in plata sunt consumatorii! (aplauze din sala)

(voci din sala): Bancile au mers intotdeauna la profit. Nu au simtit niciodata ce e aceea o criza!

Cristiana Anghel, senator: Intreb BNR daca au studiu de impact pe Prima Casa? Il aveti? Nu-l aveti! (voci din sala: Asa e, corect!!!). BNR face lobby pentru ARB!

Client bancar din sala: Vreau sa le spun celor de la BNR ca ei nu cunosc situatia reala. Sunt oameni cu plata la zi a ratelor dar care se imprumuta de la prieteni pentru asta. La Dumneavoastra sunt ok in statistici, dar ei se indatoreaza in alte parti ca sa fie la zi cu ratele!

Bogdan Preda, de la patronatele bancare cere cuvantul. Voci din sala :NU, nu, nu!!!

Se voteaza daca Prima Casa ramane in lege sau nu. In urma voturilor, darea in plata se va aplica si Primei Case.

Bogdan Preda cere iar cuvantul Clientii bancilor vocifereaza: Lasati, ca vorbeste BNR pentru dumneavoastra!

Preda: Pai ce faceti, acum ne executati?

Clientii: Da, ca sa vedeti si Dv cum e!

Cristiana Anghel, catre seful Comisiei Economice: Puneti BNR pe un piedestal prea sus. Nu am cu BNR nimic, ci cu mizeria facuta de banci. Nu vreau sa ma apuc sa spun acum cine e in spatele fiecarui vot de aici! Vin eu maine cu o initiativa legislativa ca sa raspunda BNR pentru fiecare (neinteligibil) pe care il face! Maine vin!

Daniel Zamfir, initiator: Dom`ne, a propos de croterii sociale..legea asta nu e o lege sociala, ci de protectie impotriva abuzurilor bancilor (voci din sala: Coreeect, asa este! Aplauze). Bancile au dat credite si celor care nu se calificau. Iar dv, BNR, spuneti ca ati fost arbitru corect. Nu, nu ati fost! Lasati-ne pe noi sa legiferam ce e bine si ce e rau pentru oameni. (catre Bogdan Olteanu) Cand veneati sa va punem in Consiliul de Administratie veneati spasiti la noi ca sa va votam! Probabil ca ani de zile n-o sa ne mai vizitati Ati dat credite intr-un hazard, acum asumati-va consecintele! (aplauze)

Cristiana Anghel,: Dl Guvernator a avut credit in franci elvetieni si vad ca acum nu-l mai are. De ce pentru el s-a putut si pentru oamenii obisnuiti, nu?

Liviu Voinea, BNR: Asa este, Dvs ne-ati votat. Dar ne-ati votat ca sa aparam stabilitatea financiara. Din acest motiv am venit cu aceste propuneri. Este decizia Parlamentului ce va vota, dar e de datoria noastra sa spunem daca este afectata aceasta stabilitate.

Se trece iar la vot. Propunerile BNR cad rand pe rand cu majoritate zdrobitoare, in aplauzele clientilor bancari prezenti in sala. Senatoarea Anghel, care se ocupa de numaratoarea voturilor isi cearta colegii care nu ridica mana suficient de rapid si isi insoteste numaratoarea cu comentarii, atragand de mai multe ori admonestarile presedintelui de sedinta.

Enache Jiru, MFP: As dori sa atrag atentia ca retroactivitatea legii ar putea atrage procese internationale la adresa Romaniei. Este un risc foarte mare.

Amendamentul cade, intrucat nu e insusit de niciun senator. Sedinta se incheie in aplauzele clientulor bancari prezenti.

​Informatii de background

Scrisoarea continand propunerile Bancii Nationale privind darea in plata au fost transmise de vineri la Parlament vineri dupa-amiaza, acestea vizand in special introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuintei, conditia ca locuinta sa fie locuita de cel care a luat imprumutul, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit. Propunerile au fost respinse marti de membrii Comisiei de Buget din Senat.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

"Parlamentul hotaraste legile. Asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari, ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna. O lege care sa puna in concordanta scopul declarat al legii - protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora - cu textul legii", a declarat Isarescu intr-o conferinta de presa, in ianuarie, raspunzand la o intrebare despre asteptarile pe care le are de la legislativ in urma retrimiterii legii de catre presedinte.

Legea darii in plata va fi inaintata plenului Senatului pentru dezbatere si vot. Camera Deputatilor este insa for decizional in ceea ce priveste legea.