"Cand a aparut proiectul de lege a darii in plata, am instiintat conform legii Banca Centrala Europeana, cerandu-le sa isi dea cu parerea. Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:"Mai Mugure, ce-i cu legea asta?" Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. "Dar voi nu aveti Cod Civil? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil", mi se spune. Da, zic, e o derogare. "Dar voi legi bancare nu aveti?", sunt iar intrebat. Ba da, zic, avem. "Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!" E o derogare, zic. "Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreudata in vreo banca?", sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. "Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta e e citirea in exterior a acestui proiect de lege.", a mai spun Isarescu. Asculta mai jos fragmentul audio respectiv.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Descarca fisierul audio in format MP3

Isarescu a mai vorbit despre confuzia care domneste inca in Romania.

"In '91 situatia era cum era, dar oamenii stiau ce vor. Dar acum, daca spun pe sleau, este o confuzie mare in societate. Aceasta avalansa la adresa convertibilitatii, la faptul ca omul are libertate sa opteze spre creditul pe care il vrea. Asa este, libertate fara responsabilitate nu prea merge. Atmosfera fata de '91 nu este imbunatatita din acest punct de vedere si trebuie sa recunoastem acest lucru", a explicat joi Guvernatorul.

Asculta aici fragmentul audio:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca sau cel putin in media daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de oameni care intra sub incident a ei, devine pe rand o lege a dreptatii. Pai daca exista o lege a dreptatii inseamn ca avem legi strmbe, nu?", a mai spus Isarescu.

Daca lasam asemenea confuzii sa existe, a adaugat Guvernatorul, maine o sa aflam ca nu exista nicio legatura intre productivitate si salarii si poimaine dam o lege prin care o sa spunem ca nivelul de trai din Romania trebuie sa-l depaseasca pe cel din Germania.

"Avem apoi o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant! In enleza haiduc se spune outlaw adica inafara legii. Deci o lege inafara legii. Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege ar fi devenit o lege economica.

Pai in 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective si nu faceai distinctia dintre o lege juridica si una economica, care actioneaza independent de vointa oamenilor, cum e legea gravitatiei. Mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza un tanar doctor. Categoric ajuns din eroare doctor si sper ca se va corecta aceasta eroare", a mai declarat Mugur Isarescu.

"Este o lege a eliberarii din sclavie, am mai citit pe undeva..Dar alt lucru mi se pare si mai grav si cred ca bancile si ARB au o mare parte de vina: s-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Dupa cei cu cheile de la casa pot sa vina cei cu cheile de la masina sau cei cu frigiderele si masinile pentru spalat...poate mai facem si un tarc pentru animale...eu exagerez bineinteles", a admis Guvernatorul.

Asculta aici un alt fragment al discursului Guvernatorului:

Descarca fisierul audio in format MP3

Cei care sunt in ofensiva asta spun ca BNR nu si-a facut datoria. Pai treaba BNR e sa asigura o moneda stabila.

Se mai spune ca bancile nu isi asuma riscurile. Pai tot ce face o banca este o activitate de risc. Bancherul trebuie sa aiba grija ca de ochii din cap de depozitele pe care le are de la deponenti. Acolo nu poate sa greseasca o clipa. Daca intarzie o singura ora cu rambursarea unui depozit ajuns la scadenta se creaza panica!

"Legile care sunt promovate acum sunt sub deviza ca bancile nu isi asuma niciun risc si trebuie sa le fortam sa si-l asume. Impartirea poverii nu e totuna cu impartirea riscului. Sunt unele lucruri despre care am crezut ca dupa 25 de ani nu mai e nevoie sa le explicam. Dar se pare ca e nevoie...", a conchis Isarescu.

Reamintim ca grupul PSD din Senat se intalneste, luni, la ora 14:00, cu initiatorul legii darii in plata deputatul PNL Daniel Zamfir si cu avocatul Gheorghe Piperea pentru a discuta impactul pe care legea il va avea asupra programului "Prima Casa", a declarat, miercuri, pentru Mediafax deputatul Daniel Zamfir.

Acesta a afirmat ca vrea sa le demonstreze, "cu date concrete", senatorilor PSD ca legea darii in plata "nu omoara programul Prima Casa", asa cum a sustinut BNR, pe care a acuzat-o de "manipulare".

Daniel Zamfir a spus ca temerea PSD este ca legea darii in plata va anula proiectul Prima Casa, afirmand ca social-democratii l-au invitat la grup pentru a lamuri aceasta problema.

Initiatorul legii darii in plata a mai afirmat ca, din estimarile sale, proiectul de lege ar putea fi inscris pe ordinea de zi a sedintei plenului de marti.

Discutiile programate luni, la grupul PSD, au loc in conditiile in care, potrivit unor surse parlamentare, in randul social-democratilor exista, in acest moment, mari rezerve fata de lege.

De asemenea, miercuri, liberalii au solicitat introducerea legii darii in plata pe ordinea de zi a plenului Senatului, atat la sedinta Biroului Permanent, cat si in timpul sedintei de plen, insa cererea a fost respinsa.

Cererea PNL a fost respinsa cu 45 de voturi "pentru", 58 de voturi "impotriva" si 3 abtineri.

"Dorim ca aceasta lege sa intre in calupul de saptamana viitoare", a explicat votul liderul grupului PSD, Mihai Fifor.

Legea, aflata in etapa reexaminarii, a trecut saptamana trecuta de comisiile de specialitate ale Senatului.

Vezi mai jos intreaga interventie a lui Mugur Isarescu:

De la minutul 28 sunt referirile la darea in plata.