Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Banca Nationala ar putea inaspri politica monetara mai rapid decat se anticipa anterior, pe fondul revenirii inflatiei, dupa prima scadere a preturilor de consum de dupa perioada comunista. "Suntem pe cale sa reactionam mai repede, dar nu in ceea ce priveste dobanda de politica monetara", a afirmat guvernatorul BNR, adaugand ca primul pas ar fi ingustarea coridorului de dobanzi din jurul ratei de politica monetara, cel mai probabil in acest an. "Dupa ce vom misca coridorul, poate ca va urma dobanda de politica monetara", a explicat Mugur Isarescu pentru Bloomberg, precizand insa ca masura va fi luata doar daca nu va stimula o apreciere prea puternica a leului.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

Cresterea cererii de consum a impulsionat cresterea economica a Romaniei, una dintre cele mai rapide din Uniunea Europeana, si ar putea compensa complet efectul deflationist al recentelor reduceri de taxe operate de Guvern, spune Mugur Isarescu.

Astfel, primul raspuns al bancii la revenirea pe crestere a preturilor, stimulata de consum, ar putea fi reducerea coridorului de dobanzi din jurul ratei de politica monetara, utilizata pentru administrarea lichiditatii, masura care ar putea fi luata in acest an.

"Consideram ca, la nivelul la care suntem in acest moment cu dobanda de politica monetara, suntem bine situati pentru orice evolutie viitoare. Nici prea sus, nici prea jos", a afirmat Mugur Isarescu, cel mai longeviv guvernator de banca centrala din Europa, care conduce BNR de 25 de ani. Bloomberg aminteste ca actualul mandat al lui Isarescu urmeaza sa se incheie in anul 2019.

Inflatia s-a mentinut negativa in ianuarie 2016, cand indicele preturilor de consum a fost de -2,1% comparativ cu ianuarie 2015.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, recent, ca anul 2016 se anunta a fi unul "tumultuos", insa multe dintre "valuri" sunt "departe de Romania".

"Proiectia indicelui preturilor de consum (IPC) ne arata doua lucruri: ca perioada de inflatie negativa este tranzitorie si rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui preturilor de consum este prognozata la 1,4% la sfasitul anului 2016 si se iese, deci, din inflatia negativa, si la 3,4%, adica aproape de limita superioara a intervalului pe care il tintim in ultima parte a anului 2017", a mai spus Isarescu.