​INTERVIU Daniel Daianu: O eventuala iesire a UK din Uniune ar fi o lovitura teribila/Romania are nevoie de dezvoltare fie ca trece sau nu la euro/Pildele "Brexit"-ului pentru tara noastra

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 21 februarie 2016, 17:54 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Agerpres
"O eventuala plecare a UK din Uniune ar transmite un mesaj cat se poate de rau, mai ales ca Uniunea se afla in cea mai dificila situatie din istoria ei. Ar fi un vot de blam dat Uniunii, Proiectului European, de catre una dintre cele mai vechi democratii de pe Continent. Ca multi britanici sunt eurosceptici nu este o noutate, dar ca tara sa decida sa iasa din UE ar fi  lovitura teribila. Aceasta nu inseamna insa ca zarurile sunt aruncate si soarta Uniunii este scrisa pe perete", explica profesorul Danie Daianu intr-un interviu acordat HotNews.ro. El mai vorbeste despre "pildele" pe care Romania ar trebui sa le invete dupa episodul negocierilor UE-UK, dar si despre abordarea adoptarii euro de catre Romania in noul context.

Rep: Credeti ca negocierile duse de Marea Britanie si mai ales, rezultatele lor, creaza un precedent? Daca da, care ar putea fi urmatorul stat care sa ameninte cu iesirea si ce marje de negociere ar putea avea?
prof. Daniel Daianu: Da, rezulta un precedent, dar trebuie tinut cont de statutul special al UK in cadrul Uniunii, situatie care obliga la nuantari de fond.

Rep: Ce fel de nuantari?
prof. Daniel Daianu: Marea Britanie (UK) are importanta speciala pentru UE din mai multe ratiuni: dimensiunea economiei (a doua dupa cea a Germaniei), ratiuni geostrategice si politice (forta militara si tehnologica –vectori nucleari/force de frappe), excelenta stiintifica si industriala, conexiunile cu SUA, tara care da tonul in alianta nordatlantica. UK conteaza si pentru balanta puterii in interiorul UE si pe Continent, pentru politica externa si de securitate a UE. Intervine si o simbolistica unica: UK este tara care rezistat cel mai bine in Europa asaltului impotriva democratiei in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a contat enorm alaturarea ei la UE cu decenii in urma.

UK a contat mult si in timpul Razboiului Rece. Ca ea sa plece acum ar transmite un mesaj cat se poate de rau, mai ales ca Uniunea se afla in cea mai dificila situatie din istoria ei. Ar fi un vot de blam dat Uniunii, Proiectului European, de catre una dintre cele mai vechi democratii de pe Continent. Ca multi britanici sunt eurosceptici nu este o noutate, dar ca tara sa decida sa iasa din UE ar fi  lovitura teribila. Aceasta nu inseamna insa ca zarurile sunt aruncate si soarta Uniunii este scrisa pe perete.

Rep: Aveti dreptate, dar s-a creat un precedent...
prof. Daniel Daianu:  Cand vorbim despre precedente, analogii este bine sa fie facute cu atentie. UK avea un statut “special” deja. Alte tari in care politicieni au evocat “separari” (Italia, Grecia) fac parte din zona euro. In ambele tari s-a vorbit de o posibila iesire din zona euro, nu din UE. Curentul nationalist din Franta nu domina ecuatia puterii in acea tara.

Insa, compromisul cu UK arata slabiciunea Uniunii. Totodata, accentueaza tendinte de fragmentare si de geometrie variabile, de emasculare a mecanismelor Uniunii (piata unica, cu circulatia fortei de munca)

Rep:  Iese UE mai puternica sau mai vulnerabila din aceste negocieri? Credeti ca restul statelor care sunt in UE dar nu si in Eurozona se vor grabi sau mai degraba isi vor intarzia procesul de adoptare al monedei unice?
prof. Daniel Daianu: UE nu iese mai puternica din aceste negocieri, desi unii ar putea argumenta ca ceea ce solicita UK este o formula de a aseza Uniunea pe baze mai viabile, conform cu tendinte structurale si o stare de spirit ce castiga teren in numeroase state membre. Compromisul ilustreaza o mare contradictie launtrica in Uniune: ea are nevoie de mai multa coeziune si mecanisme/instrumente comune pentru a raspunde la provocari si amenintari, in timp ce o stare de spirit ce se extinde este contrara logicii de adancire a integrarii. In momentul de fata nu extinderea zonei euro este pe agenda de lucru a celor care dau tonul deciziilor in UE, in euroarie.

