Preturile mici ale petrolului si gazului sunt pe cale sa declanseze un val de falimente si incapacitati de plata printre producatorii americani. Caderea cotatiilor titeiului a ajuns la la un nivel dureros pentru producatori si pune in pericol imprumuturi de 88 de miliarde de dolari, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Circa 30% din datoria contractata de industria de petrol si gaze este acum in pericol, companiile implicate suferind probleme operationale sau financiare ce sunt destul de severe pentru a fi in pericol de faliment sau de incapacitate de plata.

Producatorii, in special cei care extrag gaz de sist, s-au imprumutat masiv in ultimii ani si acum vad cum veniturile se prabusesc. De la 115 dolari pe baril in iulie 2014, acum titeiul e ste circa 30$/baril, existand temeri ca supraproductia va continua.

Situatia vine in conditiile in care a existat un „boom” al gazului de sist in SUA ce a coincis cu dobanzile mici oferite dupa criza financiara.

„Efectiv am avut credite gratis timp de sapte ani si a avut loc o transfomare in sectorul energiei, asa ca mult capital a fost investit in ea. Dar acum pietele de capital s-au inchis pentru explorare si productie”, a declarat Leslie Biddle, de la Serengeti Asset Management.

Companiile de pe lista celor cu probleme platesc dobanzi cu 10 puncte procentuale mai mari decat dobanzile trezoreriei americane.

Potrivit Standard & Poor’s, sectorul energetic acopera circa 31% din cele 285 de miliarde de dolari cat totalizeaza creditele cu probleme din SUA.

Unii investitori sunt atrasi de randamentele mari care se ofera si de increderea ca pretul petrolului va creste curand. Pe cealalta parte, debitorii sunt dornici sa-si finanteze investitiile emitand obligatiuni, in speranta ca pretul titeiului va creste pana la urma.

Dar increderea celor din sector scade cu fiecare zi in care pretul petrolului sta asa de jos. Multi traderi s-au asteptat la o revenire in acest an, dar aceasta nu a venit.

In Statele Unite, 35 de companii de productie si explorare si-au cerut falimentul intre iulie 2014 si decembrie 2015, potrivit unui raport Deloitte recent.

„Vor fi falimente mari in sectorul explorarii si productiei. Si se vor extinde si in alte industrii, mai ales in cele care deservesc acest sector”, spune Robert Friend de la grupul de investitii californian Pacific Alternative Asset Management .

Traderii de creante vorbesc despre evenimente care pot genera adevarate cutremure in piata.

La inceputul acestei luni, producatorul de gaz si petrol de sist Chesapeake Energy a trebuit sa precizeze ca „nu are planuri sa-si ceara falimentul”, dupa ce actiunile sale s-au prabusit.

Pentru ca brokerii se temeau ca grupul ar putea sa intre in colaps din cauza obligatiunilor de 10 miliarde de dolari pe care le-a emis, valoarea actiunilor Chesapeake s-a injumatatit intr-o singura zi din cauza zvonurilor ca a adus specialisti in restructurare, informatie negata de companie.

Chesapeake este una dintre cele mai mari firme americane care extrage gaz de sist, iar anul trecut a anuntat o serie de reduceri ce vor fi aplicate in companie, in conditiile in care pretul gazului scazuse mult.

Unii investitori cred insa ca mai bine depunea cererea de intrare in faliment.

„Daca Chesapeake ar fi facut asta ar fi fost ceva destul de purificator. Cand depui cererea si intri in acest proces aduci noi investitori care vin cu capital nou”, explica Leslie Biddle. La inceputul acestei luni Standard & Poor’s a avertizat ca datoriile companiei sunt „nesustenabile”.

Alte companii de pe lista celor cu probleme sunt Denbury Resources, Linn Energy si Transocean, aceasta din urma fiind unul dintre cei mai mari contractori pentru foraje offshore din lume, al carei rating pentru datorii a fost coborat in categoria „junk” cu un an in urma.

Nici alti giganti petrolieri nu sunt imuni la degradari ale ratingului privind datoriile, ceea ce le-ar majora costurile cu imprumuturile.

Standard & Poor’s a redus ratingul de credit al Royal Dutch Shell in aceasta luna si a avertizat ca exista o „posibilitate semnificativa” de a taia si ratingurile altor companii petroliere europene majore.