Surpriza totala din partea Comisiilor Juridica si Economica din Senat: desi in sedinta comuna din urma cu o saptamana se decisese includerea programului Prima Casa in cadrul legii darii in plata, cu 8 voturi la 7, in raportul comun difuzat astazi (vezi atasament) s-a decis trimiterea in plenul Senatului a acestui amendament, mentionandu-se ca ar fi fost egalitate de voturi (8 pentru si 8 impotriva)

Mai jos, un fragment din Raportul de astazi. Integral, in atasament.

Proiectul legii darii in plata fusese votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor, astfel ca legea urma sa fie aplicata si contractelor in derulare, fara plafonare.

Senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii Bancii Nationale si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele.

"Vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie", a adaugat Olteanu.

La randul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a aratat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment.

"Pe viitor, in mod evident, programul dispare, pentru ca, daca statul roman a dat o garantie si o ia inapoi permitand darea in plata in programul Prima Casa, evident nu mai poate avea loc acest program. A fost o opinie impartasita si de Ministerul Finantelor si reiese si din cifrele noastre", a punctat Voinea.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

Sedinta senatorilor s-a incheiat in aplauzele debitorilor prezenti in sala.

Dupa votul in plenul Senatului, pentru care inca nu s-a stabilit data, urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in Camera Deputatilor, unde va trece doar prin Comisia Juridica, care este comisie de raport, potrivit lui Zamfir, apoi va urma votul final in plenul Camerei.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, Zamfir a subliniat ca a vrut evitarea unei discriminari intre cei cu credite "normale" si cei cu imprumuturi prin Prima Casa, precum si a urmaririi debitorilor de catre stat, prin ANAF, pentru recuperarea datoriilor ramase, daca acestia ar ajunge in situatia de a fi executati silit.

"Ce nu s-a spus pana acum foarte clar, mai ales de catre Banca Nationala, este ce se intampla cu persoana care nu-si mai poate plati rata. In momentul in care cetateanul nu-si mai poate plati rata, statul intr-adevar plateste bancii datoria respectiva, dar dupa aceea statul roman, prin ANAF, se indreapta asupra cetateanului ca sa-si recupereze datoria, iar penalitatile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Si atunci eu am vrut sa evitam ca in viitor sa avem doua situatii de consumatori - cei care au luat credite in conditii normale vor raspunde numai in limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin Prima casa, pe langa faptul ca vor raspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmariti pe viitor pentru recuperarea pagubei. Progranul Prima casa sigur ca va continua. Nu-l vor bancile, putem face oricum o agentie guvernamentala. Daca statul decide sa subventioneze locuinte pentru tineri, o poate face fara nicio problema", a conchis Zamfir.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a pledat anterior, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea programului Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata.

"Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util", a declarat Jiru.