Marile probleme imediate, super-urgente, ale UE, sunt criza migrantilor (ce copleseste ca impact) si efectele unui Brexit. Daca nu se va ajunge la controlul imigratiei, sindromul de fragmentare, disolutie se va accelera. Schengen este "in limbo" in fapt, tarile nu colaboreaza intre ele, increderea se disipeaza intre statele membre ale UE. Recent, un ministru de finante adjunct de la Berlin, Jens Spahn, afirma ca afluxul de migranti poate desira societatea germana, cu consecinta incalculabile, inclusiv pentru Uniune (vezi Financial Times, din 17 febr).  Cealalta miza priveste referendumul din iunie.

Un Brexit va lovi puternic Uniunea. Repet, nu inseamna ca UE va muri in mod implacabil, dar se poate “variabiliza” mai mult, cu un nucleu dur, cu un Schengen functional micsorat.

Si euroaria va fi afectata. In vremuri atat de incerte, deciziile strategice sunt altfel cantarite. Criza euroariei a dovedit ca este nevoie de convergenta structurala si de ameliorare a mecanismelor sale.

Tari cu economii subcompetitive au sanse foarte mici sa se alature euroariei –nu vor fi acceptate, oricat ar insista. Si sunt economii ce ar rezista in euroarie (ex: Cehia), ce nu se vor grabi in circumstantele actuale. De Polonia nu are rost sa vorbim avand in vedere propensiunile europene ale noii guvernari de la Varsovia.

Rep:  Exista un risc real al destramarii UE in urmatorii 5 ani?
prof. Daniel Daianu: Da. Dar nimic nu este predeterminat si nu trebuia sa gandim conform unor profetii ce se implinesc singure. Depinde de liderii politici ca Proiectul European sa nu moara. Drept este ca statele fiinteaza dupa alt metabolism in comparatie cu o uniune de state, ma refer la UE, care este si fragila pe deasupra;  nu este ca Statele Unite ale Americii, o structura federala, cu executiv adevarat comun.

Pe de alta parte, destramarea UE ar readuce in prim plan rivalitati istorice si conflicte, care pot reinvia strigoi ai trecutului. Sa nu omitem ca,  in Europa, sunt tot mai puternice accente nationaliste, sovine, xenophobe; exista teama de necunoscut, mari incertitudini, exista teama generata de socuri adverse, de terorism, de imigratie necontrolata . Intr-un fel, reactia cetatenilor de retragere, inchidere intre granite nationale si de a cere guvernelor mai multa protectie este de inteles.

Exista si presiuni secesioniste, o mare criza geopolitica in Rasaritul Europei, cu o Rusie in resurectie ca actiune externa si muilitara si care are propria viziune privind ordinea necesara in Europa. Este  haosul din zonele invecinate, din lumea araba in special. Si avem razboaie hibride, terorismul cu care europenii se confrunta acasa. Una peste alta, contextul poate eroda, distruge, nu numai Proiectul European, dar poate submina procese democratice. Sa ne amintim ce s-a intamplat in Europa dupa Marele Razboi, in perioada interbelica. Vedem cum mizele sunt mult mai mari, departe de a fi numai economice.

