Avem 11,5 someri pentru fiecare loc de munca in economie, arata datele Institutului National de Statistica privitoare la locurile de munca vacante, publicate vineri. In ultimul trimestru din 2015 aveam 54.700 de locuri de munca vacante, mai mult cu 2.200 fata de trimestrul anterior. Intr-o economie sanatoasa, o rata ridicata a locurilor de munca vacante indica o rata a somajului scazuta si invers. La noi, potrivit datelor transmise de Statistica, cresc atat numarul locurilor de munca vacante cat si numarul de someri.

Cifrele mai transmit ca avem de fapt o economie in care apar locuri de munca in sectoare pentru care, fie absolventii sau somerii nu sunt pregatiti , fie sectoarele respective nu ofera salarii atractive, de natura a-i atrage pe cei care cauta un loc de munca. De cealalta parte, avem multi someri care au experienta in industrii care nu ofera locuri de munca. Pe scurt, avem 54.700 joburi vacante si 630.000 de someri. Cele mai multe sunt in sectoare cu salarii mici (administratia publica, sanatate si asistenta sociala), iar cele mai putine joburi vacante sunt in industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica.

E drept, exista si romani care nu sunt interesati de locurile de munca vacante. De fapt, circa un sfert de milion de romani nu au lucrat niciodata, potrivit statisticilor oficiale. Altii, au lucrat , au strans niste economii si si-au luat o perioada de relaxare. Sa dam si cateva cazuri.

Cazul A. Fost corporatist de top, cu salariu de mii de euro timp de ani buni de zile. A vazut jumatate din lume. A venit un tinerel (angajat de el) care i-a suflat postul. Acum traieste din ce a strans in anii de sefie. De 3 ani nu lucreaza si nu vrea sa coboare sub un anumit nivel al salariului. Asteapta "pana s-o ivi ceva pentru mine", zice trist. Acel ceva nu se va ivi in graba, intrucat lumea s-a schimbat. Cel mai tare il afecteaza faptul ca nu mai e chemat la petrecerile la care odinioara era considerat sufletul chefului.

Cazul B.Familie, doi copii. Lucreaza fiecare dintre soti in strainatate, cate 6-9 luni pe an. Iau circa 1000 eur/net/lunar. Cu banii adunati ACOLO isi maresc gospodaria AICI. Acolo lucreaza la negru. El in tamplarie, ea in social care. Nu sunt inregistrati ca someri, nu figureaza nici ca angajati, pentru ca nici nu sunt. Nu vor sa se stabileasca acolo (cu cateva eforturi ar putea) pentru ca "mai bine o duci aici, cu banii LOR", dar nici aici n-ar imbatrani pentru ca doar un orb n-ar vedea incotro se ndreapta tara. Deocamdata nu ne plangem, om vedea ce o sa mai fie-, zic ei la unison inainte de un barbecue oferit vecinilor.

Cazul C. Familie de intelectuali. El, prof universitar, ea fosta directoare de banca. Copil student in strainatate. Banca si-a redus activitatea si a inchis unitatea la care ea era directoare. O vreme a facut in mod legal contabilitati la doua lanturi de farmacii, intrucat aveau nevoie de bani. Dar a fost diagnosticata cu o boala al carui tratament e scump si poate fi subventionat doar daca admiti ca esti SUB un anumit nivel al veniturilor. Asa ca a demisionat fictiv, desi continua sa faca contabilitate, sotul a fost trecut intr-o postura profesionala inferioara. Ea apare ca somera, desi nu e.