Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania s-a majorat cu 160% in 2015, si a trecut de 3 miliarde de euro, potrivit unei analize a PwC Romania. Cele mai multe tranzactii s-au realizat in sectorul productiei industriale si in cel imobiliar, iar valoarea medie a unei tranzactii a fost de 26 de milioane de euro, activitatea de fuziuni si achizitii continuand sa fie dominata de tranzactii mici si medii, mai arata oficialii PwC.

Cresterea puternica a pietei locale a reflectat si evolutia la nivel international, activitatea globala de fuziuni si achizitii depasind in 2015 recordul istoric anterior, stabilit in 2007. La nivel international, in topul celor mai dinamice sectoare s-au aflat energia, sectorul medical si farmaceutic si sectorul bunurilor de larg consum.

"Ultimii doi ani au fost foarte buni pentru activitatea de fuziuni si achizitii la nivel global, pe fondul mentinerii ratelor dobanzilor la niveluri extrem de scazute. Se estimeaza ca anul acesta economiile dezvoltate din grupul G7 vor inregistra cea mai ridicata rata de crestere a PIB de dupa 2010, iar acest lucru se va traduce fara indoiala si la nivelul pietei de fuziuni si achizitii. Si pentru ca perioada "banilor ieftini", daca ii putem spune asa, pare a se apropia de sfarsit, ne asteptam ca investitorii sa caute randamente tot mai ridicate, uitandu-se din ce in ce mai mult catre oportunitatile din pietele emergente stabile- cum sunt economiile est-europene", a declarat Radu Stoicoviciu, Liderul Departamentului de Tranzactii si Consultanta pentru Management, PwC Romania.

"Optimismul pietei este in crestere, intr-un context economic favorabil. Ma gandesc in special la prognozele de crestere ale PIB-ului Romaniei in 2016. De asemenea, anul 2016 a inceput promitator, dupa ce au fost anuntate mai multe tranzactii mari precum vanzarea Albalact, a Bancii Carpatica sau a McDonald`s Romania, astfel incat ne asteptam ca tendinta de crestere a pietei de fuziuni si achizitii sa continue in 2016, cu tranzactii atat in sectoare care au fost active si in 2015, cum sunt sectorul bancar sau cel imobiliar, cat si in alte sectoare; ne asteptam, de exemplu, la continuarea tendintei de consolidare a pietei serviciilor medicale, precum si la o crestere a numarului de tranzactii in domeniul agricol" a precizat Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias, coordonator al echipei de consultanta fiscala si juridica in tranzactii.

PwC a finalizat tranzactii de peste 1,3 miliarde de euro in intervalul 2007-2015. In ultimul an, PwC a fost implicata in mai multe dintre tranzactiile semnificative din anul 2015, furnizand fie asistenta la cumparare, fie asistenta la vanzare in tranzactiile prin care CRH a achizitionat Lafarge Romania, tranzactia prin care Tiriac Holding a vandut actiunile detinute in Unicredit Tiriac Bank, precum si in tranzactia prin care MidEuropa a achizitionat Regina Maria de la Advent. De asemenea, PwC a fost consultantul principal in tranzactiile de vanzare a mai multor active ale grupului media CME in Romania, a asistat Transavia pentru realizarea unei achizitii care i-a permis consolidarea pozitiei de piata si a asistat actionarii North Star Shipping pe parcursul vanzarii catre gigantul american ADM.