Rep:  In acest context, cat de actuala ramane pentru Romania problema adoptarii monedei unice intr-un orizont de 10 ani, date fiind provocarile majore carora trebuie sa le faca fata UE in prezent?
prof. Daniel Daianu:  Adoptarea euro are multiple semnificatii. Dar, fara un grad adecvat de convergenta structurala adoptarea este neavenita, oricat de serioase ar fi argumente de ordin geopolitic –de pilda, ca astfel ne-am alatura nucleului dur al Uniunii intr-o lume ravasita de evenimente extreme. Nu euroaria este cea care ne poate sprijini, apara la nevoie…
In plus, euroaria trebuie sa functioneze altfel pentru a deveni viabila.

Sugerez urmatoarea abordare din acest punct de vedere. Este tot mai clar ca aderarea nu are temei economic in urmatorii ani, ca nici 2019 nu este realist ca tinta calendaristica. Dar Romania are nevoie de dezvoltare indiferent  daca isi propune sau nu sa adere la euroarie. Iar dezvoltarea reclama o strategie, care poate fi un alter ego al foii de parcurs pentru aderare. Intrucat aderarea cere ca o economie sa fie puternica. Exista Raportul celor 5 presedinti (ai Consiliului, Comisiei, BCE, PE si Eurogrupului), facut public la mijlocul anului trecut, care vorbeste despre reforma euroariei avand ca orizont un deceniu. Intr-un fel, intarirea institutionala si economica a Romaniei ar merge in paralel cu reformarea euroariei si intremarea Uniunii (daca va avea loc). Astfel, ca dupa 2020 si admintand ca UE va exista, aderarea sa fie fezabila.

Rep:   Exista lectii pe care Romania le poate invata de pe urma acestor negocieri?
prof. Daniel Daianu:  Romania nu are alonja UK si nici restul UE nu ne priveste in mod similar. De aceea, a vorbi despre lectii este hazardat. Nici nu avem diplomatia britanica, ca pedegree, resurse umane, legaturi formale si informale. Dar exista pilde ca cele mentionate mai jos, desi ele nu deriva numai din experienta britanica:
 • sa ai o strategie autentica in functie de obiectivele stabilite; sa cauti aliante, interlocutori apropiati; sa aloci timp si resurse pentru a-ti atinge scopurile;
 • sa fii constient de “greutatea specifica” pe care o detii in ansamblul Uniunii ( sa nu fii ridicol incercand sa boxezi la o categorie mult superioara, sau sa boxezi cu umbra);
 • sa iti cunosti posibilitatile/limitele;
 • sa ai oameni potrivit in locuri cheie, de dialog permanent cu partenerii institutionali, europeni, sa cauti sa iesi din parhialitatea discutiilor interne, etc.
 Si exista o morala a convietuirii in Uniunii, valabila pentru toate statele membre. Cu cat o economie/societate este mai solida, ceea ce inseamna si taria  institutiilor, cu cat esti mai credibil prin ce spui si faci, cu atat esti mai persuasiv si spatiul de manevra este mai mare, cu atat cresc mai mult sansele de a atinge obiective proprii. Credibilitatea include si respectabilitate in amalgamul ei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10904 vizualizari

 • +7 (27 voturi)    
  Corecție (Duminică, 21 februarie 2016, 18:29)

  bocristi [utilizator]

  Nimic de adaăgat dar, UK = MB în limba română, dacă o respectați!
  • +7 (25 voturi)    
   Oare, Cine moare de drum lung ?! (Duminică, 21 februarie 2016, 19:03)

   Miky113 [utilizator] i-a raspuns lui bocristi

   Vai cata emotie, nu mai putem dormi noaptea de grija bre-exilului.
   Mai bine concentrativa pe belele noastre:
   MCVuri, autostrazi, TGVuri, kanalu Siret-Baragan, Nabuco strim, off wiedersen Schengen, pensii speciale, defaimarea libera , exprimarea banaliera...
   Stinge focul cu vecinul de aproape...
   • +6 (12 voturi)    
    numai ca fara uk (Duminică, 21 februarie 2016, 22:13)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Miky113

    raman mai putini bani pt. toate cele.

