"Legea darii in plata nu are cum sa afecteze obligatiile Statului roman rezultate din programul Prima casa. Legea spune ca de ea poate beneficia si fideiusorul sau co-debitorul. Pentru asta, este nevoie ca respectivii sa fie consumatori persoane fizice si sa notifice banca de intentia darii in plata", a spus miercuri avocatul Gheorghe Piperea. Este Statul roman consumator?, se intreaba el retoric.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Va formula vreodata Statul roman notificare de dare in plata pe motiv ca este in dificultate financiara sau pentru ca vrea sa dea o teapa onorabilei banci? Nu. Si, evident, nu. Programul Prima casa nu va fi omorit de aceasta lege. Statul roman nu va da faliment din cauza acestei legi", mai spune Piperea.

Declaratiile sale vin in contextul in care atat reprezentantii bancilor comerciale cat si cei ai BNR, BCE, Comisia Europeana au transmis cat se poate de formal faptul ca daca legea darii in plata se va aplica Primei Case, se risca un defalut de stat.

"Vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie", a spus saptamana trecuta viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Opinia e impartasita si de seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care a spus ca daca legea ramane asa, "statul roman isi asuma un risc foarte mare prin faptul ca desi si-a asumat in mod explicit si formal o garantie de stat de 50%, vine ulterior prin alta lege si spune ca acea garantie nu mai este valabila (este practic un cvasi-default al autoritatii suverane, care ramane de vazut cum va fi interpretat de investitori/agentii de rating)"