Valentin Lazea, economistul sef al BNR a parasit lucrarile unei conferinte organizate miercuri, dupa ce, in timpul sesiunii de intrebari si raspunsuri, a fost iritat de o intrebare venita din public. Un industrias locale, exportator de utilaje si echipamente l-a intrebat pe Lazea daca BNR are semnale privind o noua criza care ar putea urma, tinand cont ca multi parteneri de afaceri din Vest ai industriasului roman au grave probleme financiare.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Acesta i-a mai amintit economistului sef si faptul ca in toamna lui 2008, Guvernatorul BNR dadea asigurari ca Romania va fi ferita de criza, ceea ce desigur, nu s-a intamplat. In final, omul de afaceri i-a cerut punctul de vedere al reprezentantului BNR.

"In momentul de fata, traim un complex care, din aprecierile unor economisti de valoare din Occident, nu a mai existat pana in prezent. Suntem, probabil, in fata unei crize mai mari fata de cea din 2008.

Ca exportator de utilaje si echipamente, simt puternic ce se intampla si daca citim presa si studii de specialitate vedem ca sunt dati afara masiv oameni in estul Europei, se inchid unitati, dispar proiecte, au probleme financiare mari firme, cu care noi lucram fara nicio problema si nu mai vorbesc de sistemul bancar. Problema este urmatoarea, Banca Nationala are un punct de vedere legat de perspectiva noastra si ce ar trebui BNR sa faca pentru sprijinirea companiilor care au mai ramas in industria romaneasca?", a spus omul de afarcei.

Nu pot sa va spun ce ar trebui facut din perspectiva BNR ci cel mult ceea ce as face eu ca persoana., a spus Lazea, care precizase de la debutul prezentarii sale ca va vorbi in nume personal. "Pai nu de la BNR va luati salariul?" a insistat industriasul roman.

Vizibil iritat, Lazea a explicat ca a venit la acea conferinta pentru a vorbi liber nu in calitate de angajat BNR . "Acestea sunt regulile acestei conferinte Le acceptati sau..."

In acel moment, alte voci din sala au intrbat: "Pai ce faceti, ne cereti sa plecam?" La care Valentin Lazea , ridicandu-se din prezidiu, a spus: "Nu, plec eu!"

Lucrarile conferintei continua.