    uk n'ar fi apelat la intelegerea celorlalte tzari membre ale uniunii, daca n'ar fi fost la nevoie.
    o mana intinsa uk, azi, intareste legaturile si puterea in fata unor incercari viitoare.
    motivatia cu meritele uk, in europa, asa cum a facut'o daianu, mi se pare corecta.
    prietenul la nevoie se cunoaste.

    uk a fost prima tzara care, la insistenta celor 6 fondatoare ale pietei comune europen, cee, s'a alaturat blocului economic occidental. si, in decursul vremii, a contribuit la formarea uniunii cum e azi.
    au intrat, rand pe rand, tzari mai putin puternice econmic, ca portugalia, grecia, spania, care au fost ajutate sa se ridice la nivelul uniunii. au venit cei ca noi, din est, saracimea.
    polonia a inteles mai bine ca noi, meritele uk in aceasta uniune. la efortul asta au contribuit f. mult si banii lor, unul din cei patru mari contributori.

    ei, de la inceput, s'au alaturat unei piete comune, fara granite economice, dar, intodeauna au enuntat rezerve privind suveranitatea, integrarea prea mare, federalizare.
    ei vor o uniune a tzarilor suverane. asu spus'o si o spun.
    in ultimul timp, se forteaza prea mult integrarea, uneori prin deznationalizare.
    europa regiunilor, nu e o lozinca prea buna nici pt. noi.
    • -1 (19 voturi)    
     Alo, nenea securistu daianu... (Duminică, 21 februarie 2016, 22:46)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Matale crezi că România nu are nici o șansă în afara europei și probabil a kgbului rusesc...
     Nu nenea daianu, americanii ne tratează de la egal la egal și ne vor parteneri și prieteni. Nu în genunchi la ruși și la europeni... Hai Statele Unite!
     Hai România!
     • -1 (11 voturi)    
      cam fudul.. (Duminică, 21 februarie 2016, 23:40)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      pe tine in mod special cred ca te trateaza americanii ca de la egal la egal...

      SUA isi pune scutul anti-racheta la granitele NATO. daca n-am fi in NATO, SUA n-ar da 2 bani pe noi. Investitiile americane in Romania sunt mai mici chiar decat investitiile rusesti.
      Marea Britanie este cea mai importanta putere militara din NATO dupa SUA. Sa nu uitam cine de cine are nevoie..
      • -1 (3 voturi)    
       gresit, don pehash ..negativ :) (Luni, 22 februarie 2016, 13:40)

       nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       suntem in nato, purtam scutul pt. ca asa a vrut centurionu' de la wash.

       investitiile americane sunt asa. pt. ca nu castigam increderea lumii de afaceri din sua. si ma e un impediment, distanta si barierle vamale.
       americanii nu prea investesc mare lucru in toata ioropa.. poate, taman cu exceptia uk.
       sua nu impune lumii de afaceri, e taman viceversa.
       tratatul transatlantic va inlesni schimburile de marfuri si ar stimula investitii americane de partea asta a atlanticului.

       la rusi, la chinezi, sttul joaca un rol mare, dictand economicului.
       • +1 (3 voturi)    
        ce e gresit? (Luni, 22 februarie 2016, 19:47)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        am spus doar ca singura relatie pozitiva pe care o avem cu sua se datoreaza nato.
        afaceri si investitii.. zero..

        OECD spune ca SUA a investit 237 miliarde dolari in Europa in 2014. doar 0.17 miliarde au ajuns in Romania.
        sursa:http://stats.oecd.org/
     • -5 (5 voturi)    
      Mai rar (Luni, 22 februarie 2016, 0:38)

      Taras Bulba [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      Mai rar sa vezi pe Hotnews care se comenteaza unul pe altul si n-au habar cu geografia!

      Si tu si cu baiatu' ala de mai sus cu MB-ul lui, puneti mana pe un manual de geografie inainte sa treceti la geopolitica! Auzi la el, hai SUA :)))
  • +6 (14 voturi)    
   Nici vorbă! (Duminică, 21 februarie 2016, 21:12)

   LianBerthold1 [anonim] i-a raspuns lui bocristi

   UK nu e totuna cu GB.

   GB = MB = Marea Britanie = Anglia + Scoția + Țara Galilor.

   UK = Regatul Unit (al Marii Britanii și Irlandei de Nord) = MB + Irlanda de Nord.= Anglia + Scoția + Țara Galilor + Irlanda de Nord.

   Capisci?
   • -4 (10 voturi)    
    Continuare (Duminică, 21 februarie 2016, 22:47)

    bocristi [utilizator] i-a raspuns lui LianBerthold1

    Atunci U.K. = R.U.

    E uimitor cu câtă ușurință și răutate refuză unii normalitatea! O tot dăm pe ocolite în loc să recunoaștem că suntem incapabili să rostim sau să scriem o frază întreagă în românește. Bravo! De asta R.U. a ajuns unde este iar noi tot imitatori am rămas!

    Înțelegeți? = Capisci?
  • +1 (3 voturi)    
   UK = united kingdom (Luni, 22 februarie 2016, 10:14)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui bocristi

   UK = RU ( regatul unit)
   GB = MB( Marea Britanie
   Asta ca sa pricepi si matale...
   Dar ce importanta are in contextul disccutat...!?
 • +21 (29 voturi)    
  . (Duminică, 21 februarie 2016, 18:32)

  Bazil.the.3rd [utilizator]

  Intra-adevar ar fi o lovitura teribila mitomaniei britanice.Incapabili de a rezolva problema migratiei non-EU au adoptat strategia continentala deja testata "blame the east-europeans) ,castigand inca un an sau doi.
  Chiar daca mitomani cu accente schizofrenice ,britanicii nu sunt prosti ,realizeaza ca fara UE sunt in plop si plopu'n high sky ,nu vor iesi din UE nici rugati .
  Oricum evenimentul este istoric ,discriminarea ( omniprezenta in fibrele uniunii dar negata cu gratia unui elefant parkinson facand pas-de-deux pe cristale originale Made in China) a fost oficializata .
  Sa fie intr-un ceas bun .
  • +19 (21 voturi)    
   Nu exista (Duminică, 21 februarie 2016, 19:06)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

   nici o legatura in intre imigratia non-UE in Anglia si uniunea europeana.

   Asa ca englezii care au impresia ca din cauza UE au ei musulmani in Anglia sunt pur si simplu idioti.
   • +15 (17 voturi)    
    . (Duminică, 21 februarie 2016, 19:26)

    Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    Probabil ca se intampla ceva la alt nivel,cineva imi spunea ca de exemplu in Luton mai toti sunt pentru iesirea din UE. Ceva de genul " vecinii mei au burca? dear lord ,de-am iesi odata din UE".
    La fel era si in Olanda dar surprinzator au lasat-o mai moale dupa ce s-a deschis piata muncii si au vazut ca nu sunt cotropiti de romani si bulgari asa cum erau invatati la televizor aproape zilnic ca se va intampla.
    Inca sunt surprins ,sincer sa fiu.
    • +10 (10 voturi)    
     Asa e..... (Luni, 22 februarie 2016, 2:18)

     jas [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

     Mare panica in Olanda acum vreo 2 ani cu polonezii (extrema dreapta a si infiintat un centru de alertare) si apoi romanii si bulgarii. Absolut degeaba. Acum toti cu privirea spre refugiati dar marea problema o constituie nord-africanii prezenti de mult. Asa si UK, omul de rand blameaza UE pentru tot ce vine de afara, insa mai bine s-ar uita in propria ograda.
     • +5 (7 voturi)    
      . (Luni, 22 februarie 2016, 8:57)

      Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui jas

      Aia a fost o lovitura marsava si ieftina,polonezii chiar sunt un stalp al economiei ,mult mai mult decat romanii.Din pacate polonezii nu vin acolo sa se stabileasca ( si inteleg perfect de ce) , doar muncesc si se intorc in tara.Stiu cupluri ce cumpara casa ( ipoteca) pentru ca e mai ieftin decat chiria ,dupa 20 de ani o vand si cumpara in Polonia.O pierdere pentru Olanda ,dar hei,intre timp economia prospera si avem bani la buget sa oferim "refugiatilor" non-EU care reprezinta viitorul ,ca prezentul e mancat deja.
  • +6 (8 voturi)    
   basilica, (Duminică, 21 februarie 2016, 22:19)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

   al treilea, care esti !
   hopul inca n'a trecut, urmeaza referendumul.
   e adevarat ca sunt multi spalati la cutia craniana, de laturile xenofobe, anti ioropene.
   dar, sunt sigur ca rezultatul va fi categoric impotriva iesrii din uniune. cel putin scotienii si irlandezii vor vota in. afacerile, sunt categoric pt ramanerea in ue.
   asa e si guvernul, si ms queen betty the 2nd.
   • +1 (5 voturi)    
    . (Luni, 22 februarie 2016, 9:10)

    Bazil.the.3rd [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Pe bune vreua sa iasa...de cate ori cumpar ceva din insula am aritmie cand vad cursul de schimb al lirei,nu poate fi real.
    • +1 (1 vot)    
     io de cand stiu (Luni, 22 februarie 2016, 13:42)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Bazil.the.3rd

     lira a fost usd 1.5.
     nu lira se misca asa de mult, ala e ioroiu care ..vibreaza de energie si tzopaie :))
   • +1 (1 vot)    
    nu poti sa fii asa de sigur... (Luni, 22 februarie 2016, 11:48)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Scotienii mor dupa independenta, si uneori o vor cu orice chip, fara sa tina seama de consecinte.

    Sincer cred ca scotienii o sa fie primii care o sa zica EXIT NOW!
    • 0 (0 voturi)    
     Scotienii vor independenta fata de Anglia (Marţi, 23 februarie 2016, 8:17)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     In mod traditional, pe aproape tot parcursul evului mediu, ei si-au bazat efortul de independenta fata de coroana engleza pe relatia veche si privilegiata cu Franta.

     M-as mira, in conditiile astea, ca scotienii sa voteze pentru ramanerea intr-o uniune statala cu Anglia lipsita de controlul si constrangerile UE.

     In plus, scotienii au demonstrat si la referendumul pentru independenta Scotiei ca-s pragmatici. Majoritatea a votat pentru ramanerea in cadrul regatului unit, constienti fiind ca iesirea din regat ar fi insemnat o semnificativa descrestere economica.
 • +21 (27 voturi)    
  "experul" Daianu.... (Duminică, 21 februarie 2016, 18:41)

  Cataleya [utilizator]

  Asta, pe cand era ministru de finante, a girat cu CEC-ul romanesc afacerile murdare ale lui SOV, tocmai cand talharia acestuia era la apogeu.
  Acum, s-a trezit sa dea lectii de politica fiscala.
  Urate specimene!
  • +25 (25 voturi)    
   Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti (Duminică, 21 februarie 2016, 19:08)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Tot asa si cu Dragnea care da lectii de democratie dupa ce termina de trecut cu urna prin cimitire.
   • +12 (12 voturi)    
    culmea culmilor (Duminică, 21 februarie 2016, 19:44)

    verdi [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    sau se plange ca I-au butonat pe invers fantomele la legea tolerantei
  • +8 (16 voturi)    
   Acest individ care isi aducea ofrande (Duminică, 21 februarie 2016, 19:23)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   in oglinda, felicitandu-se in ascuns ca ia salarii imense, comenteaza ca sa-si justifice existenta in domeniul bancar.
   Pe cand britanicii isi umpleau tara de imigranti, romanii aplaudau furtunos 'realizarili' partidului comunist care i-a dus 'pe culmi de civilizatie si progres" si care i-a daruit cu vajnici fii mult iubiti si mult stimati - pentru unul nici nu aparea soarele daca el nu-si facea aparitia intr-un anume balcon.
   Cand s-o vorbi limba romana ca limba oficiala pe mapamond, atunci sa glasuiti, bre fartati!
  • +12 (12 voturi)    
   AsaSeFuduleste ? (Duminică, 21 februarie 2016, 22:31)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Pe scafarlia lui Daianu — titluri, onoruri si functii cata grasime pe ceafa de porc. Profesor universitar la SNSPA (Stefan Gheorghiu de tip nou), membru corespondent al Academiei Romane, fost eurodeputat si ministru al Finantelor. Ma-sa, locotenent-colonel de Securitate, tac-su colonel, tac-su mare — ilegalist. Aruncandu-si privirea spre zenitul capitalismului, nepotelul de ilegalist a sporcait un cuvant monstruos, „prudentialitate”, caruia a incercat sa-i dea conotatie stiintifica, fiindca trebuia sa abureasca romanii — traditie de familie''(hoppy)
  • +1 (1 vot)    
   conf. principiului (Luni, 22 februarie 2016, 13:45)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   what goes up, must come down, ce'a castigat cu sov, a pierdut cu sima. :)
 • +13 (15 voturi)    
  Europa continentala... (Duminică, 21 februarie 2016, 19:32)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ar trebui sa organizeze, in oglinda!, un referendum ptr ca populatiile sa decida daca doresc, sau nu! sa pastreze UK in EU.
 • +9 (11 voturi)    
  Brexshit (Duminică, 21 februarie 2016, 20:28)

  Lunix [utilizator]

  Logic nu poate fi vorba de nici o iesire a UK din UE, acelasi lucru l-am spus si despre Grexshit si iata ca Grecia este tot inauntru.
  Arhitectura "retelei" este prea solida si nu va permite acest lucru, s-au investit multe "resurse"...
  Cumva situatia este cam ca in Infernul lui Dante pentru cei intrati ...daca Europa nu mai crede in Inviere.
  • +2 (2 voturi)    
   corect (Luni, 22 februarie 2016, 11:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Lunix

   Totusi englezii negociaza si mai castiga ceva.. Brexit inseamna ca toata lumea pierde. Or fi 35% din britanici in favoarea brexit, dar sunt fix aia care primesc ajutoare sociale si cred ca dupa brexit vor umbla cainii cu covrigi in coada. Restul nu vor fi la fel de usor de convins de Corbin & Boris..
 • +13 (17 voturi)    
  Cainele moare de drum lung... (Duminică, 21 februarie 2016, 20:36)

  IancuJianu [utilizator]

  ...si prostul D de grija altuia.
  Sa-i lase pe engleji (!) ca se cred breji, sa iasa din uniunea economica si apoi mai vorbim noi dupa ce li se prabusesc bursele si afacerile din City.
  De aia nu mai pot eu, de grija lui Cameron...
 • +9 (11 voturi)    
  ok... (Duminică, 21 februarie 2016, 23:14)

  liviu_ [utilizator]

  sunt constient ca iesirea uk v-a destabiliza ue (pe de alta parte eu cred ca uk va suferi mult mai mult... mai ales ca scotia si celelalte state vor gasi motive sa ceara independenta)
  totusi...
  nici sa ramana in ue nu e rpea rog... uk vrea practic supradrepturi... ue devine ceva in care daca ai oo ceri mai mult decat fraierii de rand... asta este o cale sigura spre distrugere!
 • +1 (3 voturi)    
  Pierderile pe care le-ar înregistra MB (Luni, 22 februarie 2016, 9:52)

  hsl [utilizator]

  ar fi incomparabile cu câștigurile.
  Nu punem neaparat taxele vamale pe care le-ar plăti exportatorii britanici ci faptul că bursa de la Londra și-ar diminua exponențial importanța, ducând la o prăbușire a titlurilor pe care le tranzacționează.
  Sigur că ar fi rău și pentru UE, însă guvernanții britanici nu sunt atât de idioți încât să dorească separarea.
  • +1 (1 vot)    
   nu depinde numai de guvernanti (Luni, 22 februarie 2016, 11:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Va depinde poate mai mult de cei care vor participa la vot. Daca acestia sunt mai mult decat o masina de vot acordata la lungimea de unda a manipularilor.

   Sigur ca votantii ordinari pot sa fie influentati de guvernanti, si lasa-ma sa cred ca si in GB/UK sunt multi prosti si nu prea ii intereseaza multe lucruri, mai ales ca aia multi si marunti...

   Asa ca pana la urma ramane in joc de lobby finalizat prin trasmiterea unu mesaj catre tugulanul de rand din UK - ei hai sa vedem cat de bine joaca unii manipularea...

   Poate avem ceva de invatat de la astia - ceva bun, interesant sau daca nu cum putem sa prevenim eficient manipularea...

   Mai vedem!
  • 0 (0 voturi)    
   In plus, ... (Marţi, 23 februarie 2016, 8:21)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   ... sunt semne puternice de catre Washington ca americanii isi doresc foarte mult ramanerea Marii Britanii in UE. Daca iesirea chiar se produce, si relatiile US-GB se vor raci, cel putin temporar, dar dupa parerea mea si pe termen lung - o iesire din UE ar scadea semnificativ importanta GB dpv politic pt. SUA.
 • +2 (2 voturi)    
  X x X (Luni, 22 februarie 2016, 12:51)

  solar [utilizator]

  O iesire a UK din UE este foarte posibila. Dar odata iesita, UK e terminata ca importanta istorica si economica in noua lume care se naste. Marea cununa de glorii si super bunastare va apune pt totdeauna.Lumea moderna a ultimilor 500 de ani de istorie cladita prin aportul ei masiv , va avea odata cu iesirea UK. intrarea in alte paradigme ale viitorului.UE va merge inainte si fara UK-alta cale nu exista decat...colonizarea cosmica!
  • 0 (0 voturi)    
   Aia ma gandesc si io (Marţi, 23 februarie 2016, 8:29)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui solar

   In plus, exista niste particularitati ale GB pe care Daianu nu le mentioneaza. GB are un statut privilegiat deja in UE, dpv economic, contributia lor neta la bugetul european nefiind chiar atat de mare pe cat lasa Daianu sa se vada. Cu toate ca au fost democratia cea mai rezistenta la nazism din Europa, n-au avut nici o jena in a vinde tarile din est Rusiei sovietice, dupa razboi, in ciuda faptului ca tocmai slabiciunea garantiilor de securitate oferite de GB si Franta la inceputul razboiului au fost cele ce-au impins statele din est in bratele Germaniei naziste (prin forta, cu consecinta mortii a milioane de polonezi, in cazul Poloniei, doar politic, fara teroare impotriva civililor in Romania dar cu acelasi efect de acaparare economica. Plus, GB e singura democratie europeana care n-are o constitutie, si cred ca singurul sistem legal din Europa bazat pe common law - un sistem in care corectitudinea dpv procedural e pusa mai presus de justete. In mod evident, dupa parerea mea, sistemele de valori ale cetatenilor UK difera mult fata de cele ale cetatenilor din alte state membre ale uniunii. Ceea ce inseamna ca o eventuala iesire a GB din UE ar putea, in fapt, pe termen mediu si lung, sa duca la o coerenta politica si o integrare voluntara mai mare a UE, chiar daca va fi un soc economic si politic pe termen scurt (social cred ca impactul va fi minim).
 • +1 (1 vot)    
  Daianu acesta . . . (Marţi, 23 februarie 2016, 9:49)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . inafara de aceasta morga de specialist atoate stiutor, nu tin minte sa fi facut ceva util in aceasta tara. S-a strecurat in functii inalte prin care a trecut precum gasca prin apa si cam atat. A profitat din plin de faptul ca in tara orbilor chiorul este imparat. Eu de ex. care nu sunt specialist banuiesc ca iesirea MB din UE nu va fi chiar asa o lovitura devastatoare pentru UE cum preroreaza acest guru de mucava. La urma urmei mai raman inca 26 de natiuni care vor sti sa se gospodareasca si fara ifosele de mare fost putere a acestor englezi increzuti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by